Nadutost stomaka: Kako izbaciti gasove iz stomaka?

Sveže informacije

Nadutost stomaka, nadimanje ili meteorizam sinonimi su koji govore o stanju kada se gasovi u stomaku nalaze u prevelikoj količini, uzrokujući osećaj nelagode.

Naduven stomak pre svega karakterišu osećaj punoće, pritiska ili stezanja, a intenzitet ovih tegoba može biti od blagog do veoma intenzivnog i bolnog.

Iako obično nestaje posle određenog vremena kada gasovi u stomaku izađu iz njega, ovo stanje može biti problem koji se često ponavlja.

Uzroci koji dovode do nadimanjasu različiti, od problema sa varenjem, do hormonskih promena, a može biti i posledica konzumirane hrane, intolerancije ili bolesti digestivnog trakta.

Izbacivanje gasova i rešavanje osećaja nadutosti može se ubrzati lekovima, prirodnim lekovima, čajevima i na druge načine o kojima će u nastavku biti reči.

U ovom članku objasnićemo najčešće uzroke koji izazivaju nadutost stomaka, kako izbaciti gasove iz stomaka i mnoge druge važne aspekte.

Nadutost i gasovi u stomaku

Osećaj nadutosti želuca i stomaka javlja se kada je gastrointestinalni trakt ispunjen gasovima ili vazduhom.

Zadržavanje tečnosti u telu može biti još jedan od razloga koji dovodi do pojave ovog neprijatnog stanja.

Ovaj osećaj može se opisati kao osećaj sitosti, zatezanja ili otoka u stomaku.

Pored toga, stomak može biti otečen ili naduven, tvrd i bolan na dodir, a vrlo često može biti praćen i grčevima, krčanjem creva, osećajem pucanja i drugim tegobama.

Nadutost stomaka može uzrokovati da stomak izgleda veći nego što je uobičajeno.

Nadimanje je čest problem, do kog može doći iz brojnih razloga, kao što su obilan obrok ili određena vrsta hrane koja je konzumirana, posebno ako je prisutna osetljivost ili intolerancija na neku hranu.

Takođe može biti rezultat osetljivosti creva zbog emocionalnih promena ili stresa, promena crevnog mikrobioma, raznih bolesti i stanja.

Pored osećaja nelagode usled nadutosti stomaka, mogu se javiti i drugi prateći simptomi, kao što su:

  • Grčevi
  • Podrigivanje
  • Dijareja
  • Zatvor
  • Otečenost stomaka
  • Izbacivanje gasova (flatulencija)
  • Nadutost donjeg stomaka

Često je nadutost donjeg stomaka najviše izražena, budući da se tu creva završavaju. Ovo je posebno slučaj u slučaju konstipacije, odnosno zatvora, kada se može javiti i bol u donjem delu stomaka.

Uzroci

Uzroci nadutosti stomaka su brojni, i uključuju konzumiranu hranu i piće, hormonske promene, intolerancije i alergije na pojedine namirnice, celijakiju, sindrom nervoznih creva, infekciju heliko bakterijom i neke bolesti digestivnog trakta.

O svakom od ovih potencijalnih uzroka nadimanja biće reči o nastavku.

Gasovi

Gasovi su prirodni nusproizvod varenja, ali kada gasova u crevima ima previše, to je znak da nešto u vezi sa varenjem nije u redu.

Za razliku od gasova koji se progutaju prilikom disanja ili konzumacijom gaziranih pića i koji obično napuštaju organizam podrigivanjem pre nego što dođu do creva, ovi gasovi mogu ostati u crevima i želucu duže vreme.

Gasove u crevima u najvećoj meri proizvode bakterije koje vare hranu, u procesu koji se zove fermentacija.

Kada je ovaj proces previše intenzivan, to može biti znak da prethodno konzumirana hrana nije svarena. Do toga dolazi ako je obrok bio previše obilan ili je pojeden previše brzo.

Drugi razlozi mogu biti netolerancija ili alergija na neku hranu, prekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu, odnosno SIBO ili neko drugo stanje koje ometa normalno varenje.

Konzumirana hrana i navike

Kada se nadutost stomaka javlja povremeno, najčešće je reč o hrani koja je konzumirana ili nekim životnim navikama, a ne o medicinskom stanju koje je dovelo do nadimanja.

Namirnice koje se teže vare mogu da ostanu u crevima duže vreme, mešajući se sa digestivnim enzimima i kiselinama, usled čega počinju da fermentišu i raspadaju se.

Kao posledica ovoga, povećana proizvodnja gasova je normalna pojava, no može stvoriti osećaj nadutosti, grčeva i pomeranja u stomaku.

Namirnice koje često izazivaju nadutost i gasove su većina mahunarki, poput pasulja i sočiva, ali i integralne žitarice, a posebno pšenica, raž i ječam, žitarice izuzetno bogate vlaknima.

Do sličnog efekta mogu dovesti i neke vrste voća i povrća, poput jabuka, belog i crnog luka, prokelja i karfiola. Osim toga, određeni začini i suplementi mogu povećati rizik od gasova tokom perioda navikavanja.

Oni uključuju pre svega veoma ljute začine i suplemente sa kapsaicinom, ali i dodatke ishrane koji se uobičajeno ne koriste na ovim prostorima, poput kurkume ili zlatne make.

Gazirana pića, mlečni proizvodi i pivo su takođe čest uzrok nakupljanja gasova u stomaku.

Pored toga, veštački zaslađivači, posebno polioli kao što su eritritol, ksilitol, maltitol, sorbitol i drugi, mogu dovesti do probavnih smetnji, posebno kod ljudi koji na njih nisu navikli.

Ukoliko osoba želi da zameni šećer niskokaloričnim zaslađivačem, a polioli alkoholni šećeri izazivaju tegobe, stevija može biti dobra alternativa.

Na kraju, neke životne navike mogu da utiču na pojavu nadimanja.

Žvakanje žvake, konzumacija obilnih i teških obroka, prebrzo jelo, konzumacija pića tokom jela i piće na slamčicu su neke od stvari koje mogu da negativno utiču na varenje i dovedu do tegoba.

Zatvor

Jedna od prvih posledica zatvora je osećaj punoće stomaka i nadutosti.

Do zatvora dolazi kada je stolice previše čvrsta i suva, što otežava prolazak kroz creva.

Najčešće je ovo posledica nedovoljnog unosa vlakana, nedovoljnog unosa tečnosti ili nedovoljnog kretanja.

Osim toga, ignorisanje poziva za pražnjenje creva može doći do pojave zatvora.

Trudnoća, određeni lekovi ali i druga ozbiljna zdravstvena stanja takođe mogu dovesti do zatvora.

Zatvor je vrlo često uzrok hemoroida koji mogu biti uzrok pojave krvi u stolici ili na toalet papiru, pa je rešavanje ovog problema izuzetno važno.

Hormoni

Hormoni učestvuju u mnogim procesima koji se odvijaju u telu, a kada je reč o digestivnom traktu i nadimanju, ženski hormoni estrogen i progesteron igraju posebno važnu ulogu.

Nadimanje stomaka je veoma često pre i tokom menstrualnog ciklusa, i 75% žena pati od ovih tegoba.

Pored toga, nadutost stomaka se javlja i tokom hormonskih promena u perimenopauzi.

Estrogen izaziva zadržavanje vode, pa kada estrogen poraste a progesteron padne, može doći do nadimanja usled zadržavanja tečnosti.

Kada se ovo doda povećanom volumenu materice neposredno pre menstruacije, jasno je zašto dolazi do nadutosti stomaka.

Sa druge strane, hormoni utiču i na probavni sistem, i ova dva hormona mogu izazvati nakupljanje gasova u crevima usporavanjem ili ubrzavanjem pokretljivosti creva.

Estrogeni receptori u digestivnom traktu utiču i na viscelarnu osetljivost, što može doprineti osećaju nadutosti.

Intolerancija na određenu hranu

Intolerancija na određene namirnice jedan su od uobičajenih razloga pojave nadutosti i nakupljanja gasova.

Intolerancija na hranu može izazvati simptome slične alergiji na hranu, izazivajući dijareju, nadimanje, osip, mučninu, bol u stomaku i druge simptome.

Za razliku od nekih alergija, intolerancija na hranu nije opasna po život. Međutim, tegobe koje izaziva mogu biti intenzivne i veoma neprijatne.

Netolerancija na hranu i osetljivost su česti i procenjuje se da oko 20% svetske populacije može imati netoleranciju na neku vrstu hrane.

Najčešće namirnice na koje ljudi imaju razvijenu intoleranciju su mlečni prozivodi, odnosno laktoza, gluten, kafein, jaja, kikiriki, školjke i namirnice sa visokom sadržajem FODMAP-a.

FODMAP su vrsta ugljenih hidrata koji su fermentabilni, teško se vare i slabo apsorbuju, pa kod nekih ljudi izazivaju probavne smetnje.

Namirnice koje spadaju u ovu grupu su jabuke, nektarine, kruške, ječam, raž, većina mahunarki, luk, krstašice, pečurke, cvekla i druge.

Celijakija

Celijakija je autoimuna bolest kod koje dolazi do oštećenja sluznice tankog creva konzumacijom čak i izuzetno male količine glutena.

Celijakija je ozbiljna bolest koju ne treba mešati sa intolerancijom na gluten.

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam, i svim proizvodima i aditivima dobijenih iz ovih proizvoda.

Ipak, većina namirnica je bez glutena, što ostavlja dovoljno prostora za ukusnu i zdravu ishranu osoba koje pate od ovih stanja.

Jedan od uobičajenih simptoma je i nadutost, ali i dijareja ili zatvor, koji takođe mogu dovesti do nadimanja.

Drugi simptomi su pojava masne stolice ili sluzi u stolici, povraćanje i mučnina, osećaj bola i grčeva u stomaku.

Celijakija se relativno lako drži pod kontrolom, potpunim i apsolutnim isključivanjem glutena iz ishrane.

Dodatno lečenje obično nije potrebno, no do potpunog oporavka i zarastanja oštećene sluznice tankog creva može proći određeno vreme.

Sindrom nervoznih creva

Sindrom nervoznih creva za razliku od drugih bolesti gastrointestinalnog trakta ne može se dijagnostifikovati ni jednim pregledom ili analizom.

Dijagnoza nervoznih creva se postavlja kada su tegobe prisutne duže od šest meseci, a sve druge bolesti su isključene.

IBS, kako se često ovo stanje naziva, podrazumevaju pojavu nelagode u stomaku, uključujući bol, grčeve, nadutost, hroničnu dijareju ili zatvor.

Pravog leka za nervozna creva nema, već je lečenje pre svega usmereno na isključivanje iz ishrane namirnica koje pogoršavaju ili izazivaju tegobe.

Uobičajeno je da se eliminacionom dijetom utvrde ove namirnice, koje se potom isključuju iz ishrane ili se njihova konzumacija ograničava. Veoma često, to su namirnice sa velikim sadržajem pomenutih FODMAP-a.

Kod nekih osoba, primena probiotika može biti od pomoći kod olakšavanja tegoba, a dve najpopularnije vrste na ovim prostorima kada je u IBS u pitanju su Flobian i Bulardi.

Pored toga, osobe sa nervoznim crevima često uzimaju i lekova za smanjenje grčeva i drugih simptoma, kao što su Buscopan ili MeteoSpasmyl.

Heliko bakterija

Heliko bakterija napada sluznicu želuca, a ova infekcija je izuzetno rasprostranjena i smatra se da je infekcija prisutna kod između 15 i 50% svetske populacije.

Infekcija heliko bakterijom kod većine ljudi ne izaziva nikakve tegobe, no vodeći je uzrok pojave čira na želucu i kancera želuca, pa ukoliko se ustanovi prisustvo infekcije preporučuje se lečenje.

Kod ljudi kod kojih izaziva tegobe, one mogu uključivati širok spektar problema sa varenjem, a bol u želucu, podrigivanje, nadimanje, mučnina, zadah iz stomaka, i gubitak apetita su među najčešćim simptomima.

Lečenje podrazumeva upotrebu antibiotika i najčešće je uspešno nakon jedne runde antibiotske terapije, nakon čega se simptomi povlače.

Tokom infekcije heliko bakterijom ishrana igra važnu ulogu, budući da može u značajnoj meri da dovede do smanjenja simptoma, ali i poveća efikasnost lečenja.

Bolesti digestivnog trakta

Pored nabrojanih uzroka nadutosti, i druge bolesti koje pogađaju digestivni trakt veoma često imaju kao simptom nakupljanje gasova u stomaku i nadimanje.

Na primer, inflamatorne bolesti creva, kao što su Kronova bolest ili ulcerozni kolitis mogu dovesti do ovih tegoba.

Kod inflamatornih bolesti creva mogu se potencijalno smanjiti tegobe ili produžiti periodi blagostanja, iako ne postoje striktni režimi ishrane za Kronovu bolesti i ulcerozni kolitis.

Pojava gorušice usled povremenog vraćanja kiseline ili GERB-a takođe može stvoriti neprijatan osećaj u stomaku.

Parazitske infekcije, poremećaji ishrane, poput bulimije ili anoreksije, ali i stres, anksioznost i depresija takođe mogu da dovedu simptoma kao što su bolovi u želucu i nadimanje stomaka.

Povraćanje kod bulimije može biti posebno opasno i izazvati groničnu iritaciju i upalu digestivnog trakta, ali i oštetiti zube i izazvati brojne druge komplikacije.

Gastritis, odnosno upala sluznice želuca može izazvati veoma širok spektar tegoba, pa i nadimanje, gasove i nadutost stomaka.

Nadutost i otok stomaka su, osim intenzivnog bola, jedan od čestih pratećih tegoba koje se javljaju kod upale slepog creva.

Kada dođe do ovog stanja neophodno je javiti se lekaru bez odlaganja, budući da se upala slepog creva tretira kao hitno medicinsko stanje zbog potencijalnog životno ugrožavajućih komplikacija.

Problemi sa žučnom kesom kao što su presavijena žučna kesa, prisustvo kamena u žuči ili napad žuči mogu dovesti do osećaja nadutosti i nadimanja, čak i povraćanja žuči.

Ukoliko su tegobe intenzivne i ometaju normalno funkcionisanje ili je nadutost stomaka hronično prisutna, potrebno je javiti se doktoru radi utvrđivanja tačnog uzroka i početka lečenja.

Kako izbaciti gasove iz stomaka?

Rešavanje problema nadutosti stomaka podrazumeva izbacivanje gasova iz želuca, stomaka i creva.

Brojni lekovi i prirodni lekovi su dostupni, a efikasnost svakog od ovih lekova i prirodnih načina izbacivanja gasova varira od osobe do osobe i zavisi od brojnih faktora, a pre svega uzroka nadutosti.

Lekovi protiv nadimanja

U zavisnosti od uzroka, različiti lekovi protiv nadutosti i nadimanja su dostupni, a većina se može kupiti u apoteci bez lekarskog recepta.

Ne može se reći koji je najbolji lek protiv nadimanja, budući da je važno odabrati lek koji odgovara uzroku koji dovodi do tegoba.

Neki od lekova za nadutost su:

  • Lekovi na bazi simetikona. Simetikon je supstanca koja pomaže protiv nadimanja razgrađujući mehuriće gasa i olakšavajući time njegovo izbacivanje. Neki od najpoznatijih proizvoda koji sadrže simetikon uključuju Espumisan i Fluente.
  • Enzim laktaza. Laktaza je prirodni enzim zadužen za razgradnju mlečnog šećera, laktoze, a njegov izostanak u organizmu dovodi do intolerancije na laktozu.
  • Antacidi. Antacidi su lekovi za želudac koji neutrališu želudačnu kiselinu, pa mogu pomoći kod gorušice, ali i dijareje izazvane žučnom kiselinom i zatvora.
  • Laksativi. Ukoliko je uzrok nadutosti zatvor, postoji veliki broj laksativnih sredstava koji mogu pomoći, uključujući i neke prirodne, poput sene i trifale.
  • Lekovi na bazi bizmut salicilata. Ovi lekovi imaju trojako dejstvo, antisekretorno, antiinflamatorno i antibakterijsko, a mogu pomoći kod različitih tegoba, pre svega kod dijareje i tegoba usled prekomerne konzumacije hrane i pića.
  • Antispazmodici. Antispazmodični lekovi zaustavljaju bolne kontrakcije mišića koje mogu izazvati nadimanje i bol.
  • Aktivni ugalj. Iako efikasnost aktivnog uglja kod nadimanja nije naučno dokazana, mnogi ljudi veruju i tvrde da konzumacija aktivnog uglja pomaže kod nadutosti i gasova.

Pre upotrebe lekova protiv nadutosti stomaka savetuje se konsultacija sa lekarom ili farmaceutom radi odabira najboljeg leka i adekvatne doze.

Prirodni lekovi za nadutost stomaka

Pored lekova, osobe koje pate od nadutosti stomaka mogu pokušati i sa prirodnim načinima za rešavanje nadutosti stomaka.

Ograničavanje hrane i navika koje dovode do nadutosti

Kao što smo ranije objasnili neke namirnice i navike mogu da dovedu do nadutosti i problema sa varenjem, pa se ograničavanjem unosa ovih namirnica i promenom životnih navika efikasno može prevenirati pojava nadimanja.

Svaka osoba mora individualno prepoznati koje namirnice i navike dovode do tegoba, a često su to:

  • Neke vrste mahunarki, žitarica, voća i povrća
  • Veštački zaslađivači
  • Gazirana pića
  • Upotreba slamčice
  • Žvakanje žvakaćih guma
  • Konzumacija velikih obroka, prebrzo jelo i nedovoljno žvakanje
  • Konzumacija pića tokom obroka

Važno je otkriti koje tačno namirnice prave problem, a ne isključivati čitave grupe namirnica iz ishrane.

Isključivanjem čitavih grupa namirnica veoma lako može da se drastično ograniči unos važnih mikronutrijenata, poput vitamina i minerala, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Najbolji način da se identifikuju namirnice okidači jeste da se vodi dnevnik ishrane, kako bi se utvrdilo nakon kojih namirnica se javljaju tegobe.

Potom, te namirnice se mogu isključiti iz ishrane ili se njihova konzumacija ograničiti.

Način pripreme nekih namirnica, posebno mahunarki i žitarica može biti od velike važnosti.

Temeljno kuvanje, natapanje ili klijanje mahunarki i žitarica u velikoj meri može olakšati njihovo varenje i smanjiti tegobe nakon jela.

Podsticanje rada creva

Zatvor može dovesti do nadimanja i usporiti napuštanje gasova iz creva.

Pored toga, ako su određene supstance predugo u crevima, poput laktoze, može doći do više fermentacije i oslobađanja gasova, što dovodi do neprijatnosti i nadimanja.

Povećan unos hrane bogate vlaknima i adekvatno hidriranje, kao i redovno kretanje mogu u velikoj meri pomoći redovnosti i podstaći rad creva.

Određeni lekovi mogu pogoršati situaciju, pa treba razmotriti da li je moguća njihova zamena ukoliko osoba pati od zatvora.

Ishrana sa niskim sadržajem FODMAP-a

Dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a često se preporučuje osobama sa nervoznim crevima, koja kao jedan od osnovnih simptoma imaju upravo osećaj sitosti i nadutost stomaka.

FODMAP je skraćenica od ugljenih hidrata koji često izazivaju tegobe sa varenjem, a to su fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli.

Neke od namirnica sa visokom sadržajem ovih ugljenih hidrata koje bi trebalo izbegavati su:

  • Žitarice: Pšenica, ječam, raž
  • Mlečni proizvodi: Mleko, jogurt, sir
  • Voće: Jabuke, kruške, šljive, breskve, suvo voće
  • Povrće: Prokelj, kupus, špargle, luk, praziluk, tikvice, boranija
  • Mahunarke: Pasulj, sočivo, leblebije

Upotreba probiotika

Istraživanja pokazuju da probiotici mogu pomoći u smanjenju nadimanja i drugih tegoba sa varenjem tako što povećavaju broj dobrih bakterija u crevima.

Zdrava crevna flora može pomoći, a do nje se može doći koristeći probiotske suplemente, ali i povećanim konzumiranjem namirnica koje su bogate probioticima.

To su gotovo isključivo fermentisane namirnice, kao što su mlečni jogurt i biljni jogurt, kiseli kupus, kombuha, miso, kiseli krastavci i ostala turšija, i slično.

Kada je reč o suplementima, dostupni su suplementi sa različitom količinom probiotskih kultura, kao i sa različitim sojevima dobrih bakterija.

Pre odabira suplementa, najbolje je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom koji sojevi su se pokazali kao najefikasniji kod prisutnih tegoba.

U zavisnosti od izbora soja, mogu se razlikovati i preporuke da li je bolje piti probiotik pre ili posle jela.

Osim probiotika, važno je unositi adekvatnu količinu prebiotika, namirnica koje služe dobrim bakterijama kao hrana.

Bez dovoljno prebiotika, šansa da će doći do razvoja i razmnožavanja dobrih bakterija u crevima je znatno manja.

Namirnice bogate prebioticima su bogate vlaknima, a izdvajaju se koren cikorije, sve vrste luka, manje zrele banane, ovas, jabuke, kakao, laneno seme i alge.

Manje porcije, manje soli i masti

Obilne porcije mogu dovesti do širenja stomaka, ali dovesti do nakupljanja gasova i hrane u crevima, odnosno nadimanja.

Ukoliko se u crevima nađe previše ugljenih hidrata koji se teško i sporo vare, počeće da fermentišu u crevima, pri čemu će nastajati gasovi.

Pored toga, visok unos soli ne samo što može dovesti do povećanog krvnog pritiska, već će dovesti i do zadržavanja vode u crevima, izazivajući nadutost.

Na kraju, masti usporavaju varenje. Ukoliko se tokom obroka unese velika količina masti i ugljenih hidrata, hrana će ostajati u crevima duže, što povećava rizik od gasova i nadimanja.

Naravno, ovo ne znači da treba u potpunosti izbaciti masti iz ishrane.

Umeren unos masti je preporučljiv, budući da će povećati sposobnost organizma da apsorbuje određene vitamine i minerale, i smanjiti skok nivoa šećera u krvi tokom varenja ugljenih hidrata.

Prednost svakako treba dati zdravim, nezasićenim masnim kiselinama, koje se mogu naći u namirnicama poput orašastih plodova i semenki, avokadu, maslinama i maslinovom ulju.

Omega-3 masne kiseline iz ribe, algi, oraha, mlevenog lanenog semena i chia semena i drugih izvora takođe mogu doneti različite zdravstvene benefite, uključujući i smanjenje upalnih procesa, pa indirektno mogu poboljšati varenje hrane.

Namirnice bogate zasićenim, a posebno trans mastima, koje se mogu naći u prženoj hrani, masnom mesu, mlečnim proizvodima, margarinu i većini industrijskih proizvoda, treba smanjiti odnosno u potpunosti isključiti iz ishrane kada je reč o trans mastima.

Fizička aktivnost

Lagana fizička aktivnost, poput šetnje ili vožnje bicikla, može smanjiti nadutost stomaka nakon jela, pokazuju različite studije.

Pored toga, redovna fizička aktivnost smanjuje nivoe stresa, jednog od faktora rizika za nadimanje i druge probleme sa varenjem, poput funkcionalne dispepsije.

Brojne studije pokazale su da šetnja ili druga lagana fizička aktivnost u trajanju od samo deset minuta, pola sata posle obroka znatno smanjuje skok šećera u krvi i lučenje insulina, što može biti naročito korisno za osobe sa dijabetesom, ali i sve one koji žele da održe nivo šećera u krvi stabilnim.

Druge koristi od redovne fizičke aktivnosti uključuju održavanje zdrave telesne mase, kao i manji rizik od kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti.

Trenutne preporuke podrazumevaju praktikovanje najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno.

Pod umerenom fizičkom aktivnošću smatra se brzi hod, lagana vožnja bicikla i slično.

Za određivanje statusa telesne mase može se koristiti BMI kalkulator.

Povećan unos vlakana

Povećan unos dijetetskih vlakana povezan je sa brojnim zdravstvenim koristima, između ostalih i prevencija zatvora i nadimanja.

Preporučen dnevni unos vlakana je 25 grama za žene, i 38 grama za muškarce.

Međutim, treba znati da konzumacija previše vlakana ili prebrzo povećanje unosa vlakana može izazvati još više gasova i nadimanja.

Neželjeni efekti se mogu javiti usled konzumacije preko 70 g vlakana dnevno.

Kada je reč o povećanju unosa vlakana, najbolje je da proces traje nekoliko nedelja kako bi se organizam i sistem organa za varenje polako prilagodio ovoj promeni u ishrani.

Analiza korišćenih lekova i suplemenata

Određeni suplementi, kao što je gvožđe, može dovesti do otežanog varenja, pojave zatvora i nadimanja.

Kalijum, s druge strane, može smanjiti nadimanje zahvaljujući sposobnosti da dovodi u ravnotežu nivo natrijuma u organizmu.

Određeni lekovi takođe mogu izazvati neželjene efekte koji utiču na funkciju digestivnog trakta ili izazivaju probavne smetnje.

Ukoliko je nadutost stomaka hronično prisutna, osoba koja pati od ovih tegoba može razgovarati sa lekarom ili farmaceutom kako bi se pronašla adekvatna zamena za lek ili suplement koji ima manji uticaj na varenje.

Čajevi za varenje i nadimanje

Nekoliko vrsta biljnih čajeva može poboljšati varenje, pomoći redovno pražnjenje creva i pomoći kod drugih stanja koja mogu dovesti do nadutosti.

Kada se pomene prirodni lek za nadutost stomaka, mnogim ljudima upravo čajevi prvo padnu na pamet. Pored čajeva, esencijalna ulja ovih biljaka takođe mogu biti od koristi.

Sledeći čajevi protiv nadimanja mogu biti od koristi:

Biljni čajevi su jednostavni za pripremu i korišćenje, pa svakako vredi probati sa njihovom primenom.

Pored ovih, različiti proizvođači prave mešavine biljnog čaja za varenje.

Zaključak

Nadutost stomaka može biti veoma neprijatna tegoba izazvana nakupljanjem gasova u stomaku ili zadržavanjem vode.

Različiti uzroci mogu dovesti do ovog stanja koje ponekada pogađa većinu ljudi.

Od uzroka nadimanja zavisi i najbolji način rešavanja ovog problema, a na raspolaganju su različiti lekovi, medicinska sredstva, kao i prirodni lekovi i čajevi.

Uzroci mogu biti brojni, a uključuju prejedanje ili konzumaciju prevelikih obroka, intoleranciju na hranu, zatvor, hormonske promene, ali i ozbiljnija stanja gastrointestinalnog trakta, poput celijakije, inflamatornih bolesti creva, infekcije heliko bakterijom i drugih.

Ukoliko je problem hronično prisutan, preporučuje se poseta lekaru kako bi se utvrdio tačan uzrok i otpočela terapija osnovnog medicinskog stanja.