Eritritol je vrsta niskokaloričnog alkoholnog šećera koji se koristi kao zaslaživač, odnosno zamena za šećer.
Popularan je budući da je reč o prirodnom zaslađivaču koji ima ukus gotovo identičan ukusu šećera, a sadrži samo 0.24 kalorije po gramu, za razliku od šećera koji sadrži 4 kalorije.
Poznato je da je šećer jedan od glavnih uzročnika lošeg zdravlja zuba, a uz podatak o znatno nižoj kalorijskoj vrednosti ovog zaslađivača, eritritol može delovati kao savršena zamena za šećer.
Ipak, nije sve tako savršeno.
Konzumacija velike količine eritritola može dovesti do problema sa varenjem, uključujući mučninu i nadimanje, a osetljivost i intenzitet simptoma mogu da variraju.
Osim toga, neke studije su u vezu dovele i povećanu učestalost srčanih problema sa konzumacijom eritritola.
U ovom članku detaljno ćemo se baviti eritritolom, objasniti šta je, koje su njegove prednosti u odnosu na šećer, da li je zdrav ili štetan, kao i koji su rizici konzumacije ovog zaslaživača.
Šta je eritritol?
Eritritol spada u grupu ugljenih hidrata koji se nazivaju šećerni alkoholi ili polioli, zajedno sa drugim zaslađivačima kao što su ksilitol (brezin šećer), sorbitol i maltitol.
Iako se nazivaju alkoholni šećeri, važno je napomenuti da ove supstance ne sadrži niti alkohol niti šećer.
Većina alkoholnih šećera uključujući i gore pomenute prirodno se nalaze u namirnicama poput voća i povrća.
Ipak, polioli koji proizvođači slatkiša koriste prozvedeni su industrijski na različite načine.
Eritritol pruža 70% slatkoće šećera uz istovetan ukus običnom belom šećeru.
Istovremeno ima samo 0.24 kalorije po gramu, što je samo 6% u odnosu na beli šećer, koji ima 4 kalorije po gramu.
Zahvaljujući tome što gotovo da ne sadrži kalorije a odgovara ukusu šećera, ovaj zaslađivač je vrlo popularna zamena za šećer u mnogim niskokaloričnim proizvodima, onim bez dodatog šećera ili sa niskim sadržajem šećera.
Eritritol se prirodno nalazi u namirnicama kao što su grožđe, breskve, kruške, lubenice i pečurke, a nastaje i u procesu fermentacije vina, piva ili sireva.
U industrijskim uslovima, eritritol se proizvodi kada jedna vrsta kvasca fermentiše glukozu iz kukuruznog ili pšeničnog skroba, a finalni proizvod izgleda kao beli kristal šećer.
Eritritol u prahu je takođe dostupan u prodaji.
Gde kupiti eritritol?
Eritritol se može naći u mnogim industrijskim proizvodima, koji se često oglašavaju kao niskokalorični, bez dodatog šećera ili sa niskim sadržajem šećera.
Pored toga, eritritol se može kupiti u prodavnicama široke potrošnje i prodavnicama zdrave hrane, a zatim koristiti kao zamena za šećer u recepatima.
U zavisnosti od veličine pakovanja, proizvođača i trgovca, cena eritritola je između 200 i 300 dinara za 100 grama proizvoda, a dostupan je u različitim pakovanjima.
Da li je eritritol bezbedan?
Eritritol se smatra bezbednom zamenom za šećer i jedan je od najčešće korišćenih alkoholnih šećera.
Više studija je sprovedeno na životinjama i utvrđeno je da je eritritol bezbedan za ishranu ljudi i životinja.
Međutim, upotreba svih alkoholnih šećera, uključujući i eritritol, može izazvati probleme sa varenjem, posebno kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog kolona.
Do ovoga dolazi kao posledica njihove hemijske strukture, odnosno činjenice da ljudsko telo ne može da ih svari, te da oni prolaze nepromenjeni kroz veći deo digestivnog sistema, sve dok ne dođu do debelog creva.
U debelom crevu, oni fermentišu pod uticajem prisutnih bakterija pri čemu nastaju gasovi kao nusprodukt fermentacije, što može izazvati nadutost stomaka i povećanu količinu gasova.
Ipak, eritritol se razlikuje od drugih alkoholnih šećera, budući da se većina apsorbuje u krvotok pre nego što stigne do debelog creva, nakon čega se u nepromenjenom obliku izlučuje urinom.
Zahvaljujući tome, eritritol ređe uzrokuje probleme sa varenjem u odnosu na druge poliole.
Prednosti eritritola
Zamena šećera eritritolom može doneti različite koristi po zdravlje, kao što su poboljšano zdravlje zuba ili nizak uticaj na nivo šećera i insulina u krvi.
U nastavku su neke od prednosti koje eritritol donosi u odnosu na upotrebu šećera.
Oralno zdravlje
Šećer je jedna od najnezdravijih namirnica kada je reč o zdravlju zuba, koja direktno utiče na pojavu karijesa.
Pojava cirkularnog karijesa, teške forme karijesa zuba koja se javlja kod dece i izuzetno brzo napreduje, posebno je učestala kod dece koja konzumiraju hranu bogatu prostim šećerima.
Štetne bakterije u ustima koriste šećer kao izvor energije, i u tom procesu oslobađaju kiseline koje dovode do propadanje zubne gleđi, što stvara preduslove za pojavu različitih problema.
Osim karijesa, prekomerni unos šećera može da bude uzrok erozije zuba.
Zbog toga se polioli, kao što je eritritol, smatraju boljim izborom budući da bakterije u ustima ne mogu da ih koriste za rast i napredovanje.
Šta više, studije pokazuju da eritritol i ksilitol utiču na smanjenje sposobnosti bakterija da rastu i razvijaju se, pa predstavljaju zdraviju zamenu za šećer, jednu od najgorih hrana za zube.
Pregled studija iz 2016. godine pokazao je da je eritritol najefikasniji u sprečavanju rasta bakterija od svih alkoholnih šećera, uključujući i ksilitol.
Naravno, smanjena konzumacija šećera i zamena zaslađivačima nije zamena za redovno pranje zuba pastama sa fluorom, kao i korišćenje zubnog konca.
Osim ovoga, korišćenje probiotskih suplemenata i povećan unos vlaknaste hrane može da dodatno poboljša oralno zdravlje i crevnu floru.
Nizak glikemijski indeks
Glikemijski indeks eritritola je nula, što znači da nema uticaja na nivo šećera u krvi nakon konzumacije, zahvaljujući činjenici da ljudski organizam nema enzime koji bi mogli da razgrade eritritol i iskoriste ga.
On se većim delom apsorbuje u krvotok, a zatim se preko 90% eritritola izlučuje kroz urin u nepromenjenom stanju.
Pogodan za osobe sa dijabetesom
Kao što smo prethodno objasnili, eritritol ne utiče na rast nivoa šećera u krvi, a samim tim ne stimuliše ni oslobađanje insulina iz pankreasa.
Ovo eritritol čini veoma dobrim izborom za osobe sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom, kao i osobe koje žele da održe nivo insulina stabilnim.
Pored toga, eritritol je pogodan za konzumaciju kod osoba koje su na režinu ishrane koji podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata, ili kod osoba na keto dijeti.
Niskokaloričnost
Sa samo 0.24 kalorije po gramu, eritritol praktično ne sadrži kalorije.
Ovo ga čini dobrom alternativom šećeru za osobe koje se pridržavaju niskokalorične ishrane, ili žele da smanje unos kalorija kako bi smanjile ili održale telesnu masu.
Jedan od dobrih načina za određivanje statusa telesne mase je korišćenje BMI kalkulatora.
Eritritol i ksilitol često su deo žvakaćih guma, a njihovo korišćenje nakon obroka može pomoći da se smanji problem sa vraćanjem kiseline, odnosno gorušicom.
Pogodan za osobe sa infekcijom kandidom
Osobe koje pate od kandidijaze, odnosno infekcije bakterijom kadida, često se pridržavaju ishrane koja između ostalog podrazumeva smanjen unos šećera, kako bi se sprečilo hranjenje ove bakterije.
Budući da eritritol ne služi kao hrana bakterijama, može biti dobra zamena za šećer tokom pridržavanja ovakvog režima ishrane kod kandide.
Infekcija kandidom može biti uzrok oralnog drozda, koji se manifestuje kao beo jezik ili u vidu bubuljica na jeziku.
Osim toga, osobe sa kandidom u ustima često pate od neprijatnog zadaha iz usta.
Pored oralne kandidijaze, kandida se može prekomerno razmnožiti i na genitalijama ili u crevima čoveka.
Moguće je prisustvo i kandide u stolici, koja se na taj način izbacuje iz organizma.
No važno je napomenuti da je prisustvo ove gljivice utvrđeno je u uzorcima 65% zdravih ljudi, budući da ona prirodno nastanjuje digestivni trakt i ne izaziva tegobe ukoliko nije došlo do nekontrolisanog rasta.
Rizici po zdravlje
Eritritol je odobren za upotrebu i smatra se bezbednim. Veoma je često deo gotovih industrijskih slatkiša, kao što su čokolade, biskviti, žvakaće gume ili različite vrste napitaka.
Ipak, određeni neželjeni efekti su mogući.
Kardiovaskularno zdravlje
Nekoliko studija dovelo je u vezu konzumaciju eritritola i učestalost pojave srčanih problema i tromboze.
Mala studija u kojoj je učestvovalo osam zdravih ljudi sugerisala je da konzumacija eritritola može povećati šanse za stvaranje krvnih ugrušaka.
Osim toga, dve veće studije koje su uključivale 1,157 i 2,982 osoba pokazale su povećan rizik od kardiovaskularnih problema i povećanog stvaranja krvnih ugrušaka kod osoba koje su konzumirale eritritol.
Problemi sa varenjem
Kao i drugi alkoholni šećeri, i eritritol može dovesti do problema sa varenjem i pojave gasova i nadimanja.
Ukoliko dođe do velike količine akumulacije gasova u crevima, može se javiti čak i blaga nelagoda ili bol u donjem delu stomaka.
Do ovoga dolazi kao posledica činjenice da se polioli ne vare, pa završavaju u debelom crevu nesvareni, gde fermentišu pod uticajem prisutnih bakterija, što dovodi do pojave gasova.
Ipak, eritritol najređe uzrokuje ovu vrstu neprijatnosti, budući da se oko 90% eritritola apsorbuje se krvotok i izbacuje kroz urin, dok samo preostalih 10% završava u nepreomenjenom obliku u debelom crevu.
Pored toga, za razliku od većine drugih alkoholnih šećera, eritritol je otporan na fermentaciju u debelom crevu, te najređe dovodi do pojave tegoba.
Smatra se da umerena konzumacija eritritola, od 0.7 do 1 grama po kilogramu telesne mase neće izazvati probleme sa varenjem.
Stoga, važno je eritritol konzumirati umereno, no osetljivost na ovu zamenu za šećer varira od osobe do osobe.
Kada se koriste u velikoj količini, polioli mogu imati i laksativan efekat.
Druge zamene za šećer i zaslađivači
Najpopularnije zamene za šećer uključuju:
- Eritritol
- Ksilitol ili brezin šećer
- Maltitol
- Sorbitol
- Kalijum acesulfam, poznat i pod nazivima acesulfam K ili Ace K
- Aspartam
- Saharin
- Sukralozu
- Steviju
Prva četiri zaslađivača su vrste poliola.
U tabeli ispod dato je poređenje osnovnih karakteristika ovih zaslađivača, ne ulazeći u zdravstvene koristi i rizike koje svaki od njih nosi sa sobom:
Zaslađivač | Glikemijski indeks | Slatkoća u odnosu na šećer | Kalorije (1g) |
---|---|---|---|
Eritritol | 1 | 70% | 0.24 kalorija |
Ksilitol | 13 | 100% | 2.4 kalorija |
Maltitol | 35 | 87% | 2.1 kalorija |
Sorbitol | 4 | 58% | 2.6 kalorija |
Kalijum acesulfam | 0 | 20,000 % (200x) | 0 kalorija |
Aspartam | 0 | 20,000% (200x) | 4 kalorija |
Saharin | 0 | 30,000% (300x) | 0 kalorija |
Sukraloza | 0 | 60,000% (600x) | 0 kalorija |
Stevija | 0 | 20,000% (200x) | 0 kalorija |
Zaključak
Eritritol je vrsta poliola, odnosno alkoholnih šećera, koji se prirodno nalaze u biljnim namirnicama, pre svega voću i povrću.
Ova zamena za šećer ima nižu kalorijsku vrednosti, ukus i izgled koji u potpunosti odgovara šećeru, i zahvaljujući tome je jedan od najpopularnijih veštačkih zaslađivača i često deo industrijski proizvedenih slatkiša i napitaka.
Eritritol se posebno često nalazi u proizvodima koji se reklamiraju kao proizvodi bez šećera, bez dodatog šećera ili niskokaloričnih proizvoda.
Budući da ne služi kao hrana bakterijama, predstavlja dobru alternativu šećeru kada je oralno zdravlje u pitanju.
Osim toga, pogodan je za dijabetičare, osobe na keto i dijeti sa niskim unosom ugljenih hidrata, kao i osobama koje žele da održe ili smanje telesnu masu.
Iako se smatra bezbednim za korišćenje, određen broj studija pokazuju da konzumacija eritritola može biti uzrok povećanog rizika od srčanih smetnji i tromboze, a konzumacija u većim količinama može izazvati probleme sa varenjem, pre svega pojavu nadutosti i gasova.