Kandida u ustima: Simptomi, lekovi i lečenje, slike

Sveže informacije

Kandida u ustima je stanje kada gljivica kandida počne brzo da se umnožava u ustima i dovodi do gljivične infekcije, a naziva se još i oralni drozd, oralna kandidijaza ili oralna kandida.

Kandida neće uvek izazvati tegobe i prisutna je u ustima većine ljudi, što je normalno stanje koje ne izaziva simptome.

Međutim, usled poremećenog mikrobioma u ustima, odnosno smanjenjog broja dobrih bakterija, kandida počinje da raste i razmnožava se, stvarajući probleme.

U ovom članku govorimo u kandidi u ustima, odnosno oralnom drozdu.

Objasnićemo koji su simptomi kandide u ustima, uzroci, kako izgleda lečenje i koji lekovi se koriste, kao i koje su mere prevencije pojave ovog stanja.

Slika na početku članka pokazuje kako izgleda kandida u ustima, odnosno na jeziku.

Simptomi

Kandida u ustima uzrokuje pojavu belih mrlja u ustima koje se ne mogu skinuti. Ukoliko se uz pomoć čistača jezika ove mrlje pokušaju ukloniti, vrlo lako može doći do krvarenja.

One su glavni simptom oralnog drozda, a mogu se javiti mrlje na jeziku, unutrašnjoj strani obraza, krajnicima, desnima, nepcu ili usnama.

Drugi simptomi mogu uključivati:

Oralni drozd može uticati i na jednjak, iako je to retko. Kandida se može proširiti i na druge delove tela, posebno kod osoba sa oslabljenim imunitetom.

Osim toga, upala jezika može biti izazvana ovom gljivicom, što može dovesti do otečenosti jezika, bola, nelagode, peckanja i drugih tegoba.

Kandida u ustima kod dece

Oralni drozd najčešće pogađa bebe i malu decu.

Bebe potencijalno mogu razviti oralni drozd nakon zaraze gljivicom od svoje majke tokom trudnoće, porođaja ili dojenja ili kao posledica prisustva ove gljivice koja je prirodno prisutna u njihovom okruženju.

Simptomi koje izaziva kandidijaza usta kod dece i beba identični su simptomima koji se javljaju kod odraslih osoba.

Pored njih, ovo stanje kod beba može izazvati otežano hranjenje, razdražljivost ili nervozu.

Ukoliko se kandida u ustima razvije kod bebe tokom dojenja, antifungalni tretman će biti neophodan i za majku i za bebu.

Ponekad se infekcija virusom herpes simplex koji izaziva pojavu groznice i herpetičnog stomatitisa može pomešati sa kandidom.

Radi pravilnog lečenja, postavljanje pravilne dijagnoze je veoma važno, posebno kod dece, pa se roditeljima savetuje da u slučaju bilo kakvih promena unutar ili na ustima deteta obavezno posete stomatologa.

Ovo stanje nije opasno, no može zahtevati lečenje.

Uzroci

Oralni drozd izazvan je nekom vrstom gljivice kandida, najčešće vrstom koja se naziva candida albicans.

Iako se kandida može razviti u prevelikoj meri kod svakoga, veća je šansa da će do toga doći kod osoba koje imaju dijabetes ili hronične bolesti poput kancera i HIV-a.

Važno je razumeti da je kandida u crevima prisutna kod svih ljudi, ali da tegobe izaziva tek kada dođe do njenog prekomernog razmnožavanja.

Pored toga, uzimanje antibiotika, posebno u dužem vremenskom periodu, može smanjiti broj dobrih bakterija i olakšati razmnožavanje ove gljivice.

Zbog ovoga se uvek preporučuje uzimanje probiotika uz antibiotik, kako bi se očuvale dobre bakterije u crevima.

Loša ishrana, odnosno malnutricija i porhranjenost, mogu da budu faktor rizika za pojavu ovog stanja. BMI kalkulator može pomoći u određivanju statusa telesne mase.

Neke bolesti gastrointestinalnog trakta, kao što su inflamatorne bolesti creva ili celijakija, kod kojih se može javiti lošija apsorpcija i iskorišćenje nutrijenata iz hrane, mogu biti faktor rizika za pojavu kandide.

Inflamatorne bolesti creva su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Oralna kandidijaza se takođe može javiti kao neželjeni efekat upotrebe kortikosteroida, pre svega onih koji se inhaliraju tokom terapije astme i sličnih bolesti i stanja povezanih sa plućima.

Na kraju, osobe koje nose proteze za nadoknadu zuba, posebno one koje ne leže dobro u ustima pacijenta, su pod povećanim rizikom od pojave oralnog drozda.

Oralni drozd ne treba mešati sa aftama, koje se javljaju usled pada imuniteta ili hormonskih promena, ili herpesom na usni, koji nastaje kao posledica virusne infekcije virusom herpes simplex.

Lečenje

Lečenje kandide u ustima moguće ja na više načina, u zavisnosti od toga u kojoj meri je ova gljivica prisutna.

Najčešći lek za kandidu u ustima je neki od antifungalnih lekova, odnosno antimikotika.

Ovi lekovi mogu biti u različitim formama, uključujući tablete, ali i antifungalne tečnosti za ispiranje usta, masti ili pastila.

Kada se započne sa lečenjem oralnog drozda, on obično nestaje u roku od nekoliko nedelja, ali u nekim slučajevima se može vratiti.

Kod uporne kandide u ustima koja se često vraća, lekar može da posumnja i na druga zdravstvena stanja koja doprinose prerazmnožavanju ove gljivice.

Prirodni lekovi

Osim uobičajene terapije, određeni prirodni lekovi za kandidu u ustima mogu biti od koristi.

Ovi kućni lekovi za oralni drozd mogu podrazumevati i određene promene načina života kako bi se pomoglo lečenje ili sprečilo ponovno vraćanje.

Pre svega, praktikovanje dobre oralne higijene je osnovni vid prevencije i lečenja oralne kandidijaze.

Najbolje je koristiti mekanu četkicu za zube, kako bi se sprečilo struganje mrlja uzrokovanih drozdom i njihovo krvarenje.

Nakon lečenja oralne kandide, obavezno je da se četkica zameni, a ukoliko se nose proteze, one se moraju detaljno i pravilno očistiti, kako bi se smanjio rizik od ponovne infekcije.

Tokom lečenja trebalo bi izbegavati tečnosti za ispiranje usta, osim u slučaju da su prepisane od strane lekara ili stomatologa.

Umesto toga, prirodni lek za oralni drozd može biti ispiranje prirodnim tečnostima:

  • Slanim rastvorom
  • Rastvorom vode i sode bikarbone
  • Rastvorom vode i jabukovog sirćeta
  • Rastvorom vode i limunovog soka

Pored toga, upotreba probiotika može pomoći u prevenciji i lečenju ovog stanja.

Osim suplemenata, dobri izvori probiotika iz hrane uključuju sve fermentisane namirnice, kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus, tempeh, miso, kombuha i turšija.

Prebiotici, hrana dobrih bakterija, može se uneti iz namirnica kao što su manje zrele banane, ječam, sve vrste luka, mahunarke, jabuke, pečurke, ovsene pahuljice, začinsko semenje poput korijandera, i druge namirnice, obično bogate dijetetskim vlaknima.

Izbegavanje prostih šećera koje ova gljivica koristi kao hranu može pomoći u lečenju.

Šećeri se mogu zameniti poliolima, kao što su ksilitol ili eritritol, koji ne služe kao hrana kandidi.

Osim poliola, stevija takođe ne služi kao hrana gljivicama i bakterijama, uključujući i kandidu.

Postavljanje dijagnoze

Kandida u ustima se dijagostikuje nakon kliničkog pregleda usta i uzimanja anamneze o prisutnim simptomima.

Ukoliko stomatolog ili lekar nije siguran da li je reč o oralnoj kandidijazi, ili ukoliko se simptomi ne povlače tokom lečenja, može biti neophodno uzimanje brisa iz usta radi potvrđivanja dijagnoze.

Bris iz grla je takođe potreban u slučajevima kada se sumnja na prisustvo kandide u jednjaku.

Retko, endoskopski pregled može biti potreban kako bi se proverilo da li je kandida priustna u jednjaku ili digestivnom traktu.

Endoskopski pregled, odnosno gastroskopija, podrazumeva uvođenje tankog creva sa kamerom na njegovom kraju, kojom se snima jednjak i gornji deo digestivnog trakta, a može biti uzet i uzorak tkiva koji će potom biti poslat na biopsiju.

Oralni drozd i leukoplakija se često mešaju i postavlja se pogrešna dijagnozi, budući da oba stanja izazivaju pojavu belih mrlja ne jeziku.

Ipak, u pitanju su veoma različita stanja koja imaju različite uzroke i načine lečenja. Osim toga, leukoplakija ponekad može biti prvi znak oralnog raka.

Prevencija

Osnovni savet za prevenciju pojavu kandide u ustima je redovno pranje zuba pastom sa fluorom, što će dovesti do smanjene akumulacije štetnih mikroorganizama u ustima.

Osobe koje nose proteze za zube, trebalo bi da ih redovno čiste i vode računa o higijeni kože ispod proteze, u čemu korišćenje irigatora za zube može biti od pomoći.

Kod upotrebe inhalacionih kortikosteroida poželjno je nakon svake njihove upotrebe dobro isprati usta.

Generalno, povećan unos vode i adekvatno hidriranje sprečiće pojavu suvih usta i smanjiti rizik od nakupljanja bakterija, virusa i gljivica u ustima.

Odgovor na pitanje koliko vode treba piti dnevno je individualan, ali dobra polazna osnova je preporuka od 2.7 litara za žene, odnosno 3.7 litara tečnosti za muškarce.

Prenošenje kandide

Osobe koje imaju kandidu u ustima, mogu je preneti na drugu osobu poljupcem, što u nekim slučajevima kod te osobe može dovesti do pojave oralnog drozda.

Gljivica takođe može uzrokovati gljivične infekcije na drugim delovima tela.

Kod prisustva oralnog drozda, vaginalne ili gljivične infekcije penisa, moguće je preneti gljivicu svom partneru tokom odnosa.

Trudnice kod kojih je prisutna gljivična infekcija mogu je preneti na bebu tokom porođaja ili dojenja.

Važno je napomenuti da čak iako se gljivica prenese na drugu osobu, nije sigurno da će se kod nje razviti oralni drozd ili drugi simptomi.

Zaključak

Kandidijaza u ustima, odnosno oralni drozd, nastaje kada se gljivica kandida previše razmnoži u ustima.

Ovo stanje najčešće pogađa bebe i malu decu kao i osobe sa oslabljenim imunim sistemom, no može se javiti kod praktično svakoga.

Najčešći simptomi su pojava belih mrlja u ustima, što može uključivati jezik, unutrašnju stranu obraza, krajnike, desni ili usne.

Drugi simptomi koji se mogu javiti su bol i osećaj peckanja, promenjen ukus hrane, ispucali uglovi usta i drugi.

Dijagnoza kandide u ustima najčešće se postavlja jednostavnim kliničkim pregledom, no u ređim slučajevima analize kao što su bris grla i usta, krvi ili čak endoskopski pregled mogu biti neophodne radi potvrđivanja dijagnoze.

Lečenje oralne kandide obično podrazumeva korišćenje lekova protiv gljivica, odnosno antifungalnih lekova ili antimiotika, i obično traje nekoliko nedelja.

Uz unapređenu oralnu higijenu, upotrebu prepisanih lekova protiv kandide u ustima, korišćenjem kućnih lekova i izbegavanjem konzumacije prostih šećera, postoje svi preduslovi za brzo i efikasno lečenje ovog stanja.