Slani rastvor za ispiranje usta i grla: Upotreba i recept

Sveže informacije

Ispiranje slanom vodom jedan je od najčešće korišćenih kućnih lekova za upaljene desni, zubobolju, otok ili posle operacije, a pomaže i kod upaljenog grla.

Zahvaljujući svojim protivupalnim i antibakterijskim svojstvima, slani rastvor može pomoći i kod drugih oralnih problema, uključujući afte, alergije i sindrom suvih usta.

Tečnosti za ispiranje usta pružaju slične benefite, no ispiranje slanom vodom je jeftinije, uvek dostupan prirodan način i dobra alternativa komercijalnim sredstvima.

U ovom članku bavimo se koristima koje ispiranje slanim rastvorom može doneti, a objasnićemo i kako napraviti slani rastvor i kako ga koristiti.

Ispiranje usta slanom vodom

Ispiranje usta slanom vodom je pristupačan i jednostavan prirodni lek za mnoga stanja, uključujući:

  • Upale desni
  • Otoke
  • Zubobolju
  • Zarastanje rana posle operacija i vađenja zuba
  • Afte
  • Iritacije i grebanje grla usled alergija i prehlade
  • Sindrom suvih usta

Tečnosti za ispiranje usta mogu sadržati alkohol koji kod određenih osoba može dovesti do iritacije ili pojave suvih usta.

Pored toga, slani rastvori su prirodni, jeftiniji način koji može pomoći kod zaustavljanja rasta bakterija, poboljšane oralne higijene, smanjenje količine plaka i ubrzavanja oporavka od stomatoloških zahvata.

Upotreba slanog rastvora za ispiranje usta je izuzetno jednostavno i podrazumeva grgotanje rastvora pre ili nakon pranja zuba, u trajanju od 15 do 30 sekundi.

Nakon što su usta i grlo temeljno isprani slanom vodom, rastvor se jednostavno ispljune.

Ova procedura može se ponavljati više puta u toku dana, no ne treba preterivati budući da slani rastvor može iritirati i izazvati krvarenje desni.

Čak iako se rastvor proguta, najverovatnije da neće doći do tegoba.

Ipak, najbolje je nakon primene rastvora koji po ispiranju sadrži bakterije, ostatke hrane i druge neželjene materije temeljno oprati zube.

Kako napraviti slani rastvor za ispiranje usta i grla?

Priprema i korišćenje slanog rastvora za usta je izuzetno jednostavno. Ovaj rastvor može se koristiti za ispiranje usta, desni i grla.

Sve što je potrebno uraditi za pripremu rastvora je rastopiti kafenu kašiku soli u mlakoj vodi. Bilo koja vrsta soli će biti od koristi, uključujući i sodu bikarbonu.

Količina vode koja je optimalna za jednu kašičicu soli iznosi oko 250 ml, a najbolje je koristiti mlaku vodu koja će delovati više umirujuće u odnosu na hladnu vodu.

Osim toga, so će se bolje i lakše rastopiti u mlakoj nego u hladnoj vodi.

Koristi ispiranja slanom vodom

Ispiranje usta slanim rastvorom donosi brojne koristi po oralno zdravlje, zahvaljujući osobinama slane vode koje slede u nastavku.

Zaustavljanje rasta bakterija u ustima

Ispiranje slanom vodom može biti od pomoći u zaustavljanju rasta i razmnožavanja bakterija u ustima.

Slani rastvor smanjuje kiselost u ustima, stvarajući alkalniju sredinu koja znatno manje pogoduje razvoju i razmnožavanju štetnih bakterija.

Povezan članak Koliko traje i kako ubrzati zarastanje rane od zuba?

Osim toga, so može uticati na membranu bakterijskih ćelija, što im otežava funkcionisanje i preživljavanje. Zbog toga se so često koristi kao prirodni konzervans u hrani i drugim proizvodima.

Ovo može biti korisno posebno kod upalnih procesa. Na primer, perikoronitis je relativno česta komplikacija rasta umnjaka do koje dolazi usled bakterijske infekcije mekih tkiva koje okružuju umnjak koji raste.

Poboljšan oporavak nakon stomatoloških zahvata

Ispiranje usta slanim rastvorom pospešuje i ubrzava oporavak nakon operacija zuba i pomaže zarastanju rane od zuba zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima.

Primena slane vode se preporučuje kod brojnih stomatoloških procedura i zahvata, od vađenja umnjaka, preko ugradnje implanata do tretmana i sprečavanja pojave alveolitisa.

Slana voda podstiče zarastanje i neće izazvati iritaciju mekih tkiva i pojavu bola, a pomoćiće kod smanjenja otoka, jednog od najčešćih postoperativnih tegoba.

Smanjenje upalnih procesa

Kao što je malo pre objašnjeno, slani rastvor ima prirodna antiinflamatorna svojstva, odnosno efikasno deluje protiv upale i može da ubije bakterije.

Zbog ovoga se slani rastvor koristi kod terapije upale desni, uključujući i trudnički gingivitis, blagu upalu desni koja se veoma često javlja kod trudnica.

Pored gingivitisa, osobe kod kojih su prisutne afte takođe mogu da smanje tegobe i ubrzaju oporavak ispiranjem usta slanom vodom ili čak razblaženim hidrogenom.

Hidrogen za ispiranje usta trebalo bi uvek razblažiti u odnosu 1:1 sa vodom kako bi se izbeglo oštećivanje zubne gleđi.

Na kraju, ispiranje slanom vodom može pomoći i kod upale jezika, odnosno glositisa, ubrzati oporavak i smanjiti tegobe koje prate ovo stanje.

Poboljšana oralna higijena

Pored toga što će pomoći ubijanju bakterija i suzbijanju upala, ispiranje slanim rastvorom će pomoći da se uklone ostaci hrane i poboljša oralna higijena.

Studija iz 2017. godine pokazala je da je ispiranje slanom vodom efikasno u smanjenju zubnog plaka.

Manja količina plaka smanjiće pojavu zubnog kamenca i karijesa.

Prednosti za zdravlje disajnih organa

Istraživanja su pokazala da ispiranje slanom vodom može da bude dobar vid prevencije od prehlade.

Pored toga, studije pokazuju da ispiranje grla i usta slanom vodom pomaže kod infekcija gornjih disajnih puteva.

Na kraju, topla voda i so mogu pomoći da se razbije sluz u grlu, smanjujući mogućnost da mukus završi u plućima što dovodi do smanjenog otoka grla i zapušenosti.

Stanja kod kojih ispiranje slanim rastvorom pomaže

Kao što smo prethodno objasnili, ispiranje slanom vodom ima višestruke prednosti.

U nastavku slede stanja kod kojih ispiranje može biti korisno, i način na koji iskoristiti slani rastvor za postizanje najviše benefita.

Nakon vađenja zuba i operacija

Ispiranje usta slanom vodom nakon vađenja zuba i različtih operacija, koje uključuju ugradnju zubnih implanata, nadoknadu zubne kosti, operaciju podizanja sinusa ili bilo koji drugi hirurški zahvat pružiće brojne benefite.

Pre svega, delovaće umirujuće i smanjiće šansu za nastanak infekcija i komplikacija.

Povezan članak Hidrogen za ispiranje usta: Koristi i rizici

Osim toga, pozitivno će uticati na zarastanje rane i smanjiti otok koji se uobičajeno javlja nakon ovih procedura.

Važno je da se usta ispiraju veoma blago nakon operacija, kako se rana ne bi iritirala ili povredio krvni ugrušak koji se stvorio na operisanom mestu.

Usta se mogu ispirati više puta dnevno, najbolje nakon jela, kako bi se osiguralo da su usta čista tokom perioda oporavka kada je teško pravilno prati zube.

Tokom ovog procesa važno je pridržavati se režima ishrane koji podrazumeva konzumaciju mekane hrane.

Upala i bolesti desni

Kada je reč o tome čime ispirati upaljene desni, slani rastvor obično je prvo što pada na pamet i najčešće se preporučuje od strane stomatologa.

Ovaj rastvor je znatno blaži od komercijalnih tečnosti i neće izazvati dodatnu iritaciju.

Zbog toga je jedna od osnovnih upotreba slanog rastvora u stomatologiji upravo ova, kojom se tretiraju bolesti i upale desni.

Kod upala desni, preporučuje se jedno ispiranje usta dnevno, pre ili posle pranja zuba.

Češće ispiranje može da bude kontraproduktivno, i da dovede do dodatne iritacije desni.

Osim upale desni, ispiranje može pomoći i kod ostalih upalnih procesa koji pogađaju sluzokožu usta. Ova stanja spadaju pod opšti naziv stomatitis.

Zubobolja

Slani rastvor može poslužiti i kao prva pomoć kod zubobolje i jedan je od prirodnih lekova za zubobolju.

Budući da većina zubobolja nastaje kao posledica neke vrste upale ili iritacije, umirujuća svojstva soli mogu da pomognu kod ovog neprijatnog stanja.

Ipak, ne treba očekivati čuda kada je reč o rešavanju zubobolje slanim rastovorom, već može poslužiti samo kao prva pomoć do posete stomatologu ili upotrebe leka.

Slani rastvor je popularan kućni lek i za bol zuba u toku noći ukoliko nisu dostupni analgetici, a može se koristiti i za ispiranje sinusa.

Često sinusitis izaziva zubobolju budući da su koreni zadnjih zuba gornje vilice veoma blizu sinusima, pa povećan pritisak u ovim šupljim prostorima dovodi do neprijatnog osećana, bola ili osećaja pulsiranja zuba.

Afte

Za razliku od oralnog herpesa, afte se javljaju unutar usta, na usnama, unutrašnjoj strani obraza, desnima ili jeziku.

Iako nije najjasnije zašto afte nastaju, nema sumnje da će ispiranje slanom vodom pomoći da se ove ranice u ustima zaleče brže i prouzrokuju manje bola i neprijatnosti.

Razlikovanje herpesa i afti nije uvek jednostavno, a najlakši način da se napravi razlika je na osnovu mesta na kom se nalaze.

Naime, herpes se javlja na spoljnoj strani usana i licu, dok se afte javljaju unutar usne duplje.

Upala grla

Ispiranje grla slanim rastvorom pomaže smirivanju upale i osećaja grebanja i izbacuje bakterije koje se nakupljaju u grlu.

Povezan članak Afte u ustima: Šta su, kućno lečenje, lekovi, zašto nastaju, prevencija

Ovo dovodi do gotovo trenutnog olakšavanja simptoma, a sve što je potrebno je nekoliko puta isprati grlo i usta u trajanju od 15 do 30 sekundi.

Po potrebi ispiranje se može ponoviti više puta u toku dana dok se ne smiri upala.

Alergije

Kao što je ranije pomenuto, ispiranje slanom vodom može da pomogne kod uklanjanja sluzi i mukusa koji se često sreću kod osoba sa alergijama.

Osim toga, pomoćiće kod čišćenja disajnih puteva i olakšati disanje.

Ovo je posebno važno kod prevencije suvih usta do kojih može doći usled disanja na usta, posebno noću, kada se luči manje pljuvačke usled smanjenog gutanja i žvakanja.

Suva usta noću mogu izazvati i pojavu belih fleka na zubima usled dehidriranosti, koje nestaju nakon konzumacije tečnosti.

Ispiranje slanim rastvorom pomoćiće u prevenciji i prirodnom lečenju suvih usta i grla.

Promene i iritacije nepca

Nepce je veoma osetljiv deo usta i lako može doći do njegove iritacije konzumacijom vruće ili tvrde hrane, ili kao posledica alergija i intolerancija na hranu.

Promene na nepcu mogu biti različite, ali ispiranje slanim rastvorom pomoćiće kod gotovo svake.

Drugi uzroka promena na gornjem nepcu su i pojava oralnog drozda, neadekvatna oralna higijena, upalni procesi i drugi.

Kamenje u krajnicima

Intenzivnim ispiranjem slanim rastvorom kamenje u krajnicima može se olabaviti i pomoći da se ono izbaci na neinvanzivan način.

Čak iako izbacivanje na ovaj način ne uspe, ispiranje slanim rastvorom smanjiće tegobe i neprijatan zadah izazvan pojavom kamenčića u krajnicima.

Slana voda takođe može pomoći i nakon vađenja kamenja iz krajnika, smanjujući upalni proces i prisustvo bakterija na mestu gde se kamen nalzio.

Zaključak

Slani rastvor je jeftin, jednostavan za pravljenje i korišćenje, a može da donese brojne koristi po oralno zdravlje.

Ispiranje usta slanom vodom ima široku primenu u stomatologiji, i preporučuje se nakon svih operativnih zahvata i vađenja zuba, upala i bolesti desni, pojave otoka i sindroma suvih usta.

Osim toga, može pomoći kod zubobolje, iritacija i upala grla, alergija i ranica u ustima ili afti.

Sve koristi koje ispiranje slanom vodom sa sobom donosi dolaze zahvaljujući protivupalnim i antibakterijskim svojstvima rastvora.

Pravljenje i korišćenje slanog rastvora je jednostavno, i podrazumeva ispiranje u trajanju od 15 do 30 sekundi, rastvorom dobijemim topljenjem kašičice bilo koje vrste soli u 250 ml mlake vode.