Upala jezika: Šta je glositis, simptomi, uzroci, lečenje

Sveže informacije

Upala jezika ili glositis je stanje koje može uticati na teksturu i boju jezika, i dovesti do njegovog otoka.

U teškim slučajevima upale jezika, ovo stanje može izazvati bol i uticati na mogućnost jela ili govora.

Pored toga, glositis može uzrokovati pojavu kvržica i promena na jeziku koje stvaraju sjajnu, crvenu površinu.

Zbog njegovih simptoma i izgleda, upala jezika se ponekad naziva i infekcija jezika, gladak ili sjajan jezik i sindrom pečenja jezika.

U ovom članku bavimo se upalom jezika i objasnićemo koje vrste postoje, koji su simptomi i uzroci, kao i kako izgleda lečenje i prevencija glositisa.

Vrste upale jezika

Glositis može da se javi iznenada i tada je reč o akutnom glositisu, dok se ponavljanje tokom vremena naziva hronični glositis.

Postoji nekoliko tipova upale jezika:

 • Akutni glositis. Razvija se iznenada i može imati ozbiljne simptome
 • Hronični glositis. Dovodi do hronične upale jezika koju obično prate blaži simptomi
 • Atrofični glositis. Naziva i Hunterov glositis, kod kog se pojavljuju male izbočine na jezik što ga čini sjajnim
 • Srednji romboidni glositis. Uzrok ovog tipa glositisa najčešće je infekcija kandidom u ustima

Simptomi

Simptomi upale jezika variraju od osobe do osobe, a razlikuju se i u zavisnosti od uzroka koji do njega dovodi.

Česti simptomi upale jezika uključuju:

 • Natečen jezik
 • Bol, osetljivost ili trnjenje jezika
 • Peckanje ili svrab u jeziku
 • Promenu teksture površine jezika zbog promene veličine i oblika papila
 • Promenu boja površine jezika i prebojenost jezika
 • Gubitak sposobnosti ili otežan govor ili jelo
 • Otežano gutanje

Da li je glositis zarazan?

Glositis sam po sebi nije zarazan, no ukoliko je uzrok infekcija, ona se može preneti sa osobe na osobu.

Na primer, glositis može nastati usled infekcije virusom herpes simplex, koja dovodi do pojave groznice odnosno herpesa na usni.

Ovaj virus se može preneti pljuvačkom ili dodirivanjem usta a zatim predmeta sa kojima druge osobe dolaze u kontakt.

Uzroci

Postoji niz mogućih uzroka glositisa, kao što su alergije, infekcije, povrede, nutritivni nedostaci, suva usta ili hormonalne promene.

Alergijska reakcija

Kada se glositis javlja kao posledica alergijske reakcije, može doći do brzog i iznenadnog oticanja jezika i pojave bola.

Konzumacije hrane na koju je osoba alergična dovodi do nepravilnog burnog odgovora imunog sistema što izaziva alergijsku reakciju.

Ova reakcija može dovesti do oticanja, svraba, crvenila jezika i drugih tegoba usled oštećenja sluzokože jezika.

Osim hrane, neke osobe mogu biti alergične na proizvode za oralnu higijenu, poput pasta za zube, tečnosti za ispiranje usta i drugih proizvoda.

Iako je u pitanju veoma redak slučaj, osoba može biti alergična i na materijale koji se koriste u stomatološkim procedurama, kao što je amalgam u crnim plombama.

Kada je reč o zubnim implantima, koriste se isključivo biokompatibilni materijali poput titanijuma, koji ne dovode do alergijskih reakcija i koje telo lako prihvata kao svoj integralni deo.

Na kraju, alergijske reakcije na lekove mogu izazvati slične tegobe, a ovo uključuje i lekove za zubobolju, anestezije ili antibiotike za upalu zuba.

Intolerancije na hranu ređe će dovesti do tegoba sa jezikom, budući da su one obično ograničene na sistem organa za varenje.

Povreda u ustima

Traume i male povrede u ustima, kao što su posekotine od fiksnih proteza ili opekotine od vruće hrane mogu dovesti do upale jezika i nelagode.

Proteze za nadoknadu zuba koje nisu odgovarajuće ili nisu dobro postavljene mogu da izazovu hronični glositis.

Zbog ovoga je važno da proteze, kako one za ispravljanje, tako i one za nadoknadu zuba, budu pravilno postavljene i da dobro odgovaraju ustima i zubima pacijenta, kako bi se izbegle moguće komplikacije.

Infekcije

Glositis može da se razvije usled različitih infekcija, uključujući bakterijske, virusne i gljivične infekcije.

 • Bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu izazvati glositis direktnim inficiranjem tkiva jezika. Na primer, streptokokne bakterije ili druge vrste štetnih bakterija mogu dovesti do upale jezika.
 • Virusne infekcije. Određene virusne infekcije takođe mogu doprineti upali jezika. Virusi kao što je herpes simplex, ali i oni povezani sa običnom prehladom ili gripom, mogu indirektno uticati i na jezik.
 • Gljivične infekcije. Gljivične infekcije u ustima, kao što je oralna kandidijaza odnosno oralni drozd, mogu izazvati glositis. Prekomerni rast kandide može dovesti do upale jezika i pojave belog jezika.

Infekcija kandidom može pogoditi i druge delove tela. Često se sreće kandida u stolici, crevima ili genitalijama.

Nedostaci u ishrani

Neadekvatna ishrana sa nedovoljno vitamina i minerala, ili nedostatak nutrijenata u organizmu usled drugih zdravstvenih stanja može da utiče i na pojavu promena na jeziku.

Pre svega, nizak nivo gvožđa može biti okidač za pojavu upale jezika.

Gvožđe reguliše rast ćelija omogućavajući telu da proizvodi crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik do organa, tkiva i mišića.

Usled niskog nivoa gvožđa može doći do niskog nivoa proteina u crvenim krvnim zrncima koji se naziva mioglobin, a koji je važan za zdravlje mišića, uključujući i mišićno tkivo jezika.

Vitamini iz grupe B vitamina, a posebno vitamin B-12 važni su za zdravlje jezika.

Nedostatak vitamina B-12 čest je uzrok glositisa, budući da je ovaj vitamin zajedno sa gvođžem neophodan za pravilnu proizvodnju crvenih krvnih zrnca, ali i za zdravlje nervnog sistema.

Jezik može poprimiti karakerističnu crvenkasto-ljubičastu boju u slučaju nedostatka vitamina B-12.

Osobe kod kojih je povećan rizik od nedostatka vitamina B-12 i koje bi trebalo da razmisle o njegovoj suplementaciji su starije osobe, osobe sa Kronovom bolešću ili ulceroznim kolitisom, osobe na biljnoj ishrani, kao i osobe koje koriste lekove poput inhibitora protonske pumpe za lečenje GERB-a.

Osim toga, osobe koje su nedavno imale gastrointestinalnu operaciju, poput operacija debelog creva, uklanjanja žučne kese ili slepog creva, mogu privremeno lošije apsorbovati vitamin B-12, pa suplementacija može biti korisna.

Suva usta

Suva usta, stanje poznato i kao kserostomija, usko je povezano sa glositisom. Ova stanja mogu međusobno dovesti do pogorśanja simptoma.

Pljuvačka ima važnu ulogu, i smanjeno lučenje pljuvačke dovodi do lošijeg uklanjanja ostataka hrane, bakterija i mrtvih ćelija sa zuba i jezika, što povećava rizik od razvoja upale.

Osim toga, pH vrednost suvih usta može biti poremećen što stvara dobru podlogu za razvoj bakterija.

Na kraju, osim povećane šanse za razvoj problema sa jezikom, sindrom suvih usta može dovesti i do drugih oralnih problema, uključujući pojavu karijesa, gingivitisa ili neprijatnog zadaha.

Hormonalne promene

Hormonske promene mogu igrati važnu ulogu u nastanku glositisa ali i drugih dentalnih problema.

Promene nivoa hormona, posebno tokom određenih životnih faza, mogu doprineti promenama u ustima i povećati rizik od stanja kao što je glositis.

Stanja koja često dovode do fluktuacije nivoa hormona:

 • Pubertet
 • Trudnoća
 • Menstrualni ciklus
 • Menopauza
 • Zdravstveni problemi i upotreba nekih lekova

Usled hormonskih promena u trudnoći, pojava trudničkog gingivitisa, odnosno trudničke upale desni veoma je čest slučaj koji pogađa i do 75% trudnica.

Pušenje i konzumacija alkohola

Pušenje i prevelika konzumacija alkohola mogu imati negativan uticaj na oralno zdravlje, uključujući i zdravlje jezika.

Do ovoga dolazi na više načina, kao što su iritacija usled unošenja toksina i štetnih hemikalija, smanjene prokrvljenosti, dehidratacije, iritacije usta i slabijeg imunog odgovora.

Lečenje

Lečenje upale jezika zavisi od uzroka i najčešće je veoma uspešno kada se utvrdi šta dovodi do njega.

Lekovi za upalu jezika koji se mogu koristiti mogu da uključuju antibiotske, antifungalne ili antivirusne lekove.

Pored lekova, stomatolog ili lekar može prepisati suplemente ukoliko je uzrok glositisa nedostatak određenog vitamina ili minerala, i preporučiti promenu načina ishrane kako bi se nutritivni nedostaci nadoknadili na prirodan način.

U nekim slučajevima nutritivni nedostaci mogu biti posledica druge bolesti, poput celijakije, pa se lečenjem primarne bolesti može indirektno uticati i na upalu jezika.

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze upale jezika neophodno je posetiti stomatologa koji će obaviti klinički pregled i uzeti anamnezu.

Kliničkim pregledom utvrdiće se eventualno prirustvo promena na površini jezika ili desni.

Ove promene mogu biti u vidu plikova, bubuljica, izbočina, naslaga ili prebojenosti.

U nekim slučajevima neophodno je uzimanje brisa ili analiza krvi kako bi se postavila prava dijagnoza i utvrdio uzrok upale jezika.

Postavljanje dijagnoze glositisa nije uvek jednostavno, budući da se simptomi lako mogu pomešati sa drugim stanjima, kao što je oralni drozd ili leukoplakija.

Prevencija

Upalu jezika nije moguće u potpunosti sprečiti, ali svaka osoba može preduzeti određene korake kako bi smanjila rizik od razvoja glositisa.

Ovo pre svega podrazumeva pridržavanje zdravog načina ishrane koja se bazira na neprerađenim biljnim namirnicama.

Na taj način osiguraće se adekvatan unos vitamina i minerala, ali i dijetetskih vlakana.

Ovakav način ishrane može značajno smanjiti rizik od razvoja gotovo svih hroničnih bolesti, uključujući i upalu jezika.

Pored toga, održavanje dobre oralne higijene, pranjem zuba dva puta dnevno i korišćenjem zubnog konca, kao i tečnosti za usta ili mućkanje ulja u ustima smanjiće rizik od gotovo svih stomatoloških problema.

Osobe sa protezama mogu imati dodatne koristi od upotrebe irigatora za zube.

Na kraju, izbegavanje iritacije usta pušenjem, preteranom konzumacijom alkohola, kiselom ili začinjenom hranom može dodatno smanjiti rizik od razvoja glositisa.

Zaključak

Upala jezika naziva se još i glositis, i kao glavne simptome ima bol i osetljivost jezika, natečen jezik, promene na površini jezika i osećaj nelagode, peckanja, svraba ili trnjenja.

Pojava glatkog, sjajnog jezika još jedan je od čestih simptoma.

U težim slučajevima, tegobe mogu uticati na sposobnost žvakanja, jela i govora.

Različiti uzroci mogu dovesti do upale jezika, poput alergijskih reakcija, infekcija ili nedostatka određenih nutrijenata poput gvođža ili vitamina B-12.

Lečenje zavisi od uzroka, no obično je efikasno kada se utvrdi koji je uzrok glositisa i može podrazumeva upotrebu antibiotika ili antivirusnih i antifungalnih lekova.