Kako se stavlja fiksna proteza? Procedura i trajanje ugradnje

Fiksne proteze su najčešći i najefikasniji način ispravljanja nepravilnosti u zubnom nizu i drugih ortodontskih problema, a jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja pre ugradnje je kako se stavlja fiksna proteza.

U ovom članku daćemo odgovor na ovo pitanje i objasniti kako izgleda procedura ugradnje fiksne proteze i koliko ona traje.

Pored toga, biće reči i o tome kako smanjiti nelagodu koja se može javiti tokom prvih dana, do inicijalnog navikavanja na nošenje fiksne proteze, kao i kako održavati higijenu i sprečiti oštećenja i povrede.

Metalne i keramičke proteze

Najčešće ugrađivani tip fiksne proteze su metalne i keramičke proteze, koje se koriste za ispravljanje različitih nepravilnosti, kao što su:

Pored toga, fiksne proteze su uobičajeno deo lečenja progenije, kada su jedna ili obe vilice izmeštene iz svog fiziološkog položaja, odnosno izbačene u odnosu na ostatak lica.

Ove vrste proteza su veoma slične i procedura ugradnje niti dužina nošenja se ne razlikuju. Praktično jedina razlika između ove dve proteze je materijal od kog su izrađene.

Procedura ugradnje metalnih i keramičkih proteza traje između jednog i dva sata i obavlja se bez anestezije, budući da nije bolna, iako može biti blago nelagodna za pacijenta.

U nastavku sledi objašnjenje kako izgleda procedura postavljanja fiksne proteze.

Postavljanje odstojnika

U slučaju kada su zubi izuzetno zbijeni, ortodont, stomatolog specijalizovan za rešavanje nepravilnosti u zubnom nizu, nekoliko dana pre ugradnje proteze možda će morati da postavi odstojnike između zuba.

Na ovaj način se stvar prostor potreban za ugradnju fiksne proteze, a tokom perioda nošenja ovih odstojnika ili gumenih traka koje imaju istu ulogu može se javiti bol usled pomeranja zuba.

Temeljno čišćenje zuba

Pre nego što se pristupi ugradnji proteze, važno je da se osigura da zubi budu u potpunosti čisti.

Kako bi se smanjio rizik od razvoja karijesa ili belih fleka na zubima pre ugradnje proteze stomatolog će detaljno očistiti zube i osušiti ih.

Ova procedura podrazumeva temeljno uklanjanje zubnog plaka, a ukoliko je potrebno i skidanje zubnog kamenca.

Nakon tretmana čišćenja zuba, ortodont može pristupiti ugradnji fiksne proteze.

Ugradnja bravica i vezivanje za kutnjake

Bravice su deo proteze od metala ili keramike, i imaju ulogu da drže žice na mestu i prenose pritisak na zube, što dovodi do njihovog ispravljanja.

Za pričvršćivanje bravica za zube koristi se lepak koji neće dovesti do oštećenja zuba kada se sa ortodontskim tretmanom završi, odnosno kada se bravice budu skidale sa zuba.

Vezivanje se ubrzava izlaganjem lepka ultravioletnoj svetlosti, pa se koriste UV lampe kako bi se bravice brzo i čvrsto vezale za zube.

Nakon što su bravice fiksirane, protezu je neophodno učvrstiti za zadnje kutnjake.

Uz pomoć lepka i traka proteza se vezuje za poslednje zube u vilici.

Pričvršćivanje lučnih žica

Kada su bravice i trake čvrsto na mestu, poslednji korak u ugradnji proteze predstavlja pričvršćivanje žica za bravice.

Kako bi se žice vezale za bravicu koriste se gumice za protezu, a pacijent može da bira boju boju gumica.

Redovne posete ortodontu radi zatezanja i finog podešavanja fiksne proteze neophodne su na svakih četiri do šest nedelja, a tokom ovih poseta gumice se mogu zameniti za gumice druge boje.

Lingvalne (unutrašnje) proteze

Lingvalne, odnosno unutrašnje proteze, postavljaju se sa unutrašnje strane zuba, što ih čini manje vidljivim.

Ova vrsta proteza funkcioniše na veoma sličan način kao i tradicionalne proteze, no budući da je mesto na koje se ugrađuju teže dostupno, cela procedura ugradnje može trajati nešto duže.

Iako je ova vrsta proteza prilično popularna zbog manje uočljivosti u odnosu na konvencionalne ortodontske aparate, nisu svi pacijenti kandidati za njihovu ugradnju.

Drugim rečima, lingvalne proteze ne mogu rešiti sve vrste ortodontskih problema.

Navikavanje na protezu

Neposredno po ugradnji proteze, tokom prvih sati, kod pacijenata se obično javlja nelagoda.

To može biti bol tokom žvakanja, konstantan bol ili glavobolja, i drugi neprijatni osećaji u vilici, posebno tokom prvih nekoliko dana.

Lekovi za zubobolju koji se mogu kupiti bez recepta mogu pomoći da se bol otkloni ili ublaži.

Pored toga, bravice ili žice koje dodiruju unutrašnjost obraza ili jezik mogu da stvore iritaciju i neprijatan osećaj.

Nanošenje zaštitnog stomatološkog voska može pomoći da se spreči dalja iritacija na problematičnim mestima.

Ispiranjem usta slanim rastvorom i drugi prirodni lekovi mogu pomoći da se iritacija smanji, a nakon oko mesec dana usta će se u potpunosti privići na protezu i ova vrsta bolova i tegoba će prestati.

Šta jesti posle ugradnje fiksne proteze

Prvih nekoliko dana od ugradnje proteze, konzumacija mekane hrane olakšaće tegobe i neće dovoditi do bola prilikom žvakanja.

Neki od dobrih izbora mekanih hrana uključuju namirnice kao što su:

 • Jogurt
 • Ovsena kaša
 • Krompir pire
 • Dobro skuvano povrće
 • Riba
 • Kajgana
 • Mekano voće poput jagoda, kivija, grožđa ili banana
 • Sladoledi i smutiji
 • Avokado

Kako brinuti o fiksnoj protezi

Pravilna briga o higijeni fiksne proteze i zuba vrlo je važna kako bi se sprečila pojava karijesa ili upale desni.

Temeljno pranje zuba dva puta dnevno i korišćenje zubnog konca neophodno je kako bi se sačuvalo dobro zdravlje zuba i sprečila pojava mrlja i drugih neželjenih promena tokom nošenja proteze.

Za pranje zuba preporučuje se korišćenje mekane četkice uz obaveznu upotrebu paste za zube sa flourom.

Pored toga, budući da je zbog proteze otežano čišćenje interdentalnih prostora i prostora oko bravica, osobama koje nose proteze veoma često se savetuje upotreba aparata za ispiranje zuba.

Irigatori za zube, kako se još nazivaju, mlazom vode pod pritiskom pomažu da se uklone ostaci hrane sa teško dostupnih prostora između zuba, te na taj unapređuju oralnu higijenu, zamenjujući upotrebu zubnog konca.

Koje namirnice izbegavati

Tokom nošenja proteze trebalo bi izbegavati ili veoma pažljivo konzumirati određene hrane koje mogu da oštete protezu.

To su pre svega veoma tvrde i lepljive hrane, kao što su:

 • Orašasti plodovi (kikiriki, bademi, lešnici…)
 • Neiskokane kokice i kukuruz na klipu
 • Tvrde i gumene bombone
 • Žvakaće gume
 • Karamele
 • Vrste mesa koje je potrebno mnogo žvakati

Pored toga, trebalo bi uzdržati se od navika kao što su grickanje noktiju i leda, ili otvaranja flaša zubima.

U slučaju da dođe do oštećenja proteze, trebalo bi što pre posetiti ortodonta radi popravke proteze, budući da njeni delovi mogu biti veoma oštri i dovesti do povrede jezika i mekih tkiva usta.

Do posete stomatologu, na polomljen ili oštećen deo proteze može se staviti parče žvakaće gume, kako bi se sprečilo povređivanje.

Zaključak

Fiksne proteze su najčešće korišćen ortodonski aparat koji se koristi za lečenje različitih nepravilnosti u zubnom nizu.

Procedura ugradnje proteze traje između jednog i dva časa, i iako može biti neprijatna ne izaziva jak bol, te se obavlja bez anestezije.

Tokom inicijalnog perioda navikavanja na protezu, preporučuje se konzumacija meke hrane koja neće izazvati bol tokom žvakanja i jela.

Ukoliko je prisutan bol koji ometa svakodnevne aktivnosti, on se može kupirati uobičajenim lekovima za zubobolju, poput lekova na bazi ibuprofena ili paracetamola.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.