Banana je jedno od omiljenih i najprodavanijih vrsta voća na svetu. Osim toga, banane predstavljaju dobar izvor vlakana, kalijuma, vitamina B i C, i brojnih antioksidanasa i fitonutrijenata.
U današnjem članku govorićemo o bananama, sa posebnim akcentom na njihovu vezu sa oralnim zdravljem odnosno zdravljem usta, zuba i desni.
U nastavku ćemo odgovoriti na često postavljena pitanja, kao što su da li su banane dobre za zube, koliko često i u kojoj količini treba konzumirati banane, i koje su koristi banana za opšte zdravlje.
Pre nego što se pozabavimo detaljima, nutritivna vrednost banane prosečne veličine od 100 grama iznosi:
Kalorije: | 89 |
Voda: | 75% |
Protein: | 1.1 g |
Ugljeni hidrati: | 22.8 g |
Šećeri: | 12.2 g |
Vlakna: | 2.6 g |
Masti: | 0.3 g |
Da li su banane dobre za zdravlje zuba?
Činjenica da je voće jedna od najzdravijih namirnica puna vitamina i minerala je dobro poznata.
Ipak, neke vrste voća su bolje a neke lošije kada je zdravlje zuba u pitanju, a banane su zbog svoje popularnosti i pristupačnosti često pod lupom.
Banane su pune kalijuma, minerala važnog za zdravlje zuba, vlakana koji čiste zube, i drugih pozitivnih svojstava, ali dolaze i sa određenim rizicima po oralno zdravlje.
Celovite namirnice nikada ne treba deliti na dobre i loše, već biti svestan pozitivnih i negativnih strana, što će svakome omogućiti da napravi informisanu odluku koje namirnice treba konzumirati i u kojoj količini.
U nastavku slede dobre i loše strane banana kada je zdravlje zuba i desni u pitanju.
Pozitivne strane banana za oralno zdravlje
Prilikom određivanja uticaja voća na zube važne su pH vrednosti. Niže pH vrednosti u vezi su sa višim nivoima kiselosti.
Stomatolozi obično preporučuju što manji unos kisele hrane, koja postepeno dovodi do razaranja zubne gleđi i otvara put bakterijama.
Sa pH vrednošću od 4.5 do 5.2, banane imaju izuzetno nizak nivo kiselosti u poređenju sa drugim voćem, što ih čini dobrim izborom za zdrave zube.
Banane sadrži obilje kalijuma, magnezijuma i mangana, tri minerala koji mogu da znatno unaprede kvalitet zuba.
Banane, posebno manje zrele, zelene, bogate su vlaknima. Vlakna mogu pomoći čišćenju bakterija i ostataka hrane sa zuba, i pospešiće lučenje pljuvačke koja će dodatno doprineti uklanjanju bakterija i čestica hrane.
Negativne strane banana za oralno zdravlje
Iako banane sadrže obilje dragocenih vitamina i minerala, postoje neki negativni aspekti koje treba uzeti u obzir kada se govori o uticaju banana na zdravlje zuba.
Banane imaju visok nivo skroba, koji se sporo rastvara i može dovesti do oštećenja zuba.
Ako se zubi ne održavaju temeljno i redovno, skrob može da se zalepi za zube formirajući plak zajedno sa bakterijama iz usta.
Zubni plak, ako se ne skida redovno, može da se stvrdne i pretvori u zubni kamenac ili karijes.
Sladak ukus banana dolazi od visokog sadržaja šećera, a jedna banana od 100 grama može da sadrži oko 12 grama šećera.
Šećeri omogućavaju bakterijama na zubima da proizvode kiselinu, što vremenom dovodi do karijesa.
Zbog ovoga, važno je da se sa konzumacijom banana ne preteruje, kao i da se higijena zuba redovno održava kako bi se sprečila pojava kvarova.
Zelenije banane sadrže veću količinu vlakana, a manju količinu šećera u odnosu na zrele i prezrele banane.
Samim tim, kada je zdravlje zuba u pitanju, manje zrele banane predstavljaju bolji izbor.
Osim što sadrže manje šećera, vlakna iz banana će pospešiti lučenje pljuvačke koja spira bakterije i čisti zube, te će na taj način dodatno unaprediti zdravlje zuba.
Pored toga treba pomenuti i da su zelene banane dobar izbor za osobe sa nervoznim crevima.
Zrele banane, sa druge strane, mogu izazvati tegobe kod ovih osoba, budući da se povećava količina oligosaharida koji mogu izvati tegobe.
Izbeljivanje zuba korom od banane
Na kraju, konzumacija kore od banane jedan je od poslednjih trendova koji navodno dovodi do izbeljivanja zuba kod kuće.
Ovakve tvrdnje nemaju naučnu potporu, niti su studije i istraživanja pokazala da konzumacija kore od banane može ukloniti mrlje sa zuba.
Tretmani profesionalnog izbeljivanja zuba i dalje su najefikasniji i najsigurniji način za postizanje efekta svetlijih zuba.
Zdravstvene koristi banana po opšte zdravlje
Relativno velika količina šećera u bananama ne znači da banane treba u potpunosti izbegavati, budući da su one izuzetno zdrave i pune različitih nutrijenata važnih za opšte zdravlje.
Kako bi količinu šećera stavili u perspektivu, treba reći da jedna zrela banana od 100 grama sadrži 12 grama šećera 2.5 grama vlakana, dok jedna limenka gaziranog pića od 330 ml može sadržati preko 40 grama šećera bez vlakana.
Samim tim, ne treba izbegavati banane niti bilo koje drugo voće, no sa unosom voća ne treba ni preterivati.
U nastavku slede glavne prednosti koje konzumacija banana donosi.
1. Banane su bogate nutrijentima
Banane su bogat izvor vlakana, posebno manje zrele banane, ali sadrže i antioksidanse i različite vitamine i minerale.
Jedna banana uobičajene veličine sadrži:
- Kalorije: 112
- Masti: 0 grama
- Proteini: 1 gram
- Ugljeni hidrati: 29 grama
- Vlakna: 3 grama
- Vitamin C: 12% preporučenog dnevnog unosa (PDU)
- Vitamin B2 (riboflavin): 7% PDU
- Vitamin B9 (folat): 6% PDU
- Vitamin B3 (niacin): 5% PDU
- Bakar: 11% PDU
- Kalijum: 10% PDU
- Magnezijum: 8% PDU
Banana se sastoji gotovo isključivo od vode i ugljenih hidrata. Ona sadrži vrlo malo proteina i gotovo da nema masti.
Ugljeni hidrati u zelenim, nezrelim bananama su uglavnom u obliku skroba i rezistentnog ili otpornog skroba.
Ova vrsta vlakana se ne vari u ljudskom organizmu, a nešto kasnije biće više reči o njima.
Kako plod banane sazreva, njegov ukus postaje slađi, dok sadržaj vlakana opada i količina prostih šećera raste.
2. Mogu pomoći u održanju nivoa šećera i insulina
Pored rezistentnog skroba, banane su bogate rastvorljivim vlaknima koja se tokom varenja rastvaraju u tečnost i formiraju gel.
Zahvaljujući rastvorljivim vlaknima banane imaju sunđerastu strukturu.
Upravo mekana struktura banana i mogućnost da se lako napravi kaša od banane činije odličnim izborom hrane posle vađenja zuba.
Mekane hrane neće iritirati ranu i izazvati stanje poput suve alveole.
Nezrele banane takođe sadrže ranije pomenuti rezistentni skrob, koji ljudski organizam ne vari.
Zajedno, ove dve vrste vlakana mogu spustiti nivo šećera u krvi nakon obroka. Osim toga, ova vlakna mogu pomoći u regulisanju apetita.
Ovo u praksi znači da iako sadrže veću količinu šećera, banane neće izazvati velike skokove nivoa šećera u krvi kod zdravih osoba.
Međutim, osobe sa dijabetesom ne treba da preteruju sa konzumacijom banana, iako nije nužno da ih potpuno isključe iz ishrane.
Osim toga, konzumacija nezrelih banana može poboljšati osetljivost na insulin, te pomoći kod insulinske rezistencije.
Insulinska rezistencija je značajan faktor rizika za različite hronične bolesti, pre svega dijabetes tipa 2.
Na kraju, hrana bogata vlaknima će pomoći čišćenju ostataka hrane sa zube i podstaći lučenje pljuvačke, prevenirajući na taj način pojavu suvih usta.
Šta više, povećan unos sirovog voća i povrća, posebno onog bogatog vlaknima i vodom, predstavlja prirodan lek za suva usta. Za najbolji efekat smanjivanja suvoće usta, trebalo bi birati manje zrele banene koje su bogatije vlaknima.
3. Pune su antioksidanasa
Generalno govoreći, voće i povrće je odličan izvor antioksidanasa, a ni banane ovde nisu izuzetak.
Antioksidansi iz banana su povezani sa brojnim zdravstvenim prednostima, kao što je smanjen rizik od srčanih i degenerativnih bolesti.
Uloga antioksidanasa je da pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja ćelija izazvanog slobodnim radikalima.
Bez antioksidanata, slobodni radikali se vremenom mogu nakupiti i uzrokovati štetu ako njihov nivo u organizmu postane dovoljno visok.
4. Daju osećaj sitosti i pomažu mršavljenju i varenju
Dijetetska vlakna su povezana sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšano varenje.
Otporni skrob, vrsta vlakana koja se nalazi u nezrelim bananama, je takođe i prebiotik. Prebiotici se ne vare i završavaju u debelom crevu gde postaju hrana za korisne bakterije, probiotike.
Osim toga, banane imaju relativno malo kalorija. Prosečna banana ima nešto više od 100 kalorija, a veoma je hranljiva i daje osećaj sitosti.
Veza između povećanog unosa vlakana i manje telesne težine i mršavljenja je dobro ispitana i naučno dokazana.
Za mršavljenje, naročito korisnim pokazale su se manje zrele banane koje sadrže više vlakana i manje prostih šećera.
Za određivanje statusa telesne mase koristi se BMI kalkulator, koji izračunava indeks telesne mase i na osnovu njega daje procenu uhranjenosti osobe.
Treba pomenuti da su banane, kao i svo drugo voće, prirodno hrana bez glutena.
Budući da pružaju energiju i prakične su za jelo, mogu biti od koristi kao zamena različitih uobičajenih užina koje sadrže gluten za osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten.
Na kraju, banane, posebno manje zrele, odličan su izbor za osobe koje se oporavljaju od uklanjanja žučne kese te dobar dodatak ishrani posle operacije žuči.
Mekane su, bogate vlaknima koje će pomoći pražnjenju creva i prevenciji zatvora ili dijareje, i neće opteretiti digestivni sistem.
Pored toga, banane su korisne kod hemoroida, zahvaljujući hranjivim materijama i unapređenom pražnjenju creva.
Žučna kesa najčešće se mora hirurški ukloniti nakon napada žuči, u 20 do 30% slučajeva.
Pored toga, banane su često deo ishrane kod heliko bakterije.
Budući da imaju nisku kiselost, obilje vlakana i kalijuma, mogu pomoći smanjenju kiseline i podstaći obnavljanje sluzokože želuca, što banane kod heliko bakterije svrstava u jednu od preporučenih namirnica.
5. Mogu unaprediti zdravlje srca i krvnih sudova
Kalijum je mineral koji je od vitalnog značaja za zdravlje srca, posebno za kontrolu i održavanje normalnog krvnog pritiska.
Banane su odličan izvor kalijuma, a banana srednje veličine zadovoljava 10% dnevnih potreba za kalijumom.
Drugi mineral važan za kardiovaskularno zdravlje koji se nalazi se u bananama je magnezijum. Jedna banana zadovoljiće 8% dnevnih potreba za ovim mineralom.
Iz ovog razloga ne treba da čudi da se banana nalazi na listi korisnih namirnica za snižavanje krvnog pritiska.
6. Mogu unaprediti zdravlje bubrega
Osim što može unaprediti zdravlje srca i krvnih sudova, kalijum igra važnu ulogu i u očuvanja pravilnog rada bubrega.
Studija koja je uključivala preko pet hiljada ljudi sa hroničnom bolešću bubrega u ranoj fazi pokazala je da je povećan unos kalijum u direktnoj vezi sa sporijim napredovanjem bolesti bubrega.
S druge strane, ljudi sa bolešću bubrega u kasnoj fazi ili ljudi na dijalizi moraju da ograniče unos kalijuma.
Problemi sa bubrezima mogu biti jedan od uzroka lošeg zadaha iz usta.
7. Podstiču oporavak nakon vežbanja
Banane su poznate kao odličan izbor za brzu nadoknadu energije kod sportista.
Ovakvu reputaciju zaslužile su pre pre svega zahvaljujući sadržaju lako svarljivih ugljenih hidrata, kao i minerala kalijuma i magnezijuma, od kojih oba deluju kao elektroliti.
Elektroliti se gube znojenjem tokom intenzivnog vežbanja, pa je njihova dopuna nakon treninga veoma važna i može sprečiti pojavu grčeva i bolova u mišićima povezanih sa vežbanjem.
Zaključak
Benefiti konzumacije banana u svakom slučaju nadmašuju rizike koje konzumacija banana po zdravlje zuba nosi.
Sve dok se održava redovna i pravilna higijena zuba, što podrazumeva pranje zuba dva puta dnevno i korišćenje stomatološkog konca, kao i izbalansiranu ishranu, nema razloga za brigu.
Detalji poput tačnog vremena pranja zuba, poput dileme u vezi pranja zuba pre ili posle doručka, imaju manji uticaj.
Voće iako često sadrži veće količine šećera, za razliku od slatkiša sadrži i veliku količinu vlakana i vode i nema tako loš uticaj na zube poput čokolada, keksa i drugih slatkiša sa dodatim šećerom.
Pored vlakana i vode, banane i ostalo voće sadrži veliku količinu vitamina i minerala.
Banane su posebno bogate kalijumom, magnezijumom, vitaminima B i C, važnim nutrijentima kada je oralno zdravlje u pitanju.
Manje zrele, zelenije banane, bolji su izbor od tamnožutih ili braon banana koje su u potpunosti zrele ili prezrele, jer sadrže manju količinu šećera a veću količinu vlakana.
Iako sadrže relativno veliku količinu šećera, banane su pune vode i vlakana koja smanjuje njegov loš uticaj.
Svo voće uključujući i banane predstavlja deo zdrave, izbalansirane ishrane i ne treba ga izbegavati.