Banana i heliko bakterija: Saveznik ili uzrok infekcije?

Sveže informacije

Banana i heliko bakterija dovode se u vezu na dva načina. Prvo, određeni ljudi veruju da se u bananama nalazi ova bakterija, te da ona može biti izvor zaraze.

Ova teorija plasirana je putem društvenih mreža i nekredibilnih medija, te zabrinula veliki broj ljudi.

Sa druge strane, postavlja se pitanje da li je banana korisna ili štetna tokom lečenja od infekcije heliko bakterijom.

U ovom članku govorićemo upravo o ove dve teme, odnosno razjasnićemo da li čovek može da se zarazi konzumacijom banana, kao i da li su banane dobar izbor tokom perioda lečenja i oporavka.

Banana kao izvor infekcije heliko bakterijom

Društvene mreže i digitalni mediji sumnjive reputacije su odlično tle za širenje različitih, često potpuno netačnih informacija.

S vremena na vreme, može se čuti teorija kako su banane, posebno banane iz Somalije, zaražene „crvom heliko bakterije“.

Pre svega, heliko bakterija je vrsta gram negativne bakterije pod nazivom Helicobacter pylori, a ne crva.

Jedan od popularnih video snimaka pokazuje kako se u somalijskim bananama nalazi pomenuta vrsta crva, i dodaje se:

„Nedavno, 500 tona banana iz Somalije je dostupno na tržištu, a sadrže crva koji se naziva heliko bakterija i oslobađa otrov u želudac, izazivajući dijareju, povraćanje, mučninu i glavobolju, a nakon 12 časova osoba umire od moždane smrti.“

Naravno, u pitanju je potpuno lažna vest, i ne treba da predstavlja razlog za zabrinutost niti uzdržavanje od konzumacije banana.

Heliko bakterija je vrsta bakterije koja nije vidljiva golim okom, te se u svakom slučaju vizuelnim pregledom banane ne može otkriti njeno prisustvo, kako se u video snimku sugeriše.

Rezime: Heliko bakterija je vrsta bakterije, a ne crva, i nije vidljiva golim okom. Pored toga, ne postoje nikakvi dokazi da su banane zaražene ovom vrstom bakterije, i nema razloga za zabrinutost niti uzdržavanje od konzumacije ovog voća.

Konzumacija banana kod osoba sa heliko bakterijom

Kada je nedvosmisleno objašnjeno da banane ne predstavljaju izvor zaraze i infekcije heliko bakterijom, postavlja se pitanje da li je konzumacija ovog voća tokom lečenja korisna ili ne.

Ishrana kod heliko bakterije podrazumeva ograničavanje ili uzdržavanje od konzumacije svih namirnica koje stimulišu lučenje želudačne kiseline, poput kafe, crnog čaja, gaziranih napitaka i alkohola.

Pored toga, savetuje se ograničavanje namirnica koje mogu iritirati sluzokožu želuca, kao što su biber, prerađeno ili masno meso.

Sa druge strane, favorizuje se unos namirnica koje mogu smiriti iritaciju i podstaći lečenje. Pre svega, to su voće i povrće, koji sadrže značajnu količinu vitamina i minerala, dobre masti, nemasni izvori proteina, kao i namirnice bogate probioticima.

Konzumacija banana deluje posebno korisna kod osoba koje pate od ove infekcije koja je česti uzročnik gastritisa, ali i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i raka želuca.

Pored toga, heliko bakterija može negativno uticati na apsorpciju vitamina, te dovesti do nutritivnih nedostataka, poput nedostatka vitamina B12.

U slučaju potvrđenog nedostatka ovog vitamina, pravilnim izborom najboljeg vitamina B12 može se povećati njegov nivo u telu.

U nastavku slede neki od načina na koji banane mogu pomoći u terapiji infekcije heliko bakterije.

Antimikrobna svojstva

Banane sadrže različita jedinjenja sa antimikrobnim svojstvima, poput lektina.

Lektini su vrsta proteina koji se mogu vezati za ugljene hidrate na površini mikroorganizama, ometajući na taj način njihovu sposobnost da se vežu za sluzokožu želuca.

Pored toga, lektini mogu direktno oštećivati ćelijske membrane patogenih organizama.

Iako su dodatna istraživanja neophodna kako bi se objasnio tačan mehanizam na koji lektini iz banana deluju na heliko bakteriju, trenutno dostupni podaci sugerišu da antimikrobna svojstva lektina mogu inhibirati rast i aktivnost heliko bakterije u digestivnom traktu.

Prebiotička vlakna

Banane, a posebno one manje zrele, su bogate prebiotičkim vlaknima, uključujući otporni skrob i pektin.

Prebiotike ne treba mešati sa probioticima, iako nose sličan naziv.

Probiotici su korisne bakterije koje se nalaze u fermentisanim namirnicama, poput kiselog kupusa i turšije, tempeha, jogurta, kefira i drugih, ali i u formi suplemenata i dodataka ishrani.

Prebiotici su vrsta dijetetskih vlakana koji služe kao izvor hrane za ove bakterije, promovišući njihov rast i razmnožavanje.

Smatra se da zdrav mikrobiom creva, odnosno pravilan odnos korisnih i štetnih bakterija, igra ulogu u funkcionisanju imunog sistema i smanjenju broja štetnih bakterija uključujući i heliko bakteriju, pa uloga probiotika može biti značajna.

Kako bi se broj korisnih bakterija održao na visokom nivou, važno je pružiti im dovoljno izvora hrane, odnosno prebiotičkih vlakana koja se nalaze i u manje zrelim bananama.

Ovo je posebno važno tokom primene antibiotika za heliko bakteriju, budući da antibiotici mogu neselektivno uništavati bakterije, kako one štetne, tako i one korisne.

Smanjenje kiselosti u želucu i crevima

Banane su bogate kalijumom, važnim mineralom koji može pomoći u održavanju pH ravnoteže u želucu i regulisanju lučenja želudačne kiseline.

Ovo osim što može smanjiti tegobe poput gorušice i vraćanja kiseline, održavanje pravilne kiselosti želuca može smanjiti i rizik od komplikacija.

Naime, preterano kiselo okruženje želuca može dovesti do upale želuca koja povećava rizik od razvoja čira na želucu ili čira na dvanaestopalačnom crevu.

Pored toga, banane imaju nisku kiselost, što može smanjiti tegobe kod ljudi kod kojih je već došlo do razvoja gastritisa ili pepetičkog čira, te može smanjiti rizik od pucanja čira na želucu.

Smutiji koji sadrže banane odličan su napitak protiv kiseline u želucu, i mogu osetno smanjiti tegobe.

Antiinflamatorni efekti

Banane sadrže antioksidanse i fitonutrijente koji imaju antiinflamatorne osobine, te mogu biti od koristi u smanjenju upale digestivnog trakta, a pre svega želuca.

Hronična upala sluzokože želuca je često posledica infekcije heliko bakterijom, a može dovesti do razvoja gastritisa, peptičkih ulkusa i drugih komplikacija.

Smanjenjem upale, banane mogu pomoći u ublažavanju simptoma i unaprediti oporavak i zarastanje želuca.

Unapređena pokretljivost creva

Biljna vlakna su veoma važna za pravilno varenje, ali i opšte zdravlje.

Babane sadrže vlakna, a pre svega značajnu količinu otpornog skroba koji prolazi kroz digestivni trakt nesvaren, čisteći na taj način creva.

Pored toga, banane su dobar izvor drugih vrsta vlakana, poput pektina, vrste vlakana rastvorljivog u vodi.

Ove vrste vlakana mogu unaprediti crevnu peristaltiku, odnosno pokretljivost creva, te dati stolici masu i olakšati pražnjenje creva.

Zahvaljujući tome, smanjuje se rizik od pojave zatvora ili dijareje, čestih simptoma koji se mogu javiti tokom infekcije heliko bakterijom.

Da bi se iskoristile sve prednosti vlakana u bananama, trebalo bi birati manje zrele, zelenije banane, koje su bogatije vlaknima, a sadrže manje količine šećera u odnosu na potpuno zrele ili prezrele banane.

Redovno pražnjenje creva takođe može ubrzati lečenje, te smanjiti rizik od pojave hemoroida i drugih potencijalnih komplikacija.

Detaljnije informacije o upotrebi banana kod hemoroida mogu se pronaći u odvojenom članku.

Da li banane mogu sprečiti infekciju?

Konzumacija banana ne može sprečiti infekciju, iako može ublažiti tegobe i ubrzati i podstaći lečenje.

Apsolutna prevencija infekcija heliko bakterijom je nemoguća, a procenjuje se da je između 40 i 60% ljudi zaraženo, no budući da često ne izaziva nikakve simptome, infekcija često ostaje nedijagnostikovana.

Kako bi se smanjio rizik od infekcije trebalo bi redovno i temeljno prati ruke, posebno nakon odlaska u toalet i pre pripreme obroka, koristiti isključivo potvrđeno bezbednu vodu za piće i adekvatno prati i termički obrađivati hranu.

Kod ljudi kod kojih je potvrđena infekcija, neophodno je obaviti ceo ciklus lečenja, čak i ukoliko se simptomi povuku pre završetka terapije, kako bi se bakterija u potpunosti suzbila i sprečilo njeno širenje.

Vakcina za heliko bakteriju nije dostupna, iako su neke od njih u ranim fazama kliničkih ispitivanja.

Zaključak

Infekcija heliko bakterijom je izuzetno česta infekcija, koja pogađa oko polovine stanovništva.

Kada je reč o bananama i heliko bakteriji, ona predstavlja odličan izbor tokom trajanja infekcije, budući da sadrži različite supstance koje mogu podstaći lečenje i ublažiti tegobe.

Informacije koje se povremeno mogu pronaći na digitalnim medijima o zaraženim tovarima banana heliko bakterijom su netačni, i ne postoji povećan rizik od infekcije heliko bakterijom usled konzumacije banana.

Ipak, banane nisu način lečenja niti prevencije infekcije, već samo namirnica koja predstavlja dobar izbor tokom lečenja koje podrazumeva upotrebu antibiotika i drugih lekova prepisanih od strane doktora.