Gorušica: Simptomi, uzroci, lečenje, prevencija

Sveže informacije

Gorušica je osećaj pečenja u grudima, iza grudne kosti, koji se često pogoršava nakon jela, uveče ili kada osoba leži ili se saginje.

Naziva se još i refluks kiseline, budući da se javlja kada se želudačna kiselina vraća nazad u jednjak, cevasti organ koji ima ulogu da prenese hranu iz usta u stomak.

Osim osećaja pečenja, žgaravica može izazvati gorak ukus u grlu ili ustima.
ga
Srećom, simptomi gorušice najčešće se mogu uspešno lečiti kod kuće. Međutim, ako gorušica otežava jelo ili gutanje, ovi simptomi mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

U ovom članku govorićemo o gorušici, i objasniti koji su simptomi, šta može biti uzrok gorušice, kao i načine lečenja i prevencije, ali se osvrnuti i na efekte koje vraćanje kiseline može imati po zube.

Simptomi

Gorušica se javlja baš poput njenog naziva, kao osećaj gorenja, toplote i pečenja u sredini grudi, iza grudne kosti, a ponekada i grlu, koji nastaje zbog stomačne kiseline koja se vraća nazad u jednjak.

Jednjak, cevasti organ za gutanje koji počinje od grla, nastavlja se kroz sredinu grudi i završava se u želucu.

Gorušica počinje upravo u njemu, ali osećaj se često širi kroz grudi, a neretko se ovaj neprijatan osećaj oseća i u grlu.

Intenzitet pečenja može biti od blagog do izuzetno neprijatnog.

Pored osećaja pečenja u grudima i grlu, drugi simptomi gorišice uključuju:

 • Osećaj pečenja u sredini stomaka
 • Neprijatan, oštar ukus u ustima, kiseo ili gorak
 • Mučninu, podrigivanje i vraćanje hrane
 • Kašalj i promuklost
 • Otežano gutanje
 • Pritisak ili bol iza grudne kosti, koji ponekad podseća na anginu pektoris ili srčani udar

Simptomi gorušice se obično pojavačaju nakon jela ili noću, kao i kada se osoba savija ili leži.

Koliko traje gorušica?

Gorušica može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a obično prestaje kada se poslednji obrok u potpunosti svari.

Kada se stomak isprazni, ne bi trebalo da ostane ništa što bi moglo da se vrati i uzrokuje tegobe.

U zavisnosti od obroka, može proći dva do pet sati dok se ne završi proces varenja. Ovaj proces je duži za teške i masne obroke u odnosu na one laganije.

Uzroci

Kao što smo objasnili, do pojave gorušice dolazi kada se sadržaj iz želuca vraća u jednjak.

Jednjak se povezuje sa želucem na mestu koje se naziva donji sfinkter jednjaka. Kada pravilno funkcioniše, donji sfinkter jednjaka zatvara se kada hrana napusti jednjak i uđe u želudac.

Ipak, kod nekih ljudi on ne funkcioniše dobro ili njegova funkcija slabi, što dovodi do vraćanja sadržaja iz stomaka nazad u jednjak.

Stomačne kiseline mogu iritirati jednjak i izazvati simptome žgaravice, odnosno refluks kiseline.

Neka stanja i faktori mogu biti uzroci javljanja gorušice, uključujući:

 • Hijatus hernija (želudačna kila). Želudačna kila nastaje kada gornji deo želuca prođe kroz dijafragmu.
 • Trudnoća. Gorušica je uobičajena tokom trudnoće, posebno tokom trećeg trimestra.
 • Pušenje. Pušenje je povezano sa pojavom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).
 • Prekomerna težina ili gojaznost. Gojaznost je glavni faktor rizika za GERB.
 • Uzimanje određenih lekova. Neki lekovi, uključujući i lekove za zubobolju, kao što su aspirin, ibuprofen, sedativi i lekovi za krvni pritisak, mogu povećati rizik od žgaravice.
 • Konzumacija određenih namirnica. Namirnice poput kafe, čokolade, citrusnog voća, ili paradajza mogu da budu uzrok gorušice. Takođe teški, masni obroci mogu biti okidač.

Često više od jednog od ovih faktora doprinosi refluksu kiseline i žgaravici.

Povezan članak Heliko bakterija: Simptomi, ishrana, lečenje, test, zadah

Gorušica je najčešće uzrokovana problemima sa jednjakom i vraćanjem kiseline, no postoji i nekoliko drugih stanja koje mogu izazvati sličan osećaj.

Ona uključuju čir na jednjaku, zapaljenje sluzokože jednjaka (ezofagitis) i druga stanja.

Ponekada, problemi sa žučnom kesom kao što je pojava kamena u žučnoj kesi mogu dovesti do gorušice ali i povraćanja žuči.

Kamen u žuči najčešće ne izaziva tegobe, no ukoliko se kamenje pokrene i blokira glavni otvor žučne kese i na taj način izazove napad žuči, može se javiti izuzetno jak bol.

Ukoliko se tegobe javljaju često ili su veoma intenzivne trebalo bi se javiti lekaru.

Ishrana, navike i prirodni lekovi

Uz pomoć promene ishrane i nekih životnih navika simptomi gorušice mogu se ublažiti ili u potpunosti sprečiti.

Pre svega, osobe koje imaju problema sa gorušicom trebalo bi da se drže što zdravije ishrane, sa ograničenim unosom masti, a poslednji obrok trebalo bi da bude dva do tri sata pre spavanja.

Izbegavanje namirnica koje su okidači za žgaravicu je veoma efikasan način prevencije. Ove hrane uključuju alkohol, kafu i napitke sa kofeinom, začinjenu hranu, kiselu hrana i hranu koja izaziva gasove i nadimanje.

Češći, a manje obimni obroci takođe su odličan vid prevencije gorušice.

Budući da je prekomerna telesna težina jedan od osnovnih uzročnika bolesti gastroezofagealne refluksne bolesti, održavanje telesne mase na zdravom nivou uz redovno vežbanje je od velikog značaja.

BMI kalkulator može pomoći da se utvrdi da li osoba ima nezdravu ili zdravu telesnu masu.

Pored ovih preporuka vezanih za ishranu, osobe koje pate od gorušice mogu osetiti koristi od spavanja na debljim jastucima, kako bi se otežalo vraćanje kiseline.

Izbegavanje nošenja uske odeće, kao i naprezanja i podizanja teških tereta i prestanak pušenja mogu dovesti do poboljšanja.

Prirodni lekovi za gorušicu

Pre odluke da se počne sa korišćenjem lekova za gorušicu, preporučuje se promena životnih navika, ali i korišćenje određenih prirodnih lekova.

Soda bikarbona

Od kućnog izbeljivanja zuba, preko korišćenja kao sredstva za čišćenje, pa do prirodnog leka za gorušicu, soda bikarbona ima najrazličitije primene i može se naći u gotovo svakom domaćinstvu.

Soda bikarbona može da smiri ​​gorušicu neutralisanjem želudačne kiseline i stvarajući baznu sredinu.

Kao lek za gorušicu, soda bikarbona se koristi tako što se kafena kašika rastvori u čaši vode, nakon čega se ovako dobijeni rastvor polako popije.

Ipak, sodu bikarbonu za pomoć kod gorušice ne treba koristiti često, budući da prečesta konzumacija može stvoriti dodatne probleme.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je još jedan kućni lek koji se može koristiti za lečenje gorušice.

Iako nema naučnih potvrda da je ovaj metod efikasan u rešavanju gorušice, konzumiranje malih količina razblaženog jabukovog sirćeta je generalno bezbedno.

Povezan članak Celijakija: Simptomi, test, ishrana, lečenje i uticaj na zube

Korišćenje velikih količina ili nerazređenog sirćeta može stvoriti probleme poput oštećenja zubne gleđi, povrede grla, a može čak i dovesti do pojave ili pogoršanja simptoma gorušice.

Upotreba jabukovog sirćeta najčešće se preporučuje tako što se kafena kašika pomeša sa čašom vode, a ovaj rastvor može se popiti pre ili posle obroka.

Salata začinjena sirćetom takođe bi mogla da dovede do sličnih efekata.

Žvakanje žvakaće gume

Studije su pokazale da žvakanje žvakaće gume bez šećera pola sata nakon obroka može pomoći u smanjenju gorušice.

Žvakanje pomaže lučenju pljuvačke i sprečavanju suvih usta, a dodatna količina pljuvačke razblažiće želudačnu kiselinu.

Nedostatak pljuvačke dovodi do stanja koje se naziva sindrom suvih usta i može biti uzrok različitih problema, uključujući i loš zadah.

Đumbir

Đumbir je izuzetno zdrava biljka, čiji se koren od davnina koristi u kineskoj medicini, a najpoznatiji je kao prirodni lek protiv bola i mučnine, što navodi ljude da veruju da može pomoći i kod gorušice.

Uključivanje đumbira u ishranu je jednostavno, dodavanjem iseckanog ili narendanog korena u jelo, ili korišćenjem đumbira u prahu kao začina.

Osim toga, od svežeg đumbira ili njegovog praha može se napraviti i čaj.

Banane

Na kraju, banane sadrže prirodne antacide, supstancu koja neutrališe želudačnu kiselinu i dovodi do smanjenja kiselosti stomačne sredine.

Ukoliko je moguće, uvek treba birati manje zrele, zelenije banane, koje su bogatije vlaknima i sadrže manju količinu prostih šećera.

Osim banana, sličnu osobinu da redukuju želudačnu kiselinu imaju i dinje, jabuke, kruške i kokos.

Sa druge strane, trebalo bi izbegavati voće poput citrusnog voća, ananasa, paradajza i sličnog, kiselog voća.

Lečenje

Ako promene životnog stila i načina ishrane, kao i prirodni lekovi nisu dali željeni efekat, odnosno doveli do smanjenja ili nestanka tegoba, korišćenje lekova koji se mogu kupiti bez recepta obično je naredni korak terapije gorušice.

Lekovi za gorušicu

Lečenje uobičajeno podrazumeva da se koristi lek za gorušicu iz jedne od tri grupe:

 1. Antacidi. Pomažu u neutralizaciji želudačne kiseline. Antacidi mogu pružiti brzo olakšanje, ali ne mogu da izleče jednjak oštećen želudačnom kiselinom.
 2. H2 blokatori. Smanjuju želudačnu kiselinu. H2 blokatori ne deluju tako brzo kao antacidi, ali mogu pružiti duže olakšanje.
 3. Inhibitori protonske pumpe (IPP). Smanjuju količinu kiseline u stomaku. Oni takođe mogu pomoći u lečenju oštećenog tkiva u jednjaku.

Inhibitori protonske pumpe leče oštećeno tkivo, odnosno sluznicu jednjaka i leče simptome GERB efikasnije od H2 blokatora.

Pored toga, H2 blokatori mogu izazvati različite neželjene efekte, kao što su dijareja, zatvor, problemi sa varenjem i glavobolja.

Ako lekovi za gorušicu koji se mogu kupiti bez recepta ne ublaže ili otklone simptome, lekar može prepisati jače verzije ovih lekova.

Kada posetiti doktora?

Kada je gorušica jaka ili se često dešava, trebalo bi se javiti lekaru. U nekim slučajevima, simptomi mogu biti uzrokovani gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB-om).

GERB se obično može držati pod kontrolom promenom načina života i lekovima. U retkim slučajevima, operativni postupak može biti neophodan.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza refluksa kiseline se obično postavlja na osnovu prisutnih simptoma i istorije bolesti.

Ukoliko promene u načinu života, ishrani i lekovi ne daju efekta, moguće je da je uzrok žgaravice GERB, ozbiljnije zdravstveno stanje.

Da bi dijagnostikovao GERB, gastroenterolog će osim simptoma i istorije bolesti verovatno zatražiti jedan ili više dodatnih provera koje uključuju proveru i praćenje pH vrednosti jednjaka, ultrazvučni pregled abdomena ili druge radiološke preglede, ili gastroskopiju.

Gorušica se može javiti i kao posledica drugih bolesti GI trakta, poput celijakije, ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, čira na želucu i drugih.

Lečenjem primarnog stanja često se rešavaju tegobe povezane sa gorušicom, ali i sprečavaju komplikacije poput pucanja čira na želucu.

Prevencija

Mere prevencije su gotovo identične kao i promene koje osobe koje pate od gorušice treba da sprovedu.

One uključuju izbegavanje jela dva do tri sata pre spavanja, smanjenu konzumaciju alkohola i cigareta, povećanu fizičku aktivnost, smanjenje ili održavanje zdrave telesne mase i izbegavanje namirnica i napitaka koji dovode do pojave gorušice.

Ove namirnice uključuju začinjenu hranu, paradajz i proizvode od paradajza, čokoladu, kafu i napitke sa kofeinom, kiselu hranu, citrusno voće i masnu hranu.

Redovni češči, ali lakši obroci se takođe preporučuju kao mera prevencije gorušice.

Vraćanje kiseline i oralno zdravlje

Česte stomačne tegobe mogu uzrokovati postepeno trošenje zaštitne gleđi na zubima, proces poznat kao erozija zuba.

Erozija zuba ne samo što može uticati na izgled zuba, već stvara preduslove da štetne bakterije dovedu do pojave karijesa.

Kada je nivo kiseline u ustima normalan, pljuvačka uspešno održava nivo kiseline u ustima i sprečava oštećenje zuba.

Međutim, kod ljudi koji pate od gastroezofagealnog refluksa, želudačne kiseline dospevaju nazad u usta tokom dana, stvarajući višak kiseline u ustima.

Ovaj proces je posebno štetan tokom spavanja, jer se tada luči manja količina pljuvačke usled ređeg gutanja i žvakanja.

Pored toga, neki lekovi koji se koriste za terapiju gorušice mogu dodatno da smanje lučenje pljuvačke, što dovodi do pojave suvih usta.

Suva usta predstavljaju dodatan rizik po oralno zdravlje, budući da je njena uloga osim spiranja kiseline i uklanjanje ostataka hrane i smanjenje broja bakterija u ustima.

Kada se bakterije i ostaci hrane ne uklanjaju redovno, može doći do nakupljanja plaka, koji lako može da se pretvori u zubni kamenac i dovesti do dodatnih komplikacija.

Jedna od čestih komplikacija zubnog kamenca, posebno nakupljenog na ivici desni je i povlačenje desni Nelečena parodontoza vodeći je uzrok gubitka zuba.

Ukoliko osoba pati od problema sa vraćanjem kiseline, trebalo bi dodatno obratiti pažnju na higijenu zuba. Ovo podrazumeva redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca, ali i bezalkoholne tečnosti za ispiranje usta sa fluorom.

Fluor igra važnu ulogu u prevenciji karijesa i remineralizaciji zuba.

Osobe sa fiksnim protezama ili protezama za nadoknadu zuba mogu razmotriti i upotrebu oralnih irigatora radi dodatnog poboljšanja higijene zuba.

Redovne kontrole stomatologa, najmanje jednom do dva puta godišnje za osobe koje pate od GERB-a su obavezne.

Zaključak

Gorušica ili žgaravica je osećaj toplote, gorenja ili pečenja koji se javlja iza grudne kosti, i najčešće se pogoršava nakon jela, tokom noći ili savijanja ili ležanja.

Uzroci gorušice mogu biti razni, od želudačne kile, preko prekomerne težine do korišćenja određenih lekova i namirnica.

Vrlo često se javlja u trudnoći, tokom trećeg trimestra.

Pušenje i alkohol predstavljaju dodatni faktor rizika za pojavu refluksa kiseline.

Gorušica najčešće prolazi sama od sebe nakon što se obrok u potpunosti svari.

Promenom određenih životnih navika i ishrane ovaj problem se može držati pod kontrolom. Pored toga, različiti prirodni lekovi mogu biti od koristi i ublažiti tegobe.

Ukoliko to nije dovoljno i ne dovodi do olakšavanja tegoba i sprečavanja gorušice, dostupni su različiti lekovi i tablete za gorušicu. Neki od lekova se mogu kupiti bez recepta.

Ipak, ako se vraćanje kiseline često javlja, trebalo bi posetiti lekara, budući da je uzrok možda ozbiljnije stanje, poput gastroezofagealne refluksne bolesti.

Na kraju, često vraćanje kiseline može dovesti do različitih problema iz domena oralnog zdravlja, od oštećenja zubne gleđi, preko pojave kamenca i karijesa, do javljanja sindroma suvih usta.

Najbolji gastroenterolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg gastroenterologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.