Fiksna proteza: Cena, vrste, iskustva, koliko se nosi, bol

Sveže informacije

Oko trećine dece zahteva neku vrstu ortodontske terapije, odnosno ispravljanja zuba, a vrlo čest i efikasan način za ispravljanje zuba je upravo fiksna proteza.

U ovom članku objasnićemo stvari kao što su kako fiksne proteze rade, koja je cena fiksnih proteza, preneti iskustva iz prakse, i druge.

Kako radi fiksna proteza?

Fiksne proteze se najčešće koriste u doba adolescencije, ali sve više odraslih odlučuje se za ispravljanje zuba kasnije tokom života.

Napravljene su od metala ili keramike, žica i vezivnog elementa koji ih pričvršćuje za zube, a ugrađuje ih ortodont, specijalista stomatologije koji se bavi ispravljenjem zuba i okolnih struktura.

Fiksne proteze su ortodontski aparat, no ovo ne treba bude zbunjujuće, reč je samo o stručnom nazivu.

Ispravljanje zuba fiksom protezom je najčešće veoma uspešno, ali zavisi od faktora kao što su:

 • Vreme početka same terapije
 • Koji problem i u kom intenzitetu se rešava
 • Redovne kontrole i sama podešavanja proteze
 • Dovoljno dug period nošenja i pridržavanje preporuka stomatologa

U najvećem broju slučajeva, odgovor na pitanje koliko se nosi fiksna proteza zavisi od uzrasta i vrste i stepena problema koji treba da reši.

U proseku, fiksna proteza se nosi između 12 i 24 meseca. Mogući su slučajevi u kojima je to kraće ili duže, ali vrlo retko duže od 36 meseci.

Fiksna proteza pomera zube vršeći stalni pritisak na njih tokom dužeg vremenskog perioda. Oblik vilice se postepeno prilagođava ovom pritisku i na taj način se zubi ispravljaju.

Kako bi se postigao optimalan pritisak, neophodno je da se proteza prilagođava, odnosno da se zateže i održava pritisak na zube, kako bi se napredak nastavio tokom vremena.

Redovno prilagođavanje fiksne proteze je ključno za uspešnost i što kraći period nošenja.

Cena fiksne proteze

Naravno, pitanje koliko košta fiksna proteza jedno je od veoma čestih pitanja.

Cena fiksnih proteza naravno varira u zavisnosti od mesta i ordinacije u kojoj se ugrađuje, ali tipično, postavljanje fiksne proteze iznosi između 600 i 700 evra.

Treba napomenuti da se cena fiksne proteze za decu se ne razlikuje od fiksne proteze za odrasle.

Nažalost, većina domova zdravlja ne bavi se izradom i ugradnjom fiksnih proteza, pa su pacijenti prinuđeni da se za ovaj tip usluga obrate privatnim ordinacijama.

Samim tim, besplatna fiksna proteza nije dostupna, čak ni ako u domu zdravlja čiji ste pacijent postoji mogućnost ugradnje fiksne proteze.

U svakom slučaju vredi se raspitati u u drzavnim ustanovama i u više privatnih ordinacija, jer cena fiksnih proteza može da varira, a dodatno, neke ordinacije naplaćuju svako zatezanje proteze, dok je kod nekih to uračunto u cenu fiksne proteze.

Iskustva sa fiksnim protezama

Kada je reč o iskustvima pacijenata sa fiksnom protezom, ona su individualna, ali uobičajeno je da se nakon ugradnje ili zatezanja proteza javi nelagoda ili čak bol, budući da je u tom periodu pritisak na zube najveći.

Kako vreme prolazi, a zubi se adaptiraju, odnosno ispravljaju, pritisak je manji, a neprijatan osećaj i bolovi prestaju.

Ukoliko je bol koji se javlja veoma intenzivan, potrebno je javiti se svom ortodontu kako bi se pritisak smanjio, no ovi slučajevi su retki.

Važno je da bol ne bude prevelik, kako pacijent ne bi odustao od nošenja proteze i samim tim prekinuo proces ispravljanja zuba, a sebe lišio zdravog i estetski lepog osmeha koji dolazi posle nošenja proteze.

Fiksna proteza kod lošeg zagrižaja

Osim ispravljanja zuba, fiksna proteza se preporučuje i kod lošeg zagrižaja, odnosno stanja koje se naziva malokluzija. Sam zagrižaj je način na koji se vilice poravnavaju.

Loši zagrižaji uključuju:

 • Teskoba
 • Dijasteme
 • Ukršten zagrižaj
 • Otvoren zagrižaj
 • Duboki zagrižaj
 • Protruzija
 • Obrnuti preklop

Srećom, svi ovi problemi su rešivi nošenjem fiksne proteze.

Vrste fiksnih proteza

U članku koji se bavi ispravljanjem zuba, detaljno smo objasnili sve vrste proteza za ispravljanje zuba koje su pacijentima dostupne.

Kada je reč o vrstama fiksnih proteza, razlikujemo nekoliko vrsta.

Metalne ili klasične fiksne proteze

Metalne proteze su klasičan tip fiksnih proteza, koje najčešće viđamo kod pacijenata. Izrađene su od hirurškog čelika, pa se nekada nazivaju i čelična proteza.

Metalne proteze su podrazumevan tip fiksne proteze, i najjeftinija opcija za ispravljanje zuba.

Iako najstarije, veoma su sigurne i efikasne, a sastoje se od metalnih nosača i žica koje zajedno sa gumicama ispravljaju zube i rešavaju i najteže slučajeve.

Keramičke proteze

Keramičke ili nevidljive fiksne proteze su po svim svojim karakteristikama slične su metalnim protezama, osim su, osim metalnih žica izrađene od keramike u boji zuba, pa su manje vidljive.

Glavna mana keramičkih fiksnih proteza je krtost keramike, pa je kod njih šansa da dođe do loma i otkaza proteze nešto veća.

Osim toga, cena keramičke proteze i viša u odnosu na tradiocionalne metalne proteze.

Ponekad, keramičke proteze nazivaju se i safirne fiksne proteze.

Lingvalne proteze

Unutrašnje, ili lingvalne proteze, ugrađuju se iza zuba, zbog čega se ponekada nazivaju i skrivene proteze.

Popularne su među pacijentima kojima je estetski efekat veoma bitan, ali i sviračima duvačkih instrumenata.

Treba imati u vidu da ova vrsta proteza košta više, a osim toga ne može da reši sve ortodontske probleme koje smo pomenuli.

Samo ispravljanje zuba kod lingvalnih proteza traje duže.

Samoligirajuće proteze

Poslednja vrsta fiksnih proteza su samoligirajuće proteze.

Glavna prednost samoligirajućih fiksnih proteza je što su manje bolne i komfornije za pacijenta od tradicionalnih, zahvaljujući drugačijoj tehnologiji.

One koriste sistem kliznih nosača sa kopčama koje se pričvršćuju za žicu, umesto plastičnih gumica kao što je slučaj sa ostalim vrstama.

Kao što je to slučaj i sa samoligirajućim protezama, skuplje su, i nisu opcija za lečenje svih vrsta ortodontskih problema.

Često postavljena pitanja

Da li fiksna proteza može da se koristi za ispravljanje samo jednog zuba?

Da, fiksna proteza je verovatno najefikasniji način za ispravljanje zuba.

Obično se koristi za ispravljanje većeg broja zuba u vilici i rešavanje drugih funkcionalnih problema sa položajem zuba, no fiksna proteza se može koristiti i za ispravljanje samo jednog zuba.

Ipak, u situacijama kada je samo jedan zub nepravilnog oblika, nošenje fiksne proteze može biti previše agresivan izbor, pa se u ovim slučajevima preporučuje ortodontski pregled kako bi se odabralo najbolje rešenje.

Ponekad, rešenja koja su za pacijenta lagnodnija mogu dovesti do sličnih efekata kao i nošenje fiksne proteze, poput folija za ispravljanje zuba koje su čest izbor za ispravljanje malog broja zuba ili manjih nepravilnosti u zubnom nizu.

Da li fiksna proteza smeta prilikom valjenja sportom?

Nošenje fiksne proteze nije prepreka za bavljanje sportskim aktivnostima.

Sa druge strane, ukoliko je reč o kontaktnom sportu ili sportovima sa povećanim rizikom od povređivanja poput skijanja ili planinskog biciklizma, upotreba sportskih štitnika za zube se preporučuje.

Guma za zuba je odličan način da se preveniraju lomovi zuba, ali i preveniraju povrede mekih tkiva, posebno kod pacijenata koji nose proteze.

Koliko je često potrebno posećivati stomatologa radi prilagođavanja proteze i kontrole?

Prilagođavanje fiksne proteze uobičajeno se obavlja svakih šesto do deset nedelja.

Kada je najbolje početi sa nošenjem fiksne proteze?

Najbolje je početi sa nošenjem fiksne proteze kada su svi stalni zubi izrasli, ali se vilica i dalje razvija. Tada su rezultati najbolji, a nošenje proteze najkraće.

Ispravljanje je moguće i kasnije, čak i kod odraslih, ali je često potrebno protezu nositi duži vremenski period.

Da li fiksna proteza zahteva vađenje zuba?

U nekim slučajevima, vađenje zuba je neophodno kako bi se postigli najbolji rezultati, sa pravim i zdravim zubima.

Vađenje zuba se radi samo kad je apsolutno neophodno, ali je najbolja opcija kada je neka regija pretrpana zubima ili postoji višak zuba, pa nema mesta da se zubi isprave i dođu u pravilan položaj.

Kako održavati fiksnu protezu?

Nakon ugradnje fiksne proteze, potrebno je izbegavati hranu koja može da se zaglavi između zuba i proteze i ugrozi je. Ovo su hrane poput tvrdih bombona, kokica, žvakaće gume i slično.

Osim toga, sa fiksnom protezom je teže održavati higijenu usta i zuba, a hrana se lakše zaglavljuje.

Zato posebnu pažnju treba obratiti na temeljno održavanje higijene kako ne bi došlo do pojave karijesa, zubnog kamenca ili belih mrlja na zubima.

Poželjena je upotreba oralnih irigatora, radi poboljšanja stepena oralne higijene.

Zaključak

Fiksne proteze su najefikasniji način za ispravljanje zuba i rešavanje lošeg zagrižaja.

Period nošenja fiksne proteze uobičajeno je između 12 i 24 meseca, retko duže od tri godine.

Pacijentima su u zavisnosti od tipa problema koji rešavaju, kao i cene koju su spremni da plate, na raspolaganju različite vrste fiksnih proteza.