Ispravljanje jednog zuba: Opcije sa i bez nošenja proteze

Kada je reč o ispravljanju zuba, najčešće se podrazumeva ispravljanje više zuba ili gotovo svih zuba u vilici, no ponekad je neophodno ispravljanje samo jednog zuba.

Većina ortodontskih rešenja, kao što su fiksne ili mobilne proteze, folije za zube i slično dizajnirani su tako da istovremeno ispravljaju veći broj zuba.

Ispravljanje jednog zuba može zahtevati nešto drugačiji pristup ali je moguće, čak i preporučljivo.

Čak i jedan zub koji je u nepravilnom položaju može uticati na samopouzdanje i dovesti do problema sa oralnim zdravljem.

U ovom članku bavimo se načinima za ispravljanje jednog zuba koji podrazumevaju upotrebu proteza, ali i rešenja za ispravljanje zuba bez proteze.

Kako dolazi do nepravilnog položaja samo jednog zuba?

Kao i kod većeg broja nepravilno izniklih zuba, uzrok nepravilnog položaja jednog zuba je najčešće regija pretrpana zubima ili premalo prostora u vilici.

Do pomeranja zuba može doći i usled rasta umnjaka, koji često nemaju mesta za pravilan rast, pa vrše pritisak na druge zube pomerajući ih iz svog normalnog položaja.

Ovo je ujedno čest razlog za vađenje umnjaka.

Drugi uzroci koji dovode do pojave loše pozicioniranog zuba uključuju:

Uzroci pojave jednog krivog zuba se generalno ne razlikuju od pojave većeg broja zuba koji nisu u pravilnom nizu.

Da li treba ispravljati samo jedan zub?

Kada je samo jedan zub loše pozicioniran ili kriv, postavlja se pitanje da li takav zub uopšte treba ispravljati ili ne.

Ljude često odbija ideja ispravljanja jednog zuba, budući da smatraju da je neophodno nositi fiksnu protezu i u ovom slučaju.

Srećom, za osobe koje imaju problema sa poravnanjen jednog ili dva zuba postoje i druge opcije koje mogu da dovedu do željenog efekta bez nošenja fiksne proteze.

Prednosti ispravljanja nepravilno raspoređenih zuba su višestruke.

Postavljanje zuba u pravilni zubni niz doneće pre svega zdravstvene koristi, budući da će se na taj način smanjiti prostor na kome može doći do nakupljanja ostataka hrane i bakterija.

Pranje zuba i očuvanje zdravlja zuba često je veoma otežano kada zub zauzima nepravilan položaj.

Ovo dovodi do povećanog rizika od akumulacije zubnog plaka, biofilma koji čine bakterije, ostaci hrane i kiseline iz usta, i koji ukoliko se ne skida temeljno i redovno, veoma brzo može očvrsnuti i pretvoriti se u zubni kamenac.

Nažalost, skidanje zubnog kamenca moguće je samo stomatološkim tretmanom.

Zubni plak koji se ne uklanja redovno povećava rizik od nastanka karijesa i drugih oralnih problema.

Ispravljanjem zuba može se korigovati i problem nepravilnog zagrižaja, koji ukoliko se ne tretira može dovesti do bola u vilici i oštećivanja viličnog zgloba.

Ukoliko je bol u vilici već prisutan, uvođenjem vežbi za vilični zglob može se delimično ili u potpunosti olakšati tegobe uzrokovane ovim stanjem.

Na kraju, ispravljanjem makar i samo jednog nepravilnog zuba može se znatno popraviti izgled osmeha i na taj način uticati na samopouzdanje osobe sa ovim problemom.

Estetsko unapređenje može biti posebno vidljivo kad osoba kod kojih je zub manje veličine od okolnih zuba ili dovodi do pojave većeg razmaka između zuba.

Načini za ispravljanje jednog zuba

U nastavku slede mogući načini za ispravljanje jednog zuba, koji uključuju kako ortodontske aparate, odnosno različite vrste proteza za ispravljanje zuba, tako i druge načine koji ne podrazumevaju nošenje proteze.

Fiksne proteze

Fiksne proteze su najefikasniji način za ispravljanje zuba. Kako bi se postigao željeni efekat, fiksne proteze se nose godinu do dve godine, a istovremeno se može ispraviti veći broj zuba u vilici, ili čak svi zubi.

Postoji više različitih tipova fiksnih proteza, pa one mogu biti izrađene od metala ili keramike, i postavljene sa spoljne ili unutrašnje strane zuba.

Pored toga, samoligirajuća proteza je vrsta fiksne proteze koja ne koristi gumice, već posebno dizajnirane kopče, pružajući na taj način efikasnije lečenje i bolje estetske karakteristike.

U svakom slučaju, fiksne proteze koriste mrežu bravica vezanih preko gumica za protezu za zub, a međusobno povezane čvrstim žicama koje vrše kontinuiran pritisak na zube, dovodeći ih u pravilan položaj.

Iako mogu biti korišćene i za ispravljanje samo jednog zuba, ova opcija u tom slučaju može biti previše ekstreman pristup, pa se ne praktikuje kada je potrebno ispraviti samo jedan zub.

Ritejneri i mobile proteze

U slučaju potrebe da se koriguje položaj jednog zuba, ritejneri ili retencioni aparati kako se još nazivaju, ili čak mobilne proteze za zube mogu biti bolja opcija.

Ritejneri mogu biti fiksni ili mobilni, i mogu se postaviti na unutrašnju ili spoljašnju stranu zuba i obično se koriste nakon nošenja fiksne proteze kako bi se zubi održali u pravilnom nizu.

Fiksni ritejneri su efikasniji, i obično daju brže i dugotrajnije rezultate. Najčešće se vezuju sa unutrašnje strane zuba, vršeći tako pritisak na zub koji je potrebno ispraviti.

Mobilni ritejneri i mobilne proteze za zube su komfornije rešenje, koje je moguće skinuti po potrebi, no možda neće doneti željene rezultate, ili će ispravljanje zuba trajati duži vremenski period.

Ortodontski aparati za brzo širenje gornje vilice

Ortodontski aparati za brzo širenje nepca nazivaju se i palatalni ekspanderi i koriste se za proširenje uske gornje vilice.

Uska vilica može izazvati različite probleme kao što su:

 • Regije pretrpane zubima
 • Preklapanje zuba
 • Krivi zubi
 • Urasli zubi
 • Problemi sa žvakanjem i zagrižajem

Postoji nekoliko različitih tipova ekspandera nepca, a ortodont će preporučiti najbolje rešenje u svakom konkretnom slučaju.

Neki od najčešćih tipova su uklonjivi, brzi, hirurški potpomognuti i ekspanderi podržani implantima.

Palatalni ekspanderi ugrađuju se sa unutrašnje strane vilice, vršeći pritisak na obe strane vilice što vremenom dovodi do širenja vilice. Kako se vilica širi, vilična kost se regeneriše i ispunjava potreban prostor.

Ovi ortodontski aparati su gotovo nevidljivi, ali mogu biti nelagodni za nošenje, posebno na samom početku terapije.

U zavisnosti uzrasta i težine slučaja, neophodno je nositi ih od nekoliko nedelja do godinu dana.

Kada se vilica proširi stvoriće se prostor za ispravljanje zuba koji su usled ovog stanja iznikli nepravilno.

Folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba, a najčešće je reč o brendu Invisalign, su napravljene od providnog, tankog plastičnog materijala i izrađuju se za svakog pacijenta pojedinačno.

Ova opcija smatra se jednim od najboljih načina za ispravljanje jednog zuba, zahvaljujući sledećim karakteristikama:

 • Efikasne su
 • Uklonjive odnosno mobilne
 • Estetski prihvatljive

Folije za ispravljanje zuba trebalo bi da se nose tokom što većeg dela dana, kako bi se postigli što brži rezultati.

No, ova vrsta proteza je uklonjiva, odnosno po potrebi se mogu skinuti, što za neke ljude može predstavljati veliku prednost.

Pored toga, folije za ispravljanje zuba su praktično nevidljive, te zadovoljavaju i estetski aspekt za one kojima je to važan faktor pri donošenju odluke na koji način pristupiti ispravljanju zuba.

Folije za zube se tokom procesa ispravljanja zuba izrađuju nekoliko puta, kako bi se ispratile promene u položaju zuba i obezbedio kontinuiran pritisak na zub koji je potrebno dovesti u pravilan položaj.

Najveća mana ortodontskih folija je njihova cena, koja je nešto viša u odnosu na rešenja koja su prethodno pomenuta.

Krunice i fasete

Na kraju, pacijenti koji ne žele da nose bilo kakvu vrste proteze mogu da željeni izgled zuba, ali i rešavanje funkcionalnih i zdravstvenih problema, postignu protetskim radovima koji uključuju izradu krunica ili faseta.

U zavisnosti od težine stanja, odnosno kolika je nepravilnost zuba koju je potrebno rešiti, izbor može biti ugradnja fasete ili krunice.

Kada je u pitanju manja nepravilnost i potrebno je samo unaprediti estetski izgled spoljneg dela zuba, fasete mogu biti dobra opcija.

Postoje dve vrste faseta:

 1. Direktne ili kompozitne fasete. Izrađuju se direktno na zubu pacijenta od kompozitnog materijala, istog materijala od kog se izrađuju i bele plombe.
 2. Indirektne ili keramičke fasete. Tanke keramičke ljuspice izrađene u laboratoriji koje se cementiraju za spoljni deo zuba.

Direktne fasete ne zahtevaju brušenje, dok keramičke fasete obično podrazumevaju brušenje veoma tankog, spoljašnjeg dela zuba.

Kod ozbiljnijih nepravilnosti u obliku ili veličini zuba, zubne krunice su bolji izbor budući da za razliku od faseta koje prekrivaju samo spoljašnji deo zuba, krunice porkivaju celu površinu zuba.

Zub pacijenta prethodno mora biti pripremljen brušenjem koje se obavlja u lokalnoj anesteziji, što ovu proceduru čini potpuno bezbolnom.

Samim brušenjem zuba može se već delimično uticati na promenu oblika zuba, a navlakom za zube će se postići finalni izgled zuba koji će posle ugradnje imati potpuno prirodan i pravilan izgled.

Na ovaj način se postiže kako funkcionalno tako i estetsko rešenje problema nepravilnog oblika, veličine ili položaja zuba.

Kada je reč o vrstama krunica, pre svega one se mogu podeliti na dve grupe, prema vrsti materijala od kog su izrađene:

 1. Metalokeramičke krunice. Kod metalokeramičkih krunica na metalnu osnovu izliva se keramika.
 2. Keramičke krunice. Nazivaju se još i bezmetalne krunice, i izrađene su u potpunosti od keramike, bez metalne osnove.

Bezmetalne krunice su bolje rešenje u odnosu na metalokeramičke po pitanje estetskog utiska, budući da nije moguća pojava sive, metalne linije na ivici desni.

Kada je reč o trajanju, studije pokazuju da je trajanje obe vrste krunica gotovo identično.

Prednost protetskih radova u odnosu na ortodontsko lečenje je pre svega činjenica da se na ovaj način postižu trenutni rezultati.

Zaključak

Kada je potrebno obaviti ispravljanje jednog zuba, pacijentima je na raspolaganju više mogućnosti kojima se postiže željeni efekat.

Ova rešenja obuhvataju tradicionalne fiksne proteze i ritejnere, savremene folije za ispravljanje zuba, kao i protetske radove kao što su ugradnja krunica i faseta.

U ovim slučajevima, najčešći izbor pacijenata i preporuka stomatologa su folije za ispravljenje zuba ili krunice.

Folije za ispravljanje zube su tip mobilnih proteze i relativno komforno i estetski prihvatljivo rešenje.

Sa druge strane, zubnim krunicama postiže se trenutni rezultat i rešava kako zdravstveni i funkcionalni, tako i estetski aspekt, i to gotovo trenutno u samo nekoliko poseta stomatologu.

Od samog načina ispravljanje zuba, sa medicinske strane važnije je da se ispravljanje zuba uopšte obavi.

Na ovaj način se sprečava akumuliranje bakterija i ostataka hrane na mestu problematičnog zuba, ali i preveniraju eventualni problemi, kao što su loš zagrižaj, negativnan uticajj na druge zube i oštećenja viličnog zgloba.