Gumice za protezu: Kako odabrati najbolju boju?

Odabir prave boje ili kombinacije boja za fiksnu protezu može izgledati kao težak zadatak, a ovaj tekst bi trebalo da pacijentima pomogne da naprave pravi izbor.

U ovom članku objasnićemo koje boje gumica za protezu postoje i kako odabrati idealnu boju ili kombinaciju boja koja će olakšati period nošenja.

Dobre vesti?

Pacijenti imaju priliku da promene gumice kada god požele, odnosno pri svakoj poseti svom ortodontu.

Boje gumica za protezu

Ako niste sigurni koju boju bi trebalo da odaberete, predlažemo da se konsultujete sa svojim ortodontom, prijateljima i porodicom. Oni Vam mogu dati dosta zanimljivih predloga, a mi ćemo u ovom članku pokušati da uradimo isto.

Većina stomatologa ima širok spektar boja gumica za fiksne proteze, a moguće je i kombinovati boje, pa su opcije gotovo neograničene.

Kreativne opcije uključuju gumice u kombinaciji boja Vašeg omiljenog kluba, boje koje se uklapaju sa godišnjim dobom i slično.

Klasičnije varijante uključuju jednobojne gumice za celu vilicu, u boji očiju ili kose, ili pak nijanse bele i svetložute koje će se najmanje videti.

Dostupne su čak i providne gumice.

Mlađi pacijenti često biraju jarke boje, poput crvene, žute, zelene, plave…

Najbolje boje gumica za momke

Momci obično izgledaju najbolje u tamnijim bojama gumica za protezu.

Tamnije nijanse se lako kombinuju sa tamnijom muškom odećom, kao što su tamnoplava ili crna odela i košulje.

Zato je izbor često tamnozelena, tamnoljubičasta ili tamnoplava gumica.

Pored tamnijeg izbora, bronzana, tamnocrvena i srebrna su popularni izbori među momcima sa svetlijim tenom.

Oni tamnijeg tena, neretko se odlučuju za zelenu ili tirkizne gumice.

Generalno pravilo je da se izbegavaju jako tamne nijanse poput braon i crne, jer mogu da učine da zubi izgledaju zamrljano, dok bele gumice mogu lako da promene boju, pa se preporučuje izbegavanje bele.

Najbolje boje gumica za devojke

Devojke obično biraju svetlije tonove za gumice na protezama. Svetlo plava, ljubičasta ili zelena dobro naglašavaju ženestvenost. Pastelne boje takođe mogu biti divan način da poboljšate svoj osmeh ženstvenim izgledom.

Za hrabriji ženstveni izgled, isprobajte boju poput zlatne ili svetlijih varijanti purpurnocrvene boje.

I za devojke važe generalne preporuke kao i za momke kada je reč o veoma tamnim ili belim gumicama. Crne i braon gumice mogu učiniti da zubi izgledaju prebojeno, dok bela lako može da poprimi tamniju boju od kafe, crvenog vina i čaja, što može da deluje veoma neuredno.

Najbolje boje gumica za odrasle

Odrasli, za razliku od dece i tinejdžera, treba da razmišljaju o svojim profesionalnim obavezama kada biraju boje proteza.

Razmislite da li će vam karijera omogućiti da nosite svetle boje – profesionalci kao što su advokati ili računovođe možda neće imati toliko fleksibilnosti da pokažu svoju ličnost bojama proteza, već bi trebalo da se odluče za prigušenije palete poput tamnozelene ili teget.

Međutim, odrasli izgledaju sjajno u velikom broju opcija boja, pa ako imate karijeru koja vam omogućava da pokažete svoj stil, odlučite se za nešto izražajnije, kao što je zlatna, srebrna, jarko plava ili čak ružičasta.

Odrasli se u najvećem broju slučajeva odlučuju za jednobojne gumice, a dobar pristup je da se tokom odlučivanja uzme u obzir boja odeće koja se najčešće nosi, i da se boja gumica za protezu uklapa tim tonovima.

Svetložuta i bela boja se ne preporučuje jer lako može doći do prebojavanja i samim tim zubi mogu izgledati neuredno, dok se crna i braon boja ne preporučuju jer mogu da odaju utisak da su zubi prebojeni.

Kako odabrati najbolju boju za gumice za protezu?

Najbolja boja za gumice za protezu je veoma individualna stvar, i zavisi od ukusa i ličnih preferencija pacijenta.

Srećom, gumice se mogu često menjati, pa pacijenti imaju prostora da isprobaju različite varijante i kombinacije, da usklade boje sa godišnjim dobom, svojim obavezama, raspoloženjem i slično.

Neki od čestih pristupa za odabir boja uključuju:

 • Boja koja se uklapa sa tenom
 • Boja koja se uklapa sa bojom očiju
 • Boja koja se uklapa sa stilom i nijansama odeće
 • Boja koja se uklapa sa raspoloženjem i obavezama (na primer, pacijent se može odlučiti za zabavniju boju dok je na odmoru ili raspustu)
 • Boja koja se uklapa sa godišnjim dobom
 • Kreativne kombinacije

Kreativne kombinacije boja za gumice

Kao što smo već objasnili, pacijenti koji nose protezu ne moraju da se odluče samo za jednu boju, već mogu da naprave kombinaciju koju žele.

Obično se kombinuju dve do tri boje, koje se ponavljaju po šablonu. Neke od ideja:

 • Zelena i crvena tokom novogodišnjih i božićnih praznika
 • Crna i narandžasta pred Noć veštica
 • Svetlo plava i zelena za prolećnu atmosferu
 • Crvena i narandžasta za jesenju atmosferu
 • Zlatna i srebrna za zimsku atmosferu
 • Boje omiljenog sportskog klub
 • Boje sa zastava zemlje

Opcije su praktično neograničene i mogu pomoći da nošenje proteze prođe brže i zabavnije.

Zaključak

Korišćenje zabavnih boja ili odabir adekvatnih boja gumica za protezu će učiniti nošenje proteze lakšim, a možda čak i zabavnijim.

Gumice za protezu se mogu promeniti prilikom svake posete ortodontu, a pacijent bira boju iz velike palete boja. Osim toga, moguće je i kombinovanje više boja za one kreativnije.

Sam izbor boje ne utiče na funkciju proteze, već ima isključivo estetsku ulogu.

Ipak, pacijentima se ne preporučuje odabir crnih ili tamnobraon gumica, jer će učiniti da zubi izgledaju prebojeno.

Takođe se ne preporučuje ni korišćenje bele ili svetložute boje, jer ove jako svetle boje mogu da lako poprime boju hrane i pića, posebno kafe, čaja, vina i slično, i učiniće da zubi izgledaju zamrljano i neuredno.

Ukoliko žele manje uočljivo rešenje, alternativa fiksnoj protezi za pacijente mogu biti folije za ispravljanje zuba.