Koliko se nosi fiksna proteza?

U današnjem članku odgovorićemo na prvo pitanje koje postavljaju pacijenti koji razmišljaju o fiksnoj protezi: „Koliko dugo se nosi fiksna proteza?“.

Fiksna proteza je najefikasniji način za ispravljanje zuba, ali među pacijentima nije previše popularna pre svega zbog svojih estetskih karakteristika, ali i zbog neprijatnosti prilikom nošenja, osećaja bola i pritiska, komplikovanog održavanja higijene i drugih osobina.

Stoga, ne treba da čudi što je jedno od prvih pitanja koje se postavlja koliko se fiksna proteza dugo nosi.

Koliko se dugo nosi fiksna proteza?

U proseku, fiksna proteza se nosi 24 meseca. Neki pacijenti nosiće protezu i kraće od 12 meseci, dok će terapija kod nekih pacijenata trajati i do tri godine pre nego što zubi dođu u željeni položaj.

Treba imati u vidu da fiksna proteza nije rešenje koje je identično za sve pacijente, kao i da je svaka vilica drugačija.

Zbog toga je bez pregleda ortodonta nemoguće dati tačnu dužinu koju će pacijent nositi fiksni ortodontski aparat. Ovo su neki od faktora koji utiču na dužinu nošenja fiksne proteze:

Tip tretmana

Pacijent koji zahteva ortodontski tretman ispravljanja zuba na raspolaganju ima više opcija.

 • Tradicionalne metalne proteze. Klasične čelične proteze za ispravljanje zuba, najčešće korišćen i najjeftiniji ortodontski aparat.
 • Lingvalne proteze. Nazivaju se još i unutrašnje proteze, jer se proteza postavlja sa unutrašnje strane zube. Proces ispravljanja traje duže, i mogu biti neugodnije za nošenje od tradicionalnih.
 • Keramičke proteze. Poznate i kao nevidljive proteze, po svojim karakteristikama veoma su slične metalnim, osim što su napravljene od keramike u boji zuba što ih čini manje upadljivim.
 • Samoligirajuće proteze. Savremene fiksne proteze, koje su manje bolne i mogu brže da daju željeni rezultat. Za razliku od tradicionalnih, koriste sistem kliznih nosača sa kopčama.
 • Providne folije. Najčešći tip providnih folija za ispravljanje zuba je Invisalign, rešenje koje može da tretira lakše slučajeve. Tretman traje najčešće od 12 do 18 meseci, tokom kojih se nove folije moraju praviti svakih nekoliko nedelja, što čini ovo rešenje prilično skupim.

Uzrast

Mladi pacijenti, deca i tinejdžeri, obično postignu željene rezultate brže od odraslih, jer njihova vilica i dalje raste, što olakšava njihovo ispravljanje.

Ovo ne znači da će svi odrasli morati da nose svoju fiksnu protezu dve godine ili duže, jer je uzrast samo jedan od faktora koji utiču na potrebno vreme nošenja proteze.

Do koliko godina se nosi fiksna proteza

Iako se fiskne proteze ranije bile povezivane sa mladima, poslednjih godina sve više odraslih odlučuje se da ispravi svoje zube iz estetskih ili funkcionalnih razloga.

Nakon pregleda i analize ortopan snimka, ortodont će moći da da preciznije vreme nošenja proteze kod odraslih.

Starosna granica praktično ne postoji kada je reč o nošenju fiksne proteze, i stoga ovaj tretman nije rezervisan samo za mlade.

Težina problema koji se rešava

Jedan od dominantnih faktora koji utiču na dužinu nošenja fiksne proteze je i težina problema koji se rešava, odnosno koliko zubi treba da se isprave kako bi došli u pravilan položaj, ili kako bi pacijent imao pravilan zagrižaj.

Pored toga, fiksna proteza se nekada koristi i za rešavanje problema sa prekomernim zubima, uvodećih ih u pravilan zubni red, što može biti dugotrajan proces.

Koliko su zubi krivi

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijentima preporučuje nošenje fiksne proteze jeste ispravljanje zuba i pomeranje u pravilan položaj.

Ovo podrazumeva slučajeve u kojima zubi rastu jedan preko drugog, kada štrče u odnosu na ostale zube ili su previše udaljeni jedan od drugog.

U ovim slučajevima potrebno je ispraviti zube kako iz estetskih, tako i iz medicinskih razloga, kako bi se sprečila pojava karijesa, oštećivanje gleđi ili bolesti desni.

Dužina trajanja nošenja proteze zavisi od toga koliko su velike promene koje treba postići. Na primer, neki slučajevi ispravljanja zuba će zahtevati čak i vađenje zuba kako bi se napravio prostor za pravilan niz zuba.

Kakav je zagrižaj

Način na koji su gornja i donja vilica poravnati naziva se zagrižaj. Ukoliko se vilice ne uklapaju dobro, reč je o stanju koje se naziva nepravilan zagrižaj ili malokluzija.

Postoji više vrsta loših zagrižaja, tipičnih ortodontskih problema:

 • Teskoba
 • Dijastema
 • Ukršten zagrižaj
 • Otvoren zagrižaj
 • Duboki zagrižaj
 • Protruzija
 • Obrnuti preklop

Srećom svi ovi problemi mogu se rešiti nošenjem proteze za ispravljanje zuba, čime se postiže harmoničan i pravilan izgled vilice i lica.

Ipak treba znati da ispravljanje ovog problema obično zahteva duži vremenski period od klasičnog ispravljanja loše pozicioniranih zuba.

Slučajeve progenije obično nije moguće lečiti isključivo ortodontskim lečenjem, već je neophodna kombinacija hirurške intervencije i ispravljanja zuba.

Poštovanje uputstva dobijenih od stomatologa

Pacijent koji nosi fiksnu protezu mora da pažljivo prati sve instrukcije koje dobije od svog ortodonta da bi tretman bio uspešan i trajao što je kraće moguće.

Ovo uključuje održavanje dobre oralne higijene i redovne posete stomatologu radi korekcija proteze i čišćenja, najmanje jednom u šest meseci.

Nedovoljno kvalitetno održavanje higijene može dovesti do brojnih problema, poput pojave karijesa, kamenca ili belih mrlja na zubima.

Tokom ovih poseta moguće je zameniti i boju gumica na protezi.

Osim toga, ortodont bi trebalo da pacijent posavetuje i o načinu ishrane tokom nošenja proteze. Pacijenti sa fiksnom protezom bi trebalo da izbegavaju lepljivu, previše tvrdu ili hrskavu hranu koja može dovesti do lomljenja proteze.

Hrane koje mogu da dovedu do ovoga su gumene bombone, žvake, sveže povrće ili kokice.

Lom proteze produžiće ukupno vreme nošenja, ali i vrlo verovatno zahtevati hitnu stomatološku intervenciju kako ne bi došlo do povrede, stoga se preporučuje veliki oprez.

Na kraju, pacijentima koji se bave sportom često se preporučuje nošenje zaštite za zube, kako bi se sprečio lom proteze ili povrede usta.

Da li se fiksna proteza može skinuti ranije nego što je planirano?

Ispravljanje zuba je proces koji traje, i kostima je potrebno vreme da dođu u ispravan položaj.

Uklanjanje proteza pre nego što je proces ispravljanja u potpunosti završen može da poništi kompletan napredak koji je postignut i nikako se ne preporučuje.

Pacijenti bi trebalo da pričaju sa svojim ortodontom ukoliko imaju neki događaj do kog žele da skinu protezu, jer su sitne korekcije ipak moguće tokom izrade i podešavanja proteze, tako da se može uticati na dužinu nošenja na taj način.

Kraće nošenje često podrazumeva veći pritisak na zube, što može dovesti do neprijatnost ili čak bola, pa je potrebno naći pravi odnost komfora i dužine trajanja procedure.

Zaključak

Nošenje fiksne proteze će efikasno ispraviti zube i dovesti do zdravstvenih i estetskih koristi.

U zavisnosti od više faktora, pacijent će protezu morati da nosi od nekoliko meseci, do nekoliko godina.

Pacijentima se preporučuje da pričaju sa svojim ortodontom o očekivanjima koliko će procedura trajati, i da se striktno pridržavaju saveta koje dobiju kako ne bi produžili vreme nošenja proteze.