Folije za ispravljanje zuba (Invisalign): Cena, iskustva, procedura

U ovom članku glavna tema su folije za ispravljanje zuba, a bavićemo se i brendom Invisalign kao jednim od najpopularnijih proizvođača folija, kao i poređenjem sa tradicionalnijim protezama za ispraljanje zuba.

Nakon čitanja ovog članka saznaćete koja je cena folija za ispravljanje zuba, kakva su iskustva pacijenata, kome se preporučuju, kako izgleda procedura i koliko se providne folije za ispravljanje zuba nose.

Folije za ispravljanje zuba poznate su i pod nazivima aligner folije za ispravljanje zuba i providne folije za ispravljanje zuba, dok je jedan najpopularnijih proizvođača ovih rešenja Invisialign.

Ovi pojmovi često se koriste kao sinonimi, što ponekada pacijente može da zbuni.

Šta su folije za ispravljanje zuba?

Providne aligner folije su vrsta ortodontskog aparata (proteze) koji se koristi za ispravljanje zuba.

Napravljeni su od prozirnog, tankog plastičnog materijala koji je prilagođen zubima pojedinca.

Za razliku od tradicionalnih metalnih proteza, koji se za zube pričvršćuju žicama i bravicama, folije za ispravljanje zuba se mogu ukloniti i praktično su nevidljive kada se nose.

Folije za ispravljanje zuba funkcionišu tako što primenjuju blag, ali konstantan pritisak na zube, koji ih polako pomera u željeni položaj.

Kompletan tretman obuhvata nekoliko izrada alignera, a svaki predstavlja različitu fazu kretanja zuba. Pacijent nosi svaki aligner oko dve nedelje pre nego što pređe na sledeći u seriji.

Jedna od glavnih prednosti prozirnih alijnera je njihova estetska privlačnost.

Pošto su napravljeni od prozirne plastike i skoro su nevidljivi kada se nose, popularan su izbor za odrasle kojima je estetski aspekt nošenja proteze važan.

Takođe su dobra opcija za ljude koji imaju posao koji zahteva da uklone folije za sastanke ili druge događaje.

Međutim, providne folije nisu pogodno rešenje za sve. Obično su efikasne samo za blage do umerene slučajeve, i verovatno neće biti tako delotvorne za teže slučajeve.

U svakom slučaju, ortodont, stomatolog specijalizovan za ispravljanje nepravilnosti zuba i vilice, proceniće da li je pacijent dobar kandidat za ovaj način ispravljanja zuba.

Uobičajeno je da se folije za ispravljanje zuba nose najmanje 22 sata dnevno kako bi se postigli željeni rezultati.

Kako izgleda procedura?

Prvi korak u procesu uključuje posetu ortodontu, koji će napraviti 3D snimak usta i vilice.

Na osnovu ovog snimka, stomatolog će napraviti plan za ispravljanje zuba na njihovo pravo mesto i vraćanje u pravilan položaj.

Takođe, na osnovu snimka će se napraviti plan za kreiranje serije personalizovanih plastičnih folija. Ovi aligneri će vršiti pritisak na zube, postepeno ih pomerajući dok ne dođu na željeno mesto.

Uobičajeno je da se folije za ispravljanje zuba menjaju na oko dve nedelje, a kako bi se postigli željeni rezultati, odnosno kako bi se zubi uspešno ispravili, potrebno je da se folije za ispravljanje nose najmanje 20 do 22 sata dnevno.

Koliko se folije nose?

Dužina celog tretmana zavisi od stepena problema koji je potrebno rešiti.

Drugim rečima, što su zubi u napravilnijem položaju, to je potrebno duže nositi folije.

Lečenje obično traje između 10 i 24 meseca.

Ipak, u nekim slučajevima koji zahtevaju samo minorne korekcije, na primer posle nošenja fiksne ili samoligirajuće proteze, može biti dovoljno i svega desetak nedelja kako bi se postigli željeni rezultati.

Pacijenti bi o dužini nošenja folija za ispravljanje zuba i očekivanjima da porazgovaraju sa svojim stomatologom pre donošenja konačne odluke, kako ne bi došlo do razočarenja tokom tretmana i odustajanja.

Invisalign folije

Kao što smo već objasnili, Invisalign je jedan od najpopularnijih proizvođača folija za ispravljanje zuba napravljena od materijala pod nazivom SmartTrack.

Invisalign se može koristiti u različite svrhe, uključujući probleme sa pretrpanošću zuba i razmakom između zuba, kao i neke blage i umerene probleme sa zagrizom.

Invisalign tvrdi da se njihove folije za ispravljanje mogu koristiti za rešavanje sledećih problema:

Studija iz 2017. godine pokazala je da su Invisalign folije bile efikasnije u ispravljanju zuba u odnosu na druge proizvođače.

Cena folija za ispravljanja zuba

Cena providnih folija za ispravljanje zuba u najvećoj meri zavisi od toga koliki problem je potrebno rešiti, odnosno u kojoj meri su zubi nepravilno raspoređeni, budući da se naplaćuje svaka pojedinačna izrada folija.

U proseku, cena folija za ispravljanje zuba iznosi oko 100 evra po komadu, što znači da je potrebno izdvojiti najmanje nekoliko stotina evra, a u nekim slučajevima i više hiljada evra, kako bi se obavio kompletan tretman ispravljanja zuba.

Na cenu folija za ispravljanje zuba utiče više faktora, uključujući grad i ordinaciju, ali i proizvođača alignera.

Pacijentima se svakako preporučuje da porazgovaraju sa nekoliko ortodonta i dobiju nekoliko ponuda kako bi dobili optimalno rešenje po najboljoj ceni.

Poređenja radi, cena tradicionalne metalne fiksne proteze iznosi oko 600 evra.

Folije ili metalna proteza za ispravljanje zuba

Kada je u pitanju ispravljanje zuba, mnogi pacijenti imaju mogućnost da biraju između folija i metalnih proteza.

Folije za ispravljajne zuba su dobra opcija za one koji žele diskretan i zgodan način da isprave zube.

Međutim, oni su obično efikasni samo za blage do umerene slučajeve i neće biti efikasni za teže slučajeve.

S druge strane, metalne proteze su pogodne za širi dijapazon ortodontskih slučajeva i efikasnije kod ispravljajna ozbiljnijih nepravilnosti.

U tabeli ispod možete lako uporediti karakteristike, odnosno prednosti i mane folija za ispravljanje zuba i klasičnih fiksnih proteza.

FolijeMetalna fiksna proteza
Cena100 evra po foliji600 evra
Trajanje terapije20 do 22 sata dnevno, ukupna dužina zavisi od slučaja do slučaja.24 sata dnevno, ukupna dužina zavisi od slučaja do slučaja.
OdržavanjeNove folije svake dve nedelje, redovno pranje i ispiranje folija.Strogo održavanje higijene usta i zuba, korišćenje posebnih četkica i ispiranje usta. Možete razmotriti i korišćenje električne četkice za zube.
Posete stomatologuNakon inicijalne posete, nove folije svake dve nedelje.Nakon inicijalne posete, redovne kontrole radi čišćenja i zatezanja proteze.
Idealno zaPacijente kojima je estetski aspekt veoma važan i rešavanje blagih do umerenih nepravilnosti.Rešavanje kompleksnih ortodonskih nepravilnosti.

Iskustva sa folijama za ispravljanje zuba

Pacijenti koji se odlučuju za providne folije za ispravljanje zuba, za ovo rešenje se najčešće odlučuju zbog dobrih estetskih karakteristika i mogućnosti da po potrebi na nekoliko sati dnevno izvade protezu.

Iskustva sa providnim alignerima su uglavnom dobra, a njihova glavna mana je što za razliku od tradicionalnijih proteza ne mogu da isprave kompleksnije nepravilnosti, ili bi ispravljanje na ovaj način previše dugo trajalo.

Jedan od takvih slučajeva je korekcija problema izazvanih pojavom viška zuba, relativno retkog stanja koje pogađa do 2% stanovništva.

Folije za ispravljanje zuba često se primenjuju kod manjih nepravilnosti ili u slučajevima kada je potrebno ispravljanje manjeg broja zuba u vilici, kao što je ispravljanje jednog zuba.

Zaključak

Folije za ispravljanje zuba idealno su rešenje za pacijente sa blagim do umerenim ortodonskim nepravilnostima, kojima je estetski aspekt važan.

Cena folija za ispravljanje zuba uobičajeno je oko 100 evra po aligneru, koji je neophodno menjati na svake dve nedelje tokom trajanja tretmana.

Celokupan tretman može trajati od svega deset nedelja u veoma blagim slučajevima, do čak 24 meseca.

Fiksne proteze se nose uobičajeno od godinu do dve dana, i najčešće su povoljnije rešenje.

Iskustva pacijenata sa folijama za ispravljanje zuba su mahom pozitivna, no važno je pre finalne odluke konsultovati se sa ortodontom o očekivanjima i realnim mogućnostima tretmana: njegovom trajanju i efikasnosti, kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja i eventualnog odustanka od tretmana pre postizanja željenog rezultata.