Ortopan: Šta je, kada se koristi, procedura, štetnost, cena

Sveže informacije

Ortopan, ili snimak zuba, pomaže stomatolozima da vizualizuju bolesti zuba i okolnih tkiva koje ne mogu da se vide na rutinskom stomatološkom pregledu.

On može pomoći zubaru da otkrije i leči probleme u ranoj fazi, što može da uštedi novac pacijenta i učini terapiju lagodnijom i bržom.

Ortopan je zapravo rendgenski snimak zuba koji koristi veoma malu dozu jonizujućeg zračenja kako bi uhvatio cela usta na jednoj slici. Obično ga koriste stomatolozi i oralni hirurzi u svakodnevnoj praksi za planiranje lečenja, proteza, ekstrakcija ili zubnih implantata.

Za šta se koristi ortopan?

Ortopan se u stomatološkoj praksi veoma često koristi, i važan je dijagnostički alat.

Većina stomatologa će pacijenta uputiti da uradi ortopan u specijalizovanoj ordinaciji, dok neke stomatološke ordinacije imaju svoj aparat za snimanje zuba, i uradiće snimak zuba tokom rutinskog pregleda ili u sklopu priprema za intervenciju.

Kada se govori o snimanju zuba, misli se na jednu od dve osnovne vrste:

  1. OPT snimak zuba (ortopantomogram, ortopan)
  2. Retroalveolarni snimak zuba

OPT snimak tj. ortopan zuba pokriva širu površinu od retroalveolarnog snimka (ciljanog snimka zuba), i kao takav pruža vredne informacije sinusima, položaju zuba i drugim abnormalnostima kostiju. Ovaj pregled se takođe koristi za lečenje potpunih i delimičnih proteza, ekstrakcija ili implantata.

Retroalveolarni snimak zuba je ciljani snimak, koji je fokusiran na stanje pojedinačnog zuba i na osnovu koga je moguće preciznije proceniti njegovo stanje.

Ovi snimci pokazuju:

  • Karijes, poebno male površine između zuba
  • Propadanje ispod postojećih ispuna
  • Gubitak kostiju vilice
  • Promene u kosti ili korenskom kanalu usled infekcije
  • Stanje i položaj zuba, kao priprema za ugradnju implantata, proteza, proteza za ispravljanje zuba i druge zahvate
  • Apscese zuba – infekcije u korenu zuba ili između desni zuba, što može dovesti i do pojave oralne fistule
  • Ciste i neke vrste tumora

Kod dece, na ortopanu se može videti i da li postoji dovoljno prostora u vilici za zube koji će izrasti, da li se umnjaci razvijaju i da li su zubi impaktirani.

Impaktirani zubi nisu našli svoje mesto u zubnom nizu, pa su delimično ili potpuno zaglavljeni u koštanom tkivu vilice, zbog čega se često javlja bol tokom rasta umnjaka kada za njih nema dovoljno mesta.

Pored toga, stomatolog može tražiti da deca koja treba da nose fiksnu protezu urade snimak zuba, kako bi sagledao celo stanje usta i zuba.

Na ortopan snimku vide se cela usta (i gornju i donju vilicu) na jednoj slici.

Snimci mogu biti izrađeni na fotografskom filmu ili digitalno (tzv. digitalni ortopan), na disku ili poslati na adresu elektronske pošte pacijenta.

3D snimak zuba

Pored tradicionalnih rendgenskih (RTG) snimaka, postoji i 3D snimak zuba.

Ovaj savremeni dijagnostički alat može da kreira 2D i 3D sliku, koju stomatolog može da zumira, rotira i gleda pod bilo kojim uglom, pa može čak da menja i dubinu snimka.

3D način snimanja stomatologu omogućuje da vizualizuje zube pacijenta, korenje, desni, korsti, nerve i disajne puteve i kako su ove strukture povezane jedna sa drugom. Ovi snimci daju bolju, precizniju sliku usta pacijenta i zahtevaju manje zračenja od tradicionalnih rendgenskih snimaka.

Korišćenjem specijalizovanih programa, stomatolog može da identifikuje potencijalne probleme i osmisli prilagođene planove lečenja. Najčešće se koristi pre oralnih operacija, kao što je sinus lift ili ugradnje implantata.

Kako izgleda procedura snimanja zuba?

Rendgenski zraci su oblik zračenja poput svetlosti ili radio talasa. Rendgenski zraci prolaze kroz većinu objekata, uključujući telo. Tehničar pažljivo usmerava rendgenski snop u oblast interesovanja.

Mašina proizvodi malo zračenje koji prolazi kroz telo pacijenta. Zračenje snima sliku na fotografski film ili poseban senzor.

Tokom panoramskog rendgenskog pregleda, rendgenska cev se rotira u polukrugu oko glave pacijenta, počevši na jednoj strani vilice i završavajući na drugoj strani.

Za razliku od ciljanog snimka zuba koji se oslanja na film postavljen unutar usta, panoramska rendgenska mašina projektuje zrak kroz pacijenta na film ili detektor koji rotira suprotno od rendgenske cevi.

Tokom snimanja pacijent nosi zaštitnu kecelju koja sadrži olovo, kako bi se zračenje svelo na minimum.

Većina modernih rendgenskih snimaka ostavljaju digitalni zapis. Stomatolog može lako da pristupi ovim sačuvanim slikama i koristi ih za dijagnostiku.

Digitalni format takođe omogućava stomatologu da prilagodi i promeni kontrast ili osvetljenost slike radi bolje vizuelizacije određenih struktura i tkiva. Slike na filmu se ne mogu podešavati ili menjati.

Za snimanje zuba nije potrebna nikakva priprema, a pacijent snimak (na filmu ili u digitalnom formatu) dobija odmah nakon snimanja.

Da li je snimanje zuba bezbedno?

Količina radijacije koja se emituje tokom snimanja zuba je izuzetno mala. Zahvaljujući napretku u razvoju rendgenskih mašina, savremene mašine ograničavaju snop zračenja na malu površinu.

Ipak, za vreme rendgenskog (RTG) snimanja pacijent će nositi dodatnu zaštitu u obliku olovne kecelje koja pokriva abdomena i kičmenog stuba, ili zaštitni okovratnik za tiroidnu žlezdu.

Količina zračenja je regulisana strogim pravilima, i nema razloga za brigu povodom ove rutinske dijagnostičke procedura.

Cena ortopana

Ortopan snimak košta između 1.200 i 2.000 dinara, dok je cena snimka pojedinačnog zuba (retroalveolarni snimak) oko 600 dinara.

Cena 3D snimka je nešto viša, i iznosi od 3.500 do 6.000 dinara.

Stomatolozi često imaju dogovor sa ordinacijama koje rade ortopan snimak, pa ukoliko odete u ordinaciju po preporuci možete ostvariti popust.

Pored toga, na internetu postoje i sajtovi sa kuponima za ortopan snimanje, uz pomoć kojih takođe možete ostvariti uštedu.

Najčešće postavljena pitanja

Da li trudnice smeju da rade ortopan?

Ortopan, i drugi rendgenski snimci se često ne preporučuju u trudnoći. Ako je ortopan u trudnoći neophodan, biće preduzete sve preventivne mere kako bi se minimizirala količina zračenja na bebu. Obavezno svom stomatologu ili radiološkom tehničaru recite ukoliko ste trudni, kako bi zajedno doneli najbolju odluku.

Da li dojilje smeju da rade ortopan?

Uz poštovanje mera zaštite, snimanje je potpuno bezbedno za zdravlje majke i bebe. Nošenje zaštitne kecelje sa olovom na grudima će sprečiti zračenje grudi i mleka. Samo zračenje nema efekta na prozvodnju mleka i održavanje laktacije kod majki koje doje. Ako dojite, obavezno recite to svom stomatologu ili radiološkom tehničaru koji će primeniti sve potrebne mere zaštite.

Da li ortopan snimanje boli?

Ne, ortopan snimanje je potpuno bezbolno i nema nikakve nelagode tokom snimanja. Ciljano snimanje je takođe bezbolno, ali pošto se film nalazi u ustima, za razliku od snimanja za ortopan gde je film van usta, za neke pacijente (posebno one sa manjom vilicom) može biti neprijatno. Ipak snimanje jako kratko traje, samo dva do tri minuta.

Koliko se dugo čeka ortopan snimak?

Snimak je gotov odmah nakon snimanja. U zavisnosti od mašine i izbora pacijenta, snimak može biti u fizičkom obliku na filmu, ili u digitalnom obliku (najčešće na disku ili se šalje elektronskom poštom).

Da li je snimanje zuba bezbedno za decu?

Jeste, snimanje zuba se smatra potpuno bezbednom procedurom za decu, jer je zračenje tokom snimanja izuzetno malo, a uz to se i sprovode mere zaštite (nošenje zaštitnih kecelja sa olovom).

Kako izgleda ortopan snimak?

Snimak pokazuje obe vilice i zube u njima. Stomatolozi na osnovu boje, pozicije i oblika mogu da prepoznaju karijes zuba, propadanje ispod postojećih ispuna zuba, gubitak kosti, različite promene kosti i kanala korena zuba, apscese, kao i određene ciste i vrste tumora. Primer snimka zuba:

Izvori i reference