Sinus lift (podizanje sinusa): Šta je, procedura, cena

Sveže informacije

Sinus lift ili podizanje sinusa je rutinska operacija koja se izvodi kada pacijent želi zubne implante, ali nema dovoljno kosti vilice u koje bi implant bio ugrađen.

Drugi nazivi za ovu operaciju su augmentacija zubne kosti, nadogradnja kosti, augmentacija grebena.

Ovo često zbunjuje pacijente ali u osnovi radi se o istoj proceduri, iako postoji više tehnika koje stomatolog može koristiti za operaciju podizanja sinusa.

Pitajte svog stomatologa da Vam detaljno objasni kako procedura izgleda.

Kada se radi sinus lift?

Ako stomatolog ne može da ugradi zubne implante zato što pacijent nema dovoljnu visinu zubne kosti ili su sinusi preblizu vilice, stomatolog može preporučiti operaciju podizanja sinusa.

Sinusi su šupljine ispunjene vazduhom koje se nalaze neposredno iznad gornje vilice. Podizanjem sinusa i nadogradnjom kosti između pravi se više kosti u koju stomatolog može ugraditi zubne implante.

Bez dovoljno kosti, zubni implant neće moći da bude dovoljno pričvršćen i neće moći da obavlja zahtevnije zadatke kao što je žvakanje, a može i da propadne.

Ukoliko se ne koristi, vilična kost počinje da atrofira, odnosno dolazi do razlaganja kosti u vertikalnom i horizontalnom smeru.

Ako ste izgubili zub, vilična kost na tom mestu može se vremenom istanjiti, zbog čega se uvek preporučuje imedijatna ugradnja implanta, odnosno ugradnja odmah po gubitku ili ekstrakciji zuba, kako ne bi došlo do resorbcije kosti.

Pored ovog, neki od razloga za gubitak zubne kosti su:

  • Urođena mana
  • Periodontalna bolest (bolest desni)
  • Prirodna varijacija, gde su sinusi veoma veliki ili zubna kost veoma tanka
  • Kancer

Stomatolozi preporučuju sinus lift ako je visina kosti manja od 4 do 6 milimetara1

Pripreme za sinus lift

Pripreme počinju u ordinaciji na konstultaciji sa stomatologom. Stomatolog će pogledati snimak vilice (ortopan), a u nekim slučajevima biće potreban i 3D snimak, kako bi procenio stanje vilice i utvrdio da li je pacijent dobar kandidat za sinus lift operaciju.

Pored snimka vilice, stomatolog će Vas pregledati, kako bi stekao kompletnu sliku o stanju Vaših zuba, usta i desni.

Procedura

Postoji više tehnika kojom se sinus lift može izvesti, a uobičajeno traje od 30 do 60 minuta, u zavisnosti od složenosti zahvata.

Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji, i posebna priprema pred operaciju nije potrebna.

Podizanje sinusa počinje sa otvaranjem desni kako bi se moglo pristupiti kosti ispod desni. Najčešće stomatolog iseče mali „prozor“ u kost a prostor se popunjava veštačkom kostu u granulama i membrana se zatvara.

Nakon toga desni se ušivaju i operacija je završena.

Kao što je pomenuto, postoji više tehnika kojom se ova operacija može izvesti, u zavisnosti od stanja pacijenta. Popričajte sa stomatologom pre operacije ako imate bilo kakvih nedoumica.

Glavni rizik ove operacije je probijanje ili kidanje membrane. U retkim slučajevim kada se to dogodi, može se zašiti ili zakripiti i često se operacija dalje može nastaviti po planu.

U drugim slučajevima, membrani se mora da ti vremena da zaraste pre nego što dože do podizanja sinusa.

Operaciju izvodi oralni hirurg.

Da li je sinus lift bolan?

Sinus lift je operacija koja se obavlja u lokalnoj anesteziji, i smaim tim nije bolna. Međutim kada dejstvo anestezije prestane, možete osetiti nelagodu i bol nekoliko dana nakon operacije.

Više o toku i brzini oporavka posle podizanja sinusa pročitajte u nastavku.

Oporavak posle sinus lifta

Nakon što lokalna anestezija prestane da deluje, moguće je da ćete osetiti bol, koji možete tretirati analgeticima iz grupe brufena koji ne utiču na krvarenja.

Neposredno nakon operacije može se javiti otok u području koje je operisano i krvarenje iz usta ili nosa. Verovatno ćete se osećati neprijatno nekoliko dana nakon operacije, ali većina pacijenata ne oseća veću nelagodu.

Ako krvarenje traje duže od dva dana, ili se bol i otok pogoršavaju, bez odlaganja stupite u kontakt sa svojim stomatologom.

Postoji rizik da se sinusi inficiraju, ali stomatolog će Vam dati lekove koji će to prevenirati, antibiotike.

Moraćete da vodite računa da ne kijate ili ne izduvate nos prejako jer se može pomeriti materijal koji je ugražen ili pomeriti šavove.

Ako ste skloni alergijama, operacija treba da bude zakazana u doba godina kada je ona najmanje intenzivna.

Na kontroli posle sedam do 10 dana stomatolog će proveriti kako teče oporavak, da li je rana zarasla i skinuti konce, i reći Vam da li su potrebne dodatne kontrole.

Kada se mogu ugraditi implanti posle sinus lifta?

Do ugradnje implanta može proći između četiri i devet meseci2 – to je dovoljno vremena da prirodna zubna kost prihvati novu kost. Tačno vreme zavisi od materijala koji je korišćen za augmentaciju.

Moguće je ugraditi implant i tokom operacije podizanja sinusa, bez čekanja. Studija iz 2014. godine3 pokazala je da je ovaj metod prilično bezbedan, ali da je uspešnost manja ukoliko je visina prave kosti manja od 4mm. Konsultujte se sa svojim stomatologom o mogućnostima.

Moguće komplikacije nakon sinus lift

Sinus lift se smatra veoma sigurnom operacijom, ali komplikacije su uvek moguće i one se mogu desiti tokom ili nakon operacije.

Tokom operacije, komplikacije ukjučuju oštećenje susednih zuba, perforaciju alveolarne kosti, kidanje membrane i drugo.

Nakon operacije, komplikacije mogu da uključuju bol, oticanje, infekciju, gubitak nadograđene kosti, sinuzitis i drugo.

Vaš stomatolog će Vam reći na šta da obratite pažnju tokom oporavka, i ako mislite da nešto nije u redu, odmah posetite stomatologa.

Oticanje i bol se povećavaju nakon operacije, ali povišena temperatura ili kontinuirano krvarenje su mogući simptomi da operacija nije uspela i zahtevaju hitnu pažnju.

Cena sinus lift operacije

Svaka ordinacija formira svoj cenovnik, a u našem istraživanju primetili smo da se cene u Srbiji kreću od 200 do 400 evra za sinus lift operaciju.

Cena zavisi od ordinacije kao i od tehnike kojom se sinus lift izvodi.

Najčešće postavljena pitanja

Da li su trudnice kandidati za sinus lift?

Ne, kao ni sve druge oralne operacije, osim u hitnim i neodložnim slučajevima, ni sinus lift se ne izvodi na trudnicama, kako zbog same operacije, tako i zbog zračenja prilikom izrade 3D snimka.

Više o stomatološkim intervencijama u trudnoći može se pročitati u posebnom članku.

Da li se može izbeći sinus lift?

Rešenja All-On-4 i All-On-6 je rešenje za potpunu bezobost vilice.

Prednost ovog ovog rešenja je što se bočni implanti postavljaju pod specifičnim uglom tako da oni mogu da budu duži i daju veću stabilnost i retenciju, pa se time izbegava potreba za operacijom kojom se podiže sinus.

Ipak, nadoknada svih zuba za dan nije moguća kod pacijenata kod kojih je neophodno obaviti operaciju podizanja sinusa, budući da je oporavak od operacije neophodan, a samim tim i više poseta stomatologu i duži vremenski period lečenja.

Da li je sinus lift neophodan pre ugradnje implanata?

Sinus lift se radi samo kada pacijent nema dovoljnu debljinu zubne kosti, što nije slučaj kod svakog pacijenta.

Na osnovu snimka vilice (ortopan) ili 3D snimka, Vaš stomatolog će proceniti stanje zubne kosti i da li je neophodna operacija podizanja sinusa.

Koliko traje oporavak posle operacije podizanja sinusa?

Bol i otok prestaće nekoliko dana nakon operacije.

Stomatolog će Vam skinuti konce nakon sedam do 10 dana, a implante ćete moći da ugradite nakon tri do devet meseci, što je dovoljno vremena da se nova kost u potpunosti spoji sa Vašom prirodnom zubnom kosti.

Ko može da izvodi sinus lift operaciju?

U Srbiji samo oralni hirurg sme da izvodi oralne operacije, uključujući i operaciju podizanja sinusa.

Da li je dozvoljeno letenje avionom nakon augmentacije zubne kosti?

Pacijentima se savetuje da sačekaju najmanje 10 do 14 dana posle operacije do leta avionom. Neki stomatolozi kažu da je potrebno da prođe čak tri nedelje od zahvata pre letenja avionom, uzdržavanja od kijanja i intenzivnog duvanja nosa.

U kojim slučaevima nakon operacije treba da se javim zubaru?

Komplikacije nakon sinus lifta su retke, ali mogu se desiti:

  • Neobičan protok tečnosti ili vazduha između nosa i usta
  • Male čestice veštačke kosti koje se pojavljuju u nosu
  • Povećanje nazalne ili sinusne zapušenosti u blizini operisanog mesta
  • Povećanje otoka (posle 3 dana) na obrazu, ustima ili ispod očiju

U slučaju da primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah stupite u kontakt sa svojim stomatologom.

Reference i izvori

1. Foundation for Oral Rehabilitation, https://www.for.org/en/treat/treatment-guidelines/edentulous/treatment-procedures/surgical/surgical-protocols-maxilla/sinus-lifting
2. Američko društvo paradontologa, https://www.perio.org/for-patients/periodontal-treatments-and-procedures/dental-implant-procedures/sinus-augmentation/
3. Marcelo Carlos Bortoluzzi, Rafael Manfro, Vinícius Fabris, Rodrigo Cecconello, Estevo D’Agostini Derech, (2014), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073458/
4. Amanda Napitu, Dr. Eyad Tariq, (2021), https://www.dentaly.org/us/teeth-implants-cost/sinus-lift/