Sinus lift oporavak: Sve što treba da znate

Sveže informacije

Sinus lift operacija je postupak koji je neophodano uraditi pre ugradnje zubnih implanata u slučajevima kada pacijent nema dovoljno zubne kosti u koju bi se ugradio implant.

Postojanje dovoljne količine vilične kosti je preduslov za ugradnju implanta, koji će se u procesu zarastanja, odnosno oseointegracije, vezati za kost i preuzeti ulogu prirodnog korena zuba.

Zbog toga je važno da se implant ugradi samo u regiju koja ima dovoljno kosti, kao i da se pravilno odabere tip, veličina i proizvodjač implanta, kako bi se osiguralo da se implant uspešno integriše i ima dug životni vek.

Drugi nazivi koji se koriste za ovu operaciju su podizanje poda sinusa, augmentacija ili nadokanda zubne kosti i drugi.

Operaciju podizanja sinusa izvode oralni hirurzi.

U našem članku koji detaljno obrađuje operaciju podizanja sinusa možete saznati sve detalje u vezi ove procedure, a u ovom tekstu fokusiraćemo se isključivo na oporavak nakon sinus lift operacije.

Procedura

Po gubitku prirodnog zuba, dolazi do procesa resorbcije odnosno gubitka zubne kosti. Zbog toga se pacijentima preporučuje da ga nadoknade što je pre moguće, idealno uz pomoć zubnih implanata ili barem uz pomoć zubnog mosta koji će usporiti propadanje kosti.

O sličnostima i razlikama između implanata i mosta pisali smo u posebnom članku.

Ukoliko je od gubitka zuba protekao duži vremenski period, vrlo je verovatno da će biti neophodno obaviti operaciju podizanja sinusa kako bi se nadoknadila zubna kost pacijenta i omogućila ugradnja implanta.

Postoji nekoliko načina na koji se ova operacija može izvesti, u zavisnosti od toga koliko je zubne kosti preostalo, pozicije zuba, vrste implanta koji će biti ugrađen, i protetskog rada koji će nositi (da li će to biti samo krunica, most, ili čak totalna proteza).

U zavisnosti od stanja zubne kosti pacijenta koju će hirug proceniti na osnovu pregleda, ali i ortopan i 3D snimka vilice odabraće se najbolje i najmanje invanzivno rešenje koje će zahtevati najkraći oporavak.

Oporavak posle sinus lifta

Sama sinus lift operacija je bezbolna i obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Anestezija može biti aplicirana na dva načina:

  1. Konvencionalna anestezija. Aplicirana korišćenjem običnog šprica.
  2. Kompjuterizovana anestezija. Aplicirana uz pomoć korišćenje savremene tehnologije, odnosno računara. Ponekada se naziva i digitalna anestezija.

Odmah po operaciji sinus lift

Pakovanje gaze treba držati na mestu sa čvrstim pritiskom na područje koje je operisano 30 minuta.

Ukoliko krvarenje nije prestalo nakon 30 minuta, pacijent treba da zameni gazu i ponovo čvrsto zagrize. Ispiranje usta ili žvakanje u oblasti koja je operisana može dovesti do pojačanog krvarenja ili izbacivanja krvnog ugruška te se ne preporučuje.

Prvih 24 sata oporavka preporučuje se unos tečne i meke hrane, uz izbegavanje čvrste, hrskave i začinjene hrane.

Nakon što prođe efekat anestezije može doći do bola, koji se tretira lekovima iz grupe ibuprofena koji ne utiču na krvarenje. Pacijent bi trebalo da preporuke o terapiji bola dobije od svog stomatologa, a ukoliko ne dobije potrebno je konsultovati se u vezi izbora leka kako oporavak ne bi bio usporen.

Na dan operacije preporučuje se da se smanje aktivnosti i posveti oporavku, uz postepen povratak u redovnu rutinu.

Pojava otoka na mestu koje je operisano je normalna stvar, a za smanjenje otoka preporučuje se držanje leda sa spoljašnje strane lica na mestu operacije tokom prva 24 sata od operacije.

Led je najbolje aplicirati naizmenično u periodima od 30 minuta: 30 minuta led je apliciran, 30 minuta led je sklonjen.

Posle sinus lifta

Po završenoj operaciji, važno je da pacijent bude veoma oprezan i nežan sa regijama koje su operisane kako ne bi pokidao konce i produžio period oporavka.

Osim toga, zabranjeno je ispiranje te regije, a uzimanje prepisane postoperativne terapije je neophodno kako bi se sprečile infekcije.

Uobičajeno je da se pojavi otok ispod očnih kapaka i promena boje ili modrice. Takođe moguće je krvarenje iz nosa što je normalno za period nakon operacije. Ipak, ukoliko dođe do prevelikog otoka ili krvarenja neophodno je da se pacijent javi stomatologu bez odlaganja.

Nakon operacije, trebalo bi izbegavati duvanje nosa, saginjanje i podizanje tereta, odnosno radnje koje dovode do povećanja pritiska na područje sinusa. Iz istog razloga potrebno je da pacijent drži usta otvorena i ne zatvara nos prstima u slučaju kijanja i kašljanja .

Krvarenje nakon podizanja sinusa

Blago krvarenje i krv u pljuvački su uobičajeni nakon operacije.

Dok krvarenje traje, pacijent bi trebalo da čvrsto zagrize sterilnu gazu, koju je potrebno zameniti svakih 30 minuta.

Ako krvarenje ne prestaje ili je obilno, potrebno je javiti se stomatologu.

Bol nakon operacije sinus lift

Bol, utrnutost i osetljivost regije koja je operisana je potpuno normalna nakon operacije i prestanka dejstva anestezije.

Analgetici su najčešće neophodni tokom oporavka, i najčešće se preporučuje uzimanje brufena od 400 do 600mg (ili drugih lekova na bazi ibuprofena) na svakih šest do osam sati.

Ovo je najčešća preporuka stomatologa, ali ne i naš savet. Pacijenti moraju da se konsultuju sa svojim stomatologom u vezi terapije bola nakon operacije.

Brufen deluje protiv bolova (analgetički) ali i ima i protivupana svojstva. Ukoliko je pacijent alergičan na određene lekove neophodno je da to svom stomatologu kaže kako bi se našla adekvatna zamena.

Pušenje nakon podizanja sinusa

Pušenje negativno utiče na oporavak posle sinus lift operacije.

Zbog toga se pacijentima preporučuje da se suzdrže od pušenja što je duže moguće nakon operacije.

Potpuno zarastanje nakon sinus lifta

Do potpunog zarastanja nakon sinus lift operacije potrebno je da prođe između tri i devet meseci.

Naravno, pacijent neče osećati nelagodu, bol ili imati otok tokom celog perioda.

Zapravo, oporavak u tom smislu traje do sedam dana, a ukoliko i posle sedam dana postoji otok, bol ili krvarenje, pacijent treba da se javi svom stomatologu.

Nakon potpunog oporavka od operacije i zarastanja nadoknađene kosti, najčešće nakon šest meseci, nadograđena kost je postala sastavni deo vilične kosti pacijenta i može se pristupiti ugradnji zubnih implanata.

Da li je moguće izbeći sinus lift?

U nekim slučajevima, moguće je ugraditi mini implante ili Bicon implante, koji ne zahtevaju operaciju nadoknade zubne kosti.

Ipak, da li je pacijent kandidat za ugradnju ovih implanata zavisi od različitih faktora kao što su stanje zubne kosti, mesto na koje se ugrađuje implant, tip protetskog rada kojim će biti opterećen itd.

Druga alternativa je ugradnja zubnog mosta, rešenja koje je inferiorno u odnosu na implante, ali ne zahteva pripremnu operaciju kada je prostor nedostajućeg zuba okružen zdravim zubima koji mogu nositi most.

Na kraju, u slučaju kompletne bezubosti vilice, moguće u ugraditi All-On-4 rešenje, kod kog četiri implanta nose totalnu protezu.

Specifičnost kod ovog rešenja je što je moguće ugraditi implante pod specifičnim uglom što dozvoljava ugradnju većih implanata koji će imati dovoljnu stabilnost i bez nadogradnje zubne kosti.