Bicon implanti: Šta su, razlike u odnosu na klasične, cena

Zubni implantati proizvođača Bicon (čita se: Bajkon) iz Bostona, SAD, su inovativno rešenje koje se razlikuje od tradicionalnih implantata pre svega po tome što su znatno kraći, što nekim pacijentima može doneti brojne prednosti.

Činjenica da su znatno manji od klasičnih implantata, dužine do samo 5mm, omogućava oralnim hirurzima da ih ugrade tamo gde inače ne bi mogli, na mesta koja su pretrpana prirodnim zubima ili implantatima, ili pak u regionima koji bi inače zahtevali proceduru podizanja sinusa ili presađivanja zubne kosti.

Ovo je velika prednost za pacijente, kako po pitanju komfora, tako i po pitanju cene.

Naime, operacije podizanja sinusa ili presađivanja kosti, iako rutinska, je invanzivna i zahteva vreme za oporavak. Osim toga, izbegava se dodatni trošak ove pripremne procedure.

Sama tehnika ugradnje je nešto drugačija u odnosu na tradicionalne implantate, budući da se Bicon implantati ne šrafe, već ugrađuju posebnim sistemom, različitim od tradicionalnog dizajna zavrtnja.

Kao i klasični zubni implantati, i Bicon implantati imaju ulogu da zamene prirodni koren zuba, za koji se kasnije vezuje vidjiv deo zuba, odnosno krunica.

Krunica se kod tradicionalnih implantata vezuje za implantat nakon zarastanja uz pomoć zavrtnja, koji se naziva abatment, u proceduri koja podrazumeva šrafljenje u zubni implantat, dok se kod Bicon krunica vezuje uz pomoć konusa za zaključavanje, koji ne dozvoljava prodor bakterija i pojavu infekcija.

Bicon implanti ugrađuju se od 1985. godine, i brojne studije analizirale su stopu preživljavanja kroz vreme.

U zavisnosti od procedure ugradnje implantata, njegove veličine, materijala i samog pacijenta, studije su pokazale da je stopa dugoročnog uspeha Bicon implanata između 92.2% i 100%.

Cena Bicon implanata

Bicon implanti su jedan od najinovativnijih proizvođača implanata, i dostupni su u Srbiji.

Ipak, kao što ste mogli da pročitate, ne radi se o klasičnim implantima i samo mali broj oralnih hirurga je obučen i ugrađuje Bicon implante.

Samim tim, njihova cena je nešto veća u odnosu na tradicionalne implante, no ako se u obzir uzme da se sa njima može izbeći sinus lift ili nadogradnja zubne kosti, kao i da se mogu ugraditi na mesta na koja ne bi bilo moguće ugraditi tradicionalne implante, viša cena može biti opravdana.

Ugradnja jednog Bicon implanta u Srbiji košta između 400 i 600 evra. Na ovu cenu se dodaje i abatment i krunica, te ukupna cena po jednom implantu iznosi od 750 do 1,050 evra.

Cena Bicon implanta varira u zavisnosti od veličine i tipa implanta, ali i materijala krunice, koja može biti metalokeramička ili bezmetalna.

Poređenja radi, cena tradicionalnih implantata iznosi između 600 i 900 evra, u zavisnosti od proizvođača i tipa implanta, kao i vrste i materijala krunice.

Alternative Bicon implantima

Bicon nije jedini proizvođač koji nudi implante malih dimenzija.

Drugi proizvođači takođe imaju mini implante koji dolaze sa sličnim benefitima za pacijenta, ali uz tradicionalnu tehnologiju.

Na osnovu ortopan snimka zuba ili 3D snimka zuba, oralni hirurg će moći da proceni šta je najbolje rešenje uzimajući u obzir stanje zuba i vilične kosti pacijenta, njegovo opšte stanje, i mogućnosti i karakteristike dostupnih zubnih implanata.