Koliko traju zubni implanti?

Sveže informacije

Ugradnja implanata je relativno skup i kompleksan proces, i predstavlja veliku odluku za svakog pacijenta, pa ne treba da čudi što je pitanje „koliko traju zubni implanti“ jedno od najčešće postavljanjenih.

Uopšteno govoreći, zubni implanti su napravljeni da budu trajno rešenje, a studije pokazuju da je životni vek trajanja zubnih implantata preko deset godina u čak 90 do 95% slučajeva1.

Ipak, dešava se da dođe do otkaza implantata nakon nekoliko meseci ili godina od ugradnje, a više faktora mogu da doprinesu tome.

Smatra se da je najkritičniji period upravo period prvih tri do šest meseci, odnosno period zarastanja i oporavka.

U ovom članku bavićemo se sledećim temama:

 • Koliko zubni implantati traju
 • Zašto može doći do otkaza
 • Kako se može sanirati implant u slučaju otkaza

Da li su zubni implantati trajni

Zubni implantati su predviđeni da budu trajni. Oni se direktno povezuju sa viličnom kosti, postajući vezani za okolno koštano tkivo kroz proces koji se naziva oseointegracija.

Kada je oseointegracija završena, materijal implantata i okolna zubna kost su spojeni. Zahvaljujući tome, implantat može poslužiti kao veštački koren zuba, formirajući čvrstu osnovu za protetski zub.

Iako je sam implantat dizajniran da bude trajan, moguće je da će krunica pričvršćena za njega možda morati da se zameni usled normalnog habanja i potrošnje.

Istraživanja pokazuju da će oko 50 do 80% krunica možda morati da se zameni za 15 do 20 godina2.

Implanti su izrađeni od izuzetno čvrstog materijala, najčešće titanijuma, a neki proizvođači su spremni da na svoje implantate ponude doživotnu garanciju.

Šta su mini zubni implantati i koliko traju?

Mini zubni implantati su uži od drugih vrsta zubnih implantata i imaju prečnik manji od 3 milimetra.

Pošto su manji, mini implantati se mogu postaviti u oblastima sa manje dostupne kosti. Pored toga, za razliku od običnih zubnih implantata, njihova ugradnja je manje invazivna i lakša tehnika.

Mini implanti se često koriste da bi se osigurale mobilne proteze. Takođe se mogu koristiti za zamenu pojedinačnih, malih zuba.

Oni su dizajnirani da budu trajni, odnosno da traju koliko i klasični zubni implantati. Međutim, naučni dokazi o njihovom dugoročnom uspehu su ograničeni.

Određene studije i analize studija pokazale su da su mini implantati opterećni jednom krunicom, u periodu kraćem od tri godine, uspešni u istom procentu kao i klasični implanti.

Zašto može doći do otkaza

Dok zubni implantati mogu trajati doživotno za mnoge ljude, u nekim slučajevima mogu i otkazati. Uopšteno govoreći, otkaz implantata se obično dešava kada nešto ometa oseointegraciju ili proces zarastanja.

Različiti faktori mogu uticati i dovesti do otkaza zubnog implantata, uključujući:

Nedovoljna briga i održavanje

Oralna higijena je podjednako važna za implantate kao i za prave zube. Akumulacija plaka može dovesti do bolesti desni, što može oštetiti i desni i vilicu.

Kada nakupljanje plaka utiče na područje oko implantata, reč je o stanju koje nazivamo periimplantnom bolešću.

Rane faze periimplantatne bolesti su reverzibilne, odnosno mogu se lečiti i dovesti do potpunog oporavka. Međutim, ako se ne leči, može napredovati u stanje koje se zove periimplantitis, što može uzrokovati otkazivanja implantata.

Zbog toga je važno praktikovati dobru oralnu higijenu kada imate implantat. Ovo uključuje:

 • Temeljno pranje zuba najmanje dva puta dnevno
 • Svakodnevno čišćenje stomatološkim koncem
 • Ograničavanje unosa slatke hrane
 • Stomatološki pregled svakih 6 meseci

Nedovoljno vilične kosti

Zubni implantati moraju da ostanu stabilno vezani za viličnu kost. Samim tim, moguće je da implantat propadne ako nema dovoljno vilične kosti da bi se efikasno učvrstio na mestu.

Pre ugradnje implantata, vrši se temeljno ispitivanje kosti vilice. Ovo može uključivati rendgenske snimke i 3D snimanje i modeliranje kako bi se utvrdila količina i kvalitet kosti potencijalnog mesta implantacije.

Ako nema dovoljno kosti, pacijenti se mogu podvrgnuti proceduri kao što je presađivanje kostiju ili podizanje sinusa pre ugradnje implantata.

Gubitak kosti tokom vremena takođe može destabilizovati implantat. Do gubitka kosti može doći iz više razloga:

 • Periimplantne bolesti
 • Osteoporoze
 • Drugih medicinskih stanja koja utiču na zdravlje kostiju

Pušenje

Utvrđeno je da zubni implantati imaju nižu stopu uspeha kod ljudi koji puše.

Zapravo, neka istraživanja3 pokazuju da je ukupna stopa neuspeha implantata 11% kod pušača, u poređenju sa 5% kod nepušača.

Pušenje može uzrokovati otkaz implantata jer može ometati protok krvi u zahvaćeno područje, što negativno utiče na osteointegraciju i proces zarastanja. Pušenje je takođe faktor rizika za oboljenje desni.

Škripanje zubima

Bruksizam, odnosno škrgutanje ili škripanje zubima, kao i bilo koja vrsta traume kao što su udarci i padovi, mogu izazvati lom i implanta, kao i uzrokovati da se on olabavi.

Osim toga, može dovesti i do loma i otkaza krunice.

Različita medicinska stanja

Nekoliko medicinskih stanja je povezano sa otkazom zubnih implantata, uključujući:

 • Dijabetes
 • Osteoporoza
 • Oslabljen imunološki sistem
 • Poremećaji krvarenja
 • Kardiovaskularni poremećaji poput visokog krvnog pritiska, ateroskleroze i kongestivne srčane insuficijencije

Osim toga, prekomerna telesna masa može biti faktor rizika za nastanak gorenavedenih bolesti, a samim tim i faktor rizika za skraćeni životni vek implanta.

BMI kalkulator može biti od pomoći za određivanje indeksa telesne mase.

Starost

Veća je verovatnoća da će zubni implantati propasti kod starijih osoba.

Razlog tome je što starije osobe podložnije slabijem stanju kostiju i drugim hroničnim bolestima.

Lečenje i oporavak nakon ugradnje implanata takođe mogu biti sporiji kod starijih pacijenata.

Lekovi ili drugi tretmani

Određeni lekovi, terapije i tretmani takođe mogu negativno uticati na uspeh implantata. Oni uključuju:

 • Imunosupresivni lekovi
 • Lekovi za razređivanje krvi
 • Radioterapija

Neiskusan hirurg

Važno je da vam iskusan hirurg obavi operaciju ugradnje zubnih implantata. Neiskusni hirurg može doprineti neuspehu implantata na više načina.

 • Pogrešan odabir tipa ili veličina implantata
 • Nepravilno postavljanje implantata
 • Trauma tkiva tokom postavljanja implantata
 • Pričvršćivanje krunice pre nego što implant bude stabilan

Šta ukoliko dođe do otkaza implantata?

Važno je da posetite svog stomatologa ili parodontologa ako imate simptome koji ukazuju na neispravan implantat ili sumnjate da može doći do otkaza.

Potencijalni znaci otkazivanja implantata na koje treba obratiti pažnju uključuju:

Lečenje neuspelog implanta

Implantat koji nije uspeo može će biti uklonjen u lokalnoj anesteziji.

Najčešće implantat se može zameniti drugim, različitog tipa ili veličine. Istraživanja pokazuju da zamena pojedinačnih zubnih implantata na istoj poziciji ima ukupnu stopu uspeha od 71%4.

U situacijama kada je došlo do gubitka kosti oko implantata, možda će biti potreban koštani transplantat da bi se pomoglo u regeneraciji koštanog tkiva pre nego što se može postaviti novi implantat.

U ovom slučaju može proći nekoliko meseci pre nego što pacijent dobije novi implantat.

Ako pacijent odluči da ne zameni ili je nemoguće zameniti neuspeli implant, postoje i druge potencijalne opcije lečenja, uključujući zubne mostove ili proteze.

Periimplantitis se može lečiti bez uklanjanja implantata ako nije došlo do značajnog gubitka kostiju. Ovo uključuje temeljno čišćenje i dekontaminaciju implantata i okoline, kao i terapiju antibioticima.

Zaključak

Zubni implantati su najčešće trajno rešenje za nadoknadu izgubljenog zuba iz bilo kog razlika, kao što su karijes, bolest desni ili povrede.

Trajanje zubnih implanata je u daleko najvećem broju slučajeva preko deset godina, a najrizičniji period tokom kog može doći do otkaza implantata je period zarastanja i oseointegracije, koji traje od tri do šest meseci po ugradnji implanta.

Kako bi se produžio životni vek implanta, neophodno je da pacijent striktno vodi računa o oralnoj higijeni, kao i da redovno kontroliše stanje svojih usta i zuba.

Ipak, određene bolesti i stanja mogu dovesti do povećanog rizika od otkaza zubnog implanta.

Reference

1. Sonal Raikar, Pratim Talukdar, Sarala Kumari, Sangram Kumar Panda, Vinni Mary Oommen, Arvind Prasad, (2017), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5774056/
2. James D Bader, Dan A Shugars, (2009), https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19146146/
3. Shubha Ranjan Dutta, Deepak Passi, Purnima Singh, Mansi Atri, Stuti Mohan, Abhimanyu Sharma, (2020), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7518499/
4. Liran Levin, (2008), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4327689/