Šta podrazumeva doživotna garancija na zubne implante?

Stomatološke ordinacije i proizvođači neretko oglašavaju zubne implante kao proizvod sa doživotnom garancijom.

U ovom članku istražićemo šta to tačno znači, šta obuhvata i u kojim uslovima se garancija može aktivirati, a u kojima ne važi.

Pokrićemo implantate proizvođača koji se najčešće ugrađuju u Srbiji: Alpha Bio Tec, Ankylos, Astra Tech, BioHorizons, Bredent, C-Tech, Implant Direct, Nobel Biocare, Straumann, Zimmer (proizvođači su izlistani po abecednom redu).

Ugradnja zubnih implanata je velika odluka za pacijenta, samim tim što zahteva hiruršku operaciju i nije jeftina, pa ne čudi što su garancije tema koja zanima gotovo svakog pacijenta.

Kako bi odgovorili na sva pitanja u vezi garancije, potrebno je najpre razumeti šta sve zapravo čini zubni implant.

Kao što možete videti na slici, implant se sastoji od tri osnovna dela:

  1. Samog zubnog implanta: veštačke zamene za koren zuba
  2. Abatmenta ili suprastrukture: veza između implanta koji je ugrađen u viličnoj kosti i krunice
  3. Zubne krunice: veštačke zamene za zub, jedina vidljiva komponenta nakon ugradnje

implanti dozivotna garancija

Zubni implant u užem smislu je veštačka zamena za koren zuba, i izrađuje se od titanijuma ili cirkonijum oksida, materijala koji zbog svoje biokompatibilnosti savršeno odgovaraju upotrebi u medicini.

Biokompatibilnost podrazumeva da materijal ne izaziva alergijske reakcije i da ga ljudski organizam lako prihvata kao svoj integralni deo.

Abatment ili suprastruktura se nakon zarastanja implanta, najčešće tri do šeste meseci po ugradnji, vezuje šrafom za implant, i služi kao veza između zubnog implanta koji je ugrađen u viličnu kost pacijenta, i krunice.

Abatment i šraf kojim je vezan za implant izrađeni su od istog materijala kao i sam implant.

Konačno, zubna krunica je jedini vidljivi deo zuba, vezan za zubni implant preko abatmenta.

Krunice mogu biti izrađene od različitih materijala, a danas se najčešće ugrađuju metalokeramičke i keramičke krunice kojima se u savremenoj stomatologiji daje prednost zbog boljih estetskih svojstava.

Više o tome možete pročitati u članku koji detaljno obrađuje zubne krunice.

Garancija na zubni implant i abatment

Važno je da u startu razlikujemo garancije koje daju stomatološke ordinacije i garancije koje daju proizvođači implanata.

U nastavku ćemo objasniti šta pokrivaju garancije proizvođača implanata koji se najčešće ugrađuju u Srbiji, koliko traju i u kojim uslovima se mogu aktivirati.

Govoreći o garancijama stomatoloških ordinacija, važno je da se pre ugradnje konsultujete sa predstavnicima ordinacija i vidite šta garancija tačno pokriva, koliko traje, i pod kojim uslovima se može aktivirati garancija.

Stomatološke ordinacije najčešće uslovljavaju pacijente sa redovnim godišnjim pregledima i garancije najčešće ne važe za pušače.

U slučajevima kada do otkaza implanta dođe kao posledica traume, nezgode ili štete učinjene od strane pacijenta ili trećeg lica, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta ili loše oralne higije, garancija neće biti priznata.

Na kraju, prerano opterećenje implanata može biti prepreka za ostvarivanje prava na garanciju, posebno u slučaju da se implanti opterećuju totalnom protezom odmah po ugradnji, u proceduri All-On-4 ili kod različitih tehnika ugradnje novih zuba za dan.

Alpha Bio Tec

Alpha Bio Tec daje doživotnu garanciju na svoje implante u slučajevima kada su sve ugrađene komponente proizvedene sa njihove strane.

Ovo podrazumeva implante, šrafove, abatmente za zarastanje, privremene abatmente i krunice. Takođe, zahtevaju redovne kontrole dva puta godišnje kod ovlašćenog stomatologa.

Ankylos i Astra Tech

Ankylos i Astra Tech su proizvodi iste kompanije, Dentsply, i pravila su ista za oba brenda.

Dentsply daje doživotnu garanciju na sve kliničke komponenta, osim kompontenti koje su izrađene od cirkonijuma, na koji daju garanciju od pet godina.

BioHorizons

Svi implanti i protetske komponente dolaze sa doživotnom garancijom.

Garancija je validna isključivo u slučaju da su sve komponenta implanta proizvedene od strane BioHorizons proizvođača.

Bredent

Bredent nema javno objavljene informacije i uslove pod kojima daje garanciju na svoje proizvode.

Redakcija portala Permadent pokušala je da stupi u kontakt sa predstavnicima kompanije, pa će ovaj članak biti ažuriran kada dobijemo potrebne informacije.

C-Tech

C-Tech tvrdi da će njihovi implanti uz normalnu oralnu higijenu, redovne stomatološke preglede i skidanje plaka, uz pravilnu ugradnju trajati doživotno, a garanciju koju nude na najveći broj tipova svojih implanata nude garanciju od deset godina.

Jedini izuzetak su implanti iz serije EL Esthetic Line koji dolaze sa doživotnom garancijom, pa ukoliko planirate da ugradite implante ovog proizvođača porazgovarajte sa stomatologom o tome koji tip i vrsta implanta se konkretno ugrađuju.

Implant Direct

Implant Direct će besplatno zameniti implante sa implantom istog tipa, uz moguću korekciju prečnika i dužine implanta, ukoliko do otkaza dođe u garantnom roku od pet godina.

Implant Direct garancije ja najkraća od svih proizvođača na našoj listi.

Nobel Biocare

Nobel Biocare daje doživotnu garanciju na zubne implante, i zameniće zubni implant koji je potrebno sa implantom istog tipa. Jedina moguća izmena je moguća u smislu prečnika i dužine implanta, ukoliko je potrebno ugraditi veći implant kao zamenu.

Ista pravila važe i za abatment koji je ugrađen na Nobel Biocare implant, dok u slučajevima u kojima se abatment ovog proizvođača ugrađuje na implant drugog proizvođača, garancija traje deset godina.

Straumann

Straumann nudi petogodišnju garanciju na keramičke abatmente, dok je garancija ne metalne abatmente i zubne implante doživotna.

Zimmer

Zimmer, kao i većina drugih proizvođača da je doživotnu garanciju na svoje implante samo u slučajevima da se korite isključivo njihove komponente.

Garancija na krunicu

Zubne krunice dolaze sa garancijom stomatologa, i razlikuju se od ordinacije do ordinacije.

Garancija na krunice najčešće traje od godinu do pet godina, pa je važno razgovarati o ovome sa svojim stomatologom pre ugradnje.

Pacijent je u obavezi da postupa po savetima stomatologa kao i da redovno kontroliše stanje (obično jednom godišnje), a pacijenti koji imaju problema sa noćnim škripanjem zubima (bruksizam), u obavezi su da nose zaštitne folije, u suprotnom garancija neće biti priznata.

U slučaju otkaza, moguće je zameniti krunicu, a kako bi se produžio životni vek, neophodna je adekvatna nega i održavanje krunica.

Zaključak

U članku ste mogli da vidite dužinu i uslove garancije najpopularnijih proizvođača zubnih implanata u Srbiji.

Komunikacija sa stomatologom odnosno oralnim hirurgom koji će ugraditi implant ili više njih je ključna. Na vreme razgovarajte o tome da ćete dobiti potvrdu o ugradnji implanta sa serijskim brojem i svu potrebnu dokumentaciju koja će biti potrebna u slučaju da je potrebno aktivirati garanciju proizvođača.

Proizvođači najčešće ne rade direktno sa pacijentima, već sa uvoznicima i distributerima njihovih implanata i protetskih kompontenti, pa je posedovanje validne dokumentacije preduslov za ostvarivanje svih prava.

Važno je proveriti i šta pokriva garancija na implant, sam implant i prateće elemente, ili i ponovnu hiruršku ugradnju i eventualne dodatne intervencije koje mogu biti neophodne u slučaju otkaza, kao što je sinus lift.

Za razliku od implanata, garancija na zubne krunice je najčešće nešto što je stvar odluke i poslovne politike stomatološke ordinacije, a preporuka je svakako da garanciju tražite u formi zvaničnog dokumenta, overenu od strane stomatologa ili ovlašćenog lica u ordinaciji kako bi sprečili sve eventualne probleme.

Takođe, raspitajte se koji su sve uslovi koje morati da ispunite kako bi u slučaju da dođe do neželjenog slučaja mogli da aktivirate garanciju, i koje su obaveze koje imate kako bi garancija ostala validna.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.