• Home
  • Protetika
  • Zamena krunica: Kada je vreme, kako izgleda zamena, cena

Zamena krunica: Kada je vreme, kako izgleda zamena, cena

Sveže informacije

Zubne krunice, poznate i pod nazivom navlake za zube, su veštačka zamena za vidljiv deo zuba, i mogu biti ugrađene nekoliko načina:

  • Cementirane na prirodni, prethodno izbrušni zub
  • Vezane za zubni implant, veštački koren zuba
  • Deo zubnog mosta

Najčešće, krunice se ugrađuju na prirodni zub pacijenta koji je u većoj meri oštećen kao posledica uznapredovalog karijesa, loma zuba i i slično.

Njihova uloga je da vrate funkciju zuba, omoguće normalno žvakanje, govor, spreče dalje propadanje zuba i poboljšaju izgled zuba pacijenta.

Po potrebi, moguća je zamena krunica, i većina pacijenata će doživeti situaciju u kojoj je neophodno da svoje krunice zameni.

U ovom članku govorićemo o tome koliko dugo traju krunice, šta ukazuje da ih treba zameniti, kako izgleda zamena krunica, koja je cena zamene krunice i drugo.

Koliko traju krunice?

Savremene krunice izrađene su od keramike ili od keramike izlivene na metalnu osnovu, takozvane metalokeramičke krunice.

Nezavisno od toga da li se radi o metalokeramičkim ili keramičkim krunicama, njihov očekivani životni vek je sličan, i iznosi između pet i 15 godina.

Ipak, studije pokazuju da su cirkonijumske krunice najdugotrajnije.

Faktori koji utiču na životni vek krunice uključuju način održavanja higijene zuba i usta, životne navike pacijenta poput pušenja, škrgutanja zubima, grickanja leda i slično.

Kada zameniti krunicu?

Uz dobre životne navike i kvalitetno održavanje higijene i zdravlja zuba i usta, krunice će lako trajati oko 15 godina pre nego što je potrebno zameniti ih, osim u neplaniranim slučajevima kao što su traume i slično.

Iskustva sa trajanjem i zamenom krunica su naravno individualna, i na njih utiče mnogo faktora, a u nastavku ćemo objasniti koji su znaci da je vreme za zamenu krunice.

Klimanje ili otkaz krunice

Jedan od očiglednih razloga za zamenu krunice, ili njeno ponovno cementiranje je klimanje, odnosno otpadanje krunice.

Pored toga, krunica može da se polomi ili okrnji, što je takođe jedan od čestih razloga za zamenu krunice.

Ukoliko krunica otpadne ili se ošteti, u svakom slučaju je treba sačuvati. Nekada je moguće krunicu popraviti, i na taj način smanjiti troškove koji bi nastali izradom nove krunice.

Da li je krunicu moguće popraviti i ponovo ugraditi zavisi od slučaja do slučaja, pre svega od starosti krunice, tipa i veličine oštećenja.

Starost krunice

Optimalno vreme za zamenu krunice je svakih deset godina, iako one mogu da traju duže, kako bi se sprečilo da se polome kada se to najmanje očekuje i da bi se sprečio kvar prirodnog zuba ispod krunice.

Nažalost većina ljudi izbegava preventivnu zamenu krunica iz finansijskih razloga, te se kao alternativa zameni krunica u svakom slučaju preporučuju redovni stomatološki pregledi najmanje jednom godišnje.

Na ovim pregledima utvrdiće se stanje prirodnog zuba i desni, kao i stanje same krunice.

Habanje

Kako vreme prolazi, sasvim je normalno da se zubne krunice troše i habaju.

One će se vremenom istanjiti i lošije prianjati usled žvakanja, a osim toga, proces habanja je ubrzan kod pacijenata sa bruksizmom, ili navikama poput grickanja leda, noktiju ili otvaranja ambalaže zubima.

Karijes

Zubne krunice igraju važnu ulogu u zaštiti zuba od dodatnog oštećenja.

Ipak, kada se krunice u većoj meri potroše, bakterije mogu lako da dođu do prirodnog zuba i izazovu pojavu karijesa.

Ovo može biti praćeno bolom ili neprijatnim mirisom, što su simptomi koji zahtevaju stomatološki pregled i zamenu krunice pre nego što dođe do propadanja prirodnog zuba.

Bol, otok ili krvarenje

U slučaju pojave bola ili otoka oko zubne krunice, najverovatnije da će biti neophodno da se krunica zameni ili da se ukloni radi popravke prirodnog zuba i kasnije ponovo zacementira na popravljen zub kada je to moguće.

Slična stvar važi i za krvarenje desni u regiji oko krunice.

Bol, otok i krvarenje desni mogu biti znaci upalnog procesa ili karijesa.

Ovaj bol može biti stalno prisutan, sporadično se javljati i prestajati, ili se javljati u situacijama kao što su konzumacija hladne ili tople hrane.

Pored toga, bol zuba na dodir ili zagrižaj čest je znak su prisutne određene promene na prirodnom zubu.

Estetski razlozi

Estetika je važan faktor za većinu pacijenata koji se odluče za zamenu krunice.

Kod metalokeramičkih krunica moguće je da metalna osnova na spoju sa desnima postane vidljiva usled habanja i tanjenja keramičkog materijala.

Pored toga, krunice nije moguće izbeleti, te ukoliko dođe do prebojavanja krunice neophodno je zameniti je.

Kako izgleda zamena krunica?

Krunice su zacementirane posebnom vrstom cementa za prirodni, izbrušeni zub pacijenta.

U slučajevima kada su deo zubnog implanta, one su vezane za njega vezom koja se naziva abatment ili suprastruktura.

U oba slučaja, krunicu je moguće zameniti.

Kada je vezana za prirodni zub, zamena krunice izgleda veoma slično inicijalnoj ugradnji, osim što se stara krunica prvo uklanja, a brusi se samo cement kojim je ona bila vezama, a ne spoljni deo zuba.

Po skidanju stare krunice, po potrebi će biti uklonjen i karijes i obavljeni svi drugi radovi.

Nova krunica mora biti ugrađena na potpuno zdrav zub, kako ne bi došlo do njegovog propadanja ispod navlake.

Ukoliko je karijes uznapredovao ispod stare krunice, moguće je da će on morati prvo da bude nadograđen, najčešće kompozitnim materijalom, istim onim materijalom od kog se prave i bele plombe.

Na isti način sekundarni karijes može biti uzrok i za zamenu plombi.

Ponekad će zamena krunice uključivati jednu ili više proba i ispravki, kako bi nova krunica dobro prianjala na zub na koji se vezuje, i kako bi se doradio njen izgled tako da u potpunosti odgovara prirodnim zubima koji je okružuju.

Sve procedure u vezi promene zubne krunice su bezbolne ili se obavljaju u lokalnoj anesteziji.

Kako izgleda zamena krunice na implantu?

Kada je reč o zameni krunice na zubnom implantu, i u ovom slučaju procedura zamene krunice gotovo da je istovetna inicijalnoj ugradnji.

Veza između krunice i implantima, abatment ili suprastruktura, nekada će morati da bude zamenjena, što će stomatolog proceniti na osnovu pregleda.

Na mesto stare krunice može biti ugrađena privremena krunica, kako bi pacijent lakše funkcionisao do izrade trajne krunice.

Koliko košta zamena krunica?

Cena zamena krunica ne razlikuje se od inicijalne ugradnje krunice.

U proseku, cene krunica iznose od 100 do 150 evra za metalokeramičke krunice, dok je za krunice izrađene isključivo od keramike potrebno izdvojiti od 150 do 300 evra

Kao što smo ranije naveli, najkvalitetnije krunice izrađene su od cirkonijuma, ali je cena cirkonijumskih krunica ujedno i najviša.

Statistike pokazuju da cirkonijumske krunice najduže traju, a ujedno i najviše odgovaraju prirodnim zubima.

Zaključak

U ovom članku bavili smo se zamenom postojećih krunica i odgovorili na najčešća pitanja koja se postavljaju u vezi ove procedure.

Ukratko, zamena krunica je moguća, i poželjno je menjati ih preventivno svakih deset godina, pre nego što dođe do njihovog otkaza.

Osim preventivne zamene, znaci da je vreme za zamenu krunice uključuju njeno klimanje, pucanje, ali i bol, otok, potrošenost, kao i estetske razloge.

Ovo se odnosi kako na krunice na prirodnim zubima pacijenta, tako i na krunice na implantima.