Bol zuba posle popravke: Zašto se javlja i koliko traje?

Sveže informacije

Osetljivost ili bol zuba posle popravke i ugradnje plombe je relativno česta pojava, koja nije razlog za zabrinutost, a bol nestaje u roku od jednog ili dva dan.

Ugradnja plombe i popravka zuba podrazumevaju brušenje i uklanjanje oštećenog dela zuba, pa ne treba da čudi da može da se javi nelagoda nakon što anestezija prestane da deluje.

Ipak, ukoliko bol ne prestaje dva dana nakon intervencije, veoma je intenzivan, ili su prisutni i drugi simptomi poput otoka ili groznice, neophodno je javiti se stomatologu.

U ovom članku objasnićemo koji su najčešći uzroci zubobolje posle popravke zuba, koliko ona traje, i na koje načine se može ublažiti.

Da li zub boli posle popravke?

Popravka zuba i ugradnja ili zamena plombe podrazumeva uklanjanje oštećenog dela zuba brušenjem, nakon čega se ovaj prostor zatvara upotrebom kompozitnog ispuna, odnono bele plombe.

Najčešće se popravka zuba obavlja u lokalnoj anesteziji, pa ja sama procedura potpuno bezbolna, iako može biti blago neprijatna za neke ljude, pre svega one koji imaju razvijen strah od stomatologa.

Neprijatnost obično ne dolazi od bola, već od mirisa, zvuka i vibracija koje pacijent oseća tokom ove procedure.

Nekoliko sati nakon stomatološke procedure, dejstvo anestezije slabi i tada je moguća pojava blagog bola ili nelagode.

Ovaj bol se može osećati kao tupi bol, javljati samo na hladno, kao konstantan ili pulsirajući bol u zubu. U zavisnosti od mesta i veličine kvara, ređe se mogu javiti i bol u vilici ili desnima.

Ipak, bol je obično blag i ne ometa normalno funkcionisanje, pa ne zahteva upotrebu lekova za zubobolju.

Zašto se javlja zubobolja posle popravke?

Privremena, kratkotrajna osetljivost zuba ili blagi bol nakon ugradnje plombe je uobičajeno i očekivano stanje nakon popravke zuba.

Ukoliko je bol intenzivan, ne prestaje nakon 24 do 48 sati od stomatološke procedure ili je praćen drugim simptomima, kao što su otok mekih tkiva ili groznica, neophodna je poseta stomatologu radi utvrđivanja uzroka tegoba.

U ovim slučajevima moguće je da je došlo do komplikacija, koje su kod popravke zuba i ugradnje plombe izuzetno retke.

U nastavku slede mogući uzroci produženog bola nakon popravke zuba i potencijalne komplikacije, kao i kada bi trebalo javiti se stomatologu.

Iritacija nerva

Kratkotrajna osetljivost zuba nakon popravke najčešće se javlja zato što je postupak ugradnje plombe doveo do upale ili pogoršanja upale nerva unutar zuba.

Spoljašnji slojevi zuba, zubna gleđ i cement, imaju ulogu da štite nerv i unutrašnja tkiva zuba od spoljašnjih uticaja.

Tokom popravke zuba, posebno kod uznapredovalih slučajeva karijesa, plombe mogu da se nađu blizu nervnih završetaka što dovodi do iritacije, nelagode ili osetljivosti zuba.

Nervima i krvnim sudovima je obično potrebno nekoliko dana da se oporave, nakon čega i osetljivost zuba, bol i druge tegobe prestaju.

Po oporavku nerva osoba kod koje je ugrađena plomba više ne oseća razliku između zuba sa plombom i drugih zuba.

Loše poravnanje zagriza

Kada se ugradi plomba, važno je da se njen nivo poravna sa ostalim zubima u ustima, tako da u njoj nema udubljenja u kojima bi se akumulirali ostaci hrane i bakterija, ali i da nivo plombe nije viši od ostalih zuba.

Ukoliko je plomba postavljena previsoko pravi se povećan pritisak prilikom zagrižaja, što može izazvati bol i osetljivost.

Ova vrsta bola je obično jača od uobičajenog bola i osetljivosti koji se javljaju nakon popravke zuba.

Bol kod plombe koja je postavljena previsoko može biti oštar, i javlja se samo na zagrižaj, što je znak da treba posetiti stomatologa radi korekcije.

Pulpitis

Pulpitis je upalni proces koji pogađa pulpu, vezivno-tkivnu supstancu koja se nalazi u unutrašnjosti zuba, a koji može izazvati bol i osetljivost zuba.

Rizici od razvoja pulpitisa su gotovo nepostojeći kod ugradnje manjih plombi, no u sledećim slučajevima postoji povećan rizik:

  • Traume zuba, kada je zub polomljen ili napukao
  • Uznapredovali karijes, kod koga je oštećenje došlo do sloja pulpe
  • Zub je tretiran višestrukim plombama ili različitim procedurama

Postoji dve vrste pulpitisa, i to:

  1. Reverzibilni pulpitis: Povratni pulpitis je stanje blage upale gde pulpa ostaje zdrava, i zub će se oporaviti samostalno.
  2. Ireverzibilni pulpitis: Nepovratni pulpitis podrazumeva oštećenje nerva koji počinje da umire, i kada je neophodno endodondsko lečenje zuba.

Kada je neophodno lečenje zuba, ono podrazumeva vađenje živca i lečenje zuba, detaljno čišćenje zuba od bakterija i zatvaranje zuba kompozitnim ispunom ili krunicom.

Često se tokom lečenja zuba prepisuje i antibiotik za upalu zuba kako bi se suzbila bakterijska infekcija.

Kako bi se smanjili rizici od neželjenih efekata upotrebe antibiotika, poput dispepsije, tokom primene antibiotske terapije savetuje se upotreba probiotika.

Alergijska reakcija

Iako retke, moguća je pojava alergijske reakcije na materije od kojih se izrađuju zubne plombe.

Amalgamski ispuni, takozvane crne plombe, češće izazivaju alergijske reakcije od kompozitnih ispuna.

Osim nelagode u zubu koji je lečen, mogu se javiti i svrab ili osip u regiji popravljenog zuba, što predstavlja razlog za posetu stomatologu koji može da ukloni plombu i zameni je plombom od drugog materijala.

Pored alergije na materijale od kojih su izrađene plombe, alergijske reakcije se ponekad mogu javiti i na druge materijale i lekove koji se koriste tokom procedure, poput lateksa u rukavicama ili analgetika.

Ukoliko je osoba sklona alergijama ili ima alergiju na neki od lekova ili materijala koji mogu biti korišćeni tokom stomatološke procedure, neophodno je da ovu informaciju podeli sa stomatologom.

Kako zaustaviti bol nakon popravke zuba?

Bol nakon popravke zube obično prolazi samostalno u roku od dva dana nakon procedure, no u nekim slučajevima može trajati i nekoliko nedelja.

Budući da je bol obično blag, najčešće nije potrebna upotreba lekova za zubobolju, no ukoliko bol ometa normalno funkcionisanje, on se može kupirati različitim analgeticima, poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što je ibuprofen.

Osobe koje pate od čira na želucu trebalo bi da izbegavaju lekove iz ove grupe, kako bi izbegli pogoršanje tegobe i eventualne komplikacije i pucanje čira.

Tokom trajanja osetljivosti zuba, trebalo bi izbegavati hranu koja dodatno iritira zub i pojačava tegobe.

Ovo uključuje vruću ili hladnu hrana i piće, ali i kisele napitke i namirnice, poput citrusnog voća, paradajza ili vina.

Kako bi se dodatno smanjila nelagoda, tokom perioda oporavka najbolje je koristiti suprotnu stranu usta za žvakanje.

Sa pranjem zuba i čišćenjem zuba koncem ne treba prekidati, a najbolje je koristiti mekanu četkicu za zube i pastu za zube sa fluorom koja smanjuje osetljivost.

Pored toga, neki prirodni lekovi za zubobolju mogu biti od koristi. Oni uključuju:

Da li sme da se jede nakon ugradnje plombe?

Jedno od najčešćih pitanja nakon ugradnje plombe glasi koliko se ne sme jesti nakon plombe, a odgovor zavisi od vrste ugrađene plombe.

Ukoliko je reč o kompozitnim, belim plombama, koje su gotovo u potpunosti zamenile amalgamske plombe, odgovor je da nema razloga za uzdržavanjem od jela.

Kompozitne plombe se vezuju za zub gotovo trenutno, i jedini rizik od preranog jela nakon popravke zube je utrnutost vilice usled anestezije.

Kako bi se izbeglo ujedanje za jezik ili obraz i slične povrede tokom žvakanja pod anestezijom, najbolje je sačekati da se njen efekat smanji ili prestane.

U retkim slučajevima ugradnje amalgamske, crne plombe, potrebno je sačekati dva sata od ugradnje kako bi se plomba čvrsto vezala za zub.

Zaključak

Bol zuba posle popravke i ugradnje plombe je uobičajena i očekivana pojava do koje dolazi po prestanku dejstva anestezije i najčešće prestaje u roku od 48 sati od procedure.

U ređim slučajevima, posebno u slučajevima uznapredovalih karijesa i polomljenih zuba, oporavak može trajati i nekoliko nedelja.

Do produženog trajanja bola može doći usled iritacije nerve, lošeg poravnanja plombe odnosno previsoko postavljene plombe, pulpitisa ili alergijske reakcije.

Ukoliko bol ne prestaje nakon 48 sati, trebalo bi javiti se stomatologu radi utvrđivanja uzroka bola i eventualne korekcije.

Tokom perioda oporavka, upotreba analgetika obično nije neophodna, no ukoliko je bol intenzivan uobičajena preporuka su lekovi iz grupe ibuprofena.