• Home
  • Ishrana
  • Karanfilić: Zdravstvene koristi, upotreba, ukus, rizici

Karanfilić: Zdravstvene koristi, upotreba, ukus, rizici

Sveže informacije

Karanfilić je svestran začin oštrog ukusa koji se može dodati slanim jelima, desertima i pićima, a istovremeno pruža brojne zdravstvene prednosti.

Drugi naziv za karanfilić je klinčić.

Antioksidansi koji su prisutni u velikoj meri u karanfiliću koji mogu pomoći protiv zubobolje, regulisanju šećera u krvi, sprečavanju hroničnih bolesti i ubijanju bakterija.

Ovaj začin ima izuzetno bogatu istoriju upotrebe kao začina ali i kao leka u tradicionalnim medicinama, a sada je karanfilić predmet i različitih studija koje pokazuju lekovitost ove biljke.

U ovom članku bavimo se karanfilićem i objasnićemo šta je, kako se koristi, koje su zdravstvene prednosti i potencijalni rizici povezani sa njim.

Šta je karanfilić?

Pre nego što pređemo na zdravstvene koristi karanfilića što je glavna tema ovog članka, neophodno je upoznati se sa ovim popularnim začinom.

Karanfilić je začin koji se dobija od cvetnih pupoljaka zimzelenog drveta karanfilića. Celi karanfilići imaju oblik malog klasa, crvenkasto-braon boje, do jednog centimetra dužine.

Ovaj začin dostupan je u dva oblika:

  1. Karanfilić u zrnu (ceo karanfilić)
  2. Mleveni karanfilić (karanfilić u prahu)

Karanfilić ima veoma intenzivan, oštar ukus i miris, pa sa količinom koja se dodaje u jelo ne treba preterivati, jer lako može da postane dominantan.

Ukus karanfilića i kulinarska upotreba

Karanfilić je topao, oštar začin sa veoma intenzivnim ukusom i aromom, koja dolazi od jedinjenja koja se naziva eugenol.

Ukusi mogu da se opišu kao sladak, gorak ili opor, pa se dobro kombinuje sa muskatnim oraščićem, cimetom, alevom paprikom, korijanderom, karijem, kardamonom, komoračem i đumbirom.

Ceo ili mleveni karanfilić se može koristiti za dodavanje arome sosevima, supama, jelima od pirinča, posebno tradicionalnih indijskih jela, i jedan je od začina koji čine čuvenu mešavinu začina garam masala.

Osim slanih jela, vrlo često se može naći u pečenim slatkim jelima, kao što su pita od bundeve ili medenjaci, ali i drugim kolačima i keksima.

Karanfilić se može koristiti i kao deo različitih toplih napitaka, poput čajeva i kafa.

Ceo ili mleveni karanfilić

Mleveni karanfilić obično daje jači ukus jelu u poređenju sa karanfilićem u zrnu. Pošto je mleven, može brže da unese svoj ukus u jelo.

Kada se koristi ceo karanfilić, njega je potrebno izvaditi iz jela nakon kuvanja, budući da je veoma tvrd i može biti veoma neprijatno ukoliko se zagrize, a može dovesti i do oštećenja zuba.

Pored toga, mleveni karanfilić ponekad može promeniti boju hrane, dok je to ređe slučaj sa karanfilićem u zrnu.

Lekovitost kranfilića

Karanfilić je veoma popularan dodatak u ajurvedskoj medicini, tradicionalnoj indijskoj medicini ali i kineskoj tradicionalnoj medicini gde se koristi kao prah ili kao u formi esencijalnog ulja.

Potencijalnim zdravstvenim koristima karanfilića bavi se i savremena nauka, te su dostupne i studije koje mogu potvrditi neke od lekovitih svojstava karanfilića.

Kako koristiti karanfilić kao lek, kao i za šta je dobar karanfilić biće objašnjeno u nastavku.

Oralno zdravlje

Karanfilić je dobro poznat po svojim koristima koje pruža po oralno zdravlje, i to na više načina.

Ispiranje usta uljima je dokazano efikasan metod koji dovodi do smanjenja bakterija i plaka na zubima i u ustima, što može sprečiti pojavu upale desni i nastanak karijesa.

Istraživanja su pokazala da je ispiranje usta uljem sa dodatkom ulja karanfilića, bosiljka i čajevca podjednako efikasno kao i komercijalna ulja za ispiranje usta.

Šta više, pokazalo se da je ovakvo prirodno sredstvo čak i efikasnije u smanjenju broja bakterija u ustima u odnosu na tečnosti za ispiranje usta.

Na kraju, karanfilić i esencijalno ulje karanfilića mogu pomoći kod zubobolje, zahvaljujući antiseptičkom, antibakterijskom, antifungalnom i antiupalnom dejstvu, pa se ova biljka smatra dobrim prirodnim lekom za zubobolju.

Dijabetes

Studije pokazuju da ekstrakt karanfilića i nigericin, jedan od sastojaka ekstrakta karanfilića, smanjuju insulinsku rezistenciju u mišićnim ćelijama kod miševa.

Miševi sa dijabetesom koji su konzumirali nigericin takođe su imali bolju osetljivost na insulin i poboljšanu toleranciju glukoze, kao i lučenje insulina.

Druga studija na životinjama je analizirala efekat praha karanfilića na određene parametre krvi kod pacova sa dijabetesom.

Na ovaj način je otkriveno da je nivo šećera u krvi bio niži kod pacova koji su konzumirali mleveni karanfilić u odnosu na kontrolnu grupu kojoj nije davan karanfilić u prahu.

Rak

Veliki broj biljaka je bogat antioksidansima, ali začini su posebno bogati ovim jedinjenjima koja igraju ključnu ulogu u smanjenju oštećenja ćelija koje mogu dovesti do raka i drugih hroničnih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da samo polovina kafene kašičice mlevenog karanfilića, odnosno oko dva grama karanfilića u prahu, sadrži više antioksidanasa od 100 grama borovnica, koje se sa pravom smatraju jednim od najboljih izvora antioksidanasa.

Pored toga, jedna laboratorijska studija je dokazala da ekstrakt karanfilića možda da uspori rast više vrsta ćelija raka koji se javljaju kod ljudi, uključujući i rak debelog creva.

Ista studija je posmatrala efekat ekstrakta karanfilića na rast tumora kod miševa. Tumori su znatno manje rasli kod miševa kojima je davan ekstrakt karanfilića u odnosu na kontrolnu grupu kojoj nije davan ekstrakt ove biljke.

Druga studija se bavila efektom eteričnog ulja karanfilića i ekstraktom karanfilića u etanolu, i otkrila da su oba preparata od ekstrakta karanfilića toksična za ćelije raka dojke.

Drugim rečima, ovi preparati mogu izazvati ćelijsku smrt ćelija raka i usporavanje njihovog razmnožavanja.

Čir na želucu

Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu je relativno često stanje do kog najćešće dolazi usled infekcije heliko bakterijom ili upotrebom određenih lekova u dužem vremenskom periodu.

Studije na životinjama daju obećavajuće rezultate kada je reč o lečenju čira na želucu i prevenciji komplikacija poput pucanja čira i bola, te da je u nekim slučajevima podjednako efikasan kao i lekovi koji se uobičajeno koriste u terapiji ovog stanja.

Čir na želucu prati oštećenje sluzokože, a jedna studija je pokazala da esencijalno ulje karanfilića može pomoći u povećanju proizvodnje želudačne sluzi, koja ima ulogu barijere i pomaže u sprečavanju erozije sluzokože želuca i njenoj regeneraciji.

Prema rezultatima druge studije, ekstrakt karanfilića pomogao je u lečenju čira na želucu i doveo do efekata sličnim onima kao kod nekoliko vrsta uobičajenih lekova protiv čira.

Ipak, dodatna istraživanja na ljudima su neophodna kako bi se potvrdila efikasnost karanfilića u lečenju čira na želucu kod ljudi.

Karanfilić se takođe često koristi kao začin koji može osvežiti dah kod infekcije heliko bakterijom.

Zdravlje kostiju

Smanjena gustina kostiju je veoma često stanje koje pogađa pre svega starije osobe, a koje dovodi do razvoja osteoporoze i povećava rizik od fraktura kostiju.

Brojne studije na životinjama su pokazale da određena jedinjenja koja se mogu naći u karanfiliću mogu pomoći u očuvanju koštane mase i gustine kostiju.

Na primer, jedna studija je otkrila da ekstrakt karanfilića sa visokim sadržajem eugenola poboljšava nekoliko markera osteoporoze i povećava gustinu i snagu kostiju.

Karanfilić je takođe bogat manganom, i samo jedna kašičica od dva grama mlevenog karanfilića zadovoljava 55% dnevnih potreba za unosom ovog minerala.

Mangan je mineral koji je izuzetno važan za zdravlje zuba i kostiju, budući da aktivno učestvuje u formiranju kostiju.

Uzimanje suplemenata mangana tokom 12 nedelja dovodi do povećane gustine kostiju i podstiče njihov rast, pokazuju istraživanja.

Zdravlje jetre

Jedinjenje eugenol koje je više puta do sada pomenuto igra važnu ulogu i kada je reč o unapređenju zdravlja jetre.

Tokom studije na životinjama, pacovi su hranjeni mešavinama hrane koje su formulisane tako da pomognu kod masne jetre.

Jedna grupa životinja hranjena je smešom sa uljem karanfilića, a druga sa eugenolom.

Obe mešavine dovele su do poboljšane funkcije jetre, smanjenja upale i oksidativnog stresa.

Druga studija na životinjama pokazala je da je eugenol u karanfiliću pomogao u lečenju ciroze jetre, kao i da ovo jedinjenje može pomoći u uklanjanju ožiljaka na jetri.

Nažalost, istraživanja o efektima karanfilića i eugenola na jetru kod ljudi su ograničena.

Međutim, jedna mala studija je otkrila da uzimanje suplemenata eugenola tokom jedne nedelje smanjuje nivoe glutation transferaze (GST), enzima uključenog u detoksikaciju koja je često marker bolesti jetre.

Karanfilić je takođe bogat antioksidansima, šta više, karanfilić se smatra jednim od najboljih prirodnih izvora antioksidanasa koji mogu pomoći u prevenciji bolesti jetre zahvaljujući smanjenju oksidativnog stresa.

Ipak, eugenol je toksičan kada se konzumira u velikim količinama. Jedna studija slučaja kod dvogodišnjeg dečaka pokazala je da je pet do 10 mililitara ulja karanfilića izazvalo ozbiljno oštećenje jetre.

Više reči o dnevnim dozama ulja karanfilića biće nešto kasnije u ovom članku.

Drugi začini i biljke koje su bogate antioksidansima uključuju origano, alevu papriku, cimet, žalfiju, zlatnu maku, šafran, nanu i druge.

Antimikrobna svojstva

Karanfilić poseduje snažna antimikrobna svojstva i može pomoći u zaustavljanju rasta mikroorganizama poput bakterija.

Jedna studija pokazala je da eterično ulje karanfilića ubija tri česta tipa bakterija, uključujući ešerihiju koli, bakteriju koja izaziva trovanje hranom i jedan je od najčešćih uzroka dijareje.

Pored antibakterijskih svojstava, karanfilić poseduje i antifungalna svojstva, odnosno može pomoći u borbi protiv gljivica.

Najviše dokaza postoji za spoljnu upotrebu ulja karanfilića, kada se ovo ulje nanosi direktno na mesto zahvaćno gljivičnom infekcijom.

Uključivanje mlevenog karanfilića u ishranu može biti od koristi i protiv kandide, jedne od najčešćih gljivičnih infekcija kod ljudi.

Kandida u ustima ili kandida u stolici česta je posledica nekontrolisanog razmnožavanja ove gljivice.

Jedna studija na ovcama pokazala je da kombinacija ekstrakta semenke bundeve i mlevenog karanfilića može pomoći u borbi protiv nematoda, jedne vrste oblih crva.

Crvi u crevima i stolici čoveka nisu redak slučaj, pa uključivanje karanfilića i semenki bundeve u svakodnevnu ishranu može imati preventivnu ulogu, iako je potrebno dodatno istraživanje efikasnosti ove kombinacije kod ljudi.

Gojaznost

Na kraju, karanfilić može pomoći u mršavljenju i postizanju zdrave telesne mase.

Jedna studija obavljena na miševima pokazala je da ekstrakt karanfilića smanjuje učestalost gojaznosti koja je rezultat ishrane sa visokim sadržajem masti.

Miševi kojima je davan ekstrakt karanfilića imali su nižu telesnu masu, manje abdominalne masti i manje masti u jetri od onih u kontrolnoj grupi koja nije dobijala ekstrakt karanfilića.

Studije na ljudima su neophodne kako bi se potvrdilo da karanfilić može biti koristan kada je u pitanju mršavljenje.

BMI kalkulator može biti od koristi kada je reč o određivanju zdravsvenog statusa telesne mase.

Rizici i neželjena dejstva

Karanfilić pruža brojne zdravstvene koristi, ali takođe može negativno uticati na zdravlje i može izazvati nekoliko neželjenih efekata.

Kada se konzumira umereno, malo je verovatno da će izazvati bilo kakve neželjene reakcije, osim ukoliko je prisutna alergija ili intolerancija na ovu biljku.

Karanfilić može da smanji šećer u krvi i izazvati hipoglikemiju kod određenih osoba, što može dovesti do vrtoglavice, mučnine i drugih tegoba.

Pored toga, jedinjenje eugenol takođe može da stupi u interakciju sa nekim lekovima za razređivanje krvi.

Osobe koje uzimaju lekove za snižavanje šećera u krvi ili razređivanje krvi trebalo bi da budu naročito oprezne i konsultuju se sa lekarom pre uvođenja karanfilića u svakodnevnu ishranu.

Jedinjenje eugenol u prevelikim količinama može biti toksično i izazvati oštećenje jetre i druga neželjena dejstva.

Malo je verovatno da će upotreba karanfilića kao začina dovesti do nuspojava. Ipak, sa upotrebom ekstrakta ili ulja karanfilića treba biti oprezan.

Maksimalna dnevna doza karanfilića

Maksimalni dnevni unos karanfilića kao začina nije definisan, ali ulja od karanfilića jeste.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, maksimalna dnevna doza ulja karanfilića je 2.5 miligrama po kilogramu telesne mase.

Tabela ispod ilustruje ovu preporuku i pokazuje maksimalne doze po kilaži:

Telesna masaMaksimalna dnevna doza ulja karanfilića
56 kilograma140 miligrama
70 kilograma175 miligrama
85 kilograma212 miligrama

Cena i gde kupiti karanfilić

Karanfilić je relativno lako naći u prodaji i on se može kupiti u supermarketima, prehrambenim prodavnicama i prodavnicama zdrave hrane.

Karanfilić je dostupan u dva oblika:

  • Ceo karanfilić, ili karanfilić u zrnu
  • Mleveni karanfilić, odnosno karanfilić u prahu

Veličina pakovanja karanfilića varira od nekoliko grama pa do 100 grama, što utiče na cenu, pored oblika u kom se karanfilić nalazi, odnosno da li je mleven ili ne.

Uopšteno govoreći, cena celog karanfilića u zrnu za 100 grama iznosi od 300 do 1,000 dinara, u zavisnosti od veličine pakovanja. Manja pakovanja imaju veću cenu po gramu od većih.

Pored toga, mleveni karanfilić je obično skuplji i nešto ga je teže naći u prodaji od karanfilića u zrnu.

Na kraju treba pomenuti da se karanfilić može kupiti i na meru u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Kada je reč o ulju karanfilića, ono se može kupiti u apotekama, drogerijama i prodavnicama zdrave hrane.

Cena etarskog ulja karanfilića iznosi u proseku oko 500 dinara za 10 mililitara.

Zaključak

Karanfilić je začin koji ima široku upotrebu u brojnim kuhinjama sveta, ali i istoriju upotrebe u tradicionalnim medicinama, pre svega istočnjačkim poput indijske i kineske.

Ovaj začin oštrog ukusa može se koristiti kao dodatak slanim i slatkim jelima, ali i toplim napicima, a može se koristiti samleven u prah ili ceo, u zrnu.

Koristi po zdravlje koje karanfilić može doneti su brojne i dolaze pre svega od antioksidativnih i antimikrobnih svojstava koje ova biljka ima.

Neke od zdravstvenih koristi uključuju unapređeno zdravlje srca, jetre, oralno zdravlje i kontrolu nivoa šećera u krvi.

Pored toga, karanfilić može pomoći kod suzbijanja infekcija u organizmu i prevenciji nekih vrsta raka.

Kao većina drugih zdravih namirnica, one su najefikasnije kada se uključene u zdravu i izbalansiranu ishranu. Dodavanjem karanfilića nekoliko puta nedeljno u ishranu mogu se ostvariti brojni benefiti uz minimalne rizike.

Najbolji doktori po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg doktora blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.