• Home
  • Ishrana
  • Čaj od žalfije: Kako se pravilno koristi i za šta je dobar?

Čaj od žalfije: Kako se pravilno koristi i za šta je dobar?

Sveže informacije

Žalfija i čaj od žalfije od davnina zauzimaju važno mesto u narodnoj i zvaničnoj medicini zbog snažnih antiseptičkih, protivupalnih i umirujućih svojstava.

Žalfija može pomoći kod različitih stanja, a pre svega kod ublažavanja simptoma respiratornih infekcija i smanjenja bolova u goji da rlu, smanjenja rizika od nekih vrsta raka, simptoma menopauze, ali i radi unapređenja kardiovaskularnog zdravlja.

S druge strane, postoji i određena doza zablude i predrasuda oko načina upotrebe žalfije.

Na primer, veoma je rasprostranjen mit koji kaže da se čaj od žalfije ne pije, o čemu će biti reči u nastavku.

U ovom članku daćemo osnovne informacije o žalfiji, objasniti kako se kuva čaj od žalfije, koje su zdravstvene koristi i mogući rizici.

Osnovne informacije o žalfiji

Žalfija ili kadulja, latinskog naziva Salvia officinalis pripada rodu Salvia, koji obuhvata preko 900 vrsta raznovrsnih biljaka.

Ova vrsta se u nekim jezicima naziva i običnom žalfijom, koja se razlikuje od divlje žalfije, koja je manje aromatična i ređe se koristi u ishrani, iako ima slične lekovite osobine i češće raste u prirodnim staništima bez kultivacije.

Žalfija se vekovima gaji u mediteranskom regionu, ali i u drugim delovima sveta, zbog karakterističnog mirisa, ukusa i mnogobrojnih lekovitih svojstava.

Kao i mnoge druge aromatične biljke, žalfija se najčešće koristi za pripremu čaja, tinktura i etarskih ulja, ali se od žalfije lovora takođe pravi i narodni sirup za kašalj.

Listovi žalfije su prepoznatljivi po sivozelenoj boji, prekriveni finim vlaknima, i sadrže različite bioaktivne supstance, uključujući:

  • Etarsko ulje: Najznačajnija su tujon, cineol, kamfor, pinen i borneol, a upravo ove supstance daju žalfiji antimikrobni i dezinfekcioni efekat. Ipak, prekomeran unos može biti toksičan. Pre svega, tujon se dovodi u vezu s neurotoksičnim dejstvom kada se unosi u većim količinama i dužim periodima.
  • Flavonoidi: Neki od flavonoida, kao što su apigenin i luteolin deluju kao antioksidansi i mogu ublažiti oksidativni stres u organizmu.
  • Fenolne kiseline: Derivati kafeinske kiseline i rosmarinske kiseline daju žalfiji protivupalno i antioksidativno dejstvo.
  • Vitamini i minerali: U manjim količinama, žalfija sadrži vitamin K, gvožđe, kalcijum i druge hranljive materije, iako su one manje važne kad se govori o čaju, jer se na taj način unose veoma male količine.

Zahvaljujući sastojcima, žalfija ima antiseptičko, protivupalno, antimikrobno i adstringentno dejstvo, što objašnjava zašto se žalfija vekovima koristi za ispiranje usta, grla, pa i za tretiranje rana.

Odakle potiče mit da se čaj od žalfije ne pije?

Izreka „čaj od žalfije se ne pije“ može se čuti veoma često, što može imati različite uzroke, ali nije generalno pravilo.

Već je pomenuto da tujon, prisutan u žalfiji, može biti neurotoksičan i da je njegova bezbedna granica relativno niska.

U manjim dozama, kakve se obično javljaju u čaju, tujon nije problematičan, ali ako se sa konzumacijom čaja od žalfije preteruje i unose velike količine nekoliko puta dnevno, kroz duži vremenski period može doći do neželjenih efekata, pa i do poremećaja nervnog sistema.

Pored toga, žalfija se u pojedinim krajevima tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, a ne gutanje.

Čaj od žalfije se tradicionalno koristio pre svega za ispiranje usne duplje ili grla zbog antiseptičkih svojstava i zatim se ispljuvavao, bez gutanja.

Stoga, stari običaji i tradicionalni način upotrebe može biti još jedan od razloga zbog kog se može čuti da se čaj od žalfije ne pije.

Ipak, u modernoj fitoterapiji i zvaničnoj medicini se smatra da se čaj od žalfije može piti u umerenim i ograničenim količinama.

Obično se savetuje upotreba do jedne šolje dnevno, i to ne svakodnevno duži vremenski period.

Umerenim i povremenim ispijanjem čaja od žalfije obezbeđuje se korist, a smanjuje rizik od nuspojava.

Zdravstvene koristi

U nastavku slede naučno dokazane zdravstvene koristi čaja od žalfije.

Žalfija za grlo i smanjenje upalnih simptoma

Jedna od najpoznatijih upotreba žalfije jeste kod bola u grlu, iritacije, kašlja, promuklosti i bola prilikom gutanja.

Čaj od žalfije koristi se za ispiranje usta jer aktivne komponente deluju protivupalno na sluzokožu, smanjujući crvenilo i neprijatnost.

Ovo svojstvo potiče od zajedničkog dejstva etarskih ulja i antioksidanasa koji ublažavaju zapaljenje i dezinfikuju sluzokožu.

Grlo se može ispirati nekoliko puta dnevno dok ne dođe do olakšanja tegoba.

Bogat izvor antioksidanasa

Žalfija sadrži značajne količine antioksidativnih jedinjenja, među kojima su polifenoli i flavonoidi.

Antioksidansi pomažu organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima i oksidativnim stresom, koji mogu dovesti do raznih degenerativnih promena i hroničnih bolesti.

Povremena konzumacija čaja od žalfije može smanjiti rizik od brojnih hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka, kao i ubrzanog starenja.

Unapređenje oralnog zdravlja

Žalfija se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla zbog svog antiseptičkog dejstva.

Studije pokazuju da čaj od žalfije kada se koristi za ispiranje, može smanjiti broj štetnih bakterija u usnoj duplji i na taj način doprinosi prevenciji karijesa, upala desni ili neprijatnog zadaha.

Pored čaja od žalfije, ispiranjem usta uljima ili ispiranje usta slanom vodom mogu se postići veoma slični efekti.

Pomoć kod menopauzalnih tegoba

Prema nekim istraživanjima, fitoestrogeni i druga jedinjenja iz žalfije mogu ublažiti simptome menopauze, kao što su valunzi, znojenje i promene raspoloženja.

Za sada su dostupna uglavnom manja istraživanja i anegdotalni dokazi o ovome, ali mnoge žene u praksi potkrepljuju zapažanje da povremeno uzimanje čaja od žalfije ili upotreba kapi od žalfije pomažu u kontroli naleta toplote.

Unapređenje kardiovaskularnog zdravlja

Jedan od potencijalnih efekata žalfije jeste njeno delovanje na lipidni profil.

Pojedine studije ukazuju na blago poboljšanje odnosa HDL i LDL holesterola, odnosno indeksa ateroskleroze

Iako se zbog ovoga žalfija ponekad naziva prirodnim statinom i može biti korisno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, nije zamena za standardnu terapiju statinima ili ostalim lekovima.

Najčešće je primena žalfije samo dopunska mera, a ishrana i fizička aktivnost ostaju ključni faktori za održavanje zdravog lipidnog profila i smanjenje rizika od ateroskleroze.

Pored toga, iako nema mnogo čvrstih dokaza iz velikih kliničkih ispitivanja, postoje naznake da pojedini ekstrakti žalfije mogu imati mali efekat na postizanje normalnog krvnog pritiska.

Ipak, neophodne su veće studije, a osobe koje pate od hipertenzije bi pre upotrebe čaja trebalo da se konsultuju sa lekarom, i da budu veoma oprezne prilikom izbora čaja, budući da neke vrste žalfije mogu dovesti do suprotnog efekta, odnosno povećanja pritiska.

Moguć uticaj na pamćenje i koncentraciju

Neka istraživanja ukazuju da jedinjenja iz žalfije, poput rosmarinske kiseline, mogu imati pozitivnu ulogu u unapređenju pamćenja i kognitivnih funkcija.

Iako su ova istraživanja uglavnom sprovođena na manjim uzorcima ili eksperimentalno, ponekad i na životinjama, postoje pretpostavke da žalfija može stimulisati određene neurohemijske puteve i doprineti boljem raspoloženju i koncentraciji.

Regulisanje šećera u krvi

Postoje indicije da određene aktivne komponente žalfije doprinose boljoj osetljivosti na insulin i metabolizmu glukoze, što bi moglo biti korisno u prevenciji i kontroli blagih ili predijabetskih stanja.

Međutim, dokazi su ograničeni i zasnivaju se na manjim kliničkim i laboratorijskim ispitivanjima.

U svakom slučaju, osobe s dijabetesom treba da se posavetuju sa lekarom pre nego što se oslone na žalfiju kao dodatak redovnoj terapiji.

Pomoć kod dijareje i stomačnih tegoba

Žalfija poseduje adstringentna svojstva, zahvaljujući kojima može biti od koristi kada je reč o ublažavanju blagih oblika dijareje.

Pored toga, čaj od žalfije se ponekad koristi za umirivanje grčeva u crevima ili blaže oblike dispepsije.

Ipak, za ozbiljne ili dugotrajne stomačne probleme, uvek je najbolje potražiti savet lekara kako bi se isključili mogući ozbiljniji uzroci.

Smanjenje rizika od nekih vrsta raka

Žalfija je bogata bioaktivnim jedinjenjima koja pokazuju antimikrobna, antioksidativna i potencijalno antitumorska svojstva u laboratorijskim uslovima.

Iako se ne može tvrditi da šolja čaja od žalfije sprečava nastanak kancera, umereno konzumiranje može doneti koristi u smislu jačanja otpornosti i smanjenja oksidativnih procesa.

Studije obavljene u epruvetama i na životinjama pokazale su da ekstrakt žalfije suzbija rast malignih ćelija i stimuliše njihovu ćelijsku smrt.

Rezultati ovih istraživanja su veoma obećavajući, ali neophodne su dodatne studije na ljudima kako bi se utvrdilo da li žalfija ovakav efekat može imati i kod ljudi.

Domaći sirup za kašalj od lovora i žalfije

U mnogim krajevima Balkana i Mediterana postoji recept za domaći sirup za kašalj koji kombinuje lovorov list i žalfiju, ponekad s dodatkom meda i limuna.

Obe biljke poseduju antiseptičko i umirujuće dejstvo na respiratorni trakt, pa se njihovim kombinovanjem postiže sinergijski efekat.

Lovorov list sadrži etarska ulja i cineol, koji deluju blago ekspektorantno i mogu pomoći u razgradnji sluzi, dok žalfij sa svojim antimikrobnim i protivupalnim efektom, doprinosi smirivanju iritiranog grla.

Med sirupu daje potrebnu gustinu, slatkast ukus i dodatno umiruje sluzokožu grla i zaustavlja kašalj.

Recept za sirup obično podrazumeva kuvanje vode s nekoliko listova lovora, žalfije, nakon čega se dodaju med i limun, bez kuvanja, kako se med i vitamin C ne bi izložili previsokoj temperaturi.

Ovako dobijen sirup čuva se u frižideru i uzima se kašičica ili dve nekoliko puta dnevno, naročito kod suvog i nadražajnog kašlja.

Ipak, kao i čaj od žalfije, ovako pripremljen sirup treba konzumirati u ogromnim količinama, zbog prisustva tujona i drugih supstanci koje mogu biti štetne kada se unose u velikim količinama ili predugo.

Ukoliko upotreba sirupa od žalfije i lovora ne pruži olakšanje kroz nekoliko dana, neophodno je posetiti lekara.

Kako se kuva čaj od žalfije

Kuvanje čaja od žalfije zahteva određenu pažnju, naročito jer prekomerno ključanje i predugo ostavljanje lišća u vodi može dovesti do prejakog izvlačenja etarskih ulja i potencijalno gorak ukus ili veće koncentracije tujona.

Za pripremu čaja od žalfija mogu se koristiti sveži ili suvi listovi, a preporučuje se da su listovi dobrog kvaliteta i da nisu predugo stajali, jer se u u suprotnom gubi aromu i aktivne supstance.

Za dobijanje 200 ml čaja, obično se koristi jedna do dve kašičice usitnjenih listova žalfije, koji se prelivaju sa ključalom vodom.

Za umeren ukus i dejstvo, potapanje listova od pet do deset minuta je obično dovoljno.

Za dobijanje intenzivnijeg rastvora za ispiranje grla, žalfija se može ostaviti do 15 minuta.

Nakon što se čaj procedi, može se piti ili koristiti za ispiranje grla, u zavisnosti od potrebe.

Listove žalfije ne treba kuvati u vodi, već ih isključivo prelivati, budući da izlaganje žalfije visokim temperaturama može povećati koncentraciju tujona i rizike od nuspojava.

Kontraindikacije i nuspojave

Žalfija iako može biti veoma korisna, kada se pije kao čaj, ili se uzima oralno na drugi način, uključujući ekstrakt, tinkture, eterično ulje, začin i druge, može izazvati neželjene efekte.

Ukoliko se žalfija konzumira u umerenoj količini i ne kontinuirano, rizik od neželjenih efekata je nizak.

S druge strane, u slučaju konzumacije više od tri do četiri šolje čaja, upotreba čaja tokom dužeg vremenskog perioda ili u slučaju korišćenja koncentrovanih ulja i drugih proizvode od žalfije, rizici od nuspojava rastu.

Rizici najpre dolaze usled prisustva eteričnog ulja pod nazivom tujon, koji kada se unosi u većoj količini, posebno tokom dužeg vremenskog perioda, može biti štetno po zdravlje.

Naime, tujon može imati neurotoksično dejstvo, pa prekomeran unos ovog jedinjenja može dovesti do grčenja mišića, vrtoglavice, ubrzanog pulsa ili poremećaja nervnog sistema, naročito kod osoba s epilepsijom i neurološkim problemima.

Žalfija može smanjiti laktaciju kod dojilja, pa se ne savetuje redovna konzumacija čaja od žalfije tokom perioda dojenja, kada je potrebno održati proizvodnju mleka.

Pored toga, određene osobe mogu biti vrlo osetljivi na aromatične supstance, što može izazvati alergijsku reakciju, kao što je svrab, crvenilo ili osip.

Osobe koje uzimaju lekove poput onih za smanjenje krvnog pritiska ili antikonvulzive trebalo bi da budu naročito oprezne, budući da prekomerni unos tujona može uticati na delovanje ovih lekova.

Zaključak

Čaj od žalfije poznat je po svom prijatnom ukusu i snažnim antiseptičkim, protivupalnim i adstringentnim svojstvima, što ga čini odličnom prirodnim lekom za grlo, usta, kožu i respiratorni sistem.

Iako se često pominje tvrdnja kako se čaj od žalfije se ne pije, ovo zapravo nije tačno, ali konzumacija čaja mora biti ograničena i on se ne sme koristiti kontinuirano duži vremenski period, zbog potencijalno toksičnih efekata nekih aktivnih supstanci u ovoj biljci, a pre svega tujona.

Korišćenje čaja od žalfije za ispiranje usta ili povremena i umerena konzumacija čaja i drugih proizvoda od žalfije smatra se potpuno bezbednim.

Kada se koristi umereno, žalfija je izuzetno korisna biljka sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući pomoć kod respiratornih tegoba, menopauzalnih simptoma i kardiovaskularnog zdravlja, ali i unapređenje oralne higijene i probave.