Dijareja (proliv): Kako zaustaviti, lekovi, uzroci, ishrana

Sveže informacije

Dijareja ili proliv je stanje koje je veoma često i većinu ljudi pogađa više puta godišnje, a podrazumeva veoma mekanu, vodenastu stolicu i hitnu potrebu za pražnjenjem creva više puta dnevno.

Vrlo često, uzrok akutne dijareje ostaje nepoznat, a dijareja prestaje sama od sebe. Uzroci mogu biti virusi, bakterije ili paraziti, kao i posledica konzumirane hrane.

Dijareja može biti akutna, kada traje jedan ili dva dana, ili hronična, kada može trajati i više nedelja. Hronična dijareja je obično posledica ozbiljnog stanja koje pogađa digestivni trakt.

U ovom članku objasnićemo kako zaustaviti proliv, koji su najčešći uzroci, prirodni i konvencionalni lekovi, koji način ishrane može pomoći i sve druge važne teme vezane za ovo neprijatno stanje.

Uzroci

Uzrok koji je dovodo do dijareje se u najvećem broju slučajeva nikada ne otkrije, budući da dijareja obično traje veoma kratko i zatim prestaje, te obično ne zahteva detaljnu dijagnostiku.

Potencijalni uzroci mogu da uključuju:

 • Infekcije u digestivnom traktu, koje mogu biti bakterijske, virusne ili parazitske
 • Alergije i intolerancije na hranu
 • Neželjene reakcije na lekove
 • Operacija žučne kese ili želuca
 • Bolesti i stanja koje pogađaju digestivni trakt

Do infekcija u razvijenom delu sveta obično dolazi kao posledica konzumirane kontaminirane hrane, odnosno trovanja hranom, dok su trovanje kontaminiranom vodom i loši sanitarni uslovi vodeći uzroci u slabo razvijenim zemljama.

Hronična dijareja obično je posledica bolesti i stanja koje pogađaju gastrointestinalni trakt.

Ova stanja mogu da uključuju inflamatorne bolesti creva, tj. Kronovu bolest i ulcerozni kolitis i funkcionalni poremećaj creva odnosno stanje koje je poznato kao nervozna creva.

Pored ovih, prekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu, SIBO može dovesti do pojave dijareje.

Kada je reč o bakterijskim infekcijama, najčešći krivci koji dovode do dijareje su bakterije Salmonella, Campilobacter, Shigella i Escherichia coli.

Drugi uzroci mogu da uključuju probleme sa varenjem ili apsorpcijom hrane, upotrebu antibiotika i drugih vrsta lekova, kao i preteranu konzumacija laksativa ili hrana sa laksativnim efektom, kao i fluktuacija hormona.

Pored toga, do dijareje može doći nakon unosa prevelike količine alkohola.

Kako zaustaviti proliv?

Za lečenje dijareje obično je dovoljno nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite kako bi se sprečila dehidratacija organizma.

Ovo se može postići povećanom konzumacijom vode, napitaka sa elektrolitima i čajevima.

Manjim izmenama u režimu ishrane tokom trajanja tegoba može se dodatno ubrzati zaustavljanje proliva, koji obično ne traje duže od jednog do dva dana.

Kod upornijih dijareja, lekovi i prirodni lekovi mogu biti od koristi.

Ukoliko dijareja ne prolazi nakon nekoliko dana, neophodno je posetiti doktora kako bi se utvrdio uzrok i uključila terapija za osnovno stanje koje dovodi do dijareje.

U nastavku ćemo objasniti koji lek za proliv može biti od koristi, kao i koji su prirodni lekovi i način ishrane kod dijareje.

Lekovi

Lek za dijareju naziva se i antidijaroik i većina njih može kupiti bez recepta, a mogu biti od koristi kod teške akutne dijareje.

Lekovi za dijareju su najčešće na bazi jednog od dva aktivna sastojka:

 • Bizmut subsalicilat
 • Loperamid

Lekove protiv dijareje ne bi trebalo koristiti predugo kako bi se sprečila pojava zatvora i druge nuspojave.

Uporna dijareja može biti simptom bolesti ili stanja koje je neophodno lečiti, pa ukoliko se tegobe ne smiruju nakon nekoliko dana, trebalo bi posetiti lekara.

Osim toga, korišćenje lekova protiv dijareje može usporiti uklanjanje patogena poput bakterija kroz stolicu, što može dovesti do produženog trajanja infekcije.

Uobičajena preporuka je da se lek za proliv uzima samo ako je to neophodno i po preporuci lekara, a da se prednost da prirodnim lekovima i promenjenom režimu ishrane do prestanka tegoba.

Ukoliko je uzrok dijareje infekcija, dodatni lekovi kao što su antibiotici ili antivirotici mogu biti uključeni u terapiju dijareje.

Ove lekove nikada ne treba uzimati samoinicijativno, već isključivo kada su prepisani od strane doktora.

Prirodni lekovi

Osnovni prirodni lek za proliv je adekvatno hidriranje i promenjen način ishrane, o kome će biti reči nešto kasnije u članku.

Pored toga, probiotici, aktivni ugalj i neke vrste čajeva mogu pružiti dodatne koristi.

Probiotici

Probiotici su žive, korisne bakterije koje se nalaze u crevima čoveka.

Kada se ravnoteža dobrih i loših bakterija u crevima naruši iz nekog razloga, mogu se javiti različite tegobe, uključujući i dijareju.

Probiotiske bakterije se prirodno nalaze u fermentisanim namirnicama kao što su jogurt, kombuha, kiseli kupus i turšija, tempeh, miso i druge, a dostupne su i u formi suplementa.

Postoji veliki broj probiotskih sojeva, a istraživanja pokazuju da su probiotske kulture Lactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardiii i Bifidobacterium
najefikasnije kada je u pitanju dijareja.

Uobičajeno je da se probiotici preventivno uzimaju tokom primene antibiotske terapije, budući da antibiotici neselektivno uništavaju bakterije, kako one štetne, tako i one korisne za ljudsko zdravlje.

Čajevi

Biljni čajevi koji se najčešće pominju kao pomoć kod dijareje, bilo da se piju topli ili hladni, uključuju:

 • Čaj od kamilice
 • Čaj od šipka
 • Čaj od hajdučke trave
 • Čaj od nane
 • Čaj od limunske trave

Pored ovih vrsta čajeva, dostupne su i razne mešavine bilja za čaj za koje se tvrdi da pomažu kod stomačnih tegoba, uključujući i dijareju.

Đumbir je takođe poznat po koristima koje pruža po zdravlje probavnog sistema.

Neke od koristi đumbira a koje se tiču zdravlja digestivnog trakta uključuju smanjenu količinu gasova i bolje varenje, pomoć kod mučnine i smanjenje upalnih procesa, što su česti prateći simptomi dijareje.

Đumbir se može konzumirati svež ili u prahu, kao dodatak jelima ili za pripremu čaja.

Ishrana

Kada se javi dijareja ishrana je prvi i najjednostavniji način da se ona zaustavi bez upotrebe lekove.

Najčešće se preporučuje takozvana BRAT dijeta, koja je zapravo skraćenica od engleskih naziva četiri odnosne namirnice koje je čine:

 1. Banane
 2. Pirinač (Rice)
 3. Pire od jabuke (Applesauce)
 4. Tost

Dijareja i način ishrane su u direktnoj vezi, bez obzira na to koji je uzrok dijareje, pa tako konzumiranje određene hrane može poboljšati ali i pogoršati stanje i biti ključno za brži oporavak.

Pored navedenih namirnica, u ishranu mogu da se uključe i kuvane žitarice, poput ovsene kaše, krekera, soka od jabuke bez dodatog šećera i kuvanog ili pečenog krompira, bez ulja.

Ovsene pahuljice, pirinač i banane su bogate rastvorljivim vlaknima, koji mogu posebno biti korisni u formiranju stolice.

Konzumacija dovoljno tečnosti je od ogromnog značaja, pa se tako pored povećanog unosa vode preporučuju i bistre supe, pića bogata elektrolitika poput kokosove vode ili voda sa elektrolitima i vitaminima, i sportskih pića sa niskim sadržajem šećera, kao i čajevi bez kofeina.

Tokom epizode dijereje trebalo bi izbegavati namirnice koje su teške za varenje i koje mogu dovesti do pogoršanja stanja.

Posebno bi trebalo izbegavati mleko i mlečne proizvode, masnu i prženu hranu, jako začinjenu i ljutu hranu, gotova jela i prerađenu hranu, sveže voće i povrće, masno meso i ribu, alkohol, kao i kafu i gazirana pića.

Zaslađivači iz grupe poliola, poput eritrotola ili ksilitola mogu imati laksativan efekat i izazvati probleme sa varenjem, a sorbitol treba posebno izbegavati, budući da je on poznat po svojim laksativnim svojstvima kada se konzumira u većoj količini.

Aktivni ugalj

Aktivni ugalj je popularnan suplement za koji se tvrdi da pomaže protiv dijareje, no naučnih dokaza o tome koliko je efikasan za smanjenje dijareje je malo.

Ovaj dodatak ishrani dobija se sagorevanjem drveta na visokim temperaturama, nakon čega se dobijeni prah koristi pre svega kod slučajeva trovanja lekovima.

Aktivni ugalj se može kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama i drogerijama u formi kapsula ili praha.

Potencijalne nuspojave mogu da uključuju povraćanje i blokadu creva, a budući da za sebe vezuje vitamine i minerale, ne bi trebalo koristiti aktivni ugalj neposredno pre i nakon obroka.

Prateći simptomi dijareje

Dijareja se odnosi na neformiranu, veoma mekanu ili vodenu stolicu, kao i nagonom za hitnim i neodložnim pražnjenjem creva, više puta u toku dana.

Proliv može biti praćen i drugim simptomima, jednim ili više njih, a koji zavise od uzroka. Prateći simptomi mogu da uključuju:

Dijareja može dovesti do brzog gubitka tečnosti i izazvati dehidrataciju.

Simptomi dehidracije mogu biti umor, suve sluzokože, povećan broj otkucaja srca, glavobolja ili vrtoglavica, smanjeno mokrenje i suva usta.

Ukoliko postoji sumnja na dehidrataciju, neophodno je javiti se lekaru radi nadoknađivanja izgubljene tečnosti i elektrolita, budući da ovo može biti potencijalno životno ugrožavajuće stanje.

Pored ovih čestih pratećih simptoma, mogu da se jave i simptomi kao što su sluz u stolici, krvava stolica ili promenjena boja stolice, obično žuta ili zelena stolica.

Kod prisustva krvi u stolici, boja krvi može govoriti o mestu sa kog ona potiče. Tamnija krv obično govori o krvarenju viših delova digestivnog trakta, dok sveža, crvena krv obično dolazi iz nižih delova.

Hemoroidi su jedan od čestih uzroka krvarenja, no ukoliko se ovaj simptom ne povuče nakon nekoliko dana neophodno je javljanje lekaru.

Na kraju, promenjena boja stolice, relativno je čest prateći simptom dijareje.

Zelena stolica javlja se usled kraćeg zadržavanja hrane u crevima tokom trajanja proliva, što bakterijama ne ostavlja dovoljno vremena da daju boji karakterističnu braon boju.

Žuta stolica može biti znak problema sa žučnom kesom, kao što su napad žuči, kamenje u žuči ili ponekad presavijenosti zučne kese.

Osim toga, nakon operacije uklanjanja žučne kese, a usled lošijeg varenja masti može se javiti žuta, penasta stolica.

Zbog ovoga se neposredno nakon hirurškog zahtvata preporučuje pridržavanje ishrane koja sadrži manje masti.

Režim ishrane posle uklanjanja žučne kese upravo se bazira na ograničenom unosu masti i povećanom unosu namirnica koje će ubrzati oporavak.

Komplikacije

Dve potencijalno ozbiljne komplikacije dijareje su dehidracija, kod teške i česte dijareje, i malapsorpcija u slučajevima hronične dijareje.

Dijareja, posebno hronična ili učestala, može biti simptom prisustva određenog stanja ili bolesti koje može zahtevati lečenje.

Dijagnozom i otpočinjanjem terapije primarnog uzroka dijareje može se sprečiti njeno ponavljanje i druge komplikacije osnovnog stanja.

Kada posetiti doktora

U većini slučajeva dijareja se može lečiti u kućnim uslovima bez konsultacije sa lekarom.

Međutim, ukoliko dijareja traje duže od dva dana trebalo bi javiti se lekaru radi utvrđivanja uzroka dijareje i eventualnog započinjanja terapije.

Pored toga, ako su prisutne druge tegobe, kao što su krvava stolica, groznica, znaci dehidratacije ili intenzivan bol, ne treba odlagati posetu lekaru.

Zaključak

Dijareja ili proliv je često stanje koje karakteriše potreba za hitnim pražnjenjem creva i mekana, neformirana stolica koja je ponekada vodena.

Većina ljudi doživi epizodu akutne dijareje više puta godišnje, koja traje dan ili dva, i prestaje uz adekvatno kućno lečenje, bez potrebe za posetom lekaru.

Do proliva može dovesti širok spektar uzroka, a najčešće su to infekcije ili intolerancije na hranu.

Tokom perioda prisustva tegoba trebalo bi strogo voditi računa da ne dođe do dehidratacije, te povećati unos tečnosti i pridržavati se režima ishrane blagim hranama koje neće opteretiti digestivni sistem i dovesti do pogoršanje simptoma.

Pored toga, na raspolaganju su različiti prirodni lekovi za dijareju, ali i medikamenti odnosno lekovi za proliv koji mogu pomoći u težim slučajevima.

Ukoliko se simptomi ne povuku nakon dva dana, trebalo bi posetiti lekara radi utvrđivanja uzroka dijareje, budući da uzroci mogu biti i ozbiljna zdravstvena stanja koja pogađaju sistem organa za varenje.