Kamen u žuči može se razviti u žučnoj kesi ili žučnom kanalu kada se određene supstance stvrdne.
Žučna kesa je mali organ u obliku kruške koji se nalazi na desnoj strani stomaka, ispod jetre.
Kamen u žuči može biti napravljen od nerastvorenog holesterola ili bilirubina, a veličina varira od veličine zrna peska do loptice za golf.
U žučnoj kesi može se razviti jedan kamen ili više njih.
U ovom članku bavićemo se stanjem koje se stručno naziva holelitijaza. Objasnićemo koji su simptomi i uzroci pojave kamena u žučnoj kesi, način ishrane i lečenja ovog stanja i drugo.
Simptomi
Većina ljudi sa kamenom u žuči nema nikakve simptome, budući da kamenje ostaje u žučnoj kesi i ne izaziva nikakve probleme.
Ponekad kamen u žuči ipak može dovesti do upale žučne kese, odnosno do holecistitisa.
Akutni holecistitis je poznatiji pod nazivom napad žuči, kada se kamenje pokrene i blokira glavni otvor žučne kese, cistični kanal.
Glavni simptom kamena u žuči je bol koji se javlja iznenada i brzo se pogoršava. Bol se javlja na desnoj strani tela, neposredno ispod rebara, između lopatica ili u desnom ramenu.
Bol nekada može biti pojačan nakon konzumacije masnog obroka, ali može se dogoditi u bilo koje doba dana i može osobu probuditi tokom noći.
Više informacija o tome šta je dobro jesti kada boli žuč može se pročitati u članku posvećenom ovoj temi.
Drugi simptomi kamena u žučnoj kesi i upale žučne kese mogu da uključuju:
- Mučninu
- Povraćanje, ponekad povraćanje žute tečnosti
- Znojenje
- Nemir
- Groznicu
- Dijareju
- Gubitak apetita
- Ubrzan rad srca
Uobičajeni simptomi su takođe i pojava gorušice i simptoma koji se sreću kod osoba sa nervoznim crevima.
Simptomi mogu uključivati i loš zadah, koji se često opisuje kao zadah iz stomaka, budući da redovno održavanje oralne higijene ne pomaže u njegovom uklanjanju.
Ukoliko je prisutan jak bol, posebno ako je praćen i drugim simptomima, trebalo bi što pre zatražiti lekarsku pomoć.
Napad žuči može biti stanje opasno po život usled komplikacija koje može izazvati.
Simptomi napada žuči mogu podsećati na simptome koje izaziva slepo crevo koje je upaljeno, pa je važno pravilno utvrditi uzrok simptoma, budući da oba stanja mogu da budu životno ugrožavajuća.
Presavijenost žučne kese je još jedno stanje, odnosno urođena ili stečena anomalija koja se smatra benignom varijacijom žučne kese koja nema klinički značaj i u najvećem broju slučajeva ne izaziva tegobe.
Ponekad može izazvati tegobe slične pojavi prisustvu kamena u žuči, pa je važno utvrditi da li tegobe izaziva presavijena žučna kesa ili kamen u žuči koji se pokrenuo.
Uzroci
Kamen u žuči se može formirati kada hemikalije u žučnoj kesi nisu u ravnoteži, kao što su holesterol, kalcijum bilirubinat i kalcijum karbonat.
Postoje dve glavne vrste kamena u žuči:
- Holesterolski kamen
- Pigmentni (bilirubinski) kamen
Pored ove dve vrste postoji i mešovit kamen, nastao kao kombinacija dve osnovne vrste kamena, no oni su u Evropi veoma retki, ali se sreću u Africi i na Dalekom istoku.
Najčešća vrsta kamena u žuči, u čak 75 do 80% slučajeva je holesterolski kamen, koji se formira kada je u žuči prisutno previše holesterola.
Pigmenti kamen nastaje kada se u žuči nalazi previše bilirubina, i češći su kod osoba sa bolestima jetre, inficiranim žučnim kanalima ili premećajima krvi, poput anemije srpastih ćelija.
Tačan uzrok nastajanja kamena u žuči nije jasan, kao ni zašto se kod nekih ljudi sa neravnotežom ovih supstanci u žuči kamen razvije, a kod nekih ne.
Podaci govore da je kamen u žuči je češći kod gojaznih ljudi, posebno kod žena. BMI kalkulator može pomoći u određivanju statusa telesne mase.
Pored toga, faktori rizika su i trudnoća ili upotreba kontraceptivnih pilula, nagli gubitak telesne mase, dijabetes, kao i genetski faktor, odnosno prisustvo ovog stanja u porodici.
Kamen u žuči obično nastaje posle 40. godine, no može se javiti i ranije.
Ishrana
U prošlosti su doktori preporučivali osobama sa kamenom u žuči, koji nisu bili kandidati za operaciju, da se pridržavaju režima ishrane sa ekstremno niskim sadržajem masti kako bi se sprečio rast kamena u žuči.
Najnovije studije i istraživanja pokazuju da ovo ne donosi previše koristi, budući da ovakav način ishrane dovodi do brzog gubitka telesne mase, što može dodatno pogoršati stanje.
Umesto toga, aktuelna preporuka je da ljudi sa kamenom u žuči jedu uravnoteženu ishranu uz redovne obroke.
Iako ovo neće dovesti do nestanka kamena u žuči, pomoćiće da se eliminišu bol i drugi simptomi.
Izbegavanje hrane bogate zasićenim mastima, kao što su puter, tvrdi sirevi, gotovo svi prerađeni proizvodi, mesne prerađevine i punomasno kokosovo mleko može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kamena u žučnoj kesi.
Sa druge strane, povećan unos dobrih, nezasićenih masti, iz orašastih plodova, semenki i avokada, kao i smanjen unos alkohola mogu dodatno pomoći u prevenciji pojave simptoma i njihovom ublažavanju.
Lečenje
Dva glavna načina lečenja kamena u žuči su promene u ishrani i operacija.
Budući da kamen u žuči obično ne izaziva nikakve simptome, lečenje za veliki broj ljudi koji pate od ovog stanja neće biti potrebno.
Često se kamen u žučnoj kesi otkrije slučajno, tokom nepovezanog medicinskog ultrazvučnog pregleda.
Ako kamen u žuči izaziva tegobe, lečenje je potrebno, a u nastavku ćemo objasniti koje su mogućnosti.
Promene u ishrani
U prethodnom delu članka bavili smo se ishranom kod kamena u žuči.
Promene najčešće podrazumevaju smanjenje količine masti koje se unose, pre svega zasićenih i trans masti.
Izvori zasićenih masti su punomasni mlečni proizvodi, puter, mesne prerađevine i drugi prerađeni proizvodi, poput keksa i slatkiša, kokosovo ulje, mleko i kokosovi proizvodi generalno, čokolada i crveno meso.
Zasićene masti se, uz nekoliko izuzetaka, nalaze pre svega u proizvodima životinjskog porekla.
Masti u neprerađenim biljnim namirnicama su dobre, nezasićene masti, i njihov unos može dovesti do brojnih zdravstvenih koristi.
Dobri biljni izvori masti uključuju orašaste plodove i semenke, avokado, proizvode od soje, masline i maslinovo ulje.
Trans masti su najnezdraviji oblik masti, i treba ih izbegavati u potpunosti. Nazivaju se još i potpuno hidrogenizovane masti, i nalaze se isključivo u prerađenim proizvodima.
Proizvodi poput margarina, keksa, kokica za mikrotalasnu rernu, zamrznutih pica, lisnatog testa i drugog smrznutog testa, kao i pržena hrana su izvori trans masti.
Trans masti su izuzetno štetne za ljudski organizam u svakoj količini i treba ih u potpunosti izbegavati.
Pored pridržavanja redukovanog unosa masti, sa naglaskom na dobre masti, trebalo bi povećati unos voća i povrća, integralnih žitarica i mahunarki.
Ukoliko je priustan višak kilograma, važno je da se teži postepenom mršavljenju, budući da je nagli gubitak kilaže jedan od okidača pogoršanja simptoma i stvaranja kamena u žuči.
Na kraju, preporučuje se adekvatan unos tečnosti, pre svega vode i biljnih čajeva.
Lekovi
Lekovi za kamen u žuči postoje, no oni se nisu pokazali kao efikasni, a mogu izazvati i neželjene efekte.
Iz ovog razloga lekovi za rastvaranje kamena u žuči se retko koriste.
Šta više, nakon tretmana lekovima kamen u žuči se često vraća.
Stoga se kao prvi korak u terapiji kamena u žučnoj kesi počinje promenama u ishrani i načinu života, a ukoliko ove promene ne daju adekvatne rezultate pristupa se operaciji.
Operacija kamena u žuči
Budući da se lekovi retko koriste, najčešći tretman za kamen u žuči je operacija.
Tokom operacije žučne kese, hirurg može ukloniti celu žučnu kesu ili samo kamenje iz žučnih kanala.
Operacija kojom se uklanja žučna kesa naziva se holecistektomija i ne utiče na sposobnost varenja hrane.
Nakon vađenja žučne kese pacijent može nastaviti normalan, zdrav način života, a žuč teče direktno iz jetre u tanko crevo.
Operacija vađenja žučne kese najčešće se obavlja laparoskopski, pa se ova operacija naziva laparoskopska holecistektomija.
Ovo podrazumeva pravljenje nekoliko malih rezova na stomaku, kroz koje se uvode kamera i instrumeni uz pomoć kojih se uklanja žučna kesa, a rana potom ušiva.
Kamenje koje se nalazi u kanalima će takođe biti uklonjeno.
Kod stanja ozbiljnih upala žučne kese, otvorena operacija može biti neophodna, a ona podrazumeva pravljenje većeg reza.
Oporavak posle laparoskopske operacije je kraći i lakši, no pacijenti kod kojih je uklonjena žučna kesa tokom perioda navikavanja trebalo bi da redukuju unos masti.
Ishrana posle operacije žuči se upravo bazira na ograničenom unosu masnoća, gotovih jela i drugih namirnica koje mogu izazvati tegobe.
Nakon privikavanja organizma na nedostatak žučne kese, režim ishrane se polako vraća na uobičajen.
Prirodni lekovi
Određeno bilje, začini i suplementi mogu pomoći da se prirodno ublaži bol u žučnoj kesi.
U nastavku slede neke od prirodnih načina da se spreči formiranje kamena u žuči, smanje bolovi ili podstakne topljenje kamena u žuči, odnosno njegova razgradnja.
Ipak, ne treba se osloniti na prirodne lekove u potpunosti, već ih koristiti pre svega kao dopunu medicinskoj terapiji i promenjenom načinu ishrane, ili kao način prevencije.
Jabukovo sirće
Sirovo jabukovo sirće sadrži antiinflamatorna svojstva koja mogu biti korisna u ublažavanju bolova u žučnoj kesi.
Kao lek protiv bolova u žučnoj kesi, dve supene kašike jabukovog sirćeta potrebno je razumutiti sa toplom vodom.
Važno je da se jabukovo sirće ne pije u nerazblaženom stanju, jer kiselina može oštetiti zube i dovesti do erozije zubne gleđi.
Takođe se može koristiti slamčica, i na taj način zaobići zube u potpunosti.
Čaj od nane
Čaj od nane sadrži mentol, koji deluje umirujuće i pomaže u ublažavanju bolova.
Može se koristiti za ublažavanje bolova u stomaku, poboljšanje varenja i ublažavanje mučnine.
Kesice čaja od nane koriste se i kao prirodni lek za zubobolju.
Osim čaja od nane, čaj za kamen u žuči koji se često preporučuje je i čaj od maslačka.
Beli i crni luk
Konzumacija belog i crnog luka može smanjiti učestalost stvaranja holesterola u žuči za čak 40%, pokazala je studija iz Indije.
Studija je obavljena na miševima, no rezultati su obećavaju. Povećana konzumacija crnog i belog luka dovela je do smanjenja nastanka kamena u žuči za 15 do 30%.
Budući da je luk jednostavno uključiti u svakodnevnu ishranu, ovo može biti odlična i ukusna prevencija pojave kamena u žučnoj kesi.
Kurkuma
Kurkuma je začin koji se koristi kao prirodan lek kod mnogih zdravstvenih stanja. Ona sadrži kurkumin, koji je poznat po svojim antiinflamatornim i lekovitim svojstvima.
Kurkuma stimuliše žučnu kesu da proizvodi žuč i pomaže žučnoj kesi da se sama isprazni.
Uključivanje kurkume u ishranu takođe može smanjiti upalu i bol u žučnoj kesi, a neki ljudi tvrde da kurkuma može izbeliti zube.
Kako bi se iskoristile sve zdravstvene koristi ovog začina preporučuje se kombinovanje sa crnim biberom, koji može unaprediti biodostupnost kurkumina.
Više o tome kako se koristi kurkuma u prahu može se pročitati u članku posvećenom ovoj temi.
Dijagnostika
U mnogim slučajevima, kamen u žuči se otkrije slučajno, tokom lečenja nekog drugog stanja.
Za dijagnozu kamena u žuči može se koristiti nekoliko različitih testova.
Najčešći test snimanja za otkrivanje kamena u žuči je ultrazvuk abdomena.
Drugi testovi mogu uključivati:
- Kompjuterizovanu tomografiju (CT)
- Magnetnu rezonancu (MRI)
- HIDA skeniranje
- Endoskopiju, odnosno gastroskopiju
Analize krvi se takođe često koriste kako bi se proverila funkcija jetre, ali i tragovi infekcije, pankreatitisa ili žutice.
Prevencija
Iako način ishrane ne izaziva direktno probleme sa žučnom kesom, niti ih leči, pridržavanje zdravog načina može pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u žuči.
Kao što smo objasnili ranije, ovakav način ishrane takođe može pomoći da se smanje ili otklone simptomi ako se razvije kamen u žuči.
Hrana sa umerenim do niskim sadržajem masti i holesterola, a visokim sadržajem vlakana će smanjiti rizik od nastanka kamena.
Istraživanja pokazuju da je ishrana bazirana na neprerađenim namirnicama biljnog porekla, sa puno voća i povrća, kao i konzumacija čajeva i kafe, povezana sa smanjenom pojavom ovog stanja.
Ovaj način ishrane bogat je vitaminima i mineralima i u svakom slučaju doneće koristi po opšte zdravlje.
Faktori rizika
Faktor rizika za kamen u žuči može da bude porodična istorija pojavljivanja ovog stanja, odnosno genetika.
Pored toga, trudnoća, uzimanje oralnih kontraceptiva, brz gubitak telesne mase i hormonska terapija mogu povećati šansu za formiranje kamena.
Na kraju, neki lekovi, poput onih za snižavanje holesterola, odnosno statina, sedentarni način života bez fizičkih aktivnosti ili bolesti kao što je dijabetes mogu povećati šansu od stvaranja kamena u žučnoj kesi.
Prirodni statini i alternative za snižavanje holesterola retko mogu da u potpunosti zamene upotrebu statina kada je to neophodno, no mogu dovesti do upotrebe manjih doza ili kraćeg trajanja terapije, smanjujući rizik od nuspojava.
Najnovija istraživanja pokazuju da loša oralna higijena, odnosno akumulacija loših bakterija u ustima može dovesti povećati rizik od razvoja ovog stanja.
Redovno održavanje higijene zuba podrazumeva pranje zuba dva puta dnevno i korišćenje zubnog konca.
Osobama sa fiksnom protezom ili protetskim radovima poput zubnih mostova ili proteza za nadoknadu zuba preporučuje se upotreba oralnih tuševa.
Ovi uređaji mlazom vode pod pritiskom detaljno čiste interdentalne prostore, dodatno unapređujući higijenu usta i zuba kroz uklanjanje ostataka hrane.
Zaključak
Kamen u žuči nastaje usled neravnoteže određenih supstanci u žučnoj kesi, najčešće kao posledice prevelikog prisustva holesterola.
Kamen može biti mali poput zrna peska, ali i veličine loptice za stoni tenis.
Većina kamena u žuči ne izaziva nikakve simptome, no ukoliko se pokrene i krene kroz žučne kanale mogu se razviti različiti simptomi, od kojih je najčešći pojava bola koji se brzo pojačava.
Lečenje kamena u žuči pre svega se odnosi na promene u načinu ishrane, a ukoliko to ne da željene rezultate, najverovatnije će biti neophodna operacija.
Većina operacija kamena u žuči se obavlja laparoskopski, minimalno invanzivno, no u nekim slučajevima je standardna operacija neophodna, što je najčešće slučaj kod priustva teških upala.
Prevencija pojave i razvoja simptoma kamena u žuči pre svega podrazumeva ograničen unos masti, posebno zasićenih i trans masti, kao i povećan unos dijetetskih vlakana i vode.