Povraćanje žute tečnosti: Šta znači povraćanje žuči?

Sveže informacije

Povraćanje žute ili zelene tečnosti, odnosno žuči, može se javiti iz više razloga, poput konzumacije prevelike količine alkohola, trudnoće, refluksa žuči, želudačne kile ili blokade creva.

Pored toga, do povraćanja žuči može doći u slučajevima trovanja hranom ili stomačnog virusa koji izaziva povraćanje, a želudac je potpuno prazan.

Neki od uzroka koji dovode do povraćanja žuči su opasni po život, pa povraćanje žute tečnosti može zahtevati hitnu medicinsku pomoć.

Lečenje zavisi od uzroka koji dovodi do povraćanja žućkaste ili zelenkaste tečnosti i može uključivati lekove ili promene u načinu života.

U ovom članku objasnićemo šta je žuč, koji su najčešći uzroci povraćanja žuči i načine lečenja, dijagnostike i prevencije, kao i kada je neophodno javiti se lekaru.

Šta je žuč?

Žuč je zelenkasto-žuta tečnost koju proizvodi jetra, a koja se skladišti u žučnoj kesi.

Nakon konzumacije hrane, a pre svega masti, žuč se oslobađa iz žučne kese u tanko crevo kako bi se ona pretvorila u masne kiseline, a hranjive materije apsorbovale kroz zidove creva.

Žuč je neophodna za apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, ali i razgradnju holesterola, kiselina, soli i minerala iz hrane.

Najveći deo žuči čini voda. U manjoj količini žuč čine neke vrste masti, žučne kiseline i bilirubini.

Bilirubini su prirodno žuta supstanca, koja žuči daje boju, a koja u kontaktu sa vazduhom dobija zelenkastu boju.

Uzroci povraćanja žuči

Tokom povraćanja otvara se mišićni prolaz koji razdvaja želudac i jednjak, koji se naziva sfinker, i sadržaj želuca se izbacuje.

Povraćanje žute ili zelene tečnosti javlja se kada se žuč iz tankog creva vraća u želudac, što može imati različite uzroke.

U nastavku slede najčešći uzroci povraćanja žuči.

Refluks žuči

Do vraćanja ili refluksa žuči dolazi kada mišićni prolaz između želuca i tankog creva, sfinker, ne funkcioniše pravilno, što omogućava žuči da se vrati u želudac, a zatim i u jednjak.

Refluks žuči u velikoj meri podseća na vraćanje kiseline, stanje kod kog se želudačne kiseline vraćaju u jednjak usled nepravilnog funkcionisanja sfinkera.

Do vraćanja žuči često dolazi posle operacije žučne kese ili drugih hirurških intervencija u gornjem delu digestivnog trakta.

Privremeno pridržavanje promenjenog režima ishrane posle operacije žučne kese može u značajnoj meri smanjiti ove tegobe.

Pored toga, čir na želucu, kao i čir na dvanaestopalačnom crevu može dovesti do oštećenja sfinkera.

Ostali simptomi refluksa žuči uključuju dijareju, gorušicu, bol u stomaku ili neprijatan ukus u ustima, najčešće kiseo ili gorak ukus.

Veoma često vraćanje žuči praćeno je i problemima sa refluksom kiseline.

Hijatus hernija

Hijatus hernija ili želudačna kila nastaje kada deo želuca prođe kroz dijafragmu u grudni koš, što može dovesti do pritiska na sfinkere želuca i vraćanja žuči.

Želudačna kila je često stanje, no u većini slučajeva ne izaziva nikakve tegobe, pa ga osobe koje pate ovog stanja vrlo često nisu ni svesne.

Pod povećanim rizikom od hijatus hernije su starije i gojazne osobe, kao i osobe koje tokom dužeg vremena opterećuju mišiće koji okružuju želudac podizanjem teških predmeta, kašljanjem, povraćanjem ili otežanim pražnjenjem creva.

Drugi simptomi koji se mogu javiti su gorušica, bol u želucu ili grudima, otežano gutanje, učestalo podrigivanje i nadimanje.

Blokada creva

Do blokade creva dolazi usled oštećenja nekim bolestima ili fizičke blokade.

Nezavisno od uzroka koji dovodi do blokade, može doći do akumulacije žuči koja bi se inače izlučila kroz stolicu.

Usled nakupljanja žuči, ona se može vratiti nazad u želudac i naći u povraćenom sadržaju.

Intestinalna opstrukcija može izazvati i druge simptome, uključujući:

Blokada creva, ili ileus kako se još naziva, može biti izazvana fekalnom impakcijom, kada se veoma čvrsta stolica zaglavi u crevima, ili strikturom creva, odnosno suženjem crevnog prolaza.

Pored toga, osobe koje pate od Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa ili lupusa su pod značajno povećanim rizikom od intestinalne opstrukcije.

Drugi uzroci ovog stanja mogu biti i rak debelog creva i neke druge vrste raka, kamen u žučnoj kesi i drugi.

Povraćanje na prazan stomak

Usled intenzivnog povraćanja, a kada je želudac već potpuno prazan, ne preostaje ništa drugo što bi se moglo povratiti osim sluzi, želudačne kiseline i žuči.

Do povraćanja može doći iz različitih razloga, najčešće usled teških slučajeva stomačkog gripa, trovanja hranom ili prekomernog unosa alkohola.

Osim povraćanja žute tečnosti koja može biti lepljiva, može se javiti i povraćanje krvi do kog dolazi usled pucanja malih krvnih sudova u jednjaku.

Druge tegobe koje se mogu javiti su bol u grudima ili grlu, gorak ukus u ustima i drugi.

Neke vrste lekova

Neke vrste lekova mogu dovesti do opuštanja sfinkera što povećava šansu za vraćanje žuči u želudac.

Grupe lekova koje mogu imati ovaj efekat uključuju:

 • Beta2-adrenergički agonisti, koji se koriste za astmu i hronična obstruktivnu bolest pluća
 • Blokatori kalcijumovih kanala, koji se koriste za visok krvni pritisak
 • Nitrati, koji se koriste za lečenje angine
 • Ksantini, se koriste za lečenje gihta
 • Benzodiazepini, koji se koriste za anksioznost i nesanicu

Drugi uzroci povraćanja žuči

Povraćanje žuči može biti izazvano zloupotrebom alkohola. Alkohol povećava brzinu kojom se žučna kesa prazni, a istovremeno usporava crevni peristaltiku, odnosno normalne pokrete creva neophodne za pravilno varenje hrane.

Zajedno, ova dva faktora mogu dovesti do vraćanja žuči u želudac, koji se zatim može izbaciti ukoliko dođe do povraćanja.

Jutarnja mučnina ponekada kao prateći simptom ima i povraćanje žute tečnosti, budući da je ujutro često prazan stomak.

Alergije na hranu, uključujući i celijakiju, ili upala žučne kese takođe ponekad mogu uticati na vraćanje žuči.

Drugi faktori koji mogu uticati na povećanu šansu od povraćanja žuči uključuju:

 • Pušenje
 • Prekomernu težina ili gojaznost
 • Stres
 • Ležanje ili savijanje odmah nakon obroka
 • Jelo neposredno pre spavanja

Dijagnostika

Pronalaženje uzroka povraćanja žuči počinje uzimanjem anamneze i fizičkim pregledom, nakon čega su dostupne različite dijagnostičke procedure.

Na osnovu inicijalnog pregleda, prisutnih simptoma, zdravstvenog stanja, istorije bolesti i drugih faktora, doktor može preporučiti preglede kao što su:

 • Analize krvi, uključujući parametre funkcije jetre, amilaze, lipaze i drugih parametara koji mogu ukazivati na probleme sa žučnom kesom ili jetrom
 • Gastroskopija, gastroskopski pregled podrazumeva uvođenje tankog creva sa kamerom kroz usta, kako bi se proverilo stanje gorenjeg dela gastrointestinalnog trakta
 • Radiološke preglede, poput ultrazvuka abdomena, rendgenskog snimanja, CT skeniranja ili magnetne rezonance

Lečenje

Lečenje povraćanja žute tečnosti zavisi od uzroka koji dovodi do ovog simptoma.

U slučaju prekomerne konzumacije alkohola, virusnih infekcija ili trovanja hranom, nadoknada izgubljene tečnosti može biti dovoljna za sprečavanje daljih komplikacija i olakšavanje tegoba.

Ovo može uključivati poboljšano hidriranje ili intravensku nadoknadu tečnosti.

Pored toga, odmor, konzumacija pića sa elektrolitima i konzumacija do oporavka je obično dovoljna kako bi se osoba oporavila od povraćanja i dijareje.

Kod refluksa žuči, lekovi mogu biti od koristi. Najčešće se koriste lekovi iz dve grupe:

 • Sekvestranti žučne kiseline
 • Ursodeoksiholna kiselina

Ukoliko lekovi ne pomognu, hirurške intervencije mogu biti neophodne za rešavanje vraćanja žuči, ali i blokade creva.

Prevencija

Potpuna prevencija povraćanju žuči nije moguća, no promene određenih životnih navika, poput smanjenja upotrebe alkohola ili unapređenje kvaliteta ishrane mogu da smanje šansu da njega dođe.

Mere koje svako može da preduzme kako bi se smanjio rizik od povraćanja žuči uključuju:

 • Ograničavanje unosa alkohola
 • Izbegavanje podizanja teških predmeta kako bi se smanjio rizik od želudačne kile
 • Izbegavajte pušenja
 • Konzumaciju raznovrsnog voća i povrća
 • Konzumaciju hrana bogate vlaknima
 • Redovne preventivne kontrole koje uključuju gastroskopiju ili kolonoskopiju ukoliko je to preporučeno od strane lekara

Kada posetiti doktora?

Povraćanje žućkaste tečnosti ne zahteva uvek medicinsku pomoć, ako je uzrok jasan i rešava se uobičajenim metodama, poput odmora i rehidracije.

Osobe kod kojih je povraćanje žuči hronično ili se ponavlja, kao i osobe koje imaju simptome refluksa žuči trebalo bi da posete doktora.

Pored toga, u slučajevima kada je se usled povraćanja javljaju simptomi deihdracije neophodno je potražiti medicinsku pomoć.

Drugi simptomi koji mogu pratiti povraćanje žute tečnosti, a koji su razlog za posetu lekaru uključuju:

 • Bol u grudima
 • Neobjašnjivi gubitak težine
 • Jak bol u stomaku
 • Nemogućnost prestanka povraćanja
 • Otežano disanje
 • Povraćanje krvi, odnosno sadržaja koji sadrži krv ili liči na talog kafe

Kod male dece i beba povraćanje može dovesti do veoma brze dehidracije i izazvati komplikacije opasne po život, pa je u slučaju ozbiljnog povraćanja neophodno neodložno javljanje lekaru.

Zaključak

Povraćanje žute tečnosti, ponekada zelenkaste, zapravo predstavlja povraćanje žuči do kog može doći iz velikog broja razloga.

Neki od njih su prolazni i relativno bezazleni, dok neki mogu biti opasni po život.

Uzroci povraćanja žuči uključuju trovanje hranom, opijanje, refluks žuči, blokade creva, određene vrste lekova i druge.

Način lečenja direktno zavisi od uzroka koji dovodi do povraćanja žuči.