Ishrana posle operacije žuči: Šta jesti i šta izbegavati?

Sveže informacije

Ishrana nakon operacije žučne kese, holecistekotomije, podrazumeva određene promene budući da žuč koja se obično skladišti u žučnoj kesi sada ide iz jetre direktno u tanko crevo.

Žuč ima ulogu u varenju hrane, posebno masti, i normalno se skladišti i po potrebi otpušta iz žučne kese.

Kada se žučna kesa ukloni, žuč završava direktno u tankom crevu, što menja način na koji probavni sistem funkcioniše.

Tokom oporavka nakon operacije obično je potrebno da pacijent privremeno promeni način ishrane dok se organizam ne adaptira na novonastalo stanje, nakon čega se postepeno može vratiti normalnom režimu ishrane.

U ovom članku objasnićemo kako izgleda ishrana posle operacije žuči, odnosno šta jesti nakon operacije žuči, a koje hrane treba smanjiti ili privremeno isključiti iz ishrane.

Pravilna dijeta nakon operacije žuči doprineće bržem oporavku i smanjenju ili potpunoj eliminaciji tegoba koje se javljaju nakon vađenja žučne kese.

Žučna kesa i varenje

Žučna kesa je mali organ u obliku kruške koji se nalazi ispod jetre, i njegova uloga je da skladiši, koncentriše i izlučuje žuč kada je to potrebno.

Žuč se, kao što je u uvodu objašnjeno, proizvodi u jetri i pomaže u varenju masne hrane.

Usled određenih stanja, kao što su kamen u žuči, upala žučne kese, napad žuči i retko usled presavijenosti žučne kese, ovaj organ se mora ukloniti u hirurškoj intervenciji koja se naziva holecistektomija.

Kada se žučna kesa ukloni, jetra i dalje proizvodi dovoljno žuči za normalno varenje, no ona se više ne skladišti u žučnoj kesi, već iz jetre teče direktno u tanko crevo.

Organizam se polako prilagođava novom stanju, no u periodu oporavka posle operacije žučne kese moguće su tegobe sa varenjem određenih hrana.

Stroga dijeta posle operacije žuči nije neophodna, ali može pomoći da se tegobe smanje ili u potpunosti uklone, a oporavak traje od nekoliko dana do nekoliko meseci od operacije žučne kese.

Tokom ovog perioda, mogu se javiti tegobe kao što su:

Ne moraju sve tegobe biti prisutne, a one se mogu javljati i prestajati kako prolazi vreme i varirati u intentzitetu.

Iskustva su veoma individualna, pa neke osobe nakon operacije neće imati nikakve tegobe, dok će one biti prilično intenzivne kod drugih osoba.

Vrsta operacije kojom je uklonjena žučna kesa ne igra ulogu kada je ishrana tokom oporavka u pitanju.

Drugim rečima, ishrana posle laparoskopske operacije žučne kese ne razlikuje se od ishrane posle otvorene operacije žuči.

Ipak, laparoskopska operacija je rešenje kome se pribegava kada god je to moguće, budući da oporavak koji podrazumeva zarastanje rane traje kraće, a sama operacija je za pacijenta mnogo lakša.

Ishrana posle operacije zuči

Jedan od najčešćih problema nakon uklanjanja žučne kese je dijareja, što može da ometa apsorbciju hranljivih materija iz hrane.

Ishrana posle operacije žuči zbog toga treba da se bazira na namirnicama koje će dovesti do kontrole tegoba, ali i pružiti organizmu sve neophodne nutrijente i omogućiti adekvatan oporavak.

Striktna dijeta posle operacije žučne kese ne postoji, već je osnovni cilj ograničiti količinu unetih masti, budući da je uloga žuci da je razgradi kako bi se one lakše apsorbovale.

Smanjenjem unosa masti omogućava se efikasnije varenje u tankom crevu tokom procesa adaptacije organizma na izostanak žučne kese.

U većini slučajeva to podrazumeva izbegavanje svih masnih i prženih namirnica, kao i prerađene i slatke hrane koja može dovesti do dijareje.

Ovaj režim ishrane obično traje oko mesec dana, nakon čega se polako mogu uključivati veće količine masti, sve do povratka na uobičajen način ishrane.

Najveći broj ljudi nakon oporavka i adaptacije organizma može u potpunosti normalno da se hrani i vari hranu, uključujući i masti.

Šta izbegavati posle operacije žuči?

U nastavku su grupe namirnica i konkretni primeri namirnica koje treba izbegavati, odnosno ili ograničiti ili i u potpunosti isključiti iz ishrane nakon operacije žučne kese.

Masno meso

Nakon operacije žučne kese trebalo bi izbegavati meso i mesne prerađevine sa visokim sadržajem masti.

Neke vrste mesa koje bi trebalo izbegavati su:

 • Govedina, mlevena ili u komadu
 • Svinjetina
 • Slanina
 • Odresci i masni komadi crvenog mesa
 • Marinirano meso
 • Jagnjetina
 • Kobasice, salame i slično

Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti

Punomasni mlečni proizvodi sadrže veliku količinu mlečne masti.

Nakon uklanjanja žučne kese trebalo bi izbegavati:

 • Punomasno mleko
 • Punomasni jogurt i sir
 • Puter
 • Pavlaku
 • Sladoled i šlag
 • Kajmak i krem sireve

Mlečne proizvode bi naročito trebalo da izbegavaju osobe koje sa intolerancijom na laktozu kao i osobe sa intolerancijom na kazein.

Laktoza je mlečni šećer, a kazein mlečni protein, i spadaju u red najčešćih intolerancija na hranu, pa njihova konzumacija može višestruko negativno uticati na probleme sa varenjem.

Rafinisani ugljeni hidrati i slatkiši

Rafinisani ugljeni hidrati mogu dovesti do pogoršanja dijareje, a proizvodi koji ih sadrže često su puni i drugih sastojaka koji mogu da negativno utiču na varenje, kao što su trans masti, pololi poput eritritola ili sorbitola i drugi sastojci.

Rafinisani ugljeni hidrati uključuju:

 • Belo brašno i beli hleb
 • Beli pirinač
 • Šećer
 • Testenine od belog brašna

Suvo voće poput šljiva, smokvi ili urmi takođe mogu izazvati pogoršanje stanja tokom oporavka. Šta više, suve šljive su poznate kao jedan od najefikasnijih prirodnih laksativa.

Prerađene namirnice

Visoko obrađena hrana često sadrži mnogo dodatih masti, šećera i drugih aditiva koji je čine lošim izborom generalno, no osobe koje se oporavljaju od operacije žučne kese trebalo bi da se u potpunosti uzdrže konzumacije ovih proizvoda tokom oporavka.

Masti, šećeri i aditivi u ovim proizvodima produžuju životni vek proizvoda i daju im privlačan ukus i teksturu, no veoma su teški za varenje, visokokalorični i najčešće jako siromašni u hranjivim sastojcima poput vitamina i minerala, vlakana, i drugih nutrijenata.

Primeri prerađenih proizvoda uključuju gotova jela, kupovne slatkiše poput keksa, kolača i pita, zaslađenih kaša i žitarica, brze hrane, većine namaza i soseva, mesne prerađevine i slično.

Hidrogenizovana ulja, odnosno trans masti, posebno su štetne po opšte zdravlje. Trans masti se nalazi u kupovnom keksu i sličnim slatkišima, margarinu, gotovim jelima i drugim gotovim, prerađenim proizvodima.

Takođe, tokom oporavka od holecistektomije trebalo bi izbegavati prženu hranu.

Alkohol, kofein i gazirana pića

Na kraju, kada je reč o pićima, trebalo bi ograničiti ili potpuno se uzdržavati od konzumacije alkohola, kofeina i gaziranih pića.

Ovi napici mogu da utiču negativno na proces varenja i apsorbcije hranjivih sastojaka iz hrane, ali i da dovedu do pogoršanja dijareje.

Pored toga, u pitanju su prirodni diuretici koji u kombinaciji sa dijarejom koja se često javlja mogu izazvati dehidrataciju.

Šta jesti posle operacije žuči?

Kada je reč o režimu ishrane posle operacije žuči, treba reći da ne postoji standardni pristup koji odgovara svima.

Iskustva su individualna, i svaka osoba može da prilagodi ishranu sebi i tegobama koje ima.

Određene namirnice mogu biti okidač za pojavu tegoba kod nekih osoba, dok kod drugih neće izazvati nikakve simptome.

No, namirnice koje slede gotovo uvek odgovaraju osobama koje su operisale žučnu kesu i neće izazvati tegobe, a reč je o hranjivim namirnicama koje će obezbediti adektavan unos nutrijenata.

Na ovaj način se osigurava adekvatan oporavak i sprečavaju nutritivni nedostaci u ishrani tokom oporavka.

Nemasni izvori proteina

Žuč i žučna kesa ne učestvuju u varenju proteina, što znači da ishrana sa visokim sadržajem proteina neće izazvati tegobe, osim ako ovi izvori proteina nisu istovremeno bogati i mastima.

Stoga je važno birati dobre, nemasne izvore proteina, kao što su komadi mesa koji nisu marinirani, i sa kojih je skinut višak masnoće.

Nemasni komadi piletine, govedine ili svinjetine mogu biti prihvatljivi.

Pored toga, nemasna riba kao što je tunjevina, bakalar, oslić, list ili iverak mogu biti dobar izbor. U slučaju konzervirane ribe, važno je birati ribu u salamuri, a ne u ulju.

Neke vrste ribe sadrže izvesnu ili veću količinu masti, no u pitanju su omega-3 masne kiseline i nezasićene masti, koje se smatraju se zdravim i ne bi trebalo da izazovu probleme sa varenjem ukoliko se unesu u manjoj količini.

Šta više, ne bi trebalo u potpunosti isključiti masti iz ishrane, budući da je određena količina masti neophodna za pravilno funkcionisanje organizma.

Dobre masti će smanjiti rizik od dijareje i sindroma nervoznih creva.

Pored toga, biljni izvori proteina, kao što su tofu, mahunarke poput sočiva, leblebija ili pasulja su odličan izbor.

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti

Osobe koje dobro tolerišu laktozu i kazein iz svoje ishrane ne moraju isključivati mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti.

Ukoliko se konzumiraju u umerenim količinama, mala je verovatnoća da će ovi proizvodi izazvati tegobe sa varenjem.

Niskomasni jogurt i mleko su primeri ovih proizvoda.

Hrana bogata vlaknima

Prvih dana nakon operacije žučne kese, hrana bogata vlaknima može biti teška za varenje pa je najbolje ograničiti njen unos.

No, nakon nekoliko dana, vlaknastu hranu postepeno treba uključivati, budući da osim što pruža brojne zdravstvene koristi, ova hrana može pomoći da se reguliše pražnjenje creva.

Naime, dijeteska vlakna pomažu kako protiv dijareje, tako i protiv zatvora, pa je važno vratiti ih u svakodnevnu ishranu.

Hrane bogate vlaknima uključuju integralni hleb i integralne žitarice, ovsenu kašu, većinu voća i povrća, pasulj i druge mahunarke, kao i orašaste plodove i semenke.

Drugi saveti

Ishrana posle operacije žučne kese restriktivnija je odmah nakon operacije, a vremenom se količina masti može povećavati, pa će i pridržavanje ovog režima biti jednostavnije.

Osim namirnica koje treba isključiti i uvesti u ishranu, u nastavku je još nekoliko saveta koji mogu biti od koristi tokom perioda adaptacije organizma.

 • Mekana hrana odmah po operaciji. Neposredno nakon operacije, najbolje je konzumirati mekanu, kašastu hranu. Tvrđe namirnice treba postepeno uvoditi u ishranu, prateći uputstva dobijena od doktora.
 • Više manjih obroka. Bez žučne kese koja bi pomogla u varenju, više manjih obroka bi mogli više prijati osobama koje su operisale žučnu kesu. Tako na primer četiri do šest malih obroka u toku dana, umesto tri velika kako je to uobičajeno, mogu da budu bolje rešenje tokom oporavka. Užine sa niskim sadržajem masti bogate proteinima poput banana, svežeg povrća, sušenih leblebija, soje, i slično mogu biti dobar izbor. Idealno je držati se unosa masti do 3 grama po obroku tokom prvog perioda.
 • Fizička aktivnost. Fizička aktivnost veoma je važna tokom oporavka. Treba krenuti sa laganom šetnjom čim je to moguće, a zatim postepeno podizati intenzitet kako oporavak napreduje. Na ovaj način će se održati opšte zdravlje, normalna telesna masa i pospešiti rad organa za varenje.

Zaključak

Operacija uklanjanja žučne kese sa sobom donosi određene promene u načinu funkcionisanja sistema organa za varenje, pa je neophodno ishranu prilagoditi promenjenom stanju do adaptacije organizma.

Najčešća tegoba tokom oporavka od holecistekotomije je dijareja, praćena drugim pobavnim tegobama.

Ishrana posle operacije žuči igra važnu ulogu kako bi se tegobe sprečile ili ublažile.

Režim ishrane nakon operacije žučne kese pre svega podrazumeva smanjen unos masti i prerađenih proizvoda, na čije varenje u najvećoj meri utiče nedostatak žučne kese.

Period adaptacije organizma na novonastalo stanje, odnosno nedostatak žučne kese traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, nakon čega se operisana osoba polako može vratiti na redovni način ishrane.

No, treba imati u vidu da su promene u ishrani koje se preporučuju posle operacije, kao što su povećan unos vlakana i dobrih masti, korisne za zdravlje i nakon ovog perioda, pa treba razmisliti o trajnom usvajanju ovih promena.