Sorbitol: Šta je, štetnost i koristi, cena

Sveže informacije

Sorbitol je često jedan od prvih sastojaka pasta za zube, tečnosti za ispiranje usta, žvakaćih guma, suplemenata i drugih sličnih proizvoda.

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera, odnosno poliola, i može biti industrijski proizveden od kukuruznog sirupa, dok se prirodno nalazi u voću kao što su jabuke, kajsije, urme, bobičasto voće, breskve, šljive i smokve.

U komercijalnim proizvodima koristi pre svega kao zaslađivač, ali i kako bi očuvao vlažnost proizvoda.

Pored toga, sorbitol može potencijalno imati pozitivan uticaj na digestivno i oralno zdravlje.

U ovom članku objasnićemo šta je sorbitol, da li je štetan ili koristan po zdravlje, kako utiče na dijabetes, koja je cena u prodaji i drugo.

Šta je sorbitol?

Sorbitol, koji se još može sresti pod nazivima D-sorbitol, D-glucitol ili E420, je vrsta ugljenih hidrata i spada u kategoriju alkoholnih šećera, poliola, zajedno sa drugim sličnim veštačkim zaslađivačima, poput eritritola, maltitola, ksilitola i drugih.

Iako spada u grupu alkoholnih šećera, sorbitol ne sadrži niti alkohol, niti šećer.

Često se može naći u hrani i piću u kojima ima pre svega ulogu zamene za šećer, odnosno veštačkog zaslađivača.

Pored toga, može unaprediti teksturu proizvoda zahvaljujući sposobnosti da zadržava vlagu.

Sorbitol sadrži 2.6 kalorije po gramu, i pruža oko 60% slatkoće belog šećera.

Sa druge strane, šećer ima 4 kalorije po gramu, pa se sorbitol može smatrati niskokaloričnim zaslađivačem.

Pored toga, sorbitol se ne može u potpunosti svariti u tankom crevu, već delom nesvaren prelazi u debelo crevo gde fermentiše i razgrađuje se od strane bakterija, što dovodi do manje apsorbcije kalorija.

Sorbitol i dijabetes

Sorbitol je često deo proizvoda koji su namenjeni osobama koje boluju od dijabetesa.

On ima veoma mali uticaj na nivo šećera u krvi nakon konzumacije u poređenju sa tradicionalnim zaslađivačima, poput belog šećera.

Glikemijski indeks sorbitola iznosi 4. U tabeli ispod je poređenje često korišćenih veštačkih zaslađivača.

ZaslađivačGlikemijski indeksSlatkoća u odnosu na šećerKalorije (1g)
Eritritol170%0.24 kalorija
Ksilitol13100%2.4 kalorija
Maltitol3587%2.1 kalorija
Sorbitol458%2.6 kalorija
Kalijum acesulfam020,000 % (200x)0 kalorija
Aspartam020,000% (200x)4 kalorija
Saharin030,000% (300x)0 kalorija
Sukraloza060,000% (600x)0 kalorija
Stevija020,000% (200x)0 kalorija

Zahvaljujući činjenici da ne izaziva nagli skok šećera u krvi, sorbitol je bezbedan i pogodan za konzumaciju za osobe sa dijabetesom u umerenim količinama.

Sorbitol i oralno zdravlje

Za razliku od šećera, šećerni alkoholi poput sorbitola ne doprinose stvaranju karijesa, budući da bakterije ne mogu da ih koriste kao izvor hrane.

Upravo ovo je jedan od razloga zašto je sorbitol tako često važan sastojak kojim se zaslađuju tečnosti za ispiranje usta, žvakaće gume, lekovi u tečnom obliku ili paste za zube.

Šta više, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra da pololi, između ostalih i sorbitol, mogu biti od koristi za oralno zdravlje.

Ovo mišljenje proizilazi iz studije koja je pokazala da sorbitol može smanjiti rizik od pojave karijesa u poređenju sa šećerom.

Ipak, kada je reč o prevenciji karijesa, neki drugi alkoholni šećeri su efikasniji, kao što su eritritol ili ksilitol.

Sorbitol kao laksativ

Sorbitol se takođe može koristiti kao laksativ koji pomaže kod povremenog zatvora.

Do olakšanja tegoba dovodi tako što povećava količinu vode koje creva apsorbuju, što omekšava stolicu i olakšava pokrete creva. Ova sposobnost sorbitola naziva se hiperosmotičnost.

Istovremeno, ovo povećava pritisak na creva, što dodatno podstiče njihovo pomeranje.

Kada se koristi kao laksativ, sorbitol se može koristiti kao tečni rastvor koji se uzima oralno.

Rastvor se može napraviti sa vodom ili drugim napitkom, i konzumirati uz ili nezavisno od obroka.

Preporučene doze variraju, ali se smatra da doze do 10 grama neće izazvati neželjene efekte, a pomoćiće kod zatvora i prevencije hemoroida usled naprezanja i otežanog pražnjenja creva.

Sorbitol kao kozmetičko sredstvo

Osim u ishrani, sorbitol je svoju primenu našao i u kozmetičkim proizvodima.

Pre svega, sorbitol se može naći u kremama za lice i kožu, u kojima se veruje da pomaže u hidrataciji.

Pored toga, može pomoći i kao zaštitno sredstvo od loših vremenskih uslova, poput vetra, hladnoće ili jakog sunčevog zračenja.

Studije su dokazale učinkovitost kada su u pitanju pomenute upotrebe, ali i pokazale da rastvori sorbitola ne pokazuju citotoksičnu aktivnost.

Neželjeni efekti

Kao što je to slučaj i sa drugim alkoholnim šećerima, konzumacija sorbitola u velikoj količini može izazvati probleme sa varenjem, pre svega nadimanje, nadutost stomaka i dijareju, posebno kod osoba koje nisu navikle na redovnu konzumaciju ovog zaslađivača.

Kada se koristi kao laksativ, ovo može biti i željeni efekat koji upotreba sorbitola u većoj količini izaziva.

No, kada je reč o drugim neželjenim efektima, oni nisu česti. U retkim slučajevima, oni mogu uključivati:

  • Dijareju
  • Grčeve
  • Mučninu

Za razliku od nekih drugih laksativa koji mogu stvoriti naviku ukoliko se dugo koriste, sorbitol se smatra manje rizičnim kada je ovo u pitanju.

Iako kod nekih ljudi može izazvati blaže tegobe ukoliko se konzumira u većoj količini, smatra se da je sorbitol u potpunosti bezbedan.

Ovo je stav koji dele američke Uprave za hranu i lekove (FDA), Organizacija za hranu i poljoprivredu Evropske Unije i Svetska zdravstvena organizacija.

Samim tim, ne može se govoriti o štetnosti sorbitola.

Sorbitol i kalcijum

Sorbitol ne treba uzimati sa kalcijumom ili natrijum polistiren sulfonatom.

Lekovi i suplementi na bazi ovih supstanci koriste se u terapiji visokog nivoa kalijuma u ​​krvi.

Ukoliko se konzumira sa ovim supstancama, sorbitol može izazvati interakciju koja dovodi do odumiranja ćelija i tkiva creva.

Pored toga, sorbitol kao laksativ ne bi trebalo uzimati ukoliko se već upotrebljava drugo laksativno sredstvo osim kada je tako prepisano od strane zdravstvenog radnika.

FODMAP

Ishrana sa niskim sadržajem FODMAP-a preporučuje se kod osoba koja pate od različitih stanja, kao što su SIBO, odnosno prekomerno razmnožavanje bakterija u tankom crevu, ili nervozna creva.

FODMAP je akronim za nekoliko vrsta ugljenih hidrata koji izazivaju probavne probleme kod određenih ljudi. To su fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli.

Samim tim, sorbitol bi trebalo da izbegavaju ili u potpunosti isključe iz ishrane osobe koje se iz bilo kog razloga pridržavaju ovog režima ishrane.

Cena

Sorbitol se retko kupuje za kućnu upotrebu kao sredstvo za zaslađivanje, već je uglavnom deo gotovih, komercijalnih proizvoda.

Drugi veštački zaslađivači češći su izbor za upotrebu u domaćinstvu, kao što su ksilitol ili brezin šećer, eritritol, stevija i drugi.

Osim ishrane, sorbitol ima primenu i u kozmetici.

Sorbitol se može kupiti u obliku praha koji podseća na šećer ili u formi sirupa, a njegova cena ugrubo iznosi 250 dinara za 100 grama.

Cena sorbitola zavisi od veličine pakovanja, proizvođača, trgovca i drugih faktora.

Kao laksativ, sorbitol se može kupiti u apotekama, kao deo proizvoda sa laksativnim efektom.

Ovi proizvodi na bazi sorbitola mogu se kupiti bez lekarskog recepta.

Zaključak

Sorbitol spada u grupu poliola, odnosno alkoholnih šećera i smatra potpuno bezbednim kako za konzumaciju u prehrambenim proizvodima, tako i za spoljnu upotrebu kao deo kozmetičkih proizvoda.

Kada se koristi u ishrani, sorbitol najčešće ima ulogu niskokaloričnog veštačkog zaslađivača koji je pogodan za konzumaciji kod osoba sa dijabetesom.

Sorbitol je često deo žvakaćih guma, pasta za zube ili vodica za ispiranje usta, budući da za razliku od šećera ne dovodi do pojave karijesa.

Osim toga, on ima sposobnost da vezuje vodu za sebe, pa ukoliko se koristi u većoj količini može imati laksativno dejstvo, što je sa jedne strane njegovo potencijalno neželjeno dejstvo, ali ponekada i željeni efekat.

Naime, sorbitol se može koristiti i kao laksativ kod povremenog zatvora.

Kada je reč o kozmetičkim proizvodima, njegova uloga je hidratacija kože i kose.

Sorbitol nije štetan po zdravlje, no konzumacija u velikoj količini može izazvati probavne tegobe, poput nadimanja ili dijareje.

Osobe koje pate od SIBO-a ili IBS-a i pridržavaju se low FODMAP režima ishrane trebalo bi da izbegavaju konzumaciju sorbitola.