Najbolji napitak protiv zatvora: 3 jednostavna recepta

Sveže informacije

Napici od voća i povrća sadrže vodu i hranjive materije, ali nisu svi podjednako dobar izbor kao napitak protiv zatvora.

Neki napici i sokovi sadrže više vlakana, dok druge vrste napitaka sadrže jedinjenja koja stimulišu rad creva.

U ovom članku govorimo o tome koji je najbolji napitak protiv zatvora, kao i na koji način deluju i podstiču pražnjenje creva.

Pored toga, podelićemo nekoliko jednostavnih recepata za napitke protiv zatvora koji se brzo mogu napraviti kod kuće.

Mogu li sokovi i napici pomoći kod zatvora?

Kada osoba ima manje od tri stolice nedeljno, ili je njeno izbacivanje otežano, može se govoriti o zatvoru.

Stolica koja u probavnom sistemu ostaje duži vremenski period može se stvrdnuti, što dovodi do otežanog pražnjenja, a ponekada i pojave bola ili hemoroida.

Laksativi koji se mogu kupiti u apotekama mogu pomoći, ali sa sobom nose i rizike i mogu imati različite nuspojave, poput dehidracije ili fizičke zavisnosti od laksativa.

Prirodni napici u tom pogledu mogu biti bolja opcija, budući da je kod povremenih epizoda zatvora promena u ishrani najčešće dovoljna kako bi se problem rešio i olakšale tegobe.

Sokovi i drugi napici sadrže veću količinu tečnosti koja će omekšati stolicu, a neki od njih sadrže i supstance poput sorbitola ili biljnih vlakana, koji mogu dodatno pomoći u pražnjenju creva.

Kako napici pomažu kod zatvora?

U nastavku slede tri osnovna načina na koja različiti napici mogu podstaći pražnjenje creva i rešavanje problema zatvora.

Sadrže vlakna

Iako su u tečnom stanju, neke vrste svežih sokova i dalje sadrže određenu količinu vlakana.

Ipak, količina vlakana u sokovima manja je u odnosu na sirovo voće i povrće, budući da se ona delom uništavaju u procesu proizvodnje soka.

Ljudski organizam ne može da svari vlakna, već ona kroz sistem organa za varenje prolaze nesvarena, održavajući i unapređujući zdravlje creva.

Hrana bogata vlaknima pored zdravlja digestivnog trakta i redovnog pražnjenja creva pruža i druge koristi, kao što su kontrola nivoa šećera u krvi ili snižavanje holesterola, istovremeno održavajući ili povećavajući dobar holesterol.

Preporučen dnevni unos vlakana razlikuje se u zavisnosti od pola i uzrasta, kao što sledi:

UzrastMuškarciŽene
1 do 3 godine14 g14 g
4 do 8 godina19.6 g16.8 g
9 do 13 godina25.2 g22.4 g
14 do 18 godina30.8 g25.2 g
19 do 50 godina38 g25 g
51 i više godina30 g21 g

Ljudi koji pate od zatvora trebalo bi da povećaju unos vlakana kako bi se stolica formirala i lakše izbacila.

Veoma je važno da se sa povećanim unosom vlakana poveća i unos tečnosti.

Nedovoljan unos tečnosti u kombinaciji sa povećanim unosom vlakana može biti kontraproduktivan, te dovesti do pogoršanja zatvora ili blokade creva.

Postoje dve vrste vlakana:

  1. Rastvorljiva vlakna, koja upijaju vodu i omekšavaju stolicu, olakšavajući njeno kretanje kroz creva i izbacivanje.
  2. Nerastvorljiva vlakna, koja ne upijaju vodu, i pomažu čišćenju creva od otpadnih materija i loših bakterija.

Hrana bogata rastvorljivim vlaknima uključuje ovsene pahuljice, mahunarke, voće i povrće, psilijum, orašaste plodove i semenke.

Namirnice bogate nerastvorljivim vlaknima su mekinje, integralne žitarice poput pšenice i raži, orašastih plodova i semenki, inulina, i kore voća i povrća.

Većina namirnica bogatih vlaknima sadrži obe vrste vlakana u određenoj količini, no neke namirnice su bogatije rastvorljivim, a neke nerastvorljivim vlaknima.

Sokovi sa pulpom ili dodavanje voća i povrća sa velikom količinom vlakana, poput bobičastog voća ili spanaća može povećati ukupnu količinu vlakana u soku.

Sadrže sorbitol

Sorbitol je vrsta šećernog alkohola koji se koristi kao veštački zaslađivač, ali ima i blago laksativno dejstvo.

Do laksativnog dejstva sorbitola dolazi tako što on povećava količinu vode u debelom crevu, što pomaže u omekšavanju tvrde stolice i olakšava njeno kretanje kroz creva.

Sorbitol se može naći pre svega u nekim vrstama voća, kao što su:

  • Jabuke
  • Kruške
  • Grožđe
  • Šljive
  • Breskve
  • Kajsije
  • Suvo voće, poput urmi ili suvih šljiva

Suve šljive su jedan od najbogatijih izvora sorbitola, i mogu biti jedan od najboljih prirodnih laksativa.

Sadrže vodu

Nedovoljan unos tečnosti i dehidracija su jedan od najčešćih uzroka zatvora, budući da je digestivnom traktu neophodna velika količina tečnosti kako bi se nusprodukti varenja nesmetano kretali kroz njega.

Ukoliko nije prisutno dovoljno vode, stolica može postati previše tvrda što dovodi do opstipacije i konstipacije.

Tečnost se ne mora uneti samo konzumacijom vode, već i svežeg voća i povrća, nezaslađenih biljnih čajeva, poput zelenog čaja, kroz jela koja sadrže dosta tečnosti i na druge načine.

Ne postoji jednostavan i definitivan odgovor na pitanje koliko vode treba piti dnevno, budući da zavisi od mnogo faktora, no preporuke govore o dnevnom unosu od 2.7 litara za žene, i 3.7 litara za muškarce.

Najbolji napitak za zatvor

Prethodno je objašnjeno na koji način različiti napici mogu pomoći kod zatvora, a u nastavku sledi tri recepata za napitke protiv zatvora koji se mogu lako pripremiti u kućnim uslovima.

Pored toga, tu su i druge preporuke za pića protiv zatvora, kao i dobri dodaci napicima koji mogu pomoći u pražnjenju creva.

Sok od šljiva

Suve šljive su popularna poslastica, ali suve šljive pored toga što su veoma ukusne imaju i laksativno dejstvo i mogu pomoći kod problema sa varenjem i unaprediti zdravlje creva.

Za najbolji efekat, preporuka je da se sok od suvih šljiva samostalno priprema kako bi se očuvala što veća količina vlakana.

Komercijalni proizvodi su znatno siromašniji kada je u pitanju sadržaj biljnih vlakana.

Pored toga što su izuzetno bogate vlaknima, suve šljive su odličan izvor sorbitola, koji takođe ima laksativno dejstvo, ali i magnezijuma i kalijuma, minerala koji poboljšavaju funkciju creva.

Magnezijum citrat, koji se može naći u slobodnoj prodaji kao dijetetski suplement, ima posebno snažan laksativni efekat.

Sok od šljiva je lako i jeftino napraviti kod kuće. Oko 300 grama šljiva potrebno je zajedno sa dva litra vode zagrejati do ključanja, a zatim ostaviti da se oko dva minuta ukuvaju na laganoj vatri.

Naredni korak podrazumeva blendiranje vode i šljiva, a ovako dobijen napitak može se čuvati u frižideru i konzumirati po potrebi.

Domaći sok od šljiva često se smatra najboljim napitkom protiv zatvora.

Sok od jabuka i krušaka

Ukoliko suve šljive nisu dostupne, domaće pripremljen sok od jabuka ili krušaka takođe može biti od koristi. Proces je veoma sličan, ali ne zahteva kuvanje voća pre blendiranja.

Jabuke takođe sadrže vlakna i sorbitol, ali i vitamin C, kalcijum i vitamin A, pa na sličan način pomažu kod zatvora.

Kruške sadrže četiri puta više sorbitola od jabuka, a sadrže vitamin K i C, kalijum i bakar, kao i i manju količinu vitamina B kompleksa, poput folata i vitamina B3.

Chia semenke i limunov sok

Napitak koji se pravi mešanjem dve supene kašike čija semena i limunovog soka jedan je od popularnih napitaka protiv zatvora, i najpopularnijih recepata sa chia semenkama uopšte.

Ova kombinacija pomoćiće kod zatvora na više načina.

Pre svega, chia semenke su izuzetno bogate vlaknima. Dve supene kašike sadrže 12 grama ugljenih hidrata, od čega 10 grama čine vlakna.

Kada se nađu u tečnosti, chia semenke apsorbuju veliku količinu vode. Ove semenke mogu apsorbovati do 12 puta više vode u odnosu na svoju masu, fomirajući gel koji će pomoći nežnom čišćenju creva i omekšavanju stolice.

Pored toga, chia semenke su bogate važnim omega-3 mastima.

Limun, sa druge strane, sadrži različite vitamine i minerale, a pre svega vitamin C, ali i određenu količinu vlakana.

Vitamin C povlači vodu u digestivni trakt, što pomaže u omekšavanju stolice i stimuliše crevnu peristaltiku, odnosno pokrete creva.

Veća količina tečnosti, vlakna i dobre masti iz chia semenki, kao i vitamini iz limuna čine ovaj napitak odličnim u borbi protiv zatvora.

Druge prednosti uključuju unapređeno zdravlje srca, kostiju i mišića, kontrolu nivoa šećera i druge prednosti.

Priprema ovog napitka je jednostavna, i zahteva mešanje dve supene kašike chia semenki i soka isceđenog limuna u velikoj čaši vode.

Nakon što se ova tri sastojka pomešaju, potrebno je da napitak odstoji najmanje 20 minuta pre konzumacije, kako bi semenke apsorbovale tečnost.

Napitak se može pripremiti i ostaviti da odstoji preko noći pre konzumacije, kako bi semenke upile što više tečnosti.

Kafa

Za mnoge ljude, kafa ne samo da je neizostavni deo jutarnje rutine, već i najbolji napitak protiv zatvora.

Kafa sadrži različite supstance, kao što su kofein i hlorogenska kiselina koja unapređuje pokrete creva i olakšava kretanje hrane kroz digestivni trakt.

Istraživanja pokazuju da čak 29% ljudi ima potrebu za pražnjenjem creva u roku od 20 minuta nakon konzumacije prve kafe.

Ipak, sa konzumacijom kafe treba biti umeren, budući da ona ima diuretički efekat, pa prekomeran unos koji nije ispraćen povećanim unosom vode može dovesti do zatvora.

Neke studije pokazuju da topla kafa može biti efikasnija kod problema sa zatvorom od hladne, budući da topla tečnost može dodatno stimulisati pokrete creva i povećati prokrvljenost gastrointestinalnog trakta.

Na kraju, neka istraživanja su pokazala da je kafa posebno efikasan napitak protiv zatvora kod ljudi koji pate od sindroma nervoznih creva.

Drugi napici protiv zatvora

Drugi napici koji mogu pomoći kod zatvora uključuju:

  • Trifalu
  • Sve vrste sokova bez dodatog šećera, posebno one pripremljene kod kuće budući da sadrže značajno više vlakana od komercijalnih proizvoda
  • Vodu, koja pomaže omekšavanju stolice
  • Bistre supe
  • Zelene smutije sa spanaćem i drugim vrstama povrća bogatog vlaknima
  • Čajeve, kao što su crni i zeleni čaj
  • Kefir i jogurt, koji mogu biti od koristi zahvaljujući visokom sadržaju probiotika

Dodaci napicima protiv zatvora

Neki sastojci mogu dodatno povećati efikasnost napitaka protiv zatvora.

Ukoliko je moguće, neke od njih bi trebalo dodati u napitke koji se pripremaju kod kuće, ili birati gotove proizvode koje ih sadrže.

Ovi sastojci uključuju:

  • Crveno bobičasto voće
  • Spanać
  • Brokoli
  • Šargarepu
  • Celer
  • Laneno seme
  • Psilijum
  • Inulin
  • Maslinovo ulje
  • Koren đumbira

Kada se javiti lekaru?

Promenjen režim ishrane, povećan unos tečnosti i više fizičke aktivnosti u najvećem broju slučajeva su dovoljni za rešavanje povremenih problema sa zatvorom.

Hronični zatvor može imati ozbiljnije uzroke i zahtevati medicinsku negu, pa ukoliko povećan unos vlakana i tečnosti ne pomogne u rešavanju ovog problema, neophodno je javljanje doktoru.

Simptomi koji ukazuju da je potreban lekarski pregled uključuju zatvor koji traje duže od tri nedelje ili ometa svakodnevne aktivnosti, pojavu krvi u stolici ili toalet papiru, kao i pojavu crne stolice.

Pored toga, promene u obliku i boji stolice, poput tanke stolice koja se ponavlja tokom više pražnjenja creva, ukazuje na to da je potreban lekarski pregled.

Drugi simptomi koji zahtevaju pregled su bol u stomaku, neobjašnjiv gubitak težine, hronični umor, povraćanje i stalan osećaj potrebe za pražnjenjem creva, odnosno rektalni tenzemi.

Zaključak

Ukoliko osoba ima manje od tri pražnjenja creva nedeljno, ili su ona veoma teška usled suve stolice, može se govoriti o zatvoru.

Zatvor se događa gotovo svim ljudima povremeno i obično je posledica nedovoljnog unosa tečnosti, načina ishrane, nedovoljno fizičke aktivnosti ili drugih životnih navika.

Stres, promene u ustaljenoj rutini, zadržavanje stolice i drugi faktori takođe mogu uticati na pojavu zatvora.

Obično su promene u režimu ishrane dovoljne kako bi se problem sa zatvorom rešio, a od koristi posebno mogu biti različiti napici, poput domaćeg soka od šljiva koji se smatra najboljim napitkom protiv zatvora.

Pored toga, napitak od chia semenki i limunovog soka, kafa, kućno pripremljeni sokovi od jabuke ili krušaka i drugi napici i sokovi mogu biti od koristi.

Ukoliko je zatvor hronično prisutan, a promene u režimu ishrane ne daju rezultata, neophodno je javljanje lekaru radi utvrđivanja uzroka i eventualnog lečenja.