• Home
  • Ishrana
  • Stevija (Stevia rebaudiana): Šta je, kalorije, koristi i rizici

Stevija (Stevia rebaudiana): Šta je, kalorije, koristi i rizici

Sveže informacije

Stevija je zamena za šećer napravljena od listova biljke latinskog naziva Stevia rebaudiana.

Stevija ili stevia kako se često naziva, slađa je od šećera 200 do 300 puta, ali ne sadrži ugljene hidrage, kalorije niti veštačke sastojke.

Osim čiste stevije, na tržištu se može naći i veliki broj proizvoda koji sadrže steviju, ali sadrže veoma malu količinu ove biljke, dok najveći deo čine drugi zaslađivači, kako bi se postigao izgled, ukus i ostale karakteristike koje odgovaraju šećeru.

Ukus stevije ne dopada se svima. Neke osobe ukus doživljavaju kao gorak, dok drugi prepoznaju ukus mentola.

U ovom članku bavićemo se stevijom, objasniti šta je, u kojim oblicima je dostupna, da li je bezbedna za korišćenje, kao i koje su prednost i rizici povezani sa ovim zaslađivačem.

Šta je stevija?

Stevija je biljka izuzetno slatkog ukusa, a prvi podaci o njenoj upotrebi za zaslađivanje napitaka i pravljenje čaja datiraju još iz 16. veka.

Izvorno poreklo stevije su Paragvaj i Brazil, no danas se ona uzgaja i u Kini i Brazilu.

Ovaj biljni zaslađivač ne sadrži kalorije niti ugljene hidrate i ima glikemijski indeks 0, što znači da ne izaziva promene nivoe šečera niti insulina u krvi nakon konzumacije.

Budući da je u pitanju zaslađivač bez kalorija, stevija se naziva i nenutritivnim zaslađivačem.

Slatkoća čiste stevije je 200 do 300 puta veća u odnosu na šećer, pa se ona koristi u izuzetno malim količinama.

Stevija osim što je izuzetno slatka ima specifičan ukus, koji se najčešće opisuje kao ukus koji je gorak ili koji podseća na mentol.

Pored toga, struktura čiste stevije ne podseća na šećer, pa su na tržištu osim čiste stevije dostupni i različiti proizvodi koji sadrže malu količinu stevije, a najveći deo ovih proizvoda čine sastojci kao što su:

  • Maltodekstrin. Maltodekstrin je aditiv na bazi pirinča, krompira ili kukuruza slatko ukusa i ima strukture slične šeceru. Može se koristiti za pečenje ili kao dodatak pićima i drugim namirnicama i receptima kao zamena za šećer.
  • Dekstroza. Dekstroza je aditiv od kukuruza, voća ili meda, koji izuzetno podseća na šećer i često se koristi u proizvodima sa stevijom.
  • Inulin. Inulin se smatra najsigurnijim aditivom za povećanje zapremine proizvoda, a u pitanju su biljna, prebiotska vlakna. Inulin se najčešće kombinuje sa stevijom. Prevelika konzumacija može dovesti do probavnih tegoba poput nadimanja, gasova ili osećaja nadutosti stomaka.
  • Eritritol. Ova vrsta alkoholnog šećera dobija se od kukuruza, i generalno izaziva manje probavnih tegoba u odnosu na druge alkoholne šećere. Eritritol je niskokaloričan i pruža sladak ukus koji je ljudima obično najprijatniji i najviše podseća na šecer.
  • Ksilitol. Ksilitol ili brezin šećer, smatra se jednim od najbezbednijih alkoholnih šećera. Poput eritritola, veoma podseća na šećer, a poznat je i po svom pozitivnom uticaju na oralno zdravlje, pa je često deo proizvoda poput tečnosti za ispiranje usta. Prevelika konzumacija može dovesti do digestivnih problema.
  • Glicerin. Glicerin se koristi za dobijanje tečnih proizvoda sa stevijom, i ima glikemijski indeks 0. Kod najvećeg broja ljudi ne izazive probleme sa varenjem, i pored alkohola, najčeśća je supstanca sa kojom se stevija ili vanila rastvaraju radi dobijanja tečnih proizvoda.

Ovo su samo neki od proizvoda sa kojima se stevija meša sa ciljem postizanja ukusa, izgleda, strukture i ponašanja prozivoda koji sadrži malo kalorija, a koji ima slatkoću šećera.

Polioli, poput eritritola ili ksilitola su bezbedni za upotrebu i deo mnogih proizvoda ali i voća i povrća, no kod osoba koja pate od stanja kao što su nervozna creva ili SIBO, oni mogu izazvati pogoršanje tegoba.

Uobičajeno je da ovi proizvodi imaju slatkoću koja je ista kao i slatkoća šećera, pa se mogu jednostavno koristiti kao zamena za šećer u jelima i napicima.

Steviju je dakle moguće kupiti u različitim oblicima:

  • Čista stevija u prahu, ponekad se naziva i ekstrakt stevije ili list stevije
  • Proizvod sa stevijom u prahu ili granulama koje podsećaju na šećer
  • Tečna stevija
  • Proizvodi sa stevijom u tabletama

Prilikom odabira zaslađivača sa stevijom treba obratiti pažnju na sadržaj proizvoda, korišćene aditive, slatkoću proizvoda, način upotrebe kao i preporučenu dnevnu dozu koju ne treba prekoračiti kako bi se izbegli problemi sa varenjem.

Osobe koje pate od dijabetesa ili vode računa o unosu ugljenih hidrata, posebnu pažnju trebalo bi da obrate na sadržaj ugljenih hidrata, glikemijski indeks i kalorije proizvoda pre kupovine.

Najveći broj proizvoda sadrži manju ili veću količinu ugljenih hidrata i u određenoj meri utiče na skok šećera i insulina u krvi nakon konzumacije.

Kako koristiti steviju?

Odabir oblika stevije zavisi od toga kako će ona biti korišćena i ličnih preferencija.

Stevija u prahu ili granulama može se koristiti kao zamena za šećer i obično ima slatkoću i strukturu šećera, a može se korisititi i za pečenje i kao zamena za šecer u receptima.

Tečna stevija ili tablete stevije često se koriste kao zaslađivač za kafu ili čaj.

Na kraju, čista stevija obično se u kućnim uslovima meša sa vodom ili drugom tečnošću pre upotrebe, i koristi se u izuzetno malim količinama, budući da je 200 do 300 puta slađa od šećera.

Osim toga, stevija se često nalazi kao zaslađivač u proizvodima koji se oglašavaju kao niskokalorični, bez dodatog šećera, pogodni za osobe sa dijabetesom i slično.

Ovo mogu biti sladoledi, čokolade, keks i drugi slatkiši, ali i suplementi poput vitamina i minerala.

Zdravstvene koristi

Stevija je nenutritivni zaslađivač, što znači da praktično ne sadrži kalorije, što može biti korisno osobama koje pokušavaju da smanje telesnu masu.

Pored toga, budući da ne izazive promene nivoa šećera i insulina u krvi, stevija može biti dobar izbor za osobe koje pate od dijabetesa.

Jedna manja studija iz 2010. godine pokazala je da stevija dovodi do znatnog smanjenja nivoa insulina i glukoze u krvi.

Studija koja je obavljena godinu dana ranije, pokazala je da stevija može pomoći kod snižavanja nivoa holesterola.

Učesnici su konzumirali 20 ml ekstrakta stevije dnevno tokom jednog meseca, nakon čega je utvrđeno da je nivo ukupnog i LDL, lošeg holesterola snižen, dok je nivo HDL, dobrog holesterola, povećan.

Svakodnevna upotreba tokom mesec dana trajanja ove studije nije izazvala nuspojave i neželjena dejstva.

Stevija sadrži mnoštvo antioksidanata, jedinjenja koja mogu smanjiti rizik od mnogih bolesti, uklanjajući slobodne radikale iz ćelija tela i sprečavajući ili smanjujući štetu uzrokovanu oksidacijom.

Kempferol je jedan od njih a nalazi se u steviji, i koji prema istraživanjima može dovesti do smenjenje rizika od raka pankreasa za 23%.

Stevija je takođe bolje izbor u odnosu na šećer kada je zdravlje zuba u pitanju, budući da ne hrani bakterija koje mogu dovesti do oralnih problema, poput karijesa ili upala mekih tkiva.

Osim toga, stevija ne služi kao hrana bakterijama i gljivicama, što znači da je mogu koristiti osobe koje pate od kandide u ustima ili crevima i stolici i pridržavaju se ishrane sa minimalnom konzumacijom šećera.

Šta više, ljudi koji zagovaraju kandida dijetu za lečenje ovog stanja preporučuju zamenu šećera zaslađivačima, uključujući i steviju.

Na kraju, za razliku od većine drugih zaslađivača, alergija ili intolerancija na steviju je izuzetno retka, pa je ona dobar izbor za osobe koje su sklone intolerancijama na hranu ili drugim probavnim tegobama.

Potencijalni rizici

Studije pokazuju da je ekstrakt stevije, odnosno čista stevija, potpuno bezbedna za korišćenje i da ne izaziva nuspojave i neželjene reakcije.

Ranije se verovalo da stevija može da bude opasnost po zdravlje bubrega, no novije studije pokazuju da ne samo što je bezbedna, već listovi stevije mogu da imaju određena zaštitna svojstva kada je reč o zdravlju bubrega.

Trenutna istraživanja takođe pokazuju da je bezbedno konzumirati steviju ili proizvode sa stevijom tokom trudnoće, sve dok se dozvoljene dnevne količine tih proizvoda ne prelaze.

S druge strane, proizvodi koji sadrže aditive poput alkoholnih šećera ili inulina, mogu izazvati nadimanje, grčeve, mučninu ili dijareju.

Od svih vrsta poliola, eritritol izaziva najmanje tegoba sa varenjem.

Čista stevija je bezbedna za osobe sa dijabetesom, no proizvodi koji sadrže i druge supstance, kao što su dekstroza ili maltodekstrin mogu imati izvestan uticaj na nivo šećera u krvi i lučenje insulina, pa se kod izbora proizvoda i njihove upotrebe zahteva poseban oprez.

Dakle, sve dok je stevija visoko prečišćena i koristi se u umerenim i preporučenim količinama, rizik od njene upotrebe je izuzetno nizak, i ona se može koristiti bez brige.

Stevija ili drugi zaslađivači

U tabeli ispod nalazi se poređenje najpopularnijih zaslađivača i zamena za šećer:

ZaslađivačGlikemijski indeksSlatkoća u odnosu na šećerKalorije (1g)
Eritritol170%0.24 kalorija
Ksilitol13100%2.4 kalorija
Maltitol3587%2.1 kalorija
Sorbitol458%2.6 kalorija
Kalijum acesulfam020,000 % (200x)0 kalorija
Aspartam020,000% (200x)4 kalorija
Saharin030,000% (300x)0 kalorija
Sukraloza060,000% (600x)0 kalorija
Stevija020,000% (200x)0 kalorija

Prva četiri zaslađivača u tabeli iznad su različite vrste poliola, odnosno alkoholnih šećera, koji mogu izazvati probleme sa varenjem ukoliko se koriste u prevelikoj količini.

Sorbitol takođe može imati laksativni efekat kada se konzumira u većoj količini, što može biti njegova nuspojava, ali i željeni efekat kod tretiranja zatvora.

Drugi deo tabele, izuzimajući steviju, čine veštački zaslađivači koji su kontroverzni kada je reč o bezbednosti njihove upotrebe u dužem vremenskom periodu.

Zaključak

Stevija je biljka koja je izuzetno slatka, a ne sadrži kalorije niti ugljene hidrate, što je svrstava u red veoma popularnih zaslađivača i zamena za šećer.

Budući da ne sadrži ugljene hidrate, ona ne utiče na nivo šećera i insulina u krvi nakon konzumacije.

Slatkoća stevije je 200 do 300 puta veća do slatkoće šećera, pa je potrebno koristiti izuzetno male količine ekstrakta stevije kao zamene za šećer.

Čista stevija smatra se potpuno bezbednim zaslađivačem koji ne izaziva nuspojave, čak i za trudnice i osobe koje imaju dijabetes.

Osim čiste stevije, na tržištu su dostupni i različite zamene za šećer koje sadrže steviju.

Treba biti svestan da ovi proizvodi sadrže jako malu količinu stevije, a da je najveći deo ovih proizvoda čine supstance poput inulina, maltodekstrina, dekstroze ili poliola.

Ovi proizvodi obično imaju slatkoću šećera, ali sadrže znatno manje kalorija ili su gotovo bez kalorija.

Ipak, za razliku od ekstrakta stevije, oni mogu uticati na nivo šećera u krvi ili izazvati stomačne probleme, posebno ukoliko se koriste u većoj količini.

Osobe sa dijabetesom trebalo bi da budu naročito oprezne prilikom odabira pravog veštačkog zaslađivača, ili da se drže čistog ekstrakta stevije.