Kandida u stolici i crevima: Simptomi, lečenje, ishrana

Sveže informacije

Kandida je vrsta gljivice koja nastanjuje ljudski organizam u oblastima kao što su usta, creva ili genitalije i obično ne izaziva nikakve tegobe.

Međutim, kada dođe do njenog prekomernog rasta i razmnožavanja, kandida u stolici je jedna od manifestacija infekcije ovom gljivicom.

Do prekomernog rasta kandide mogu dovesti različiti uzroci, kao što su upotreba antibiotika, zdravstveni problemi i promene koje se događaju u telu.

U ovom članku ćemo objasniti zašto se javlja kandida u stolici i crevima, koji su simptomi, načini lečenja i ishrane, da li su efikasni prirodni lekovi, kako se postavlja dijagnoza i prevenira ovo stanje.

Šta je kandida?

Mnoge vrste gljivica žive u na ljudskom organizmu, uključujući rod kvasaca poznat kao kandida, koja se obično nalazi u malim količinama u ustima, u crevima i na koži.

Kada je prisutna u normalnoj količini, kandida ne izaziva bilo kakve tegobe i simptome.

Međutim, kada kandida počne nekontrolisano da raste i razmnožava se, može izazvati infekciju poznatu kao kandidijaza.

Kandida je jedan od najčešćih uzročnika gljivičnih infekcija kod ljudi.

Simptomi

Prisustvo kandide u stolici može ukazivati na prekomerni rast ove gljivice ali to nije uvek slučaj, budući da se kandida može naći u 65% uzoraka stolice zdravih odraslih osoba.

Promene u stolici mogu ukazivati na prisustvo kandide u velikom broju. Znaci prisustva kandide u stolici mogu uključivati:

 • Prisustvo bele, žute ili smeđe sluzi
 • Pojavu bele, žute ili svetlo braon supstance koja podseća na konac
 • Pojavu pene
 • Dijareju ili otežano pražnjenje creva

Drugi simptomi kandide u crevima mogu da uključuju glavobolju, neobjašnjiv umor, nadutost stomaka, povećanu želju za slatkišima i svrab kože, kao i probleme sa varenjem.

Drugi simptomi kandide mogu biti prisutni i zavise od toga gde se ona nalazi.

Kandida se osim u crevima često može naći u ustima, jednjaku i genitalijama.

Pored toga, kandida se može proširiti i zaraziti krv, uzrokujući stanje opasno po život koje se naziva duboka ili invanzivna kandidijaza.

Invazivna kandidijaza može izazvati otkazivanje organa. Ukoliko se tokom infekcije kandidom javi groznica ili povišena telesna temperatura koja se ne može spustiti antipireticima, potrebno je bez odlaganja posetiti lekara.

Kandida u ustima, odnosno oralna kandidijaza, može dovesti do pojave oralnog drozda, koji kao glavni simptom ima promene na jeziku i pojavu belog jezika.

Ponekad se javljaju i promene na jeziku koje mogu da izazovu nelagodu kao što je peckanje ili trnjenje jezika.

Izgled stolice kod kandide

Izgled stolice kod kandide u crevima koja se izbacuje kroz stolicu može da se razlikuje, a promene čak ni ne moraju biti vidljive golim okom.

Kada su vidljive, najčešće je reč o stolici koja ima promenjenu boju, do koje dolazi usled prisustva sluzi u stolici. Stolica kod kandide može biti veoma svetla, gotovo bela, žuta ili smeđe boje.

Osim prebojenosti, sluz se može javiti i u obliku konca ili pene.

Pored toga, ako je priustna i dijareja, može doći do zelene stolice izazvane kraćim zadržavanje hrane u crevima nego što je to uobičajeno.

Promenjen izgled stolice kod kandide je jedan od čestih simptoma na osnovu kojih se osobe odlučuju za dalja ispitivanja i posetu lekaru.

Lečenje

Kandida se leči antifungalnim lekovima, koji se kod kandide u stolici i crevima najčešće uzimaju u obliku tableta, oralno.

Ovi antigljivični lekovi sprečiće prekomerno razmnožavanje gljivice i vratiti je na normalan nivo.

Ukoliko je prisutna i infekcija kandidom na koži, upotreba antifungalnih krema može biti od koristi.

Budući da je kandida u crevima i stolici ponekad uzrokovana drugim primarnim stanjem, kao što su inflamatorne bolesti creva, odnosno Kronova bolest ili ulcerozni kolitis, neophodno je adekvatno lečenje i eventualna korekcija terapije za ova stanja.

Osim toga, potencijalni okidači za prerazmnožavanje kandide može biti upotreba nekih lekova, poput antibiotika, kortikosteroida i inhibitora protonske pumpe koji se koriste kod terapije GERB-a i vraćanja kiseline, odnosno gorušice.

Ako je uzrok upotreba drugog leka, neophodna je konsultacija sa lekarom radi korekcije terapije.

Upotreba probiotika može biti korisna u ovim slučajevima, o kojima će biti reči nešto kasnije u ovom članku.

Ishrana

Lečenje antifungalnim lekovima je osnovni vid lečenja kandide u crevima, no određene promene u ishrani mogu u velikoj meri povećati efikasnost terapije.

Ovo pre svega podrazumeva konzumaciju celovitih namirnica, pre svega biljnih, i strogo uzdržavanje od šećera, glutena, alkohola i nekih vrsta mlečnih proizvoda.

U nastavku su namirnice koje je potrebno isključiti iz ishrane, kao i one koje je dobro uvrstiti u ishranu kako bi se podstakao oporavak i opšte zdravlje.

Namirnice koje treba isključiti iz ishrane

Gljivica kandida koristi šećer za svoj rast i razvoj, pa kada se on isključi iz ishrane smanjivanje prisustva kandide u organizmu dolazi kao prirodna reakcija.

Ishrana kod kandide zahteva isključivanje sledećih namirnica:

 • Voće sa visokim sadržajem šećera: banane, urme, suvo voće, grožđe i mango
 • Žitarice koje sadrže gluten: pšenica, raž i ječam
 • Mesne prerađevine i gotova jela
 • Rafinisana ulja i masti: suncokretovo ulje i margarin
 • Sosevi: kečap, soja sos, alkoholno sirće, roštilj sos, ren i majonez
 • Određeni mlečni proizvodi: sir, mleko i kajmak
 • Šećer i veštački zaslađivači: beli, smeđi i sve druge vrste šećera, aspartam, agava, šećer od trske, kukuruzni sirup, med, javorov sirup i melasa
 • Orašasti plodovi i semenke sa većom količinom buđi: kikiriki, indijski orah, pekan i pistaći
 • Kofein, alkohol i gazirana pića: čajevi sa kofeinom, kafa, energetska pića, gazirani napici, voćni sokovi, pivo, vino ili žestoka pića
 • Aditivi: Nitrati ili sulfati

Tokom lečenja kandide gluten bi trebalo da iz ishrane isključe svi, a ne samo osobe koje pate od celijakije ili intolerancije na ovaj protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam.

Namirnice koje treba uključiti u ishranu

Ishrana kod kandide trebalo bi da se bazira na celovitim namirnicama pre svega biljnog porekla, sa niskim sadržajem šećera i niskim sadržajem skroba, zdravim proteinima, integralnim žitaricama bez glutena i napicima bez kofeina.

Namirnice koje su dobri izbori tokom lečenja kandide u crevima:

 • Voće sa niskim sadržajem šećera: limun, limete i bobičasto voće (borovnice, maline, jagode, kupine) u manjim količinama
 • Povrće bez skroba: špargle, prokelj, kupus, brokoli, kelj, celer, krastavac, patlidžan, crni luk, spanać, tikvice i paradajz
 • Žitarice bez glutena: proso, kinoa, heljda i ovsene mekinje
 • Proteini: piletina, tofu, jaja, losos, ćuretina i sardine
 • Zdrave masti: avokado, masline, nerafinisano kokosovo ulje, laneno ulje, ekstra devičansko maslinovo ulje i susamovo ulje
 • Određeni mlečni proizvodi: puter, gi, kefir i jogurt
 • Orašasti plodovi i semenke sa malo buđi: bademi, semenke suncokreta, kokos i laneno seme
 • Začinsko bilje: crni biber, so, cimet, kopar, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, paprika, korijander i kurkuma
 • Začini: jabukovo sirće, kiseli kupus i turšija
 • Zaslađivači bez šećera: Stevija, eritritol i ksilitol
 • Napici bez kofeina: voda, biljni čajevi, kafa od cikorije, biljna mleka bez šećera i aditiva i limunada

Naravno, ukoliko je prisutna bilo koja od intolerancija na hranu, ove namirnice ne treba uključivati u ishranu.

Prirodni lekovi

Adekvatna medicinska terapija antifungalnim lekovima ne bi trebalo da se zameni prirodnim lekovima i prirodnim načinima borbe protiv kandide, budući da njihova samostalna efikasnost obično nije dovoljna kako bi se problem rešio.

To znači da prirodni lekovi za kandidu mogu pomoći kao dodatak konvencionalnom lečenju ili u prevenciji, ali da samostalno neće dovesti do izlečenja.

Osim ranije pomenute ishrane, životne navike i prirodni lekovi koji slede mogu biti od koristi u lečenje kandide u crevima.

Probiotici

Probiotici su dobre žive bakterije u hrani ili formi suplementa koje mogu da pomognu u smanjenju i sprečavanju prekomernog rasta kandide.

Neke od probiotskih kultura koje se smatraju efikasnim su lactobacillus acidophilus i bifidobacterium, pa je važno da u slučaju kupovine suplementa izbor bude neki od proizvoda sa ovim probiotiskim kulturama.

Prema istraživanjima uključivanje probiotika kao dodatak lečenju antifungalnim lekovima povećava verovatnoću da će infekcija biti izlečena i da se neće ponoviti u roku od mesec dana.

Pored toga, probiotici mogu biti od posebne koristi za osobe koje nose proteze, budući da istraživanja pokazuju da se time značajno smanjuje rizik od pojave oralnog drozda.

Pored probiotskih suplemenata, jogurt i druga fermentisana hrana, poput kiselog kupusa, kombuhe, kefira, tempeha, misa ili turšije mogu biti dobar, prirodni izvor korisnih bakterija.

Prebiotici

Prebiotici su hranljive materije koje imaju pozitivan uticaj na rast korisnih bakterija u organizmu, odnosno služe kao hrana dobrim bakterijama.

Prebiotici su najčešće vrste hrana bogata vlaknima, kao što je špargla, beli luk, manje zrele banane, brokoli, avokado, psilijum i druge.

Vitamin D

Određena klinička ispitivanja sugerišu da suplementacija vitamina D može pomoći u sprečavanju kandidijaze kod dece koja se leče antibioticima.

Osim suplementacije, vitamin D se može povećati i izloženošću suncu, pod čijim uticajem ljudski organizam počinje da samostalno proizvodi ovaj vitamin.

Iako izuzetno važan za opšte zdravlje, vitamin D je jedan od vitamina koji je često na veoma niskom nivou, posebno tokom zimskih meseci kada je sunčanih dana manje nego leti.

Začini

Različiti začini i dodaci ishrani su proučavani u borbi protiv kandide. Oni uključuju:

 • Beli luk
 • Majčinu dušicu
 • Cimet
 • Đumbir
 • Origano
 • Nanu
 • Ruzmarin

Ipak, naučna istraživanja ne mogu sa sigurnošću da dovedu u vezu upotrebu ovih začina sa sprečavanjem kandidijaze.

Budući da je začine jednostavno uključiti u ishranu i da oni neće dovesti do nuspojava, njihova primena može biti korisna tokom lečenja ili kao prevencija infekcije kandidom.

Dijagnoza

Kako bi se utvrdilo da li je prisutna kandida u stolici neophodno je obaviti analizu stolice na ovu gljivicu.

Međutim, budući da je kandida u crevima prisutna i kod zdravih ljudi, test stolice na kandidu nije uvek najbolji način za postavljanje dijagnoze.

Normalne vrednosti kandide u stolici smatraju se vrednosti do 20 kolonija, no rezultat se obično iskazuje opisno, pa je samim čitanjem nalaza jasno da li je prisustvo kandide u normalnom opsegu ili je došlo do prerazmnožavanja.

U zavisnosti od simptoma, dodatni uzorci sa pogođenih delova tela, kao i analize krvi mogu biti neophodni kako bi se postavila dijagnoza kandide.

Ukoliko je kod osobe prisutna infekcija kandidom u ustima ili genitalijama, dijagnoza se nekada može postaviti i samo na osnovu kliničkog, odnosno fizičkog pregleda, bez laboratorijskih analiza.

Uzroci

Preterano razmnožavanje kandide i pojava kandide u crevima i stolici može imati različite uzroke, uključujući:

 • Inflamatorne bolesti creva. Bolesti kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest mogu izazvati upalu u digestivnom traktu, što često dovodi do višeg nivoa kandide u crevima.
 • Upotreba inhibitora protonske pumpe. Ovi lekovi se koriste za terapiju vraćanja kiseline smanjujući njenu količinu u stomaku, što može pogodovati rastu i razmnožavanju gljivica, uključujući i kandidu.
 • Upotreba antibiotika. Jaki antibiotici i antibiotici širokog spektra često dovode do pojave kandide, budući da neselektivno ubijaju bakterije, kako one štetne, tako i one korisne, stvarajući pogodno tlo za razvoj kandide.
 • Kompromitovan imuni sistem. Stanja poput HIV-a, autoimunih bolesti i karcinoma dovode do slabijeg imunskog odgovora što olakšava kandidi da se razmnožava u crevima.
 • Dijabetes. Povišeni nivoi šećera u krvi pogoduju rastu gljivicama, pa osobe sa dijabetesom, posebno nelečenim, mogu biti skloni kandidijazi.
 • Oralna sredstva za kontracepciju. Oralni kontraceptivi mogu povećati rizik pre svega od vaginalne kandidijaze.
 • Druge vrste lekova. Osim IPP i antibiotika, lekovi kao što su kortikosteroidi i neki biljni lekovi mogu pogodovati razvoju kandide u organizmu.
 • Stres i pušenje. Stres i pušenje su okidači za mnoge bolesti, a imaju i negativan uticaj na imunološki odgovor sistema i sposobnost organizma da se bori protiv mikroba, uključujući i kandidu.

Trebalo bi napomenuti da je kandida priustna u crevima 65% zdravih ljudi, pa se kandida u stolici može javiti čak i kada ona nije prerazmnožena, stoga je pravilna dijagnostika i uzimanje i obzir i drugih simptoma prilikom postavljanja dijagnoze veoma važno.

Prevencija

Na razmnožavanje kandide u crevima i njenu pojavu u stolici utiče pre svega zdravlje creva i genetika.

Iako nije moguće uticati na sve faktore, svako može preduzeti određene korake kako bi smanjio rizik od razvoja bolesti koje pogađaju digestivni trakt i dovode do nekontrolisanog razmnožavanja gljivica.

Ovo pre svega podrazumeva veoma ograničenu upotrebu antibiotika, samo kada je njihova upotreba prepisana od strane doktora i kada je to neophodno.

Tokom primene antibiotika uvek se savetuje upotreba probiotika, kako bi se očuvale dobre bakterije i sprečila neravnoteža dobrih i loših bakterija.

Osim suplemenata, uobičajen režim ishrane trebalo bi da sadrži namirnice koje su prirodno bogate kako probitoticima, tako i prebioticima.

Hrane bogate probioticima su pre svega fermentisana hrana, poput kiselog kupusa i turšije, mlečnog ili biljnog jogurta, kefira, kombuhe, tempeha, miso paste i drugih namirnica.

Prebiotske namirnice, odnosno namirnice koje služe kao hrana dobrim bakterijama, su sve namirnice bogate vlaknima, odnosno većina voća i povrća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki.

Na kraju, ovakav način zdrave, izbalansirane ishrane bazirane na neprerađenim namirnicama biljnog porekla dovešće do poboljšanja opšteg zdravlja i delovati preventivno kod razvoja velikog broja hroničnih bolesti, uključujući i bolesti koje pogađaju gastrointestinalni trakt.

Redovna fizička aktivnost, kontrolisanje nivoa stresa, ograničen unos alkohola, održavanje zdrave telesne mase i uzdržavanje od pušenja dodatno će poboljšati opšte zdravstveno stanje i smanjiti rizik od bolesti.

BMI kalkulator može biti od koristi za određivanje zdravstvenog statusa telesne mase.

Zaključak

Kandida je vrsta gljivice koja se prirodno nalazi u ljudskom organizmu, no može izazvati infekciju i tegobe kada se nekontrolisano razmnožava.

Do prevelikog broja kandide može doći u različitim delovima ljudskog tela, a kandida u crevima relativno je česta pojava.

Kao posledica crevne infekcije kandidom, ova gljivica se može naći i u stolici.

Kandida u stolici može izazvati promenjenu boju stolice koja može biti penasta ili sadržati sluz, a veoma često simptom je i uporna dijareja.

Uzroci za nekontrolisano razmnožavanje kandide mogu biti upotreba lekova poput inhibitora protonske pumpe, antibiotika ili kortikosteroida, druge bolesti koje pogađaju digestivni trakt, oslabljen imuni sistem i druga stanja.

Lečenje podrazumeva upotrebu antifungalnih lekova i pridržavanje režima ishrane čija je osnova potpuno isključivanje šećera, glutena, alkohola i određenih vrsta mlečnih proizvoda.