Jagode i oralno zdravlje, kalorije, vitamini, minerali

Sveže informacije

Jagode su slatke, mirisne bobice koje su najbolje u leto. Zahvaljujući uvozu iz toplijih krajeva, sveže jagode su sada voće dostupno tokom gotovo cele godine, a dostupne su i kao smrznuti proizvod.

Ipak, jagode namenjene izvozu se beru pre nego što su pravilno sazrele što negativno utiče na njihov ukus, pa je najbolje jesti ih kada su u sezoni ili birati smrznute jagode.

U ovom članku bavimo se jagodama, pre svega njihovim uticajem na oralno zdravlje, odnosno o njihovim koristima za zdravlje zuba i usta, ali i opšte zdravlje, a biće reči i o trendu izbeljivanja zuba jagodama.

Pre toga, slede nutritivne vrednosti jagoda za porciju od 100 grama:

Kalorije:32
Voda:91%
Protein:0.7 g
Ugljeni hidrati:7.7 g
Šećeri:4.9 g
Vlakna:2 g
Masti:0.3 g

Jagode i zdravlje zuba

Kada je u pitanju održavanje dobrog zdravlja zuba, zna se da su pranje zuba, korišćenje konca za zube i redovni pregledi zuba neophodni. Finese, kao što su idealno vreme jutarnjeg pranja zuba, igraju manju ulogu.

Međutim, hrana koja se konzumira takođe igra značajnu ulogu u zdravlju zuba, a određene namirnice posebno su korisne za očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja.

Jagode su jedna od takvih namirnica. Ove sočne, crvene bobice nisu samo ukusne, već nude i niz zdravstvenih koristi, uključujući one koje se odnose na zdravlje zuba.

One sadrže malo kalorija, a istovremeno su bogate antioksidansima, nutrijentima, vitaminima i mineralima, što ih čini izuzetno zdravim izborom.

Neki od nutrijenata iz jagoda vrlo su važni za oralno zdravlje, kao što su:

  • Vitamin C. Vitamin C važan je za imunitet, a utiče i na jačanje mekih tkiva usta i desni, kao i na prevenciju bolesti desni.
  • Mangan. Mangan je mineral koji ljudsko telo ne može proizvesti, već se unosi isključivo iz hrane, a igra važnu ulogu u zdravlju kostiju, a samim tim doprinosi i čvrstoći zuba.
  • Kalijum. Kalijum deluje preventivno na povlačenje kalcijuma iz zuba i resorpcije zubne kosti.
  • Magnezijum. Magnezijum, posebno u kombinaciji sa kalijumom, ima izuzetan uticaj na zdravlje zuba, i doprinosi prevenciji povlačenja kalcijuma iz zuba, odnosno demineralizaciji zuba.
  • Vitamin B-9. Studije su pokazale da povećan unos folata nesumnjivo dovodi do bržeg oporavka kod upalnih procesa desni i pomaže kod smanjenja krvarenja desni.

Osim ovih vitamina i minerala, jagode sadrže i druge mikronutrijente važne za zdravlje zuba i desni u manjoj količini, kao što su vitamin K, kalcijum, fosfor i drugi.

Iako mekane i sočne, zbog svojih sitnih semenki jagode nisu jedna od preporučjivih hrana posle vađenja zuba, budući da ove semenke mogu lako da zapadnu u ranu i izazovu neprijatnost i bol.

Od svih ugljenih hidrata u jagodama, vlakna čine 26%. Konzumacija vlakana pomažu čišćenju ostataka hrane sa zuba i podstiče lučenje pljuvače koja spira bakterije i ostatke hrane sa zuba.

Ovo smanjuje količinu zubnog plaka koji se formira na zubima, tankog sloja bakterija i hrane koji mogu dovesti do pojave zubnog kamenca ili karijesa.

Ipak, kada je reč o jagodama i oralnom zdravlju, one su verovatno najpopularnije zahvaljujući navodnoj sposobnosti da izbele zube.

Jagode za izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba jagodama jedan je od popularnih vidova kućnog izbeljivanja zuba za koji se ponekad tvrdi da je izuzetno učinkovit.

Navodno, beljenje zuba postiže se zahvaljujući prisustvu limunske i jabučne kiseline u jagodama.

Međutim, u realnosti su efekti su zanemarljivi i kratkotrajni, a šteta koja može biti prouzrokovana delovanjem ovih kiselina na zube može biti znatna i dovesti do demineralizacije zuba i oštećivanja zubne gleđi.

Kada dođe do demineralizacije ili oštećenja zubne gleđi, proces remineralizacije jako dugo traje, a bakterijama se otvara put i olakšava stvaranje karijesa.

Neki recepti za izbeljivanje zuba jagodama uključuju mešanje sa sodom bikarbonom, kako bi se napravila pasta koja će izbeleti zube.

Abrazivna svojstva sode bikarbone zaista mogu pomoći u uklanjanju plaka i naslaga, ali mešanje sa jagodama će samo umanjiti ove pozitivne efekte, budući da će pranje ovako napravljenom pastom ostaviti slatke tragove koji nikako ne doprinose oralnom zdravlju.

Pacijenti koji žele da izbele zube, trebalo bi da odaberu neki od bezbednijih načina za izbeljivanje zuba.

Bez sumnje, najbezbedniji i najefikasniji način predstavlja profesionalno izbeljivanje zuba.

Zdravstvene koristi jagoda po opšte zdravlje

Konzumacija bobičastog voća, uključujući i jagode, povezano je sa smanjenim rizikom od pojave mnogih hroničnih bolesti i deo su zdrave, izbalansirane ishrane.

Jagode mogu da poboljšaju kardiovaskularno zdravlje, snize nivo šećera u krvi, pomognu u prevenciji kancera, snize krvni pritisak i pomognu kod konstipacije odnosno zatvora.

1. Bolesti srca i krvnih sudova

Bolesti srca su najčešći uzrok smrti kako u svetu, tako i kod nas.

Brojne studije su pokazale da konzumacija jagoda dovodi do poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja, povećavajući HDL (dobar) holesterol, snižavajući krvni pritisak i poboljšavajući funkciju trombocita u krvi.

Pored toga, jagode zahvaljujući antioksidansima smanjuju oksidativni stres i upale, i smanjuju nivo ukupnog holesterola i lošeg, LDL holesterola u krvi.

Zahvaljujući ovim svojstvima, jagode ne utiču povoljno samo na zdravlje srca, već i na prevenciju moždanog udara (šloga).

2. Snižavaju pritisak

Kalijum u jagodama nije koristan samo za zdravlje zuba i prevenciju gubitka kalcijuma, već je koristan i za ljude sa visokim pritiskom.

Kalijum je mineral koji pomaže u neutralisanju negativnih efekata natrijuma u ​​telu.

Povećanje unosa hrane bogate kalijumom može smanjiti krvni pritisak, što pomaže u sprečavanju srčanih i moždanih udara.

Adekvatan unos kalijuma vrlo je važan i donosi brojne zdravstvene koristi, no osobe koje pate od bolesti bubrega trebalo bi da budu oprezne, budući da višak kalijuma može izazvati ozbiljne komplikacije.

Osim jagoda, i drugo bobičasto voće je odlična hrana za spuštanje krvnog pritiska.

3. Regulišu nivo šećera u krvi

Nakon konzumacije ugljenih hidrata, telo ih razlaže na proste šećere i pušta u krvotok.

Organizam tada počinje da luči insulin, koji omogućava ćelijama da iskoriste šećer iz krvotoka i koriste ga kao gorivo ili ga uskladište.

Neravnoteža u regulaciji šećera u krvi i ishrana sa visokim sadržajem šećera povezana je sa povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. BMI kalkulator može pomoći u određivanju statusa telesne mase.

Studije su pokazale da konzumacija jagoda usporavaja varenje glukoze i smanjuje skokove glukoze i insulina u krvi nakon obroka bogatog ugljenim hidratima.

Zahvaljujući ovom efektu jagode mogu biti korisne za prevenciju metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Nelečen dijabetes može biti kontraindikacija kod ugradnje implanata, ali i faktor rizika kod brojnih oralnih bolesti i stanja, kao što je trnjenje jezika.

4. Pomažu kod konstipacije

Konstipacija, odnosno zatvor i neredovna stolica veoma su čest i neugodan problem.

Konzumiranje hrane bogate vlaknima, kao što su jagode, pomaže u održavanju redovnog pražnjenja creva.

Vlakna podstiču kretanje stolice kroz probavni trakt, što pomaže u sprečavanju zatvora.

Osim toga, kod rešavanja problema zatvora preporučuje se povećan unos tečnosti, posebno vode.

Budući da jagode sadrže preko 90% vode, njihova konzumacija i sa te strane može biti od koristi.

5. Pomažu u prevenciji kancera

Kancer je bolest koju karakteriše nekontrolisani rast abnormalnih ćelija i vrlo je često je povezan sa oksidativnim stresom i hroničnom upalom.

Brojne studije pokazuju da bobičasto voće može da pomogne u prevenciji nekoliko vrsta raka zahvaljujući svojoj sposobnosti da se bore protiv oksidativnog stresa i upale.

Istraživanja su pokazala jagode zaustavljaju formiranje tumora kod životinja sa rakom usta i u ćelijama raka jetre kod ljudi.

Zaključak

Jagode imaju malo kalorija, pune su vode, ukusne i pre svega zdrave.

Iako sadrže malo kalorija, jagode su bogate antioksidansima, nutrijentima, vitaminima i mineralima koji su važni za oralno zdravlje.

Ovo uključuje vitamin C, mangan, kalijum, magnezijum i vitamin B-9, kao i dijetetska vlakna.

Ovi nutrijenti mogu pomoći u prevenciji bolesti desni, očuvanju čvrstoće zuba i sprečavanju demineralizacije.

Iako su jagode korisne za zdravlje zuba, ne bi trebalo da zamene redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca i redovne preglede kod stomatologa.

Kada je reč o izbeljivanju zuba jagodama, ono ni u kom slučaju nije preporučjivo, i verovatno će doneti više štete nego koristi.

Osim zdravlja zuba, konzumacija jagoda može da donese brojne koristi po opšte zdravlje, uključujući prevenciju bolesti srca i krvnih sudova, poboljšanu regulaciju nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, prevenciju kancera i pomoć kod zatvora.