Izbeljivanje zuba: Profesionalno ili kućno, efikasnost i rizici

Izbeljivanje zuba je čisto estetska procedura koja se može obaviti na više načina, a najčešće se koriste preparati na bazi vodonik peroksida različitog intentziteta.

Različita sredstva sadrže različit procenat vodonik peroksida, a od količine vodonik peroksida u rastvoru zavisi način upotrebe, ali i efikasnost i sigurnost korišćenja ovih preparata.

Neki preparati uključuju izlaganje zuba UV zracima koji ubrzavaju izbeljivanje i pospešuju hemijsku reakciju koja dovodi do efekta beljenja zuba.

Izbeljivanje zuba može se podeliti na dve osnovne grupe:

    k
  1. Profesionalno izbeljivanje zuba. Tretman podrazumeva beljenje u stomatološkoj ordinaciji, od strane stomatologa.
  2. Kućno izbeljivanje zuba. Ovaj način izbeljivanja zuba podrazumeva samostalno izbeljivanje u kućnim uslovima, uz pomoć preparata koji se prodaje u stomatološkim ordinacijama, drogerijama, apotekama i slično.

Kako rade preparati za izbeljivanje zuba?

Bilo da je reč o profesionalnom ili kućnom izbeljivanju zuba, preparati koji se koriste su slični i bazirani na vodonik peroksidu.

Razlika između profesionalnih i kućnih preparata za beljenje je u količini odnosno procentu vodonik peroksida koji se nalazi u preparatu.

Preparati koje koriste stomatolozi su koncentrovaniji, zahtevaju opreznije rukovanje, ali i donose brže i vidljivije rezultate.

Veoma često za izbeljivanje zuba i ubrzavanje hemijske reakcije koriste se UV lampe.

Aaktivna supstanca sredstva za izbeljivanje, vodonik peroksid, se u kontaktu sa UV zracima razlaže na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, menjajući njihovu molekularnu strukturu.

U ovoj hemijskoj reakciji stvaraju se manji molekuli koji reflektuju svetlost na drugačiji način čime se ostvaruje efekat izbeljivanja.

To znači da kod izbeljivanja zuba nema brušenja zuba, niti se oštećuje zubna gleđ. Ipak, nestručno i nepažljiva upotreba sredstava za beljenje zuba može dovesti do oštećivanja gleđi, zbog čega se preporučuje beljenje od strane stomatologa.

Nakon tretmana beljenja pacijent može osetiti osetljivost zuba i desni, kao i blagu neprijatnost koja spontano nestaje nekoliko sati do nekoliko dana nakon izbeljivanja.

Neki preparati, a profesionalni gotovo uvek, u svom pakovanju sadrže i gel za remineralizaciju koji se nanosi nakon izbeljivanja, kako bi se zubi što pre oporavili, i sprečilo oštećivanje gleđi.

Važno je napomenuti da tehnologija izbeljivanja zuba deluje samo na prirodne zube, te da nije moguće izbeliti zubne krunice ili mostove, koji se moraju zameniti novim kada dođe do njihovog prebojavanja.

Pacijenti se često pitaju i da li je moguće izbeliti mrtav zub, i odgovor je srećom potvrdan.

Do mrtvog zuba dolazi najčešće kao posledica gangrene zuba, odnosno umiranja pulpe zuba, posledice pulpitisa.

Profesionalno izbeljivanje zuba

Ordinacijsko izbeljivanje zuba, ili profesionalno izbeljivanje zuba kako se često naziva, obavlja se u stomatološkoj ordinaciji pod vođstvom stomatologa.

Najveći broj preparata i tretmana beljenja zuba može postići dve do četiri nijanse belje zube tokom jedne seanse.

Stomatolozi koriste preparate koji su znatno koncentrovaniji od onih koji su dostupni za kućno izbeljivanje.

Koncentrovaniji preparati zahtevaju oprezno rukovanje i tačno određeno vreme izloženosti na zubima, kako ne bi došlo do oštećivanja zubne gleđi.

Budići da stomatolozi kosite visoko koncentrovana sredstva, oni će najčešće nanati zaštitni gel na ivicu desni kako bi sprečili da dođe do povređivanja ili oštećenja desni, nakon čega će na zube naneti gel za izbeljivanje.

Neki preparati koriste UV lampu ili laser, kako bi se podstakla i ubrzala hemijska reakcija koja dovodi do efetka beljenja zuba.

Nakon 10 do 15 minuta, sredstvo za izbeljivanje se uklanja, a ovaj ciklus se može ponoviti do tri puta, u zavisnosti od vrste korišćenog preparata ali i željene nijanse zuba.

Izbeljivanje zuba je potpuno bezbolno i ne zahteva lokalnu anesteziju. Nakon samog tretmana može doći do osećaja preosetljivosti zuba, koji se može umanjiti ili prevenirati nanošenjem gela za remineralizaciju zuba.

Rezultati profesionalnog izbeljivanja zavise od životnih navika pacijenta, ali najčešće traju između šest meseci i godinu dana, nakon čega se procedura može ponoviti ukoliko postoji potreba.

Na brzinu potamnjivanja zuba i njihovog potamnjivanja utiču pre svega životne navike, poput pušenja i konzumacije tamnih namirnica i napitaka.

Osim toga, način i kvalitet održavanja higijene zuba direktno utiče na njihov izgled.

Slaba oralna higijena dovodi do povećane akumulacije plaka i zubnog kamenca, koji neophodno uklanjati redovnim stomatološkim procedurama skidanja kamenca.

Cena profesionalnog izbeljivanja zuba varira u zavisnosti od ordinacije i korišćene tehnologije, ali u proseku se kreće od 100 do 250 evra.

Kućno izbeljivanje zuba

Profesionalno izbeljivanje nije jedini način da pacijent dođe do beljih zuba.

Na tržištu je dostupan veći broj preparata za izbeljivanje zuba kod kuće, od kojih je najveći broj na bazi vodonik peroksida, poput profesionalnih preparata.

Glavna razlika između profesionalnih i preparata za kućno beljenje leži u različitom procentu u kom je vodonik peroksid zastupljen.

Što je procenat veći, neophodno je biti oprezniji prilikom primene preparata kako ne bi došlo do oštećivanja zubne gleđi i drugih neželjenih reakcija.

Pacijenti koji se odluče za ovaj način izbeljivanja moraju da pažljivo pročitaju uputstvo i striktno ga se pridržavaju, posebno u delu koji govori o trajanju tretmana, odnosno koliko zubi smeju da budu izloženi.

Neki preparati dolaze sa UV lampom, a često se oglašavaju kao aparat za izbeljivanje zuba, iako je vodonik peroksid zapravo ono što beli zube. Ostali oblici preparata izbeljivanje zuba kod kuće uključuju:

  • Trake za izbeljivanje zuba
  • Pasta za izbeljivanje zuba
  • Olovka za izbeljivanje zuba
  • Gel za izbeljivanje zuba
  • Trakice za izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba kod kuće obično je znatno manje efikasno od profesionalnog, upravo zbog slabije koncentrisanog preparata, ali na taj način se smanjuje šansa da se zubi oštete tokom izbeljivanja.

Cena preparata za izbeljivanje zuba kod kuće znatno varira od proizvođača do proizvođača, kao i njihova učinkovitost.

Često deluje da je kućno izbeljivanje znatno jeftinije, ali ukupan novac koji je potrebno izdvojiti za postizanje rezultata koji bi bili ostvareni nakon jednog profesionalnog tretmana često bude i veća.

Osim korišćenja proizvoda za izbeljivanje zuba u kućnim uslovima, popularne su i neke „uradi sam“ metode izbeljivanja, poput korišćenja kurkume za izbeljivanje zuba, aktivnog uglja ili proizvoda na bazi aktivnog uglja, kao i ispiranje usta hidrogenom.

Profesionalno ili izbeljivanje zuba kod kuće?

Oba načina uključuju korišćenje sličnih preparata, ali sa različitom koncentracijom aktivne supstance koja dovodi do efekta izbeljivanja, vodonik peroksida.

Po pravilu, što je koncentracija veća to je efikasnije i izbeljivanje i daje bolje rezultate, ali je i rizik od oštećivanja gleđi veći.

Ni jedan od opcija ne bi smela da ošteti zub pacijenta, već da dovede do efekta beljenja hemijskom rekacijom.

Nekada ovi tretmani uključuju korišćenje UV lampi, a sama procedura je bezbolna i ne podrazumeva brušenje zuba niti korišćenje anestezije.

Nažalost, hemijska reakcija koja dovodi do efekta beljih zuba ne deluje na veštačke zube poput krunica, mostova i proteza, koji se moraju zameniti u slučaju prebojavanja.

Pacijentima se obično preporućuje da izaberu profesionalno izbeljivanje zuba jer je u pitanju znatno efikasniji način koji će dati dugoročne efekte uz minimalne rizike, budući da se obavlja pod budnim okom stomatologa, a razlika u ceni najčešće ne opravdava potencijalne rizike kućnog izbeljivanja.