Kurkuma i kokosovo ulje za izbeljivanje zuba: Mit ili realnost?

Kurkuma, član porodice đumbira, obično se koristi kao začin za kuvanje i lekovita supstanca u mnogim tradicijama prirodnog lečenja.

U poslednje vreme, nekoliko studija bavilo se istraživanjem efikasnosti i učinkovitosti ove potentne biljke u lečenju stomatoloških poroblema, a sve popularnija je i upotreba kurkume za izbeljivanje zuba.

U ovom članku bavićemo se kurkumom za izbeljivanje zuba, ali i njenoj ulozi u očuvanja zdravlju zuba zuba i usta.

Nastavite sa čitanjem kako bi saznali da li kurkuma izbeljuje zube, kako napraviti pastu za zube sa kurkomom i kokosovim uljem, i koje benefite konzumacija i pranje zuba kurkumom pruža kada je oralno zdravlje u pitanju.

Kako izbeliti zube kurkumom?

Iako je kurkuma veoma dobro istražena i njene dobrobiti po zdravlje su potvrđene brojnim studijama, do sada nisu rađene studije koje se bave upotrebom kurkume za izbeljivanje zuba.

Samim tim, iskustva sa upotrebom kurkume za izbeljivanje zuba su individualna i anegodatalna.

Benefiti koje donosi upotreba i konzumacija kurkume za oralno zdravlje je značajno bolje istražena i tom temom ćemo se baviti nešto kasnije u članku.

Kurkuma za beljenje zuba može se koristiti na nekoliko načina, a ne savetuje se njena upotreba više od jednom dnevno.

Pranje zuba kurkumom

Najjednostavniji način za uvođenje kurkume u rutinu održavanja zuba je četkanje zuba kurkumom.

Na četkicu za zube potrebno je dodati malo čistog praha kurkume i operati zube kao i obično, nanoseći prah na zube i desni.

Nakon pranja ne treba odmah isprati usta, već je potrebno ostaviti prah da odstoji na zubima najmanje pet minuta, nakon čega treba temeljno isprati zube vodom.

Na kraju, treba detaljno oprati zube uobičajenom pastom za zube.

Za pranje zuba kurkumom i običnom pastom za zube ne treba koristiti istu četkicu.

Kurkuma će zahvaljujući pigmentima koje sadrži učiniti četkicu žutom, kao i sve tkanine koje dotakne, a ova boja se izuzetno teško skida pa se savetuje oprez.

Izbeljivanje pastom od kurkume i kokosovog ulja

Jedan od popularnih načina na koji se koriste kurkuma i kokosovo ulje za izbeljivanje zuba je pravljenje domaće paste za zube.

Recimo, jedan od često pominjanih načina i recepata podrazumeva mešanje četvrtine kašičicice praha kurkume sa osminom kašičice otopljenog kokosovog ulja.

Osim što pruža određene benefite za oralno zdravlje, kokosovo ulje može pomoći da se kurkuma bolje drži za zube i desni.

Neki recepti uključuju i dodavanje četvrtine kašičice sode bikarbone. Kap ili dve ekstrakta mente mogu poboljšati ukus paste.

Kao i u prethodnom slučaju, nakon pranja zuba četkicom koja je namenjena za pranje zuba pastom od kurkume, potrebno je detaljno oprati zube standardnom pastom i četkicom.

Električne četkice za zube možda mogu biti nešto efikasnije u detaljnom uklanjanju svih ostataka kurkume.

Gotove paste za zube sa kurkumom

Najjednostavniji način za uvođenje kurkume koje potencijalno može pomoći postizanju belih zuba, je kupovina pasta za zube koje već sadrže kurkumu.

Nažalost, ovakvi proizvodi nisu toliko česti i zastupljeni kao paste za zube sa aktivnim ugljem ili sodom bikarbonom.

Pored toga, gotove paste za zube sa kurkomom vrlo često sadrže zapravo izuzetno male količine kurkume, te će njene koristi u poređenju sa nanošenjem praha kurkume direktno na zube biti znatno manje.

Proizvodi izbeljivanje zuba na bazi kurkume

Slično pastama za zube sa kurkomom, moguće je pronaći sredstva za kućno izbeljivanje zuba koji su na bazi kurkume, ili sadrže određenu količinu ove supstance.

Oni bi trebalo da donesu slične efekte kao kupovna pasta za zube, mada je moguće da će imati viši sadržaj kurkume te da će dati bolje rezultate izbeljivanja.

Alternativno, ispiranje zuba hidrogenom ili korišćenje aktivnog uglja popularni su načini kućnog izbeljivanja zuba.

Rizici korišćenja kurkume za izbeljivanje zuba

Rizik od upotrebe kurkume za izbeljivanje zuba je voema nizak, naravno osim u slučajevima alergija.

Ne preporučuje se korišćenje kurkume u prahu za izbeljivanje zuba više od jednom dnevno.

Ovo se ne odnosi na gotove, komercijalne proizvode koji sadrže kurkumu budući da obično sadrže relativno malo kurkume u svom sastavu. Pre upotebe ovih sredstava detaljno pročitajte uputstvo.

Treba imati u vidu da kurkuma nije zamena za profesionalne tretmane izbeljivanja zuba.

Benefiti kurkume za oralno zdravlje

Osim potencijalnog efekta izbeljivanja zuba, kurkuma, odnosno njen aktivni sastojak kurkumin, može na različite načine da poboljša zdravlje zuba i desni.

Poput nekih vitamina i minerala, njeno uvođenje u ishranu može da doprinese prevenciji i unapređenju zdravlja.

Neki od prednosti koje donosi kurkuma za oralno zdravlje su u nastavku.

Smanjuje upalne procese

Postoji mnogo problema sa zubima koji uzrokuju upalne procese, a dva najčešća su gingivitis i parodontalna bolest.

Gingivitis je bolest desni koju karakterišu crvenilo, krvarenje desni, iritacija i pojava otoka.

Parodontalna bolest, koja se naziva i parodontitis, paradentoza ili bolest desni, podrazumeva upaljeno i inficirano meko tkivo usta.

Jedna studija je pokazala da pasta za zube od kurkume može smanjiti plak i upalne procese, a može se koristiti i preventivno.

Kokosovo ulje je često deo prirodnih lekova protiv zubobolje.

Sprečava pojavu karijesa

Kurkuma ima sposobnost da smanji prisustvo i količinu bakterija koje izazivaju karijes.

Stoga redovna upotreba kurkume može da pozitivno utiče na zdravlje zuba, smanjujući rizik od kvarenja zuba i nastanka karijesa.

Pored toga, kokosovo ulje može se uvesti u rutinu održavanja higijene tako što će se njim redovno ispirati usta.

Mućkanje kokosovog ili drugih vrsta ulje u ustima dovodi do smanjenog broja bakterija, što dovodi do čitavog niza prednosti po oralno zdravlje, uključujući i smanjen rizik od nastanka karijesa ili upalne desni.

Otkriva plak

Kurkuma može pomoći da se utvrdi količina plaka i gde se on nalazi u ustima.

Koristeći prirodnu, intenzivno žutu boju kurkume, stomatolog može da oboji plak u žuto nakon čega će uz upotrebu posebne vrste lampe lakše otkriti gde je nataložen plak.

Taloženje plaka dovodi do stvaranja zubnog kamenca, a kasnije i karijesa.

Smiruje bakterije infekcije

Zahvaljujući svojim jakim antibakterijskim sposobnostima, kurkuma se može koristiti za smanjenje infekcije unutar kanala korena zuba.

Ipak, ovo nije zamena za tretman kanala korena zuba, i treba koristiti kurkumu isključivo kao dodatak adekvatnoj stomatološkoj terapiji.

Zaključak

Kurkuma se veoma često pominje kao efikasan tretman za izbeljivanje zuba.

Kao što smo objasnili, načini na koji kurkuma može doprineti oralnom zdravlju su brojni, no naučni dokazi i studije koje pokazuju da se kurkuma može efikasno koristiti za bele zube za sada ne postoje.

Samim tim, efekti korišćenja praha kurkume, kurkume i sode bikarbone ili kurkume i kokosovog ulja za beljenje zuba su individualni i anegdotalni.

Imajući u vidu da je upotreba kurkume bezbedna i da može pružiti druge zdravstvene benefite, vredi pokušati njenu upotrebu i u ovu svrhu.

U svakom slučaju, upotrebu sredstava napravljenih u kućnim uslovima treba ograničiti na jednom dnevno.

Upotreba kurkume ne predstavlja zamenu za profesionalne tretmane izbeljivanja niti lečenja bolesti zuba i desni već isključivo dodatni prirodni tretman.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.