Klimanje stalnih zuba: Kako zaustaviti raskliman zub?

Sveže informacije

Klimanje stalnih zuba kod odraslih je alarmantno stanje koje zahteva hitnu posetu stomatologu koji u nekim slučajevima zaustaviti raskliman zub i sačuvati zub.

Neki od mogućih uzroka koji dovode do klimanja zuba su bolesti desni, povrede i udarci, osteoporoza i drugi.

U ovom članku govorimo o tome kada je i da li je moguće zaustaviti raskliman zub, odnosno kako izgleda lečenje, koji su uzroci i načini da se spreči ovo neugodno stanje.

Lečenje rasklimanog zuba

Način i uspešnost lečenja rasklimanog zuba direktno zavisi od uzroka koji je doveo do klimanja.

U delu koji objašnjava uzroke biće objašnjeni mogući načini lečenja povezani sa svakim od uzroka, a oni uključuju opcije kao što su:

 • Terapija kanala korena zuba. Lečenje zuba i vađenje živca mogu pomoći da se spreči gubitak zuba.
 • Lekovi i antibakterijske tečnosti ispiranje za usta. Kod bolesti desni, upotreba lekova ili antibakterijskih tečnosti može dovesti do suzbijanja upale i smanjenja broja bakterija.
 • Hirurgija. Različite hirurške procedure mogu biti neophodne kako bi se sačuvao zub, uključujući apikotomiju, uklanjanje bolesnog tkiva i druge.
 • Nadoknada vilične kosti. Uznapredovala bolest desni može oštetiti viličnu kost koja daje potporu zubu, koja se potom mora nadoknaditi.
 • Ortodontska terapija i gume za zube. Kod ozbiljnih slučajeva malokluzije ili oštećenja zuba usled škrgutanja ili sportskih povreda, upotreba proteza i štitnika za zube može biti od koristi.
 • Lečenje osnovnog zdravstvenog stanja. Neka zdravstvena stanja poput dijabetesa ili osteoporoze mogu dovesti do problema sa zubima.

Primarni cilj lečenja je da se sačuva prirodni zub, što je apsolutni prioritet prilikom kreiranja optimalnog plana lečenja.

Ukoliko pak lečenje nije moguće ili ne da željene rezultate, izgubljen zub bi trebalo što pre nadoknaditi veštačkim zubom, kako bi se pacijentu omogućilo da normalno jede i govori, ali i kako bi se sprečio gubitak vilične kosti do kog dolazi po gubitku zuba.

Najboljim rešenjem za nadoknadu zuba smatraju se zubni implanti, koji u potpunosti nadoknađuju prirodni zub, kako njegov koren, tako i vidljiv deo, odnosno krunicu.

Osim implanata, zub može biti nadoknađen i zubnim mostom, koji je vezan za okolne zdrave zube i ima ulogu da premosti prostor izgubljenog zuba.

Druge opcije mogu uključivati različite vrste proteza za zube i kombinovanih protetskih radova, kao što je All-On-4.

Uzroci klimanja stalnih zuba

Različiti faktori mogu dovesti do klimanja zuba kod odraslih osoba, a u nastavku slede najčešći uzroci kao i uobičajeni načini lečenja.

Bolest desni

Bolest desni je najčešći uzrok klimanja i gubitka zuba budući da ukoliko se ne leči, bolest desni dovodi do uništavanja vilične kosti i potpornih struktura zuba.

Čak 70% gubitaka zuba izazvano je ovim stanjem, a procenjuje se da od njega pati i do 40% ljudi.

Parodontitis, kako se još naziva, uključuje upalu i infekciju desni, a može biti izazvana lošim održavanjem oralne higijene.

Ukoliko se ne održava dobra oralna higijena pranjem zuba i korišćenjem zubnog konca, bakterije, ostaci hrane i pljuvačka formiraju zubni plak.

Zubni plak koji se zadrži na zubima duži vremenski period može izazvati različite probleme, uključujući karijes, pojavu zubnog kamenca i upalu desni, gingivitis.

Kada jednom očvrsne na zubima, zubni plak se pretvara u kamenac, a za razliku od plaka, skidanje kamenca sa zuba može obaviti isključivo stomatolog.

Kamenac može dovesti do povlačenja desni, stvarajući parodontalne džepove koji se mogu inficirati i dovesti do upale i bolesti desni.

Ukoliko se ne leči, bolest desni počinje da oštećuje tkivo i kost koja zubu pruža potporu i stabilnost, što dovodi do klimanja i na kraju gubitka zuba.

Drugi simptomi bolesti desni uključuju:

 • Krvarenje desni
 • Osetljive ili crvene desni
 • Otečene desni
 • Povlačenje desni
 • Pomeranje zuba

Dijabetes je jedan od faktora rizika za nastanak bolesti desni, pa je držanje ovog stanja pod kontrolom od velike važnosti kako po opšte, tako i po oralno zdravlje.

Osim toga, trudnički gingivitis je veoma često stanje koje se javlja usled promene nivoa hormona tokom drugog stanja.

Gingivitis pogađa od 60 do 75% žena tokom trudnoće, koje bi trebalo da i u toku ovog perioda redovno posećuju stomatologa radi kontrole i držanja ovog stanja pod kontrolom.

Ipak, trudnički gingivitis veoma retko dovodi do gubitka zuba i ozbiljnih komplikacija, već obično spontano prolazi nakon trudnoće uz adekvatnu higijenu zuba, bez potrebe za stomatološkim procedurama tokom trudnoće.

Lečenje bolesti desni

Krvarenje desni je očigledan i siguran znak da je prisutna upala i dovoljan razlog za javljanje stomatologu.

U zavisnosti od faze bolesti, različiti tretmani su na raspolaganju.

Neke od stomatoloških procedura mogu uključivati detaljno čišćenje zuba i korena zuba, upotrebu antibiotika i hirurške procedure.

Hirurške procedure podrazumevaju postupke kojima se uklanja bolesno tkivo (gingivektomija), režanj operaciju, presađivanje desni ili kosti i druge.

Ove operacije obavljaju se u lokalnoj anesteziji.

Povreda zuba

Povrede zuba su jedan od čestih uzroka koji dovode do klimanja, gubitka ili loma zuba.

Traume zuba mogu biti različite:

Povrede zuba, odnosno oštećenja koja su duboka mogu biti uzrok zubobolje, a bol se usled bolje prokrvljenosti noćna zubobolja može biti intenzivnija.

Najbolja opcija za smanjenje bola je upotreba lekova za zubobolju do posete stomatologu.

Šta raditi u slučaju povrede zuba?

Ukoliko dođe do povrede zuba, trebalo bi se neodložno javiti stomatologu kako bi se pronašao najbolji način lečenja i sprečio gubitak zuba ili dalje oštećivanje zuba ili povređivanje.

Osim toga, prelom i dislokacija vilica predstavljaju urgentno medicinska stanja, pa ukoliko je usled traume prisutan intenzivan bol u vilici neophodno potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Lečenje oštećenog zuba može uključivati upotrebu krunica, ili drugih protetskih radova poput luminira ili keramičkih i kompozitnih faseta.

Ukoliko je uzrok klimanja i labavih zuba ortodontski problem, nošenje fiksne proteze može biti neophodno.

Na kraju, osobe koje pate od bruksizma ili se bave sportovima sa povećanim rizikom od povrede zuba, trebalo bi da koriste gume za zube kako bi sprečili povrede ili dalje oštećenje zuba.

Osteoporoza

Osteoporoza je stanje koje dovodi do slabljenja kostiju, koje postaju porozne i krte. Kod osoba koje pate od osteoporoze čak i najmanji udarac može dovesti do preloma kostiju, uključujući i zube.

Osteoporoza obično pogađa kičmu, kukove i zglobove, no može dovesti i do oštećenja kosti vilice koje usled toga prestaju da čvrsto drže zube na mestu.

Kao posledica smanjene gustine kostiju, zubi mogu da počnu da se klimaju ili da ispadnu.

Pored toga, određeni lekovi za osteoporozu mogu imati negativan uticaj na viličnu kost, pa ukoliko dođe do problema sa zubima tokom primene lekova, trebalo bi razgovarati sa doktorom i stomatologom u vezi eventualne promene terapije.

Osobe koje pate od osteoporoze trebalo bi da izbegavaju stomatološke operacije, budući da ovo stanje u velikoj meri utiče na oporavak nakon hirurških procedura.

Iz ovog razloga, osobe koje pate od osteoporoze najčešće nisu kandidati za ugradnju implanata.

Prevencija

Apsolutna prevencija klimanja zuba nije moguća, no svako može preduzeti određene korake kako bi se unapredilo oralno zdravlje i smanjio rizik od povreda zuba.

Ovo pre svega podrazumeva temeljno pranje zuba dva puta dnevno, mekanom četkicom, koristeći pastu za zube sa fluorom.

Pored toga, čišćenje zuba zubnim koncem ili irigatorom za zube gotovo da je podjednako važno, budući da se na ovaj način uklanjaju ostaci hrane iz prostora teško dostupnih za čišćenje četkicom.

Nošenje štitnika za zube tokom bavljenja sportom ili kod škrgutanja zubima značajno smanjuje rizik od oštećivanja i povreda zuba.

Držanje određenih vitamina i minerala pod kontrolom može biti važno, naročito kod osoba koje pate od osteoporoze.

Pre svega, važno je pratiti vrednosti vitamina D i kalcijuma, vitamina i minerala važnih za oralno zdravlje.

Na kraju, uzdržavanje od pušenja, otvaranja flaša zubima, grickanja leda i sličnih navika može smanjiti šansu da dođe do povrede zuba.

Zaključak

Klimanje zuba kod odraslih osoba je simptom koji ne treba zanemariti, budući da će u slučaju izostanka adekvatne terapije najverovatnije dovesti do gubitka zuba.

Stalni zubi mogu se klatiti iz različitih razloga, no najčešće su u pitanju bolest desni ili traume zuba koje dovode do oštećivanja potpornih struktura zuba.

Kako bi sačuvali zub ili sprečili dalje komplikacije, stomatolozi imaju čitav niz različitih procedura na raspolaganju.

One uključuju temeljno čišćenje zuba, upotrebu lekova i hirurgiju.

Adekvatna oralna higijena i upotreba štitnika za zube tokom sportskih aktivnosti i kod škrgutanja zubima može se smanjiti rizik od pojave rasklimanog zuba.