Gume za zube: Koje vrste štitnika postoje, cena, trajanje

Sveže informacije

Gume za zube su zapravo štitnici koji mogu imati različite namene. Oni mogu pomoći kod škrgutanja zubima, ali i zaštiti zube od sportskih povreda.

Štitnik za zube može se kupiti kao gotov proizvod ili izrađen po meri od strane stomatologa.

Štitnici za zube pokrivaju zube, a uobičajeno se nose na gornjim zubima. U nekim slučajevima može se koristiti i štitnik za donje zube.

Prevencija različitih bolesti i povreda u razvijenim zemljama je na visokom nivou, no na našim prostorima ta grana medicine i stomatologije razvija se nešto sporijim tempom.

Iako je oduvek važilo da je bolje sprečiti nego lečiti, nažalost doktori se i dalje u znatno većoj meri bavi lečenjem nego prevencijom, što je slučaj i kada su u pitanju oralna oboljenja kao i povrede zuba i usta.

U ovom članku govorimo o gumama za zube, objasnićemo koje vrste postoje, koja je njihova cena, kome su potrebni, koliko traju i kako ih održavati.

Vrste štitnika za zube

Sa razvojem različitih tehnologija izrade i usavršavanjerm kvaliteta gume u stomatološkoj praksi, danas postoje dve vrste štitnika za zube koji se veoma često koriste:

  1. Sportski štitnici. Za prevenciju povreda u kontaktnim i ekstremnim sportovima.
  2. Guma za zube za spavanje. Kod prisutnog bruksizma, odnosno škrgutanja zubima.

Dostupni su kao gotov proizvod, a kvalitetnija i bolja rešenja podrazumevaju personalizovanu izradu na osnovu otiska zuba.

U okviru ovih grupa postoje razlike izradi, ali princip je isti. Oni se izrađuju na osnovu otisaka vilica pacijenta i prilagođavaju se nameni.

Sportski štitnici za zube

U okviru teme o štitnicima za zube po meri, veoma važno mesto zauzimaju sportski štitnici za zube.

Sportske gume za zube trebalo bi da koriste osobe svih uzrasta, uključujući i decu i odrasle, koji se bave kontaktnim sportovima kao što su košarka, fudbal, i drugi.

Međutim, čak i osobe koje se bave beskontaktnim sportovima poput gimnastike, ili sportovima povećanog rizika, poput biciklizma, skejtborda ili skijanja koji mogu predstavljati rizik od povrede usta, imaće koristi od nošenja štitnika za usta.

Pored zuba, štitnik za zube tokom sporta može pomoći u smanjenju rizika od povreda usana, jezika i mekih tkiva usta.

Postoje tri vrste sportskih štitnika za zube:

  1. Gotovi sportski štitnici
  2. Polugotovi sportski štitnici
  3. Individualni sportski štitnici

Gotovi i polugotovi sportski štitnici za zube

U slobodnoj prodaji postoje potpuno gotovi sportski štitnici za zube, koji se prodaju najčešće u prodavnicama sportske opreme.

Najveći problem ovih štitnika je u tome što ne naležu blisko na zube i desni i sportista sve vreme mora da ga pridržava stiskom zuba što ima uticaj na disanje.

Samim tim troši se dodatna energija na pridržavanje ove gume, a vrlo je upitan i nivo zaštite obzirom na to da se ne drži na zubima samostalno.

Druga vrsta sportskih štitnika su polugotovi štitnici za zube koji se takođe mogu naći u slobodnoj prodaji.

U pitanju je procedura u kojoj sportista dobija masu koju samostalno meša, a zatim postavlja na zube i grize tu masu. Nakon određenog vremena, materijal se stvrdne i na taj način vrši zaštitu usta tokom sportskih aktivnosti.

Mana ovih štitnika je u tome što na mestima najjačeg zagriza, masa štitnika je ubedljivo najtanja, a upravo na tim mestima tokom bavljenja sportom dolazi do razvijanja najsnažnijih sila.

Takođe, vremenom, iako u početku bolje prianja od gotovih štitnika, i polugotovi štitnik gubi svoja zaštitna svojstva i materijal popušta.

Kao posledica toga, nakon određenog vremena sportista i njega mora snažno pridržavati na zubima.

Gotovi i polugotovi štitnici kao mane imaju i osobine da se izuzetno brzo troše, a zbog svoje strukture prijemčiviji su za bakterije te posle kratkog vremenskog perioda moraju biti zamenjeni novim.

Njihova cena je niska i koštaju svega nekoliko stotina dinara.

Individualni sportski štitnici

Najbolji vid zaštite usta i zuba tokom sporta predstavljaju individualni sportski štitnici.

Naravno, u okviru ove grupe postoje razlike, pa su dostupni jednostavniji štitnici, ali i oni koji trenutno predstavljaju svetski najviši standard u prevenciji povreda u sportu.

Jednostavna opcija sportskog štitnika izrađuje se na osnovu otiska zuba pacijenta, a zatim se u jednom sloju od gume na specijalnom aparatu formira štitnik koji savršeno stoji na zubima tokom svih sportskih aktivnosti.

Sportista ne mora pridržavati štitnik na zubima, a samim tim disanje, ali i rezultat često budu znatno bolji.

Vrsta gume koja se koristi u stomatološkoj praksi za ovu namenu su vrhunskog kvaliteta, stoga i trajniji.

Ovakvi štitnici koštaju od 50 do 100 evra, u zavisnosti od tehnologije izrade i kvaliteta gume od koje je štitnik izrađen.

Pored njih, dostupne su i specijalne vrste sportskih štitnika koje mogu biti izrađene u tri sloja, sa mogućnošću dizajniranja po želji, što predstavlja dodatni estetski benefit.

No, ono što je najvažnije kada su ovi štitnici u pitanju, je potpuna sigurnost tokom bavljenja sportom, perfektno prianjanje na zube i desni i zaštita tih i svih drugih struktura kao i sprečavanje direktnih i indirektnih lomova zuba vilice.

Ovakvi štitnici su dugotrajni, izrađuju se na osnovu otisaka obe vilice, registracije zagriza i višeslojni su.

Njihova cena kreće se od 100 do 200 evra, a na cenu utiče vrsta korišćenog materijala kao i da li je u pitanju rešenje sa personalizovanim izgledom ili tipsko rešenje.

Individualni štitnici, kako jednostavni tako i ovi visokokvalitetni kao manu imaju višu cenu, no samo inicijalno.

Svaka posledica povrede zuba poput loma, izbijanja jednog ili više zuba mnogostruko je skuplja za lečenje od štitnika koji će tu povredu sprečiti.

Nošenje bilo kakve zaštite svakako je bolje od bavljenja rizičnim sportom bez zaštite zuba, no preporuka je da se sportisti odluče za neku od kvalitetnijih opcija jer će biti sigurni u dužem vremenskom periodu.

Nije zanemarljiv podatak, pogotovo za profesionalne sportiste, da je disanje sa individualnim štitnikom tokom bavljenja sportom značajno bolje, dotok kiseonika viši i gotovo bez izuzetka rezultati su bolji.

Važno je znati i da skoro u svim svetskim zvaničnim klubovima svih sportova, nošenje individualnog štitnika za zube predstavlja beskompromisnu obavezu.

Štitnici za bruksizam

Osim sportskih štitnika postoje i štitnici u slučaju bruksizma, odnosno pojave prekomernog stiskanja vilice ili škrgutanja zubima tokom dana ili češće tokom sna.

Guma za zube koje se nosi kod bruksizma često se naziva splint za zube, folija za bruksizam ili proteza za bruksizam, ali reč je o istim ili veoma sličnim proizvodima.

Tokom bruksizma dolazi do razvijanja vrlo jakih sila, te se zubi troše, zaravnjujući se ivice i kvržice.

Usled bruksizma takođe može da se javi bol u mišićima lica, glavobolje, a takve sile u velikoj meri utiču i na vilični zglob i izazovu bol u vilici.

Ukoliko dođe do bola u vilici, od koristi mogu biti vežbe za vilični zglob, koje će ojačati zglob i povećati njegovu fleksibilnost, što može smanjiti tegobe.

Zbog toga je idealno da, nakon utvrđenog prisutnog bruksizma, stomatolog preporuči i nošenje štitnika koji ima ulogu da amortizuje štetne sile koje se tokom ovog procesa razvijaju.

Ti štitnici se takođe izrađuju od visokokvalitetnih guma, vrlo čvrsto prianjaju za zube, pa ne može doći do spadanja tokom dana ni noći.

Veoma su trajni, pa se mogu nositi čak i do dve godine.

Štitnici za bruksizam imaju višestruke benefite i sprečavaju sva oštećenja koja mogu nastati tokom ove parafunkcije.

Njihova izrada je brza i jednostavna, a cena varira u zavisnosti od tipa štitnika i kreće se od 50 do 100 evra.

Gume za spavanje su dugotrajne su i kvalitetne, komforne za nošenje i pomažu u sprečavanju izuzetno teških strukturnih oštećenja zgloba, kao i drugih mekih i čvrstih struktura vilice.

Kada bi trebalo nositi štitnik?

Kao sastavni deo prevencije, nošenje štitnika i guma za zube bi trebalo da preporuči stomatolog.

Nakon detaljnog pregleda i razgovora sa pacijentom određuje se realna potreba za nošenjem nekih od ovih vrsta štitnika.

Posebno je značajan pregled u slučaju bruksizma, budući da pacijenti često sami ne mogu uvideti da je došlo do određenih promena kao posledice bruksizma.

Najčešće pacijenti ne znaju da glavobolje ili bolovi u mišićima mogu poteći od ove parafunkcije, a stomatolog na rutinskom pregledu vrlo lako može uočiti da neko pati od bruksizma što može biti potpuno nova informacija za pacijeta koji nije svestan prisustva ovog stanja.

Oštećenje zuba tokom škrgutanja zubima može zahtevati nadogradnju zuba.

Kada su sportski štitnici u pitanju, bilo da se radi o amaterskom, profesionalnom, sportu jakog ili slučajnog kontakta nošenje štitnika smatra se neophodnim.

U skladu sa svojim finansijskim mogućnostima pacijent će se odlučiti za neki od ranije navedenih vrsta štitnika, a preporuka je da bi to trebalo da budu isključivo individualni sportski štitnici.

Štitnici za zube i fiksna proteza

Takođe, velika prednost je i mogućnost izrade individualnih štitnika za pacijente koji nose fiksne proteze.

Jedina mana je to što se kod takvih pacijenata usled pomeranja zuba moraju češće izrađivati novi štitnici, što može biti dodatno finansijsko opterećenje.

Zbog toga se smatra da u ovim slučajevima za amaterske sportiste od privremene pomoći mogu biti i polugotovi štitnici dok se ne završi terapija ispravljanja zuba fiksnom protezom.

Naravno, ukoliko je pacijent u mogućnosti, izrada individualnog štitnika i u ovom slučaju se smatra ubedljivo najboljom opcijom.

Osim fiksne proteze, osobe koje imaju ugrađene protetske radove kao što su zubni mostovi, krunice ili implanti, trebalo bi obavezno da koriste štitnike za zube kako bi sprečili oštećenje ovih protetskih radova.

Pored toga, trauma vilice je jedan od čestih razloga otkaza zubnih implanata.

Koliko traju štitnici za zube i kako se održavaju?

U zavisnosti od vrste štitnika, trajnost i održavanje štitnika za zube je različito.

Individualni sportski i štitnici za bruksizam se održavaju vrlo jednostavno.

Kako su izrađeni od gume, održavaju se jednostavnim ispiranjem hladnom vodom nakon nošenja i odlaganjem u kutijicu koja na sebi ima rupice kako bi višak vlage mogao da se izbaci.

Neophodno je izbegavati abrazivne paste i svoje čak i meke četkice koje mogu narušiti površinsku strukturu gume i skratiti njihov vek trajanja. Svako četkanje gume može dovesti do njenog oštećenja i smanjiti efikasnost zaštite.

Takođe je važno da voda bude hladna, budući da bi topla ili vruća voda dovele do deformacije gume.

Trajnost je uslovljena učestalošću nošenja kao i ispravnim održavanjem.

Primera radi, ukoliko sportista ima više treninga dnevno, čak i uz ispravno održavanje, štitnik će trajati najviše jednu do dve godine.

Ono što je važno znati je da, kao i svako sredstvo, štitnici imaju svoj vek, ali ga pacijent može značajno produžiti ukoliko ga pravilno održava.

Nije zanemarljivo i to kakvog kvaliteta je guma koja se koristi za izradu, pa se uvek preporučuje odabir kvalitetnih guma za zube.

Zbog toga prednost treba dati renomiranim i uskospecijalizovanim proizvođačima guma za zube, koji imaju proveren i dokazan kvalitet.

Zaključak

Prevencija u svim medicinskim granama, a tako i u stomatologiji treba da bude zlatni standard. Svaka sanacija predstavlja veće opterećenje i po pitanju odvojenog vremena, bola i finansija u odnosu na prevenciju.

Zbog toga su preventivni stomatološki pregledi od izuzetne važnosti, kako bi se prisustvo svih eventualnih problema otkrilo u samom začetku.

Stomatološki problemi koji se može otkriti tokom rutinskog pregleda uključuje i bruksizam, koji će zahtevati nošenje noćnog štitnika za zube kako bi se sprečile komplikacije ovog stanja i oštećivanje zuba i drugih delova vilice.

Kada su sportisti u pitanju, nošenje štitnika u gotovo svim vrstama sporta neophodno, jer se povrede dešavaju i u sportovima gde je kontakt slučajan, ali su posledice jednako kompleksne kao i u kontaktnim ili ekstremnim sportovima.