Keramičke fasete: Šta su, procedura, održavanje, cena

Keramičke fasete su tanke ljuspice izrađene od keramike ili porcelana po meri zuba osobe za koje se izrađuju i ugrađuju se na prednji, vidljivi deo zuba.

Drugi naziv za keramičke fasete su indirektne fasete, budući da se ne izrađuju direktno na zubu pacijenta kao kompozitne fasete, već ih zubni tehničar u laboratoriji izrađuje na osnovu otiska zuba.

Uloga keramičkih faseta je pre svega estetska i ima ulogu da pokrije pukotine i manja oštećenja zuba, mrlje i druge kozmetičke nedostatke.

U ovom članku ćemo se detaljno baviti keramičkim fasetama, objasniti šta su i kada se koriste, kako izgleda procedura ugradnje i koja je cena keramičkih faseta.

Osim toga, biće reči o tome koje su druge vrste faseta, i kada je koja vrsta najbolji izbor.

Šta su keramičke fasete?

Keramička faseta je veoma tanka ljuspica od keramike u boji zuba koja je cementirana preko površina zuba kako bi se ispravili problemi sa zubima, uključujući istrošenu zubnu gleđ, blago nepravilan položaj ili razmak između zuba, promenu boje zuba i pukotine.

Iako fasete spadaju u kategoriju estetske stomatologije, one takođe mogu pomoći u nekim slučajevima koji uzrokuju i funkcionalne probleme sa zubima, budući da štite zub i eliminišu potrebu za drastičnijim tretmanima.

Njihova ugradnja podrazumeva brušenje zuba, no u pitanju je veoma tanak sloj zuba, znatno tanji u odnosu na ugradnju zubnih krunica.

Pored toga, postoji i posebna vrsta keramičkih faseta, koje ne zahtevaju brušenje zuba, a koje se nazivaju luminiri ili no-prep viniri.

Zubne fasete mogu rešiti veliki broj različitih estetskih problema sa zubima, uključujući:

  • Oštećenja zubne gleđi. Zubna gleđ se može prirodno istrošiti tokom vremena usled različitih životnih navika, poput pušenja, konzumacije gaziranih napitaka, čaja i kafe ili čak upotrebe određenih lekova. Pored toga, erozija zubne gleđi može biti posledica genetske predispozicije.
  • Istrošenost zuba. Zubi vremenom prirodno počinju da se troše usled upotrebe.
  • Oštećenja zuba. Ukoliko dođe do oštećenja zuba usled traume ili drugih uzroka, polomljen zub može biti nadoknađen uz pomoć faseta.
  • Mali zubi. Fasete se mogu koristiti za nadogradnju malih zuba kako bi se postigao bolji izgled i funkcionalnost.
  • Loše poravnati zubi. Neravni zubi mogu nastati usled škripanja zuba i kao posledica opšteg habanja i istrošenosti. Ovo može dovesti do problema sa zagrizom, odnosno malokluzije, pored problema sa izgledom. Česo se koriste i umesto ortodontskog ispravljanja jednog zuba.
  • Promena boje. Prebojenost zuba može se rešiti profesionalnim izbeljivanjem zuba, ali ponekada ovaj tretman nije dovoljan da bi se postigli željeni rezutlati.

Postavljanje faseta moguće je samo kada su zubi zdravi, odnosno kada nema prisustva karijesa ili bolesti desni.

Ukoliko je prisutna neka bolest zuba, poput gingivitisa ili paradentoze, neophodno je prvo izlečiti ovo stanje, pa tek onda pristupiti postavljanju keramičkih faseta.

Keramičke fasete su personalizovano rešenje, odnosno izrađuju se za svakog pacijenta prema otisku njegovih zuba, tako da se one po svim karakteristikama odgovaraju prirodnim zubima.

Ovo znači da se postiže izgled, oblik, boja i veličina zuba tako da se oni savršeno uklapaju sa prirodnim zubima i praktično se ne primećuje da je reč o keramičkoj ljuspici.

Izuzetak je tretman Hollywood smile, koji podrazumeva kompletnu transformaciju osmeha, i podrazumeva da se fasete ugrađuju na obe vilice, na sve vidljive zube.

U ovim slučajevima, uobičajeno je da se biraju znatno belje nijanse zuba, kao i da se teži postizanju savršenog oblika i veličine zuba radi postizanja maksimalnog efekta ovog tretmana.

Koliko traju keramičke fasete?

Životni vek keramičkih faseta je uobičajeno deset do 15 godina.

Tokom ovog perioda, potrebno je adekvatno održavanje, no održavanje faseta se ne razlikuje u odnosu na održavanje dobre oralne higijene prirodnih zuba.

Ukoliko dođe do odlepljivanja ili loma fasete, na njeno mesto se najčešće može ugraditi nova faseta ili krunica uz brušenje prethodno nanetog cementa.

Ako se na zub na kome se ranije nalazila faseta sada ugrađuje krunica, verovatno će biti neophodno dodatno brušenje, budući da za razliku od fasete koja se cementira na prednji deo zuba, krunica je veća i obuhvata površinu celog zuba, a ne samo njenog prednjeg dela.

Tokom vremena, za razliku od kompozitnih faseta, keramičke fasete neće promeniti boju budući da je keramika znatno otpornija na spoljne uticaje, poput konzumacije nekih vrsta hrana i pića ili pušenja.

Vrste faseta

U prethodnom delu članka objasnili smo šta su keramičke fasete i koje su njene osobine, no treba pomenuti da pored keramičkih, postoje i kompozitne fasete, kao i luminiri.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete nazivaju se još i direktne fasete, budući da se izrađuju direktno u ustima pacijenta i zahtevaju samo jednu posetu stomatologu.

One su izrađene od kompozitnog materijala, istog materijala od kog su izrađene i bele plombe. Stomatolog ovaj materijal nanosi na prirodni zub pacijenta i oblikuje ga.

Boja i oblik odgovaraju prirodnom i okolnim zubima, no budući da se radi o ručnoj tehnici, konačni izgled u velikoj meri zavisi od veštine stomatologa koji kompozitnu fasetu izrađuje.

Ovaj metod često se koristi kod nadogradnje polomljenog zuba, ali i u drugim slučajevima, poput povlačenja desni ili erozije zubne gleđi.

Više o kompozitnim fasetama govorili smo u članku posvećenom ovom tretmanu.

Luminiri

No-prep viniri, navlake bez brušenja zuba i luminiri su sinonimi koji opisuju rešenje koje je veoma slično keramičkim fasetama, no njihova debljina je još manja, i ne zahtevaju brušenje zuba.

Samim tim, zubni materijal se ne oštećuje, a nakon njihovog uklanjanja prirodni zub je u potpunosti očuvan.

Luminiri se prvenstveno koriste u estetske svrhe, budući da su izuzetno tanki i da je njima praktično nemoguće rešiti funkcionalne probleme.

Šta više, stanja poput bruksizma, kod kojih upotreba faseta može biti od pomoći, su apsolutna kontraindikacija kod ove procedure.

Luminiri se najčešće koriste u pomenutom Hollywood smile tretmanu, kada je potrebno postići savršen osmeh uz očuvaje prirodnih zuba.

Fasete ili krunice?

Zubne krunice su još jedan način na koji se može postići dobar estetski izgled zuba, no one zahtevaju brušenje zuba u nešto većoj meri u odnosu na keramičke fasete.

One pokrivaju celu površinu zuba, i zahvaljujući tome, moguće je rešiti i ozbiljnija oštećenja zuba, kao i veće nepravilnosti u položaju zuba.

Krunice generalno duže traju budući da su cementirane za ceo zub, a ne samo za njegov spoljni, vidljiv deo, i ponekad su jedino rešenje kada je reč o rešavanju funkcionalnih problema, poput uznapredovalih kvarova ili većih trauma zuba.

Keramičke ili kompozitne fasete?

Keramičke fasete su ljuspice cementirane na spoljašnju površinu zuba, dok su kompozitne fasete izrađene od istog materijala kao i bele plombe, direktno na zubu.

I jedna i druga vrsta faseta napravljene su da odgovaraju prirodnim zubima ili postignu efekat izbeljivanja zuba, i poboljšaju izgled zuba.

Ipak, razlike između njih postoje, a pre svega one se ogledaju karakteristikama kao što su:

  • Vreme izrade
  • Dugotrajnost
  • Izgled
  • Cena

U nastavku ćemo objasniti sličnosti i razlike između keramičkih i kompozitnih faseta po svakom od ovih kriterijuma.

Vreme izrade

Kompozitne fasete su brže za izradu, i zahtevaju samo jednu posetu stomatologu.

One se izrađuju direktno na prirodnom zubu pacijenta, dok je za izradu keramičkih faseta neophodno brušenjem pripremiti zub i uzeti otisak zuba, nakon čega zubni tehničar u laboratoriji izrađuje fasetu.

U narednoj poseti, keramička faseta se cementira na zub.

Ovo znači da će za izradu kompozitne fasete biti potreban jedna poseta stomatologu, dok će u slučaju keramičkih faseta biti potrebne najmanje dve posete.

Ovde treba napomenuti da kompozitne fasete ne zahtevaju brušenje zuba, za razliku od porcelanskih.

Životni vek

Kada je reč o trajanju faseta, keramičke fasete su dugotrajnije i uz pravilno održavanje trajaće deset do 15 godina.

Kompozitne fasete mogu trajati između četiri i osam godina, i lakše će doći do njegovog oštećenja i prebojavanja.

Ipak, ukoliko se kompozitna faseta ošteti, ona se lakše može popraviti, dok se keramička faseta mora zameniti novom.

Estetika

Kada je reč o estetskom aspektu, keramičke fasete daju nesumnjivo bolje rezultate.

Iako kompozitne fasete mogu izgledati odlično, keramičke fasete gotovo u potpunosti odgovaraju prirodnom izgledu zuba, i otporne su na pojavu mrlja i prebojavanje usled konzumacije različitih hrana i pića.

Upravo zbog odličnih estetskih osobina keramičke fasete se ugrađuju kao deo Hollywood smile tretmana, odnosno kod tretmana potpune transformacije osmeha.

Cena

Prednosti koje porcelanske fasete nude u odnosu na kompozitne dolaze sa nešto većom cenom.

Cena keramičke fasete u proseku je oko 200 evra, dok je cena kompozitne fasete 30 do 50 evra.

Ipak imajući u vidu očekivano trajanje keramičke i kompozitne fasete, dugoročno gledano cena ova dva rešenja je veoma slična.

Procedura ugradnje keramičkih faseta

Kao što je ranije pomenuto, ugradnja keramičkih faseta najčešće zahteva dve posete stomatologu.

Tokom prvog odlaska, stomatolog će pregledati zube i desni kako bi utvrdio da li je osoba kandidat, odnosno da li su prisutni oralni problemi koji se moraju rešiti pre ugradnje faseta.

Ovo podrazumeva karijes i upalne procese mekih tkiva, odnosno bolest desni.

Ukoliko je osoba kandidat za ugradnju keramičke fasete, zub će biti pripremljen brušenjem veoma tanke količine zubne gleđi, nakon čega će biti uzet otisak zuba.

Ovim se prva poseta završava, a uzet otisak se daje zubnog tehničaru, koji će na osnovu njega u laboratoriji izraditi keramičku fasetu.

Kada je izrada fasete završena, tokom druge posete, ukoliko faseta dobro leži na zubu, i faseta ima željeni izgled odnosno oblik i boju, ona se uz pomoć cementa vezuje za spoljašnju površinu zuba i ovime se procedura ugradnje keramičke fasete završava.

Tokom ove dve posete moguće je praktično ugraditi koliko god je faseta potrebno, a nakon ugradnje i cementiranja nije potreban oporavak, već se osoba može vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Čim prođe dejstvo anestezije, pacijent može normalno da jede i funkcioniše.

Održavanje

Održavanje keramičkih faseta ne zahteva posebne procedure koje se razlikuju od održavanja dobre oralne higijene na uobičajen način.

Ovo podrazumeva redovno pranje zuba dva puta dnevno i korišćenje zubnog konca.

Upotreba oralnih tuševa ili tečnosti za ispiranje usta može da higijenu usta i zuba podigne na još viši nivo.

Istraživanja pokazuju da je mućkanje ulja u ustima podjednako efikasno kao i korišćenje tečnosti za ispiranje, pa ovo može biti dobra alternativa.

Naravno, izbegavanje žvakanja tvrdih predmeta poput leda, noktiju ili olovka, kao i otvaranje ambalaže zubima se podrazumeva.

Ukoliko je prisutno noćno škrgutanje zubima, obavezna je izrada zaštitne gume, kako bi se sprečio lom fasete.

Slična stvar važi i za osobe koje se bave kontaktnim sportovima, gde se preporučuje nošenje štitnika za zube.

Cena

Cena keramičkih faseta varira od ordinacije, grada i stomatologa koji ih ugrađuje.

U proseku, cena po keramičkoj faseti iznosi oko 200 evra.

Fasete, krunice ili implanti

Zubne fasete, krunice i implanti mogu poboljšati estetski izgled zuba.

Međutim, među njima postoje razlike.

Osnovna razlika između faseta, krunica i implanata je površina zuba koji od ovih radova pokriva.

Fasete pokrivaju prednji deo zuba dok krunice pokrivaju ceo zub. Zbog toga, krunice se za popravku polomljenih zuba, uključujući i zube koji imaju malo preostale zubne supstance.

Sa druge strane, implanti su strukture nalik šrafovima, koje se ugrađuju u viličnu kost i nadoknađuju nedostajući zub.

Zapravo, implant preuzima ulogu korena zuba, na koji se potom može vezati krunica ili drugi protetski rad.

Zaključak

Keramičke fasete, odnosno porcelanske ili indirektne fasete kako se još nazivaju, su tanke ljuspice izrađene od keramike koje se cementiraju za spoljašnju površinu zuba.

Njihova uloga je pre svega estetska, i mogu da pomognu kod oštećenja zubne gleđi, istrošenosti i oštećenja zuba usled traume, kao i da poboljšaju izgled malih, loše poravnatih ili prebojenih zuba.

Ugradnja podrazumeva najmanje dve posete stomatologu.

Tokom prve posete biće izbrušen tanak spoljni deo zuba i uzet otisak na osnovu koga se keramička faseta izrađuje.

Keramička faseta se cementira na zub tokom druge posete, a pacijent može odmah nastaviti sa redovnim aktivnostima budući da oporavak od ove procedure nije potreban.

Očekivani životni vek keramičke fasete je deset do 15 godina, a prosečna cena izrade je oko 200 evra.