Hollywood Smile: Šta je, šta podrazumeva, cena

Hollywood smile je kompletna transformacija Vašeg osmeha u onaj koji je spreman za crvene tepihe.

Zaslepljujući efekat holivudskog osmeha na crvenom tepihu postao je zaštitni znak Holivuda. Poznate ličnosti sa pravom se ponose svojim glamuroznim osmesima sa pravilno raspoređenim, biserno belim zubima.
g
Napredak u stomatologiji omogućio je da Hollywood smile bude dostupan svima, ne samo poznatim ličnostima.
fik

Šta je Hollywood smile?

Hollywood smile je termin koji se koristi da bi se opisao idealan osmeh i tretman koji će do njega dovesti. To znači da pacijent dobija perfektno bele zube (biserno bele, tzv. bleach boja), savršenog oblika koji su pravilno raspoređeni u vilici.

Kao deo Hollywood smile transformacije osmeha, tretman može uključivati keramičke fasete (vinire), krunice, proteze za ispravljanje zuba, zubne implante, izbeljivanje zuba i korekciju gingivalnog osmeha (tzv. Gummy Smile).

Procedura kojom se dolazi do holivudskog osmeha najčešće podrazumeva upotrebu samo faseta odnosno vinira. Zubne fasete su veoma tanak sloj porcelana, koji se vezuje za prednji deo postojećeg zuba, radi postizanja estetskog efekta.

Ugradnja faseta, za razliku od ugradnje zubnih krunica, ne zahteva brušenje dela zuba, bezbolna je, i jeftinija.

Ipak, u nekim slučajevima neophodno je uključiti i druge stomatološke zahvate kako bi se postigao savršen osmeh. U nastavku možete pročitati zahvate koji se mogu izvoditi prilikom transformacije osmeha, kada se izvode, i šta predstavljaju.

Za postizanje Hollywood smile efekta je neophodan individualan pristup, i svaki pacijent dobija personalizovanje rešenje u zavisnosti od stanja njegovih zuba.

Šta Hollywood smile transformacija može da obuhvata?

Ortodontski tretman

Ortodontski tretman predstavlja granu stomatologije koja se bavi dijagnostifikovanjem i lečenjem nepravilno razvijenih zuba i vilica, odnosno ispravljanjem krivih zuba.

Ponekada su fasete dovoljne da bi zubi izgledali savršeno raspoređeni i poravnati. Međutim, u ekstremnim slučajevima, zubi mogu biti previše krivi da bi se popravili samo fasetama, što znači da će tretman holivudskog osmeha možda morati da počne ortodontskim tretmanom.

U tom slučaju, ortodont će morati da ispravi zube pacijenta kako bi se postigli optimalni estetski rezultati. Čak i ako zubi nisu znatno krivi, kombinacija ortodontskog i estetskog tretmana može da da bolje rezultate u odnosu na isključivo estetski tretman, pokazuje studija iz 2015. godine1.

Savremene proteze za ispravljanje zuba ne podrazumevaju nužno fiksne metalne proteze.

Opcije kao što su unutrašnje, odnosno lingvalne proteze, diskretne keramičke proteze, ili čak providne folije za ispravljanje zuba (Invisalign) su dostupne.

Poliranje i izbeljivanje zuba

Poliranje i izbeljivanje zuba jedan je od osnovnih elemenata Hollywood smile tretmana.

Tokom procedura poliranja zuba, koja se ponekad naziva i skaliranje ili peskiranje zuba, skida se plak i kamenac sa zuba, posebno duž linije desni.

Ovo će pomoći da zubi izgledaju lepše, ali i učiniti desni zdravijima, što je važan deo lepog osmeha. Desni treba da budu bledo ružičaste i bez upalnih procesa.

Kada je reč o izbeljivanju zuba, mogu se razlikovati dve vrste: ordinacijsko izbeljivanje i kućno izbeljivanje zuba.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba je obično najefikasniji način za se izbele zubi, iako može biti skuplji od kućnog izbeljivanja.

Tokom ordinacijskog beljenja zuba, stomatolog će prekriti desni i meka tkiva zaštitnom pastom, a na zube će naneti sredstvo za izbeljivanje, najčešće na bazi vodonik peroksida. Vodonik peroksid se zatim izlaže UV ili laserskim zracima, i u hemijskoj reakciji se u kratkom roku postiže efekat beljih zuba.

Procedura se izvodi sa rastvorima visoke koncentracije, koji se ne smeju primenjivati samostalno u tretmanu kućnog izbeljivanja, jer se mora striktno voditi računa o koncentraciji rastvora i dužini trajanja tretmana, kako ne bi došlo do oštećivanja mekog tkiva i gleđi zuba.

Ordinacijsko beljenje zuba traje između trideset i šezdeset minuta.

Kućno izbeljivanje zuba izvodi se sa sličnim proizvodima, ali u znatno manjoj koncentraciji. Samim tim, ceo proces traje znatno duže, ali je obično jeftiniji od profesionalnog izbeljivanja.

Fasete (viniri)

Fasete ili viniri najčešće su korišćeno rešenje za ispravljanje oblika i boje zuba, kao i za prekrivanje bilo kakvih pukotina na zubu.

Fasete se uobičajeno rešenje za kozmetičke radove, iako postoje preklapanja i sa restaurativnom stomatologijom. Faseta je veoma tanki sloj porcelana ili drugog materijala, debeo oko 1mm, koji se vezuje na prednji deo postojećeg zuba.

Zubne fasete su manje invanzivno rešenje od krunica, jer nije potrebno izbrusiti spoljni sloj zuba, ali nije primenjivo ako zub ima veliku ispunu, lečen koren zuba, ili je znatno istrošen ili polomljen.

Pacijent će odabrati boju i nijansu fasete. Radi postizanja Hollywood smile efekta, najčešće se bira biserno bela boja, odnosno bleach boja.

Stomatolozi ponekad preporučuju ugradnju krunica umesto vinira, zbog relativno čestih problema sa vinirima, koji mogu da se odvoje od zuba ili polome.

Krunice

Za razliku od faseta, koje se koriste prvenstveno u estetske svrhe, krunice se koriste kada je zub znatno oštećen ali ne zahteva vađenje zuba.

Zubna krnica je zapravo kapa koja se ugrađuje na prirodan zub koji je potrebno obnoviti.

Debljina krunice je oko 2mm, a da bi se uradila, spoljni sloj prirodnog zuba mora da se prvobitno izbrusi. Krunica se izrađuje u obliku prirodnog zuba, tako da se praktično uopšte ne primećuje razlika.

Kada je reč o tipovima krunica, postoje dva osnovna tipa: metalokeramičke krunice i bezmetalne krunice.

Bezmetalne krunice su u gotovo svakom aspektu superiorne u odnosu na metalokeramičke. One su u celosti izrađene od keramike ili sličnog materijala, za razliku od metalokeramičkih kod kojih se na metalnu osnovu izliva keramički spoljašnji sloj.

Bezmetalne krunice, idealno napravljenje od cirkonijuma, su dugotrajnije, izgledaju lepše i prirodnije i u svakom slučaju preporučuju se za Hollywood smile tretman.

Cirkonijum je biokompatibilan materijal2 koji se koristi i u svemirskim tehnologijama, a estetski je veoma zahvalan jer je prelamanje svetla i transparentnost veoma slična prirodnim zubima.

Kao i tokom izrade faseta, pacijent bira boju i nijansu krunice, najčešće blistavo belu boju kada se želi postizanje efekta holivudskog osmeha.

Zubni implantati i mostovi

U slučajevima kada pacijentu koji želi transformaciju osmeha nedostaje jedan ili više zuba, oni se moraju nadoknaditi pre početka tretmana.

Najbolja opcija, ne samo estetski, već i funkcionalno, jeste nadonakada nedostajućeg zuba uz pomoć zubnog implantata.

Zubni implantat je titanijumska zamena za prirodni koren zuba, koji se ugrađuje u viličnu kost, a na koji se onda vezuje krunica. Na ovaj način sprečava se gubitak zubne kosti koji se javlja na mestu nedostajućeg zuba, a sam zamenski zub je snažniji i dugotrajan.

Zubni most je druga opcija za zamenu nedostajućeg zuba, ili više zuba. Most može biti vezan za susedni prirodan zub, ali može da bude vezan i za zubni implantat.

Ako je potrebno zameniti više zuba, na primer tri, ugradnja dva implantata i mosta je pristupačniji način za rešavanje nedostajućih zuba u odnosu na tri implantata.

Hollywood smile cena

Put do holivudskog osmeha je individualan za svakog pacijenta, a zavisi od stanja zuba svakog pacijenta. Samim tim, i cena Hollywood smile tretmana može da znatno varira.

U velikom broju slučajeva, dovoljno je samo ugraditi fasete na sve zube, ili barem na sve zube koji se vide prilikom smejanja, što je najčešće od petice do petice na obe vilice. Prema našem istraživanju, prosečna cena keramičkih faseta je oko 200 evra, pa bi cena za ugradnju po 10 vinira po vilici iznosila 4,000 evra.

U tabeli ispod možete videti cene ostalih radova koji se mogu koristiti za kompletnu transformaciju osmeha.

Keramička faseta (vinir)200 evra
Metalokeramička krunica100 do 150 evra
Bezmetalna krunica150 do 300 evra
Implantat (implantat, abatment i krunicu600 do 900 evra
Keremička (estetska) fiksna proteza700 do 900 evra
Folije za ispravljanje zuba (jedan otisak)100 do 200 evra

Zaključak

Hollywood smile je termin koji predstavlja potpunu transformaciju osmeha pacijenta, bez obzira na stanje njegovih zuba, odnosno na potencijalno kompletnu bezubost jedne ili obe vilice.

U najvećem broju slučajeva dovoljna je ugradnja keramičkih faseta, najmanje od petice do petice na obe vilice, ili na sve zube vilice.

U slučaju da je potrebna rekonstrukcija nekog zuba, stomatolog će predložiti ugradnju krunica, mostova i implantata, kako bi se najpre rešili funkcionalni, a zatim i estetski problemi.

Za postizanje Hollywood smile efekta, svakom pacijentu se pristupa individualno i Hollywood Smile cena zavisi od stanja njegovih zuba. U slučaju da nije potrebna rekonstrukcija zuba, već da se ugrađuje ukupno dvadeset faseta (po deset na svakoj vilici), prosečna cena u Srbiji iznosi 4,000 evra – jedna keramička faseta u proseku košta oko 200 evra.

Ovakva procedura traje 7 do deset dana i bezbolna je.

Najčešće postavljena pitanja

Koliko traje Hollywood smile tretman?

Hollywood smile tretman je personalizovan tretman, i trajanje zavisi od stomatoloških radova koji su neophodni. U najvećem broju slučajeva, kada se ugrađuju samo keramičke fasete, tretman traje između 7 i deset dana. Nakon inicijalnog pregleda, stomatolog će Vam predočiti opcije i mogućnosti, kao i trajanje tretmana.

Da li Hollywood smile tretman boli?

Kada se radi o ugradnji keramičkih vinira i poliranju i izbeljivanju zuba, procedura je bezbolna. Može se javiti osetljivost zuba i desni nakon poliranja i izbeljivanja zuba, koja prestaje nakon 24 do 48 sati od tretmana.

Ukoliko je neophodno ugraditi zubni implantat, moguć je bol nakon ugradnje, koji se tretira analgeticima koji ne utiču na krvarenje. Sam operativni postupak ugradnje implantata je bezbolan, i obavlja se u lokalnoj anesteziji.

U slučajevima kada se ugrađuju krunice, takođe može doći do bola i nelagode nakon brušenja zuba, koji se takođe kupira analgeticima iz grupe brufena. Brušenje se obavlja u lokalnoj anesteziji.

Da li je Hollywood smile moguć kod kompletne bezubosti?

Hollywood smile efekat je moguć i kod pacijenata sa kompletnom bezubošću jedne ili obe vilice. U tom slučaju pristupa se ugradnji takozvanog All-On-4 rešenja, odnosno ugradnji četiri ili šest implantata koji nose protetski rad.

U slučaju bezobosti obe vilice, All-On-4, ili proteza na implantatima kako se ponekada naziva, ugrađuje se na obe vilice, a pacijent može izabrati boju i oblik novih zuba. Kod bezubosti jedne vilice, ona se rešava sa All-On-4, dok se druga vilica obnavlja u skladu sa stanjem zuba (fasetama, krunicama, mostovima i implantatima).

Detaljan pregled koji uključuje ortopan ili 3D snimak je neophodan pre ulaska u proceduru ugradnje implantata.

Fasete ili krunice za Hollywood smile?

Stomatolozi često preporučuju ugradnju krunice umesto faseta. Iako je ugradnja krunica invanzivnija metoda, jer podrazumeva brušenje zdravih zuba, ovo rešenje je dugotrajnije. Kod vinira može doći do odvajanja od zuba ili loma, što se sa krunicama znatno ređe dešava.

Da li izabrati metalokeramičke ili bezmetalne krunice za Hollywood smile?

Imajući u vidu da je Hollywood smile pre svega estetski tretman, preporučuje se ugradnja bezmetalnih krunica, izrađenih od cirkonijuma, koje zadovoljavaju najviše estetske zahteve.

Kod metalokeramičkih krunica, metal se može videti kao tamna linija na zubu sa krunicom pored linije desni, što je kod bezmetalnih nemoguće. Pored toga, cirkonijom je materijal koji vizuelno gotovo u potpunosti odgovara izgledu zuba, pod različitim svetlosnim uslovima.

Izvori i reference

1. Amjad Al Taki, (2015), https://www.researchgate.net/publication/284032163_Orthodontic_Considerations_Prior_to_Ceramic_Veneers_Placement_An_Updated_Review
2. Hyeongsoon Shin, Hyunjung Ko, Miri Kim, (2016), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4977346/
3. lrike Stephanie Beier, Ines Kapferer, Doris Burtscher, Herbert Dumfahrt, (2021), https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22259802/
4. Dr. Eyad Tariq, Natalie Asmussen, (2021), https://www.dentaly.org/us/cosmetic-dentistry/hollywood-smile/