Šta su All-On-4 i All-On-6? Kada su najbolje rešenje?

Termin All-On-4 (sve na četiri), odnosi se na „sve“ zube koje nosi četiri zubna implanta.

Ovo je hirurška i protetička procedura kojom se rešava kompletna bezubost vilice.

Koncept ove usluge je da četiri implanta nose fiksni protetski rad.

All-On-6 je veoma slično rešenje, kod koga je proteza fiksirana za šest, umesto četiri zubna implanta.

Time se obezbeđuje dodatna stabilnost i najčešće se preporučuje kao rešenje za gornju vilicu.

Cena zubnih implantata za kompletno rešavanje bezubosti vilice može biti veoma visoka, pa pacijento često traže ekonomičnija rešenja.

All-On-4 i All-On-6 zadovoljavaju uslov ekonomičnosti, jer se umesto ugradnje velikog broja implanata ugrađuje četiri ili šest implanata, koji nosi kombinovan titanijumsko-keramički rad od najmanje 12 krunica.

Nastavite sa čitanjem kako bi detaljno saznali stvari kao što su:

 • Šta su All-On-4 i All-On-6
 • Prednosti i mane All-On-4 i All-On-6 rešenja
 • Procedura ugradnje All-On-4 i All-On-6
 • Koja je razlika između All-On-4/All-On-6, zubnih implanata i proteze
 • Cene All-On-4 i All-On-6

Šta su All-On-4 i All-On-6

All-on-4 je tehnika za zamenu zuba koristeći manje implanata od tradicionalnih metoda.

Studija iz 2011. godine1 analizirala je procenat uspešnosti ugradnje i došli su do zaključka da je stopa uspešnosti ove procedura posle 10 godina čak 93.8%.

Ova tehnika ima sledeće tri osobine:

1. Samo četiri implantata po vilici

Dok bi za rešavanje kompletne bezubosti vilice korišćenjem tradicionalnih metoda bilo potrebno najmanje osam do 10 implanata po vilici, tehnika All-On-4 zahteva samo četiri zubna implanta.

Kada se radi o bezubosti gornje vilice, ponekad je potrebno šest implanata zbog manje gustine kostiju, i tada govorimo o All-On-6 rešenju.

Sve ostale osobine ova dva rešenja su ista, pa ukoliko ćemo u nastavku koristiti termin All-On-4, no znajte da iste stvari važe i za All-On-6 rešenje.

Vaš stomatolog će na osnovu pregleda i 3D snimka odlučiti da li je potrebno više od četiri implanta za rešavanje totalne bezubosti gornje vilice.

2. Zakrivljeni zadnji implantati za optimalnu snagu

Umesto da se postavljaju vertikalno, zadnji implanti su pod uglom od 30 do 45 stepeni.

Ovaj ugao smanjuje potrebu za sinus lift operacijom i znači da čak i pacijenti koji su pretrpeli gubitak koštane mase ispunjavaju uslove za All-On-4, bez potrebe da prolaze kroz proceduru augmentacije zubne kosti.

3. Mogućnost ugradnje implanata i postavljanje proteze u jednom danu

Ugradnja implanata i njihovo opterećivanje je moguće, što znaci da ne morate da čekate da prođe period oporavka nakon ugradnje zubnih implanata da bi dobili nove zube.

Ipak, ovo nije preporučljiva praksa već se savetuje da se implanti opterete nakon završenog procesa oseointegracije, odnosno vezivanja implanta za kost.

Na ovaj način smanjuje se rizik od odbacivanja implanta i povećava stopa uspešnosti ugradnji.

Za razliku od tradicionalnih implanata, kod kojih se trajne krunice postavljaju nakon četiri do šest meseci od ugradnje implanata, All-On-4 može postaviti istovremeno sa ugradnjom implanata.

Zbog toga se ovo rešenje često naziva i „zubi za jedan dan“, „zubi istog dana“ ili „osmeh za jedan dan“.

Prednosti All-On-4

All-On-4 je kombinovani protetski rad koji nudi brojne prednosti na tradicionalnim implantima i protezama. One uključuju:

 • Kratkotrajnu proceduru i kraće vreme oporavka
 • Implanti mogu biti ugrađeni odmah nakon ekstrakcije zuba
 • Komforno i stabilna struktura za podršku krunicama i mostovima
 • Fiksirano u mestu, nema potreba za skidanjem radi čišćenja
 • Ne može skliznuti ili ispasti
 • Dostupno pacijentima sa gubitkom kostiju vilice
 • Jefinije nego tradicionalno rešenje koje zahteva najmanje osam do 10 implantata

Mane All-On-4

Naravno, All-On-4 dolazi sa određenim manama:

 • Rezultati možda ne budu tako dobri kao sa tradicionalnim implantima
 • Neki ljudi prijavljuju probleme sa pljuvanjem ili šuškanjem dok govore
 • Nije potpuno personalizovano rešenje
 • Otkazivanje jednog implantata može izazvati probleme sa celom vilicom
 • Možete imati utisak da je most desni glomazan u Vašim ustima

All-On-4 ili proteza

All-On-4 se ponekada pogrešno naziva „All-On-4 proteza“, verovatno zato što je uklonjiva proteza tradicionalni način rešavanja kompletne bezubosti.

Totalna proteza se sastoji od akrilatnog dela u boji desni, i zuba koji su napravljeni od porcelana ili sličnog materijala.

Proteza naleže na desni i pričvršćene su samo vakumom zubnim lepkom. Pravilno postavljene proteze ne bi trebalo da zahtevaju lepak.

Međutim, potporna kost se vremenom smanjuje jer nema zuba (dolazi do resorbcije zubne kosti) i ova promena oblika će prouzrokovati da se proteza olabavi.

To znači da protezu treba redovno menjati kako bi se izbegla nelagodnost i problemi sa ishranom.

Uklonjive proteze se izrađuju po meri kako bi precizno pristajale ustima pacijenta.

Gornja proteza pokriva gotovo kompletno nepce, a donja je u obliku potkovice kako bi se omogućio prostor za jezik.

Za neke pacijente, ovo može biti neprijatno rešenje, budući da se teže oseća tekstura hrane kao i njen ukus, a može doći i do iritacije gornjeg nepca ukoliko proteza ne prianja dobro i pomera se.

Moraju se ukloniti radi čišćenja, obično preko noći.

Nasuprot tome, All-On-4 implantati su fiksirani na mestu i trebalo bi da deluju kao prirodni zubi u pogledu izgleda, žvakanja i udobnosti.

Ne postoji rizik da iskliznu sa svog mesta dok pacijent priča ili jede nakon ugradnje All-On-4 implanata.

Iako su protetski zubi fiksirani na veštačke desni, ovo pokriva znano manju površinu pravih desni u poređenju sa protezama.

Spoj je skriven dovoljno daleko iza usana da se neće videti kada se osmehnete.

Proteze nude jasnu prednost u pogledu cene u odnosu na bilo koju vrstu implantata, ali ih je potrebno menjati u proseku svakih pet godina.

Glavna mana totalne proteze jeste što su vrlo često neudobne, i pacijentima je potrebno dugotrajno privikavanje.

Pored toga, gornja totalna proteza prokriva celo nepce, čime se smanjuje čulo ukusa. Nasuprot njima, All-On-4 je proteza bez nepca i samim tim mnogo prijatnija za nošenje.

Mana totalne proteze jeste i estetika, jer su estetske karakteristike lošije u odnosu na bezmetalne i metalokeramičke krunice.

All-On-4 ili klasični zubni implanti

Konvencionalan način za rešenje kompletne bezubosti vilice je kombinacija implanta i zubnih mostova podržanih implantima.

Mostovi omogućavaju da nekoliko zuba nosi po jedan implant sa svake strane, umesto da svaki zubni implant nosi samo jedan zub.

Ova tehnika obično zahteva od osam do 10 zubnih implanata po vilici da bi se zamenili svi zubi.

Iako obe tehnike uključuju operativnu ugradnju implanata, All-On-4 zahteva manje implanata. Ovo proces čini bržim, prijatnijim i jeftinijim za pacijenta.

Pored nabrojanog, velika prednost All-On-4 rešenja je skraćeno trajanje tretmana.

Proteza se može postaviti čim se ugrade implanti, bez čekanja četiri do šest meseci da ugrađeni implanti zarastu.

Obično se privremeni protetski rad postavlja na dan operacije, a stalni rad nekoliko meseci kasnije.

Ukoliko se privremeni zubi ugrađuju odmah po njihovoj ugradnji, radi se o popularnom rešenju koje se popularno naziva zubi za 24 sata.

Sledeća tabela sumira ključne razlike između proteza, običnih implanata i All-On-4 koncepta:

All-On-4Tradicionalni implantiTotalne proteze
PostavljanjePričvršćen na četiri do šest implanataPričvršćeno na osam do 10 implanataStoji na desnima; može zahtevati lepak
DostupnostDostupno pacijentima sa gubitkom kostiMože biti neophodan sinus-liftDostupno većini pacijenata
JeloFiksirano; ponaša se kao prirodni zubiFiksirano; ponaša se kao prirodni zubiMože da se pomeri tokom žvakanja; određene namirnice se moraju izbegavati
Trajanje10 i više godina10 do 15 godinaMora da se zameni svaki put kada desni promene oblik (svakih pet godina u proseku)
Gubitak zubne kostiImplanti pomažu da se održi kostImplanti pomažu da se održi kostNastavak gubitka kosti je neizbežan, što dovodi do popuštanja proteze
Pokrivenost u ustimaVečke desni uz minimalan kontaktKrunice pričvršćene direktno na postojeće desniAkrilat prekriva najveći deo desni i nepca
IzgledKao prirodni zubi; gumeni spoj skriven iza usanaKao prirodni zubi; bez veštačkih desniKao prirodni zubi; gubitak kosti može dovesti do lošijeg položaja proteze
OdržavanjeRedovno pranje, kao i kod prirodnih zubaRedovno pranje, kao i kod prirodnih zubaMora se ukloniti radi čišćenja, obično preko noći
Cena po viliciOd 3,500 do 10,000 evra, u zavisnosti od broja implanata i proizvođačaOd 6,000 do 18,000 evra, u zavisnosti od broja implanata i proizvođača i materijala krunicaOd 200 do 500 evra, u zavisnosti od materijala

Procedura ugradnje All-On-4

Pripreme za ugradnju

Prvi korak predstavlja pregled stomatologa i konsultacije.

Stomatolog će pregledati Vaše zube i usta i analizirati snimak Vaših zuba ili 3D snimak na osnovu kojih će proceniti da li ste kandidat za ugradnju zubnih implantata.

Vaš stomatolog može Vam preporučiti alternativne opcije, kao što su mini implanti za one sa malom gustinom kostiju, pre nego što donesete konačnu odluku.

Naredni korak je uzimanje otisaka, koji se šalju kod protetičara na izradu zubne proteze.

Oblik, veličinu i boju novih zuba možete dogovoriti sa svojim stomatologom; većina pacijenata žele da novi zubi izgledaju kao njihovi prirodni zubi, ali moguće je odabrati i drugu nijansu zuba.

Operacija

Ukoliko je potrebno uraditi ekstrakciju jednog ili više zuba pre operacije ugradnje implanata, to se obično može uraditi u istom danu.

Ugradnja zubnih implanata obavlja se u lokalnoj anesteziji, tako da je potpuno bezbolna za pacijenta. Usta pacijenta će biti temeljno očišćena kako bi se uklonila oštećena tkiva i bakterije.

U prednji deo vilice biće ugrađena dva zubna implanta pod pravim uglom, dok će dva implanta biti ugrađena u zadnjem delu vilice pod uglom između 30 i 45 stepeni.

Ugradnjom zadnjih implanata pod uglom postiće se veća stabilnost i omogućuje se ugradnja većih i dužih implanata, čime se izbegava potreba za sinus liftom (operacija podizanja sinusa), čime se skraćuje ukupna dužina tretmana za potencijalni period oporavka operacije podizanja sinusa.

Kada se implanti ugrade, usta pacijenta se ponovo detaljno čiste i svi rezovi se zašivaju.

Uobičajeno je da stomatolozi koriste samorazgrađujuće, resorptivne konce koji nestaju nakon nedelju ili dve.

Istog ili sledećeg dana biće vam postavljeni novi zubi.

Neki stomatolozi u ovoj fazi prave privremenu protezu od lakšeg, ali manje izdrživog materijala koja vrši manji pritisak na implante dok zarastaju.

Privremena proteza će kasnije biti zamenjena trajnom nekoliko meseci kasnije.

Finalni pregled i ugradnja trajne proteze

Nakon šest do devet meseci od operacije, implanti su spremni za opterećivanje trajnom protezom.

Trajna proteza najčešće se pravi od porcelana ili sličnog izdržljivog materijala visokog kvaliteta.

Ako se o njima vodi računa, novi zubi mogu da traju duže od 20 godina.

Redovne kontrole su obavezne, pa proverite sa svojim stomatologom da li su one uključene u cenu ili se plaćaju odvojeno.

Nega nakon ugradnje All-On-4

U danima nakon operacije, otok, bol i nelagoda su uobičajeni pa se preporučuje pacijentima da uzmu nekoliko slobodnih dana kako bi se u potpunosti oporavili i navikli na nove zube.

U slučaju potrebe, bol se tretira lekovima za zub iz grupe brufena koji ne utiču na krvarenje.

Prvih nekoliko nedelja nakon operacije preporučuje se konzumacija mekše hrane, kako se ne bi ometao proces vezivanja implanata i kosti.

Preporučeno je da se izbegavaju pušenje i naporne vežbe.

Održavanje higijene All-On-4

Novi zubi održavaju se isto kao i prirodni zubi, pranjem zuba dva puta dnevno i čišćenjem koncem.

Pacijenti sa ugrađenim All-On-4 i All-On-6 rešenjima trebalo bi da koriste aparate za ispiranje zuba, kako bi sprečili zadržavanje hrane.

Ostaci hrane u kombinaciji sa bakterijama mogu dovesti do pojave periimplantita, infekcije koja nastaje na samoj vezi implanta i kosti.

Periimplantit može dovesti do ozbiljnih problema, koji uključuju i otkaz implanta.

All-On-4 cena

Puno je faktora koji utiču na ukupnu cenu All-On-4 rešenja, ukljućujući: broj, veličinu i proizvođača zubnih implantata, materijal proteze, cenovne politike ordinacije.

Najveći broj ordinacija u Srbiji ovu uslugu naplaćuje od 3,500 do 10,000 evra po vilici (viša cena odnosi se na najskuplje proizvođače implanata i šest implanata po vilici).

U slučaju da se odlučite za klasično rešenje sa zubnim implantima i mostovima, cena se kreće od 6,000 do 18,000 evra, tako da je ušteda značajna.

Zanimljivo je da je Srbija popularna destinacija za dentalni turizam zbog nižih cena u odnosu na ostatak Evrope i SAD, a da je kvalitet usluga veoma visok.

All-On-4 je jedan od tretmana zbog kog se ljudi iz inostranstva odlučuju za posetu Srbiji.

Najčešće postavljena pitanja

Koliko All-On-4 traje?

All-On-4 je rešenje sa visokim procentom uspešnosti i dugotrajno rešenje.

Studija iz 2011. godine analizirala je stepen uspešnosti nakon pet i 10 godina od ugradnje i došli su do zaključka da je stopa uspešnosti nakon pet godina 94.8%, dok je nakon 10 godina uspešno 94.8%.

Interesantno je da su gotovo svi otkazi All-On-4 vezani za otkaz implanta, jer je uspešnost proteze bila 99.2% nakon deset godina.

Koja je razlika između privremene i trajne proteze kod All-On-4?

Nakon ugradnje implanata, pacijent odmah dobija protezu, tako da se bezubost rešava u jednom danu. Ipak, pacijent prvo dobija privremenu protezu, koja je izrađena od mekšeg materijala koji manje opterećuje implante.

Kada je oporavak potpuno završen, a implanti su srasli u zubnu kost, privremena proteza zamenjuje se trajnom, koja je najčešće izrađena od porcelana ili sličnih dugotrajnih materijala.

Tokom nošenja privremene proteze preporučuje se konzumiranje mekše hrane.

Da li je All-On-4 operacija bolna?

Ne, operacija nije bolna, jer se izvodi u lokalnoj anesteziji. Nakon operacije može se javiti otok i bol koji se kupira analgeticima po preporuci stomatologa, a najčešće lekovima iz grupe brufena.

Izvori i reference

1. Paulo Malo, Miguel de Araújo Nobre, Armando Lopes, Steve M Moss, Guillermo J Molina, (2011), https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21357865/
2. Amanda Napitu, Dr. Michael Reshad, Dr. Eyad Tariq, (2021), https://www.dentaly.org/us/all-on-4-implants/
3. Dr. John A. Hodges, (2021), https://www.dentistryiq.com/dentistry/implantology/article/16365915/when-is-allon4-the-best-option-5-factors-to-consider-when-creating-your-dental-treatment-plan
4. David Soto-Penaloza, Regino Zaragozí-Alonso, María Penarrocha-Diago, Miguel Penarrocha-Diago, (2017), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5347302/