Koliko traje oporavak nakon ugradnje zubnih implanata?

Sveže informacije

Oporavak nakon ugradnje zubnih implanata obično traje jedne do dve nedelje, a sam proces vezivanja implanta za kost, oseointegracija, uobičajeno traje tri do četiri meseca.

Nakon završenog vezivanja za kost, na implant se mogu ugraditi potrebni protetski radovi.

U nastavku ćemo objasniti ceo proces oporavka i zarastanja kao i dati praktične savete za što lakši oporavak posle ugradnje.

Zubni implanti se obično preporučuju svim pacijentima koji su iz bilo kog razloga izgubili zub, ili onima kod kojih će doći do ekstrakcije odnosno vađenja zuba.

Implanti su titanijumska zamena za veštački koren zuba koje oralni hirurzi u lokalnoj anesteziji ugrađuju u viličnu kost pacijenta.

Kao što je to slučaj i kod većine operacija, vreme postoperativnog oporavka i potpunog zarastanja implanta je promenjivo, i zavisi od opšteg zdravlja pacijenta, njegovog oralnog zdravlja, vrste operacije i implanta koji se gurađuje kao i da li je neophodno vađenje zuba ili nadogradnja zubne kosti.

Kada se govori o oporavku nakon ugradnje implanata, može se misliti na jednu od dve faze:

  1. Oporavak neposredno nakon operacije
  2. Zarastanje zubnog implanta u procesu koji se naziva oseointegracija

Obično je potrebno pet do sedam dana nakon operacije da svi simpotomi i bol nestanu, dok je proces vezivanja implanta za vilicu i potpuni oporavak deni duži, i traje od tri do šest meseci, pre nego što se zub može opteretiti protetskim radom.

U ovom članku objasnićemo šta koja faza podrazumeva, koliko traje, i dati preporuke i smernice za što bolji, brži i uspešniji oporavak.

Oporavak nakon ugradnje implantata

Prva faza oporavka nakon bilo kakve oralne operacije, uključujući ugradnju implanata, hirurško vađenje umnjaka, sinus lift podrazumeva zarastanje same rane i sprečavanje pojava upalnih procesa i infekcija.

Sama ugradnja zubnih implanata je bezbolna i obavlja se u lokalnoj anesteziji, a obavljaju je oralni hirurzi. Nakon operacije i prestanka dejstva anestezije, uobičajeno je da se pojave određeni neprijatni simptomi koji uključuju:

  • Krvarenje na mestu ugradnje implanta, u prvih 48 do 72 sata
  • Modrice se mogu pojaviti na desnima i obrazu u operisanom području, u prvih dva do tri dana
  • Oticanje lica i desni, u prva dva dana
  • Manji bol, nelagoda i osetljivost nekoliko dana nakon operacije

Ovi simptomi nisu razlog za brigu, i normalan su i očekivan deo postoperativnog oporavka i znak da se telo oporavlja.

U slučaju povrede nerva tokom operacije ugradnje, može doći do pojave koja se naziva parestezija.

Ovo stanje predstavlja odsustvo osećaja u regiji tog nerva i osećaja blagog trnjenja zuba i prolaznog je karaktera.

Terapija parestezije uključuje korišćenje B kompleksa vitamina koji će ubrzati regeneraciju nerva.

Oko 90% ovih povreda spontano prođe u roku od 8 nedelja.

Ipak, pacijent ne bi trebalo da planira bilo kakve aktivnosti na dan operacije, a preporučljivo je i dan nakon operacije, kako bi se adekvatno oporavio od operacije.

Osim toga, tokom prvih sedam do deset dana neophodno je pridržavati se režima higijensko-dijetetske ishrane koji podrazumeva unos meke, nezačinjene, rashlađene hrane, koja neće iziritirati ranu i stvoriti bol i nelagodu.

U suprotnom, može doći do usporenog zarastanja rane od zuba i stvoriti komplikacije poput alveolitisa.

U našem članku koji se bavi ishranom nakon operacije možete detaljno pročitati koje namirnice su preporučene a koje treba izbegavati.

Nakon sedam do deset dana pacijent se polako vraća na normalnu ishranu, a bol i neprijatnost prestaje.

Tokom inicijalnog perioda oporavka pacijent može aplicirati hladne obloge na operisanu regiju kako bi smanjio otok i bol.

Pacijentima se savetuje da u prvih tri do četiri dana ne ispiraju usta tečnostima za ispiranje usta, slanim rastvorima i ne koriste hidrogen za ispiranje usta jer ovo može dovesti do usporenog zarastanja rasne i dodatnih komplikacija.

Izbegavanje alkohola, pušenja i korišćenje slamčica se toplo preporučuje nekoliko dana nakon ugradnje implanta.

Na kraju, tokom prvih dana treba obratiti pažnju na simptome infekcije.

Ukoliko se pojavi groznica ili otok koji traje više od nekoliko dana, potrebno je bez odlaganja posetiti stomatologa radi procene stanja.

Vezivanje zubnog implanta za kost (oseointegracija)

Kao što smo objasnili, samo mesto na kom je ugrađen zubni implant relativno će se brzo oporaviti, i svaka vrsta nelagode će nestati u period od sedam do deset dana od ugradnje.

Međutim, kako bi implant bio opterećen protetskim radom, kao što su zubne krunice ili mostovi, ili čak proteze u slučaju All-On-4 rešenja, neophodno je da implant potpuno zaraste u viličnu kost.

Ovaj proces traje znatno duže, od tri do šest meseci, a naziva se oseointegracija.

Tokom oseointegracije stvaraju se jake veze između implantata i kosti, što omogućava zubnom implantu da se ponaša kao prirodni koren zuba.

Jedan od osnovnih razloga zašto su zubni implantati mnogo efikasniji od drugih alternativa je zato što su oni jedina opcija koja zamenjuje prirodni koren i krunicu zuba, omogućavajući potpunu restauraciju.

Ugradnjom implanta sprečava se gubitak zubne kosti do koje neminovno dolazi nakon gubitka zuba.

Studije pokazuju da je uspešnost ugradnje implanata preko 97%, zahvaljujući pre svega osobini biokompatibilnosti titanijuma, materijala od kog je zubni implant izrađen.

Biokompatibilnost titanijuma podrazumeva da je to hipoalergenski materijal, kao i da ne deluje citotoksično niti kancerogeno na ljudsko telo, i da ga telo lako prepoznaje i usvaja kao svoj integralni deo.

Osim toga, biokompatibilnost implanta podrazumeva da je implat otporan na koroziju, lom i hadanje.

Zahvaljujući ovim karakteristikama, neki proizvođači implanata idu čak dotle da nude doživotnu garanciju na svoje implante.

Iako je to retko, važno je napomenuti do najvećeg broja otkaza implanata dolazi upravo tokom procesa oporavka odnosno integracije, kada veze između zuba i kosti nisu toliko jake.

Zbog toga je važno dati telu dovoljno vremena da se oporavi i prihvati implant i ne žuriti sa opterećivanjem implanta.

Po završenom procesu zarastanja implanta, on se može opteretiti različitim protetskim radovima, poput krunica, mostova i totalnih proteza.

Održavanjem odlične higijene, sprečavanjem infekcija i izbegavanjem pušenja, kao i redovnim kontrolama stomatologa može se govoriti o trajnom rešenju.

Istraživanje pokazuju da je životni vek zubnih implanata u 50-80% slučajeva 15 do 20 godina. Slična situacija je i sa mini implantima koji imaju istu stopu uspešnosti i životni vek.

Faze oseointegracije

Za one koje zanima detaljnije kako teče proces oseointegracije implanta, on se odvija u četiri faze.

1. Hemostaza

U roku od nekoliko minuta od postavljanja zubnog implanta na svoje mesto, počinje prva faza osteointegracije zubnog implanta.

Krv se zgrušava oko zubnih implantata i formira spoj kolagenskih vlakana između površine zubnog implantata i povređenih krvnih sudova.

Trombociti počinju da se skupljaju stvarajući veze između kolagenskih vlakana i postavljaju osnovu za proces oporavka kosti.

2. Upalni proces

Nekoliko sati nakon operacije zubnog implantata, počinje druga faza osteointegracije, upala.

Iako upala zvuči kao negativna pojava, zapravo je reč o prirodnoj pojavi tokom koje odbrambene ćelije organizma počinju da čiste operisano mesto, moguće bakterije, i uklanjaju sitne koštane ostatke.

U ovoj fazi perivaskularne ćelije započinju popravku i regeneraciju krvnih sudova zajedno sa odbrambenim ćelijama tela.

3. Proliferativna faza

U danima nakon ugradnje zubnog implantata, počinje treća faza osteointegracije, proliferacija.

Tokom ove fazi dolazi do formiranja nove kosti oslobađanjem kalcijum fosfata i karbonata oko kolagenih vlakana. Tako proliferacija dovodi do formiranja nove kosti između niti zubnih implantata.

4. Remodelacija

U nedeljama i mesecima nakon operacije ugradnje zubnog implantata počinje četvrta faza osteointegracije pod nazivom remodelacija ili rekonstrukcija.

U ovoj fazi implantat se integriše u kost i tkiva.

Osteociti pokreću fazu regeneracije i remodeliranja kostiju i po završetku ove faze zubni implantat je trajno povezan sa koštanim tkivom i stomatolog može pokrenuti proces postavljanja zuba preko zubnih implantata.

Za vezivanje protetskih radova za implant, koristi se veza pod nazivom suprastruktura ili abatment.

Zaključak

Smatra se da su implanti idealan način za nadoknadu izgubljenog zuba, jer je u pitanju jedini način koji nadoknađuje kako prirodni koren, tako i vidljivi deo zuba, odnosno zubnu krunicu.

Sama procedura ugradnje implanta je bezbolna i obavlja se u lokalnoj anesteziji, dok se proces oporavka može podeliti u dve faze: fazu oporavka od operacije, i fazu srastanja implanta sa okolnom kosti – fazu oseointegracije.

Oporavak od operacije ugradnje implanta traje sedam do deset dana, nakon čega u najvećem broju slučajeva nestaju bol, otok i nelagoda prouzrokovani operacijom ugradnje implanta.

Sa druge strane, srastanje implanta traje duže, najčešće od tri do šest meseci.

Tokom ovog perioda stvaraju se jake veze između kosti pacijenta i ugrađenog implanta, koji će po zarastanju preuzeti ulogu prirodnog zuba.

Po završenom procesu oseointegracije, implant opterećuje trajnim protetskim radom, kao što je bezmetalna krunica, i ovime je proces ugradnje implanta završen.

U određenom broju slučajeva, pre ugradnje samog implanta neophodna je nadoknada zubne kosti kod pacijenta, što može produžiti proces oporavka.

Stomatolog će proceniti da li pacijent ima dovoljno zubne kosti na osnovu 3D snimka vilice.