Proizvođači zubnih implanta: Šta je dostupno pacijentima u Srbiji?

Zvanična statistika o broju ugrađenih implanata u Srbiji i njihovim proizvođačima nažalost ne postoji, ali činjenica je da je pacijentima dostupan veliki broj različitih svetskih proizvođača.

U ovom članku pomenućemo neke od proizvođača zubnih implanata, a oni su u nedostatku pouzanih statistika sortirani po abecednom redu.

Kako odabrati proizvođača implanta?

Svaki proizvođač prozivodi implante koji su projektivani za specifična klinička stanja. Neki mogu da budu ugrađeni imedijatno, dok je kod drugih neophodno da se završi procenat oseointegracije, odnosno srastanja sa viličnom kosti.

Implanti se razlikuju po prečniku, pa proizvođači implanata proizvode implante sa manjim prečnikom gde je prostor ograničen, a dostupni su i implanti koji su kraći i širi, i idealni za pacijente koji imaju manju debljinu zubne kosti.

Svi implanti koji se mogu ugraditi su dobrog kvaliteta i zadovoljavaju potrebne uslove, ali neki će raditi bolje od drugih u određenim situacijama. Razlike u procentu uspešnosti ugradnje i trajanju implanata između različitih proizvođača su jako male.

Pre ugradnje i izbora proizvođača, važno je proveriti da li postoji odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Alpha Bio Tec

Alpha-Bio Tec je izraelska kompanija osnovana 1988. godine u gradu Petah Tikva. Njihovi implanti spadaju u grupu jeftinijih zubnih implanata, a često se u stomatološkim krugovima može čuti da ovi implanti imaju odličan odnos cene i kvaliteta, i neretko se preporučuju kada cena igra ključnu ulogu u odabiru implanata koji se ugrađuju.

Jedan od vodećih proizvođača implanata, Nobel Biocare kupio je ovu kompaniju 2008. godine, ali nisu ugasili njihov brend i potpuno ih stopili pod svoj brend premium implanata.

Cena Alpha Bio Tec implanata u Srbiji je između 300 i 400 evra, što ih svrstava u red najpovoljnijih implanata.

Ankylos

Kompanija Dentsply Sirona je najveći svetski proizvođač profesionalnih stomatoloških prozivoda i tehnologija, uključujući i dva tipa zubnih implanata dostupnih u Srbiji: Ankylos i Astra Tech.

Sama kompanija nastala je spajanjem dve kompanije, Dentsply, osnovane 1899. godine u Njujorku i Sirona, osnovane 1877. u nemačkom gradu Erlangen.

Ankylos se oglašavaju kao rešenje koje pruža odličnu estetiku, posebno za prednje zube.

Astra Tech

Kao što smo pomenuli, Astra Tech implante proizvodi kompanija Dentsply Sirona, a sami Astra Tech sistem zubnih implanata jedan je popularnijih sistema u Srbiji ali i svetu.

Zapravo, implanti koje prozivodi Dentsply Sirona zauzimaju treće mesto po broju ugradnja u SAD.

Astra Tech implanti su dostupni za gotovo sva stanja zubne kosti i klinički je dokumentovano da sprečavaju propadanje i gubitak kosti. Osim klasičnih implanata, postoji i Astra Tech EV sistem koji se mogu ugraditi i u najkompleksnijim slučajevima.

Bicon

Bicon dolazi iz Bostona, SAD, zauzimaju deveto mesto po broju ugrađenih implanata u SAD. Njihovi implanti predstavljaju inovativno rešenje koje se razlikuje od tradicionalnih implanata pre svega po svojoj dužini i tipu ugrađivanja.

Naime, njihova dužina je do samo 5mm, što oralnim hirurzima otvara mogućnosti koje ne postoje sa tradicionalnim implantima, kao što su ugradnja u regijama gde je došlo do značajnog gubitka zubne kosti ili koja su pretrpana prirodnim zubima.

Zbog svojih specifičnosti ugradnje, relativno su retki hirurzi u Srbiji koji ugrađuju Bicon implante.

Velika prednosti ovih implanata je što zbog svojih karakteristika najčešće ne zahtevaju pripremne operacije poput operacije podizanja sinusa.

BioHorizons

BioHorizons Implant Systems je kompanija osnovana u Alabami, SAD, 1994. godine. BioHorizons implanti spadaju u premium segment zubnih implanata, koji donose najsavremenije tehnologije i materijale.

Ova kompanije prozivodi veliki broj različitih tipova implanata i zubnih krunica, kao i materijala za nadoknadu zubne kosti, a dolaze sa doživotnom garancijom na svoje proizvode.

BioHorizons implanti četvrti su po popularnosti u SAD.

Bredent

Bredent implanti proizvedeni su u Nemačkoj, i spadaju u implante koji se ugrađuju na Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Koa i većina drugih implanata, izrađeni su od titanijuma i mogu se koristiti za nadoknadu jednog zuba, tri zuba (zubni most na implantima), ili kao osnova za totalnu protezu na implantima (takozvani All-On-4 ili All-On-6).

Cenovno spadaju u srednji cenovni razred.

C-Tech

Italijanski proizvođač C-Tech bavi se proizvodnjom implnata od 1965. godine, a danas imaju veliki broj različitih tipova, konvencionalnih prečnika od 3 do 7mm,
ali i mini implanata malih prečnika, od 1.8 do 3mm.

Većina implanata dolazi sa garancijom od 10 godina, dok implanti iz EL serije dolaze sa doživotnom garancijom.

C-Tech spada u grupu najpovoljnijih implanata na našem tržištu.

Implant Direct

Implant Direct je američka kompanija koja je deo Envista grupacije stomatoloških kompanija. Proizvodi ove grupacije su drugi najčešće ugrađivani, posle Straumann implanata u SAD prema podacima iz 2021. godine.

U svojoj ponudi imaju veliki broj implanata različitih tipova, i dimenzija (prečnik i dužina), koji će zadovoljiti potrebe gotovo svakog pacijenta.

Deo Envista grupacije su i Nobel Biocare implanti koji spadaju u premium segment, dok Implant Direct implanti predstavljaju odličan odnos cene i kvaliteta. Zajedno sa Alpha Bio Tec i C-Tech, ovi implanti spadaju u grupu najjeftinijih implanata u Srbiji.

Nobel Biocare

Kao što ste mogli pročitati Nobel Biocare deo je Envista konglomerata, i predstavlja njihov premium proizvod i najjači adut kompanije.

Nobel Biocare osnovan je 1981. godine u Švedskoj i gotovo od samog početka važe za jednu od najinovativnijih kompanija na tržištu.

Zajedno sa stomatologom Paolo Malo osmislili su i razvili koncept All-On-4, kombinovanog protetskog rada kod kog četiri ili šesti implanata nosi fiksni protetski rad i tako rešava kompletnu bezubost vilice.

Nobel Biocare važe za jedne od najkvalitetnijih, ali i jedan od najskupljih proizvoda.

Straumann

Straumman je lider po broju ugraženih implanata u SAD od 2019. godine do danas, a na prvom mestu smenio je proizvode grupacije Envista (Nobel Biocare, Implant Direct, Kavo Kerr i ostalih brendovi).

U pitanju je kompanija osnovana 1954. godine u Švajcarskoj, u Bazelu, i svrstavaju se u grupu najkvalitetnijih implanata.

Za razliku od većine drugih implanata koji su izrađeni od titanijuma, Straumann koristi Roxolid leguju koju su patentirali, a koja osim 85% titanijuma sadrži i 15% cirkonijuma, što prema njihovim istraživanjima omogućava da se ugrade implanti manjeg prečnika i dužine, čime se često može izbeći i potreba za podizanjem sinusa ili augmentacijom zubne kosti.

Zimmer

Poslednji na našoj listi, ali takođe jedan od izuzetno kvalitetnih proizvođača iz premium segmenta jeste Zimmer Biomet, kompanija nastala spajanjem dve američke kompanije, Zimmre i Biomet.

Zimmer implanti jedan su od najčešćih izbora pacijenata i stomatologa u Srbiji, sa odličnim odnosom cene i kvalitete.

Zimmer Biomet donosi veliki broj savremenih tehnologija zbog čega imaju reputaciju implanata sa odličnim odnosom cene i kvalitete.

Kog proizvođača implanata odabrati?

Izbor najboljeg proizvođača zubnih implanta zavisi od više faktora, a pre svega od stanja zuba pacijenta i medicinskog problema koji je potrebno rešiti, kao i budžeta pacijenta.

Preporuka pacijentima je da se konsultuju sa više oralnih hirurga o najboljem načinu rešavanja bezubosti u okviru njihovog budžeta.

U određenim slučajevima, kada se pravilnim odabirom proizvođača i tipa implanta može izbeći pripremna operacija podizanja sinusa ili nadoknade zubne kosti, ovo pitanje dobija dodatno na značaju i za pacijenta može predstavljati veliku razliku u komforu i ukupnoj ceni.