• Home
 • Konzervativa
 • Promene na gornjem nepcu: Upala, bol, izrasline i drugi problemi

Promene na gornjem nepcu: Upala, bol, izrasline i drugi problemi

Sveže informacije

Gornje nepce je gornja površina usne duplje i sastavljeno je iz dva dela, mekog i tvrdog nepca.

Tvrdo nepce zauzima prednje dve trećine nepca, i sastoji se od para kostiju koje čine tvrdo nepce i deo nosne šupljine.

Meko nepce je mišićni deo na zadnjem delu nepca, iza tvrdog nepca.

Tvrdo i meko nepce zajedno formiraju vrh usta, ali su njihove strukture i uloge veoma različite.

Nežna koža nepca svakodnevno se koristi, sklona je povređivanju i iritaciji i na njoj se mogu javiti različite promene, poput upale, bola, svraba, izraslina i drugih neprijatnih simptoma.

U ovom članku bavićemo se najčešćim promenama na gornjem nepcu, njihovim uzrocima i lečenju.

Meko i tvrdo nepce

Zadatak tvrdog nepca je da pruži čvrstu strukturu ustima, istovremeno ih odvajajući od nosa.

Tvrdo nepce daje formira prostor za jezik, neophodan za žvakanje, govor i druge radnje.

Meko nepce čini samo jednu trećinu nepca i ne uključuje kosti već se sastoji od mišića i drugih tkiva.

Za razliku od tvrdog nepca, meko nepce je veoma fleksibilno, a njegova uloga je da blokira nosnu šupljinu i nazalni deo ždrela tokom jela ili pića, usmeravajući hranu u pravom smeru za gutanje.

Promene na gornjem nepcu

Gornje nepce i usna duplja generalno su izuzetno osetljivi, pa do iritacije i promena na njima dolazi relativno lako i često.

Najčešći uzrok nisu bolesti nepca, već loša oralna higijena, povreda ili iritacija hranom, no mogući su i drugi, ozbiljniji uzroci.

U nastavku slede neke od najčešćih promena na nepcima.

Upala nepca

Upala nepca u ustima može se javiti kao posledica infekcije različitim mikroorganizmima.

One uključuju:

 • Pojavu groznice, izazvane virusom hepres simplex
 • Oralni drozd, odnosno infekciju kandidom u ustima
 • Nakupljanje bakterija usled loše higijene

Upaljeno nepce može biti otečeno ili crveno, a mogu se javiti i svrab ili bol.

Prvi korak u lečenju upale nepca je poboljšana oralna higijena, što podrazumeva pranje zuba dva puta dnevno i korišćenje zubnog konca.

Ukoliko se stanje ne poboljša za nedelju dana, potrebno je posetiti stomatologa ili lekara koji će ustanoviti koji je tačan uzrok tegoba.

Kada je upala uzrokovana bakterijskom infekcijom, može biti neophodna upotreba antibiotika za upalu nepca, uz obavezno korišćenje probiotika.

Bol i otok

Do bola i otoka nepca može doći iz različitih razloga, a većina je srećom relativno bezopasna.

Najčešće je reč o povredi izazvanoj konzumacijom vruće hrane, koja može izazvati bol, otok, čak i pojavu plikova.

Pored toga, tvrde hrane poput tortilja, čipsa, grisina i drugih grickalica, veoma tvrdog voća i povrća, tvrdih bombona i slične hrane, mogu da povrede osetljivo nepce.

Pored toga, bol i otok ređe su posledica neravnoteže elektrolita ili konzumacije alkohola.

Kada su nivoi neki od elektrolita previše niski ili previše visoki, ili je prisutna dehidratacija od konzumacije alkohola, to može dovesti do različitih problema, kao što je pojava suvih usta, ali i promena i nelagode u području nepca.

U retkim slučajevima, otok na nepcu može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog problema, kao što je oralni rak.

Ako je otok na gorenjem necpu praćen osetljivošću stomaka ili nervoznim crevima, to može biti znak hepatitisa.

Izrasline

Izrasline na nepcu, kao i izrasline na jeziku, nisu retke i najčešće su bezopasne.

Uzroci mogu biti različiti, i uključuju:

 • Torus palatinus. Ovo je koštana izraslina na sredini tvrdog nepca, koja se može razlikovati po veličini, od neprimetne do veoma velike. Kod nekih ljudi prisutna je od rođenja, dok kod drugih vremenom može da se pojavi i raste. Nije u pitanju bolest i ne zahteva lečenje, no ukoliko smeta, može se hirurški ukloniti.
 • Cistu nazopalatinskog kanala. Cista se može razviti u predelu iza dva prednja zuba, i često ostaje neprimećena. Ukoliko se inficira ili iritira, može se hirurški ukloniti.
 • Afte. Ove otvorene ranice mogu se pojaviti na nepcu, pojedinačno ili u grupama, a spontano prolaze nakon oko nedelju dana.
 • Herpes. Iako se prvenstveno javlja van usta, groznica se u retkim slučajevima može pojaviti i na tvrdom nepcu, a prolazi bez lečenja.
 • Epštein bisere. Ove beličasto-žute ciste javljaju se kod beba na desnima i na nepcu, a roditelji ih često pogrešno smatraju zubima koji niču. Imaju od jednog do tri milimetra u prečniku, bezopasni su, i nestaju u roku od tri meseca od rođenja.
 • Mukokele. Ove ciste sluzi se formiraju kada povreda iritira pljuvačnu žlezdu. Okrugle su, bezbolne i ispunjene tečnošcu, providne su, plavičaste ili crvene boje. Mogu da traju do tri godine, a obično ne zahtevaju lečenje već same pucaju tokom jela.
 • Leukoplakiju. Leukoplakija je stanje kod kog se, najčešće usled upotrebe duvana, stvaraju debele bele fleke koje se ne mogu ukloniti. Iako relativno retko, leukoplakija može biti početni znak oralnog kanera.
 • Skvamozne papilome. Oralni skvamozni papilomi su izrasline uzrokovane humanim papiloma virusom koji su mogu se formirati u ustima. Bezbolni su, sporo rastu i mogu biti bele ili roze boje. Ukoliko smetaju tokom govora i jela, mogu biti hirurški uklonjeni, no obično ne zahtevaju lečenje.
 • Povrede. Nepce je osetljivo i podložno povredama, a povrede mogu da izazovu pojavu kvržica. Manje povrede obično zarastaju same od sebe u roku od nekoliko dana, a ispiranje slanom vodom ili razblaženim hidrogenom može pomoći da se ubrza zarastanje i spreči infekcija.
 • Streptokokno grlo (strep grlo). Infekcija grla streptokokama, strep grlo, može izazvati crvene izrasline ili mrlje na nepcu, poznate kao petehije. Lečenje može zahtevati upotrebu antibiotika.
 • Oralni kancer.
 • Ova vrsta raka se razvija bilo gde u ustima ili na usnama. Srećom, javlja se retko, no može se razviti u pljuvačnim žlezdama na nepcu.

Iako se ne javljaju na nepcu, već u krajnicima, kamenje može biti uznemiravajuće kada se primeti. Srećom, kamenjeu krajnicima je najčešće bezopasno i može se izvaditi u kućnim uslovima.

Afte

Afte su ranice koje se javljaju bilo gde unutar usta, uključujući i nepce.

Stanje kada je sluzokoža usta iritirana uz prisustvo afti naziva se aftozni stomatitis.

Afte na nepcima mogu da izazovu blagi otok i nelagodu čak i pre nego što se u potpunosti pojave.

Nije tačno jasno zašto dolazi do pojave afti, ali veruje se da do njih dolazi usled pada imuniteta, stresa ili hormonskih promena.

Osim afti, na tvrdom nepcu može se pojaviti i groznica, odnosno herpes.

Iako se u daleko najvećem broju slučajeva groznica javlja sa spoljašnje strane usta, u retkim slučajevima se može javiti i herpes na tvrdom nepcu.

Herpes je izazvan virusom koji se naziva herpes simplex, i uobičajeno traje oko nedelju dana, nakon čega nestaje bez potrebe za lečenjem.

Iritacija i svrab

Svrab i iritirana nepca su relativno često stanje, koje može imati brojne uzroke.

Najčešće, svrab nepca uzrokovan je alergijskim reakcijama, aftama, gljivičnim ili virusnim infekcijama, stresom ili anksioznošću.

Kada se ove tegobe jave, preporučuje se poboljšano vođenje oralne higijene, uz eventualno mućkanje ulja u ustima ili ispiranje usta slanim rastvorom što može pomoći u uklanjanju bakterija i smanjenju upala.

Anksioznost može izazvati i trnjenje jezika.

Još jedan veoma čest razlog zbog kog dolazi do problema i iritacije nepca jesu proteze koje ne leže dobro, pomeraju se i iritiraju i povređuju nepce.

Rešenja kao što su All-On-4 i vizil proteze su sve popularnija zahvaljujući činjenici da ove proteze nemaju nepce.

Promena boje

Žuto nepce najčešće se javlja kao posledica loše oralne higijene, što dovodi do nakupljanja bakterija u ustima.

Akumulacija bakterija može se manifestovati prebojenošću jezika ili nepca, a vrlo često ovo stanje praćeno je i neprijatnim zadahom.

Kao i kod pojave izbočina na nepcu, oralni drozd može biti jedan od razloga pojave žutog nepca.

Konzumacija duvana i neki lekovi, pre svega oni sa bizmutom, kao i određene tečnosti za ispiranje usta mogu da izazovu pojavu različitih nijansi žute boje nepca.

Na kraju, žuto nepce može biti simptom žutice. Najčešći simptomi su žuta koža, žute beonjače i simptomi slični gripu.

Ukoliko su prisutni i drugi simptomi osim žutog jezika, potrebno je bez odlaganja javiti se doktoru.

Sa druge strane, crveno nepce najčešće je posledica iritacije ili upale, o čemu je bilo reči u prethodnom delu teksta.

Rascep nepca

Rascep nepca je jedno od najčešćih urođenih mana do koje dolazi usled greške u embrionalnom razvoju tokom perioda između četvrte i šeste nedelje, kada dolazi do nepotpunog spajanja nepčanih lukova.

Budući da je reč o urođenom stanju, a ne akutnom do kog dolazi tokom života, ovim stanjem nećemo se detaljno baviti u ovom članku, već ćemo ga samo pomenuti.

Uzroci mogu biti genetska predispozicija, ali i negativni faktori sredine tokom trudnoće, poput konzumacije alkohola, lekova, droga i zračenja.

Veoma često se zajedno sa rascepom nepca javlja i rascep usne, u oko 50% slučajeva.

Zaključak

Gornje nepce sastoji se od tvrdog i mekog nepca, i u pitanju je izuzetno osetljiv deo usne duplje.

Do iritacije nepca dolazi lako, najčešće kao posledica alergijske reakcije ili netolarancije na neku hranu, ili povredom usled konzumacije vrele ili previše tvrde hrane, kao i neadekvatnom oralnom higijenom.

Srećom, ozbiljne bolesti nepca nisu toliko česte, a tegobe obično spontano prolaze nakon nedelju dana uz poboljšanu oralnu higijenu, bez potrebe za lečenjem.

Ukoliko se pak simptomi ne povuku ni nakon unapređene oralne higijene, potrebno je posetiti stomatologa ili lekara kako bi se odredio uzrok tegoba.