Veštački zubi: Sve moguće opcije za nadoknadu zuba

Veštački zubi su pojam koji se odnosi na različite načine za nadoknadu nedostajućih zuba, jednog ili više zuba, kao i za rešavanje kompletne bezubosti vilice.

Bolesti desni, karijes, povrede i drugi uzroci mogu dovesti do gubitka zuba, no nezavisno od uzroka, postoji različiti načini da se prostor nedostajućeg zuba zameni veštačkim zubom.

Gubitak zuba nije samo estetski problem, već može promeniti način žvakanja hrane, dovesti do razgradnje vilične kosti i drugih stomatoloških problema.

U ovom članku govorićemo o mogućim načinima za nadoknadu zuba i objasniti prednosti, mane i cenu svakog od rešenja.

Zubni implanti

Zubni implanti smatraju se zlatnim standardom kada je reč o nadoknadi zuba, budući da predstavljaju najdugotrajnije i najstabilnije rešenje.

Implanti su najbolja opcija kada je potrebno nadoknaditi jedan zub ili nekoliko zuba u različitim delovima vilice.

Kada se govori o implantima, podrazumeva se kako hirurška ugradnja implanta, koji ima ulogu da zameni prirodni koren zuba, tako i ugradnja zubne krunice koja nadoknađuje vidljivi deo zuba.

Zubni implanti traju u najvećem broju slučajeva preko deset godina, a veoma često u pitanju je i rešenje koje traje više decenija.

Šta više, većina proizvođača implanata daje doživotnu garanciju na implante.

Ipak, neophodno je vođenje stroge higijene, uzdržavanje od pušenja i obavljanje redovnih stomatoloških pregleda kako do otkaza implanta ne bi došlo usled stanja koja garancija ne pokriva, budući da se garancija odnosi isključivo na sam implant.

Prednosti zubnih implanata

Najveća prednost zubni implanata je njihova dugotrajnost, budući da uz pravilnu negu implanti mogu trajati i više decenija.

Veoma često, u pitanju je trajno, doživotno rešenje.

Osim toga, implanti u potpunosti sprečavaju gubitak vilične kosti, pružaju najjaču potporu veštačkom zubu i ne zahtevaju brušenje okolnih, zdravih zuba, kao što je to slučaj sa zubnim mostovima.

Na kraju, implanti mogu biti korišćeni i kao potpora drugim protetskim radovima, poput mostova i kompletnih proteza, o čemu će biti reči u nastavku.

Mane zubnih implanata

Ugradnja implanta predstalja hiruršku proceduru, pa nisu sve osobe kandidati za ugradnju implanata, čija ugradnja može biti kontraindikovana u slučaju prisustva određenih zdravstvenih problema.

Pored toga, cela procedura ugradnje implanata traje tri do devet meseci.

U prvoj fazi se obavlja ugradnja, a tek nakon što je oporavak nakon ugradnje implantata u potpunosti završen može se ugraditi protetski rad.

Osim toga, cena zubnih implanata je obično veća u odnosu na druge načine nadoknade zuba.

Cena zubnih implanata

Kompletna nadoknada zuba uz pomoć implanta podrazumeva tri elementa:

  1. Hiruršku ugradnju implantata
  2. Abatment (veza između implanta i krunice)
  3. Krunicu

Prema našem istraživanju, cena kompletnog rada iznosi od 600 do 900 evra.

Na cenu implanta utiču proizvođač i tip implanta, materijal od kog je krunica izrađena, kao i cenovnu politiku same ordinacije u kojoj se ugradnja obavlja.

Zubni mostovi

Zubni mostovi su dobar način nadoknade jednog ili dva vezana zuba, i alternativa zubnim implantima koja dolazi sa dobrim estetskim i funkcionalnim karakteristikama po nižoj ceni.

Mostovi imaju ulogu da premoste prostor jednog ili dva nedostajuća zuba u nizu, a vezani su za zdrave zube sa obe strane prostora koji nadoknađuju.

Životni zubnih mostova obično je između 10 i 15 godina.

Prednosti zubnih mostova

Mostovi imaju odlične estetske karakteristike, i po svom izgledu u potpunosti odgovaraju prirodnim zubima pacijenta.

Osim estetskog rezultata, mostovi olakšavaju i žvakanje hrane i govor, te se na ovaj način rešava i funkcionalan problem gubitka zuba.

Na kraju, mostovi su jeftiniji od zubnih implanata.

Mane zubnih mostova

Ugradnja mostova podrazumeva brušenje zuba sa obe strane mosta, za koje se potom zubni most cementira i zahvaljujući kojima ima stabilnost i čvrstoću.

Iako u određenoj meri mogu usporiti gubitak zubne kosti, za razliku od implanata, mostovi su značajno manje efikasni kada je reč o prevenciji resorpcije kosti.

Održavanje pravilne higijene i sprečavanje nastanka karijesa i zubnog plaka otežano je kod pacijenata sa zubnim mostovima.

Pravilna nega o mostovima produžiće njihovo trajanje, a jedan od načina da se oralna higijena kod pacijenata sa mostovima unapredi je i korišćenje irigatora za zube.

Cena zubnih mostova

Zubni most predstavlja niz od više krunica, i to:

  • Tri krunice, kada se nadoknađuje jedan izgubljen zub
  • Četiri krunice, kada se nadoknađuju zuba u nizu

Cena zubnog mosta formira se na osnovu broja krunica, kao i materijala od kog su one izrađene.

Metalokeramičke krunice su izrađene izlivanjem keramike na metalnu osnovu, dok su bezmetalne krunice izrađene isključivo od keramike.

Keramičke krunice smatraju se estetski boljim rešenjem, budući da ne može doći do otkrivanja metalne baze, dok je životni vek obe vrste krunica gotovo identičan.

U tabeli ispod mogu se videti prosečne cene u zavisnosti od broja zuba koje most nadoknađuje i vrste korišćenih krunica.

Broj zubaVrsta kruniceCena mosta
Jedan nedostajući zubTri metalokeramičke krunice300 do 450 evra
Jedan nedostajući zubTri bezmetalne krunice450 do 900 evra
Dva nedostajuća zubaČetiri metalokeramičke krunice400 do 600 evra
Dva nedostajuća zubaČetiri bezmetalne krunice600 do 1,200 evra

Proteze

Kada je potrebno nadoknaditi više zuba koji nisu u nizu, parcijalne proteze mogu biti najefikasniji način da se ovo postigne.

Postoji više vrsta parcijalnih proteza, a najpopularnije vrste su:

Ovi kombinovani protetski radovi koriste prirodne zube pacijenta kao potporu koja daje stabilnost protezi.

Mobilne parcijalne proteze vezuju se za prirodne zube uz pomoć kopči ili kukica. U slučaju fiksnih parcijalnih proteza, koriste se posebne vrste namenskih krunica.

U slučajevima kada je potrebno nadoknaditi sve zube, mogu se koristiti totalne proteze, koje se mogu izraditi isključivo kao mobilne.

Iako je cena totalnih proteza veoma povoljna, one su veoma često vrlo neugodne za nošenje i izazivaju različite tegobe kod osoba koje ih nose, koje se radije opredeljuju za proteze bez nepca ili rad koji kombinuje fiksnu protetiku i implante, o kojima će biti reči u nastavku.

Prednosti proteza

Prednost parcijalnih proteza je pre svega njihova cena, koja je znatno niža u odnosu na mostove ili implante, posebno u slučaju nadoknade većeg broja zuba.

Istovremeno, ova vrste proteza može nadoknaditi veći broj zuba sa solidnim estetskim karakteristikama.

Mane proteza

Proteze za nadoknadu zuba su manje komforno rešenje u odnosu na mostove i implante, posebno u periodu privikavanja.

Osim toga, njihove estetske karakteristike su lošije u odnosu na prethodno pomenute načine nadoknade zuba.

Cena proteza

U nastavku slede cena za često korišćene tipove proteza.

Vrsta protezeProsečna cena
Totalna akrilatna proteza250 – 350 evra
Parcijalna akrilatna proteza200 – 300 evra
Parcijalna skeletirana proteza sa kukicama350 – 450 evra
Parcijalna skeletirana proteza sa atačmenima450 – 600 evra
Valplast silikonska proteza400 – 600 evra

Totalne proteze mogu zahtevati čestu promenu, budući da svaka promena oblika desni dovodi do lošijeg prianjanja i nemogućnosti fiksiranja proteze.

All-On-4

All-On-4 je popularno rešenje za pacijente kod kojih je potrebno nadoknaditi sve zube u vilici.

Ono se sastoji od:

  1. Četiri ili šest implanata
  2. Fiksnog protetskog rada

Zahvaljujući kombinovanju implanata i fiksne proteze, postiže se odličan komfor, stabilnost i dugotrajnost koje donose implanti, kao i prihvatljiva cenu koju donosi fiksni protetski rad.

All-On-4 se naziva i proteza na implatima, a podrazumeva ugradnju četiri do šest implanata, koji se potom opterećuju totalnom protezom.

U nekim slučajevima, implanti mogu biti opterećeni privremenim protetskim radom odmah po ugradnji, pa se s All-On-4 s pravom popularno naziva i zubi za 24 sata.

Prednosti All-On-4 rešenja

Dobre osobine All-On-4 rešenja su brojne, a pre svega se odnose na odlične kako estetske, tako i funkcionalne karakteristike po pristupačnoj ceni.

Zbog specifičnog načina ugradnje i vrste implanata koji se koriste, All-On-4 najčešće eliminiše potrebu za pripremim operacijama poput podizanja sinusa ili nadogradnje vilične kosti kod pacijenata kod kojih je došlo do gubitka kosti.

Zahvaljujući implantima, proteza se ne pomera i ponaša se kao prirodni zubi, te je u pitanju značajno komfornije rešenje u odnosu na totalne proteze.

Sa druge strane, budući da se ne koriste krunice već fiksni protetski rad, kao i da se ugrađuje manji broj implanata, ovo rešenje je relativno pristupačno.

Mane All-On-4 rešenja

Proteza na implatima podrazumeva hiruršku operaciju ugradnje implanata, što znači da neke osobe možda neće biti kandidati za ovu proceduru, usled određenih bolesti i medicinskih stanja.

Pored toga, iako mali, postoji rizik od otkaza zubnog implanta, posebno tokom perioda oseointegracije, odnosno trajnog vezivanja implanta za viličnu kost.

Cena All-On-4 rešenja

Cena proteze na implatima ili proteze bez nepca kako se takođe naziva, zavisi od broja implanata koje je neophodno ugraditi, kao i proizvođača implanata i drugih faktora.

Sledi tabela sa orijentacionom cenom All-On-4 i All-On-6 rešenja.

Vrsta protezeProsečna cena
All-On-4 (proteza na četiri implanta)3,500 – 6,000 evra (cena znatno varira u zavisnosti od proizvođača implantata)
All-On-6 (proteza na šest implanta)6,000 – 10,000 evra (cena znatno varira u zavisnosti od proizvođača implantata)

Najčešći uzroci gubitka zuba

Vodeći uzrok gubitka zuba je uznapredovala bolest desni, koja ukoliko se ne leči vremenom dovodi do oštećenja kosti i potpornih struktura zuba.

Bolest desni počinje blagom upalom zuba, koja se naziva i gingivitis, a jedan od sigurnih znakova da je upala mekih tkiva prisutna je krvarenje desni tokom pranja zuba.

Pored toga, nelečeni karijes može dovesti do propadanja zuba sve do trenutka kada se zub više ne može lečiti i sprečiti njegov gubitak ili vađanje.

Kada se lečenju pristupi na vreme, stomatolozi na raspolaganju imaju čitav niz mogućnosti da se zub spasi, uključujući i vađenje živca i apikotomiju.

Pored toga, povrede i traume mogu dovesti do gubitka zuba, ali i određena genetska stanja i sistemske bolesti.

Zaključak

Nadoknada izgubljenih zuba veštačkim zubima veoma je važna kako bi se očuvalo oralno zdravlje, sposobnost pravilnog žvakanja i govora.

Pored toga, veštački zubi mogu pomoći da se unapredi izgled zuba i osmeha, što može uticati na psihičko blagostanje i samopouzdanje.

Do gubitka zuba može doći iz različitih razloga, a najčešće je reč o bolesti desni, nelečenom karijesu ili traumi zuba.

Veštački zubi obuhvataju različite stomatološke radove i načine za njihovu nadoknadu, kao što su zubni implanti, mostovi, proteze i proteze na implantima.

Najoptimalnije rešenje zavisi od broja zuba koje je potrebno nadoknaditi, stanja prirodnih zuba, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i drugih faktora.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.