Valplast proteze: Šta su, prednosti i mane, cena

Valplast proteze poznate su i pod nazivom parcijalne pločaste proteze, su dobro poznat i veoma popularan način za rešavanje bezubosti zuba, ali da li su prava opcija za sve pacijente?

Bez obzira koliko dobro proteza odgovara u početku, vremenom lice i vilica mogu da promene oblik. Fleksibilne proteze kao što je Valplast mogu da se prilagode i promene oblik tako da odgovaraju ustima pacijenta.

U ovom članku detaljno ćemo se baviti Valplast protezama, i bavićemo se pitanjima kao śto su:

 • Šta su Valplast proteze?
 • Koliko koštaju?
 • Kome se preporučuju?
 • Prednosti i mane Valplast proteza
 • Kakva su iskustva sa Valplast protezama?

Šta su Valplast proteze za zube?

Valplast je brend mobilnih, fleksibilnih parcijanih proteza za zube. Ove proteze mogu se koristiti za nadoknadu jednog ili više nedostajućih zuba, ali ne mogu se koristiti za rešavanje kompletne bezubosti zuba, odnosno ne mogu se izraditi kao totalne proteze.

Iako se o Valplast protezama govori kao o silikonskim protezama, one su zapravo napravljene od najlonske smole. Ovaj materijal je dugotrajan, ali i dovoljno fleksibilan da može da se pomera i adaptira ustima pacijenta.

Ovo ih čini značajno komfornijim za nošenje od proteza za zube koje su napravljene od čvrstog akrilata, koji se ne može prilagoditi promenama oblika usta pacijenta.

Sa druge strane, ovo znači da se Valplast protoze ne mogu korsitit za rešavanje kompletne bezubosti, odnosno ne mogu se napraviti totalne Valplast proteze, jer totalne proteze zahtevaju određenu krutost da bi ostale na mestu.

Za razlku od ostalih tipova parcijalnih proteza, Valplast proteze nemaju neudobne metalne kukice koje bi ih držale na mestu, a koje se mogu i videti u nekim slučajevima.

Umesto metalnih kukica, imaju male izbočine napravljene od iste najlonske smole, koje se uklapaju preko zuba i desni i koje drže protezu na mestu.

Valplast proteze odgovaraju izgledu prirodnih zuba i desni pacijenta, i estetski su bolje rešenje u odnosu na tradicionalne proteze, iako tokom vremena može doći do prebojavanja.

Ova vrsta proteza za zube obično je bolji izbor za nadoknadu jednog ili više zuba u odnosu na konvencionalne proteze. Snažne su, lake, i uklapaju se dobro sa preostalim zubima.

Kako izgleda procedura?

Kao i pre svakog drugog stomatološkog zahvata, neophodno je da zakažete pregled usta i zuba, kod stomatologa koji se bavi izradom i ugradnjom Valplast proteza.

Na osnovu neposrednog pregleda, a nekada i ortopan snimka, stomatolog će proceniti da li je pacijent dobar kandidat za ugradnju Valplast proteze.

Glavna prednost Valplast proteza je što se one praktično mogu ugraditi kod svih pacijenata, osim u slučajevima totalne bezubosti.

Ukoliko je pacijent kandidat za ugradnju ovog tipa proteze, pristupiće se uzimanju otiska zuba, i dogovora sa pacijentom u vezi boje i oblika novih zuba.

U najvećem broju slučajeva, proteze se izrađuju tako da svojim oblikom i bojom u potpunosti odgovaraju prirodnim zubima.

U tom slučaju, zahvaljujući nepostojanju metalnih kukica ili drugih metalnih delova, novi zubi će u potpunosti odgovarati prirodnim zubima pacijenta.

Svaka proteza predstavlja personalizovano rešenje, odnosno izrađuje se prema otisku i izgledu prirodnih zuba.

Izrada i ugradnja Valplast proteze se obavlja bez ikakvih promena na prirodnim zubima (ekstrakcije, bušenja, brušenja i slično). Cela procedura je za pacijenta potpuno bezbolna.

Valplast proteze traju između pet i osam godina.

Alternative Valplast protezama

Valplast proteze su dobro rešenje za većinu pacijenata. Ipak, ukoliko je potrebno rešiti kompletnu bezubost zuba, neophodno je odabrati drugu vrstu proteza.

Opcije za rešavanje kompletne bezubosti zuba su totalna akrilatna proteza, All-On-4 ili All-On-6, ili ugradnja zubnih implantata.

Zubni implantati su najbolje i najdugotrajnije rešenje, koje estetski u potpunosti odgovaraju prirodnim zubima.

All-On-4 i All-On-6 je koncepcijsko rešenje za kompletnu bezubost zuba, i predstavlja kombinaciju fiksnog protetskog rada, koji nose zubni implantati.

Kod ovog rešenja, potrebno je ugraditi četiri ili šest implantata, u zavisnosti od stanja vilice pacijenta i o tome da li se radi o gornjoj ili donjoj vilici.

Velika prednost ovog rešenja je što zbog ugradnje zadnjih implantata pod specifičnim uglom izbegava sinus lift operacija.

Pored toga, proteze na implantima su proteze bez nepca, što ih čine znatno komfornijim rešenjem za pacijenta.

Osim što su komfornije, ove proteze neće dovesti do iritacije gornjem nepca.

Najpovoljnija, ali i najlošija solucija, kako estetski, tako i po pitanju udobnosti, jeste totalna akrilatna proteza.

Kada je rešavanje delimične bezubosti u pitanje, alternativni tretmani uključuju parcijalnu akrilatnu protezu, parcijalnu skeletiranu protezu sa kukicama ili parcijalnu skeletiranu protezu sa atačmenima.

Cena Valplast proteza

Cena Valplast proteza u Srbiji zavisi od grada i ordinacije u kojoj se pacijent odluči za izradu i ugradnju.

Naše istraživanje pokazalo je da je prosečna cena Valplast proteze 400 do 600 evra.

Prednosti i mane Valplast proteza

Valplast proteze dolaze sa određenim prednostima i manama u odnosu na tradicionalnije proteze, ili u odnosu na skuplje procedure kao što su dentalni implantati i krunice ili mostovi.

Detaljnije o sličnostima i razlikama između proteza i mostova može se pročitati u odvojenom članku.

Prednosti Valplast proteza

 • Tanak i lak fleksibilan materijal je komforan za nošenje
 • Odlično se uklapaju sa prirodnim zubima i desnima
 • Materijal od kog su ove Valplast napravljene je fleksibilan i pomera se i prilagođava se ustima pacijenta koja
 • tokom vremena mogu promeniti oblik
 • Mala verovatnoća da se pojave mrlje na zubima
 • Hipoalergenski materijal, bez potencijalno kancerogenih materijala
 • Dobro rešenje za pacijente sa ograničenim otvaranjem usta

Mane Valplast proteza

 • Nisu fiksne, i zbog toga možda nisu najbolje rešenje za pacijente koji traže dugoročno rešenje
 • Nije moguće napraviti ispravke na njima ukoliko više ne odgovaraju vilici pacijenta
 • Ne mogu se lako popraviti u slučaju da se polome
 • Njihova izrada može trajati duže od tradicionalnih proteza
 • Može doći do promene boje tokom vremena
 • Potrebno je striktno održavanje higijene

Valplast ili tradicionalne proteze

Iako smo već istakli razlike između Valplast i tradicionalnih proteza, ovde ćemo sumirati sličnosti i razlike.

Tradicionalne proteze izrađene su od metala i akrilata, dok su Valplast proteze bezmetalne, odnosno izrađene od termoplastične smole, nalik na silikon.

Glavne prednosti tradicionalne proteze u odnosu na Valplast je njihova povoljnija cena i mogućnost da se lako prilagode ukoliko ne odgovaraju vilici pacijenta.

Sa druge strane, prednosti Valplast proteza su brojne. Dugorajnije su i fleksibilne, pa nije potrebno izrađivati novu protezu ukoliko se oblik lica i vilice pacijenta promeni tokom vremena.

Rok trajanja Valplast proteze je preko 10 godina uz adekvatno održavanje i manje korekcije.

Pored toga Valplast proteze izrađene su od biokompatibilnog materijala, koji je pogodan za osobe sklone alergijama i ne sadrže metalne delove koji se kod klasičnih proteza mogu videti, i samim tim izgledaju prirodnije i estetski lepše.

Glavna mana Valplast proteza je što je nešto skuplja od konvencijalnih proteza, i što se ne mogu lako prilagoditi ustima pacijenata jednom kada je napravljena ili popraviti ukoliko dođe do loma. Kao i kod ostalih proteza i krunica, tokom vremena može doći do prebojavanja odnosno promene boje veštačkih zuba.

Mane klasičnih proteza je što lakše može doći do loma, i što je njihovo nošenje neudobnije. Pored toga izgledaju manje prirodno od Valplast proteza, a metalni delovi proteze se nekada mogu videti kada se pacijent smeje ili govori.

Iskustva sa Valplast protezama i najčešći problemi

Valplast proteze obično su bolje rešenje od tradicionalnih proteza, ali to ne znači da sa njima nema apsolutno nikakvih problema.

Kao što smo pomenuli, ukoliko se slomi, ova proteza ne može se popraviti. Da bi se smanjile šanse za lom proteze, potrebno voditi računa da se ona čuva na sigurnom mestu kada se ne nosi. Pored toga, zbog materijala od kog je izrađena, protezu nije moguće priagoditi ustima pacijenta kada je jednom izrađena.

Ako pacijent primeti da proteza ima oštre ili grube ivice koje iritiraju ili desni, moguće je obraditi ivice tako da budu udobnije.

Iskustva sa Valplast protezama, i protezama generalno, su individualna kod svakog pacijenta, ali neki pacijenti su prijavljivali blagu nelagodu ili iritaciju dok se nisu navikli na nošenje proteze.

Navikavanje na Valplast proteze ponekad može trajati duže nego na tradicionalne parcijalne proteze.

Promena boje takođe može biti problem, i to može da znači da će pacijent morati da zameni protezu ranije nego što je očekivao, i fleksibilne proteze su podložnije oštećenjima, zbog čega treba voditi računa o protezi kada je u ustima, ali i kada se ne nosi.

Iskustva govore da se veliki broj oštećenja i lomova Valplast proteze dešava zapravo kada se proteza ne nosi.

Pacijenti sa Valplast protezom moraju voditi računa o higijeni zuba i proteze svakodnevno. U suprotnom, može doći do neprijatnog zadaha, karijesa i drugih problema.

Zbog toga je važno da pacijent od samog početka zna kako da pravilno održava higijenu svoje proteze, kao i da se pridržava striktne i redovne oralne higijene kako bi se sprečili ovi problemi.

Zaključak

Valplast proteze u većini slučajeva su bolje rešenje za zamenu jednog ili više nedostajućih zuba od tradicionalnih parcijalnih proteza.

Kada govorimo o ovim protezama, govorimo o dugotrajnijem i estetski boljem rešenju od tradicionalnih proteza.

Ove proteze ne sadrže metalne delove, i u potpunosti su izrađene od biokompatibilnog materijala koji je pogodan i za osobe sklone alergijama.

Iako se za rešavanje bezubosti gotovo uvek preporučuje ugradnja implantata, koji će u potpunosti nadoknaditi nedostajući zub i sprečiti gubitak vilične kosti, pacijenti kojima nedostaje više zuba neretko se odlučuju Valplast proteze zbog znatno niže cene u odnosu na zubne implantate, posebno kada je potrebno nadoknaditi više zuba.

Ipak, Valplast proteze izrađuju se isključivo kao parcijalne proteze, pa nisu opcija za pacijente kod kojih je došlo do gubitka svih zuba u vilici.

U tom slučaju pacijent može da nedostatak svih zuba u vilici reši isključivo zubnim implantatima, kombinacijom zubnih implantata i mostova, All-On-4 rešenje, ili totalnom akrilatnom protezom.

Mogućnosti za rešavanje bezubosti vilice smo naveli od najboljeg ka najlošijem rešenju, gde su zubni implantati najbolje, a totalna proteza najlošije rešenje.

Izvori i reference