• Home
 • Protetika
 • Proteza ili most: Sličnosti i razlike i šta je bolje rešenje?

Proteza ili most: Sličnosti i razlike i šta je bolje rešenje?

Sveže informacije

Zubna proteza i most imaju ulogu da nadoknade jedan ili više nedostajućih zuba, no među ovim protetskim radovima postoje velike razlike, kao što su cena, trajanje izrade, funkcionalni i estetski rezultat.

Pored toga, postoje ograničenja u broju zuba koje je moguće nadoknaditi zubnim mostom i različitim vrstama proteza za nadoknadu zuba.

Osobe koje žele da reše problem nedostajućih zuba često su u dilemi da li je za njih bolje rešenje proteza ili most, a ovaj članak daće odgovor na ovo pitanje i pomoći u donošenju informisane odluke.

Najpre ćemo objasniti šta su zubni mostovi i proteze, koje su njihove glavne karakteristike, a zatim i uporediti ova dva protetska rešenja.

Šta su zubni mostovi?

Zubni mostovi su jedan od najčešće izvođenih protetskih radova u stomatologiji, i koriste se za rešavanje nedostatka jednog ili najviše dva zuba u nizu.

Most se sastoji od nekoliko krunica, odnosno tri ili četiri krunice, u zavisnosti od broja zuba koje je potrebno nadoknaditi.

Naime, zubni most ima ulogu da premosti prostor nedostajućih zuba, tako da se okolni zdravi zubi, ili zubni implanti, koriste kao oslonac i potpora mosta, dok se jedna ili dve krunice koriste za nadoknadu nedostajućih zuba.

Na ilustraciji koja sledi može se videti kako izgleda tročlani most kojim se nadoknađuje prostor jednog nedostajućeg zuba:

Ugradnja mosta podrazumeva brušenje zuba koji pružaju stabilnost i potporu mostu, a nakon ugradnje i inicijalnog perioda navikavanja od nekoliko dana, pacijent praktično ne primećuje razliku između prirodnog zuba i zubnog mosta.

Sam proces brušenja zuba i ugradnje mosta je bezbolan, budući da se brušenje obavlja u lokalnoj anesteziji.

Nakon prestanka dejstva anestezije, može se javiti osetljivost zuba ili bol, koji se kupira lekovima protiv zubobolje, najčešće lekovima iz grupe ibuprofena.

Samim tim, reč je o veoma komfornom rešenju. Osim toga, mostovi su veoma dobro rešenje i po pitanju estetike.

Oni mogu biti izrađeni od dve vrste krunica:

 • Metalokeramičkike krunica
 • Bezmetalnih krunica

Kod metalokeramičkih krunica, keramika se izliva na metalnu osnovu, dok su bezmetalne, odnosno keramičke krunice, izrađene isključivo od keramike, bez metalne osnove.

U oba slučaja, u pitanju je personalizovano rešenje, koje se izrađuje za svakog pacijenta prema otisku i izgledu okolnih zuba, te je praktično nemoguće primetiti da se ne radi o prirodnim zubima.

Kada je u pitanju očekivani životni vek krunica i mosta, može se očekivati da ovaj protetski rad traje od pet do 10 godina, a veoma često i duže uz adekvatnu negu, redovne preglede i izbegavanje ponašanja koje mogu ugroziti most.

To se pre svega odnosi na pušenje, jelo veoma tvrde ili lepljive hrane koja može povući most, različite povrede, bruksizam, grickanje noktiju ili leda i drugo.

Na kraju, sa aspekta izgleda, prednost se daje bezmetalnim krunicama, kod kojih ne može doći do pojave metalne linije na ivici sa desnima.

Cena bezmetalnih krunica nešto je veća u odnosu na metalokeramičke, a cena mosta dobija se kao zbir ugrađenih krunica, odnosno odgovara ceni tri krunice kod nadoknade jednog zuba, ili ceni četiri krunice u slučaju da je potrebno nadoknaditi dva vezana zuba.

Više reči o ceni biće nešto kasnije, u delu članka u kome se direktno porede mostovi i proteze.

Šta su zubne proteze?

Kao i zubni mostovi, i zubne proteze imaju ulogu nadoknade nedostajućih zuba.

Postoji veći broj vrsta zubnih proteza, a one se mogu podeliti u dve osnovne grupe:

 1. Fiksne proteze. Vrsta proteza koju pacijent ne može da izvadi po želji i potrebi.
 2. Mobilne proteze. Vrsta proteza koju pacijent može da izvadi radi čišćenja ili odmora.

Pored toga, u zavisnosti od toga da li nadoknađuje sve zube ili samo određen broj zuba, proteze mogu biti totalne i parcijalne.

Totalne proteze su po pravilu najmanje komforne za pacijenta, mogu izazvati nelagodu, potrebu za čestom promenom, dovesti do iritacije nepca, posebno iritacije gornjeg nepca i drugih tegoba.

Ova vrsta proteza izrađuje se kao mobilna, pa se naziva i proteza na vakuum.

Iz ovog razloga, pacijenti se često odlučuju za protezu bez nepca ili All-On-4 rešenja kao alternative klasičnim totalnim protezama.

All-On-4 predstavlja kombinovan protetski rad, kod koga se ugrađuje četiri do šest zubnih implanata, koji potom nose fiksni protetski rad, rešavajući na taj način kompletnu bezubost vilice.

Ova proteza je fiksna, odnosno ne može se ukloniti, a kombinuje ekonomičnog fiksnih protetskih radova, kao i komfor i dugotrajnost zubnih implanata.

Procedura ugradnje i celokupna terapija kod ovog rešenja je najduža, budući da je nakon ugradnje implanata neophodan oporavak u periodu od šest do devet meseci, kada se u procesu oseointegracije implant trajno vezuje za viličnu kost.

Nakon toga, implant može biti opterećen trajnim protetskim radom, čime se završava ceo postupak.

Tokom oporavka od ugradnje implanta, pacijent može dobiti privremenu protezu kako bi mogao da normalno funkcioniše do završetka lečenja.

Sa druge strane, dva osnovna tipa parcijalnih proteza:

 1. Parcijalna skeletirana proteza, ili vizil proteza
 2. Parcijalna pločasta proteza, tj. silikonska ili valplast proteza

U pitanju su mobile proteze, a u nastavku ćemo objasniti o kakvim protezama je reč.

Parcijalna skeletirana proteza

Parcijalna skeletirana proteza se veoma često naziva i vizil proteza i predstavlja najbolje rešenje kada su u pitanju isključivo protetski radovi.

Vizil proteze se najčešće preporučuju pacijentima kojima je ostao manji broj prirodnih zuba u vilici, koji potom služe kao potpora i nose protezu.

U pitanju su vrlo čvrste proteze budući da njihovu osnovu čini metalna ili poliuretanska baza, odnosno skelet po čemu su i dobile ime, i dobro raspoređuju pritisak koji nastaje žvakanjem, zahvaljujući čemu smanjuju gubitak zubne kosti.

Ova vrsta proteza za prirodne zube može biti vezana kukicama, atačmenima ili namenskim krunicama.

Parcijalne skeletirane proteze uobičajeno traju od pet do deset godina.

Parcijalna pločasta proteza

Parcijalna pločasta proteza poznata je i pod nazivom silikonska proteza ili Valplast proteza.

Valplast su vrsta fleksibilnih proteza koje se prilagođavaju ustima pacijenta, što ih čini veoma komfornim rešenjem.

Ove proteze za prirodne zube pacijenta vezane su uz pomoć najlonske smole, i praktično se ne može primetiti spoj sa prirodnim zubima.

Životni vek parcijalnih pločastih proteza je između pet i osam godina.

Proteza ili most?

U najvećem broju slučajeva, kada je potrebno nadoknaditi samo jedan ili dva vezana zuba, zubni most je bolja opcija po svim karakteristikama.

Sa druge strane, ukoliko je potrebno nadoknaditi veći broj zuba, proteza može biti bolji ili jedini izbor.

Kada je reč o kompletnoj bezubosti vilice, kombinovani protetski radovi koji uključuju ugradnju implanata, ili pak nepopularna totalna mobilna proteza može biti jedini izbor.

Naravno, tačan i jedini precizan odgovor na pitanje da li je bolje rešenje proteza ili most može da da samo stomatolog nakon pregleda i analize ortopan snimka, uzimajući u obzir sve faktore koji mogu da utiču na izbor.

Tabela ispod sumira sličnosti i razlike između zubnog mosta, parcijalne proteze i All-On-4 rešenja:

MostParcijalna protezaAll-On-4
Broj nadoknađenih zubaJedan do dvaVeći broj zuba, ali ne sviSvi zubi u vilici
Trajenje cele procedureOko nedelju danaOko nedelju danaŠest do devet meseci
Fiksan ili mobilan radFiksanMobilanFiksan
TrajanjePet do 10 godinaPet do 10 godina10 i više godina
Cena u evrima300 do 1,200350 do 8003,500 do 6,000

Cene variraju u velikoj meri i zavise od sledećih faktora:

 • Kod zubnog mosta: Broj zuba koji je potrebno nadoknaditi i vrsta krunice (bezmetalna, ili metalokeramička)
 • Kod parcijalne proteze: Vrste proteze (vizil ili Valplast) i načina vezivanja na prirodne zube (kukice, atačmeni ili namenske krunice)
 • Kod All-On-4: Pre svega od vrste i proizvođača implanata

Zaključak

Proteze za zube i mostovi su dva veoma česta načina da se reši delimična ili potpuna bezubost vilice.

Iako imaju istu ulogu, ovi protetski radovi se veoma razlikuju po gotovo svim karakteristikama, od načina ugradnje, komfora, trajanja, estetskog aspekta, cene i drugih.

Uopšteno govoreći, zubni mostovi su najbolji izbor kada je neophodno nadoknaditi samo jedan ili dva vezana zuba u vilici.

Kod nadoknade većeg broja zuba, parcijalne proteze su verovatno bolji izbor. Ipak, one ne mogu nadoknaditi sve zube u vilici, budući da prirodni zubi nose parcijalne proteze.

Kompletna bezubost vilice najefikasnije se može rešiti kombinovanim protetskim radom, odnosno protezom na implantima.

Ovo rešenje naziva se i All-On-4 ili All-On-6, budući da je četiri ili šest implanata opterećeno fiksnim protetskim radom.

Naravno, samo stomatolog nakon kliničkog pregleda može da da pravu preporuku u svakom konkretnom slučaju, obzirom da različiti faktori mogu da utiču na to koje su mogućnosti dostupne i najbolje za svakog pacijenta.