Apsces zuba: Šta je, simptomi, uzroci, komplikacije, lečenje

Apsces zuba je gnojna kesa koja se formira oko korena zaraženog zuba ili na desnima. Postoje tri glavne vrste dentalnog apscesa:

  1. Periapikalni apsces – apsces na vrhu korena zuba
  2. Parodontalni apsces – apsces na desnima
  3. Gingivalni apsces – aspces na desnima usled zaglavljivanja stranog tela u desnima

Kada dođe do pojave apscesa, on ne može proći sam od sebe, već je neophodan stomatološki tretman kako bi se sačuvao zub i sprečilo širenje infekcije na okolne zube, ili čak druge delove tela.

Apsces obično izgleda kao crvena, otečena kvrga, čir ili bubuljica. Utiče na zahvaćeni zub, ali se infekcija može proširiti i na okolne kosti i susedne zube.

Apscesi se mogu pojaviti na različitim mestima oko zuba iz različitih razloga.

U nastavku članka objasnićemo koji su simptomi apscesa zuba, njegovi uzroci, potencijalne komplikacije, kako izgleda lečenje apscesa na zubu kao i koje su mere prevencije.

Simptomi

Glavni simptom apscesa zuba je pulsirajući bol u blizini zuba ili u desnima. Bol se obično javlja iznenada i vremenom se pogoršava, a može se širiti ka uhu, vilici ili vratu.

Bol se često pogoršava tokom ležanja ili žvakanja.

Pored toga, simptomi apscesa zuba uljučuju:

  • Osetljivost zuba
  • Crvenilo i otok lica
  • Otečene i crvene desni
  • Klimanje zuba
  • Loš zadah i neprijatan ukus u ustima
  • Otečene limfne čvorove na vratu ili ispod vilice
  • Groznicu

Ukoliko apsces pukne, doćiće do dreniranja gnoja i sukrvice što će izazvati loš ukus u ustima, ali i gotovo trenutan prestanak bola.

Ukus koji se javlja je najčešće kiseo ili gorak ukus.

Uzroci

Do pojave zubnog apscesa dovode bakterije koje inficiraju koren zuba ili desni.

U zavisnosti od vrste apscesa, zavise i njegovi uzroci.

Kod periapikalnoga apscesa (apscesa korena zuba) bakterije ulaze u pulp zuba.

Pulpa je unutrašnji, mekani deo zuba koji se sastoji od nerava, vezivnog tkiva i krvnih sudova.

Bakterije u pulpu obično ulaze kroz šupljinu ili pukotinu izazvanu nelečenim karijesom ili povredom zuba.

Povreda može biti rezultat traume, poput pada ili udarca, ili drugih stanja kao što je bruksizam.

Kod parodontalni apsces (apscesa na desnima), uzrok je najčešće bolest desni, no uzrok može biti i trauma zuba ili desni.

Ukoliko se ne leči, gingivitis može uznapredovati i dovesti do ovog stanja.

Apsces gingive, odnosno gingivalni apsces nastaje kada se strano telo, poput ljuspice od kokica ili čekinja četkice za zube, zarije u desni i time otvori put bakterijama i dovede do infekcije desni.

Povezan članak Fistula na desnima: Simptomi, lečenje, uzroci i slike

Apsces ili fistula

Kao što smo ranije objasnili, apsces se javlja na korenu zuba usled infekcije, najčešće nakon nelečenog karijesa ili traume zuba.

Fistule na desnima javljaju se kada apsces uznapreduje, i nakupljeni gnoj, sukrvica i drugi produkti ne mogu da se kreću, pa stvore sopstveni put do površine zuba ili desni, odakle se sadržaj drenira.

Dentalni apscesi i fistule potiču od infekcije i bakterija, stvarajući gnoj, no postoji nekoliko razlika.

Fistule obično ne uzrokuju bol, ili se bol u tom području sporadično javlja i nestaje, najčešće bez upotrebe lekova za zubobolju.

Usled dreniranja gnoja, fistule uobičajeno prati i neprijatan zadah.

Apscese je lakše prepoznati, budući da su veoma bolni, a bol se često širi ka uhu i ostatku vilice. Pored toga, uobičajeno je da se javlja osetljivost zuba, groznica i otok.

Limfni čvorovi takođe mogu biti otečeni dok telo pokušava da se bori protiv infekcije.

Komplikacije

Apsces zuba ne može da prođe spontano, već je neophodno adekvatno lečenje od strane stomatologa.

Čak iako dođe do pucanja apscesa i dreniranja gnoja, važno je da se inficirano područje detaljno očisti i spreči eventualno širenje infekcije koje može biti veoma opasno.

Ukoliko se ne leči, infekcija se može proširiti na vilicu, ali i druge delove glave i vrata, uključujući i mozak.

Najteža komplikacije nelečenog apscesa je sepsa, trovanje krvi. Srećom, ovo stanje se retko javlja kao komplikacija dentalnog apscesa, no u pitanju je komplikacija koja je opasna po život.

Ukoliko dođe do pojave visoke temperature, otoka lica, otežanog gutanja, problema sa srcem ili konfuzije, potrebno je neodložno se javiti lekaru ili pozvati hitnu pomoć, budući da su ovo znaci ozbiljne infekcije koje zahteva hitno lečenje.

Lečenje

Lečenje apscesiranog zuba fokusira se na uklanjanje infekcije i ublažavanje bola.

Uz pomoć ortopan snimka i ciljanih snimaka stomatolog će proceniti koliko je infekcija raširena a stanje ozbiljno, i pristupiti adekvatnom lečenju.

U zavisnosti od vrste i težine apscesa, terapije mogu da uključuju sledeće procedure.

Dreniranje apscesa

Dreniranje i čišćenje apscesa je prvi korak koji će ublažiti simptome.

Stomatolog će napraviti mali rez u apscesu da bi iscedio gnoj, sukrvicu i druge produkte, nakon čega će ta regija biti temeljno očišćena i dezinfikovana.

Gotovo trenutno po dreniranju sadržaja, osećaj bola, pulsiranja zuba i pritiska u toj regiji nestaje.

Lečenje kanala korena zuba

Lečenje kanala korena zuba, poznato je i pod nazivom vađenje živca ili lečenje zuba, i podrazumeva da se na inficiranom zubu napravi otvor, kako bi se drenirao apsces i uklonila inficirana pulpa.

Potom se komora za pulpu zatvara kompozitnim ispunom ili zubnom krunicom.

Povezan članak Vađenje živca i lečenje zuba: Procedura, cena, iskustva

U nekim slučajevima, lečenje kanala korena zuba ne da željene rezultate.

U tim slučajevima apikotomija može biti od pomoći i sprečiti vađenje zuba.

Antibiotici

Upotreba antibiotika kod lečenja apscesa je gotovo uvek neophodno kako bi se ubile bakterije i sprečilo širenje infekcije.

Čak iako je osoba sigurna da ima apsces na zubu, nikada samoinicijativno ne treba da uzima antibiotike, već isključivo nakon stomatološkog pregleda, kada i na način kako je to prepisano od strane stomatologa.

Tokom uzimanja antibiotika savetuje se upotreba probiotika, dobrih bakterija koje će pomoći da se sačuva zdrav balans bakterija u organizmu.

Vađenje zuba

Ekstrakcija zuba uvek dolazi kao poslednja opcija, no ukoliko je zub previše oštećen može biti neophodno izvaditi ga kako bi se sprečile komplikacije.

Nakon vađenja zuba sadržaj apscesa se drenira i čisti i uklanjaju bakterije i sukrvica, a pacijent obično mora da se pridržava ishrane mekanom hranom tokom zarastanja rane od zuba.

Zarastanje rane od zuba zavisi od toga koji zub je izvađen.

Nakon vađenja zuba, nedostajući zub bi trebalo nadoknaditi mostom ili idealno zubnim implantom.

Uklanjanje stranog predmeta

Kod gingivalnog apscesa, koji je uzrokovan stranim predmetom u desnima biće neophodno da se on izvadi a povređene desni očiste i dezinfikuju.

Ukoliko poseta stomatologu odmah po povredi desni nije moguća, lekovi na bazi ibuprofena mogu da pomognu za smanjenje bola.

Pored toga, ispiranje usta toplom slanom vodom takođe može pomoći.

Ublažavanje simptoma

Do posete stomatologu, lekovi protiv bolova mogu da pomognu kod smanjenja bolova, koji god da je uzrok pojave apscesa na zubu.

Lekovi na bazi ibuprofena su najbolji izbor, ali ukoliko iz medicinskih razloga, poput čira na želucu, nije moguće koristiti nesteroidne antiinflamatorne lekove, drugi analgetici mogu biti od koristi.

Alternative uključuju paracetamol i aspirin.

Prirodni lekovi za apsces zuba

Prirodni lekovi za apsces zuba neće dovesti do izlečenja. Ovi kućni lekovi i procedure mogu da pomognu u smanjenu tegoba do posete stomatologu i dreniranja sadržaja i adekvatne terapije.

Pre svega, od koristi može biti ispiranje usta mlakim slanim rastorom. Alternative za ispiranje usta uključuju ispiranje usta hidrogenom ili sodom bikarbonom.

Drugi prirodni lekovi za zubobolju kao što su hladne obloge, korišćenje belog luka, kajenske paprike i karanfilića takođe mogu ublažiti tegobe.

Više o ovim procedurama može se pročitati u odvojenom članku posvećenom ovoj temi.

Ukoliko uzrokuje bol i nelagodu, trebalo bi izbegavati konzumaciju vruće ili hladne hrane i pića.

Povezan članak Gangrena zuba: Simptomi, lečenje, cena, komplikacije, iskustva

Korišćenje meke četkice za zube i izbegavanje korišćenja zubnog konca oko problematičnog zuba je takođe preporučljivo.

Na kraju, jelo mekane, kašaste hrane koristeći suprotnu stranu usta može pomoći da se bol ne pogorška. Jako začinjena i kisela hrana mogu pogoršati tegobe.

Dijagnostika

Kako bi postavio dijagnozu apscesa zuba, stomatolog će obaviti klinički pregled zuba i mekih tkiva, odnosno desni.

Apsces zuba najčešće je praćen osetljivošću, pa ukoliko se nakon dodirivanja zuba javlja bol ili neprijatan osećan, verovatno da se radi o zubnom apscesu.

Pored toga, najčešće će biti neophodan i ortopan snimak zuba, kao i mali, ciljani snimak problematičnog zuba kako bi se utvrdilo prisustvo infekcije i ozbiljnost stanja.

Na osnovu anamneze, prisutnih simptoma, pregleda i redngenskih snimaka zuba stomatolog ili endodont može da postavi dijagnozu i odluči se za adekvatan način lečenja.

Prevencija

Prevencija apscesa na zubu svodi se na održavanje dobre higijene zuba i desni i dobre navike u vezi sa oralnim zdravljem.

Ovo podrazumeva redovno pranje zuba pastom sa fluorom i koriščenje zubnog konca. Alternativa zubnom koncu, posebno korisna za pacijente sa fiksnim protezama ili protetskim radovima su aparati za ispiranje zuba.

Korišćenje sredstava za ispiranje usta može dodatno unaprediti higijenu usta i zuba. Najbolje opcije su tečnosti sa antibakterijskim efektom, ali bez alkohola koja mogu dovesti do pojave suvih usta.

Na kraju, redukovanje konzumacije šećera, smanjeno pušenje i smanjena konzumacija alkohola, uz redovno posećivanje stomatologa radi preventivnih pregleda dovešće do značajnog poboljšanja oralnog zdravlja.

Zaključak

Apsces zuba može se javiti kao gnojna kesa na zubu ili oko zuba, kao i na desnima, izazvana bakterijskom infekcijom.

Simptomi apscesa zuba su najčešće osetljivost zuba, pulsirajući bol, crvenilo i otok desni ili lica, klimanje zuba i loš zadah.

Kod težih slučajeva mogu se javiti i groznica i otečeni limfni čvorovi na vratu ili ispod vilice.

Glavni uzroci zubnog apscesa su nelečen uznapredovali karijes ili traume zuba i desni.

Apsces ne može da prođe sam od sebe, niti upotrebom prirodnih lekova, stoga je važno što pre krenuti sa adekvatnim lečenjem kako bi se sprečilo širenje infekcije.

Nelečena infekcija može da se proširi na druge zube, viličnu kost, ali i druge delove glave i vrata, uključujući i mozak. Kao najteža komplikacija nelečenog apscesa može se javiti sepsa, stanje koje je opasno po život pacijenta.

Način lečenja apscesa na zubu zavisi od težine stanja, a može uključivati dreniranje apscesa, terapiju kanala korena zuba, primenu antibiotika i vađenje zuba, kao poslednje solucije kada drugi načini lečenja nisu dali rezultat.

Prevencija podrazumeva pre svega dobro održavanje oralne higijene, redovne stomatološke kontrole i izbegavanje loših navika poput konzumacije previše šećera, alkohola i prestanak ili smanjenje pušenja.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.