Bele fleke na zubima: Šta su, kako nastaju i kako ih ukloniti?

Bele fleke na zubima se mogu pojaviti na zubima iz različitih razloga, iako nisu tako česte kao tamne mrlje koje mogu biti različitih nijansi, od žute do braon boje.

Bele mrlje najčešće su znak ranog propadanja zuba, a mogu da imaju različite uzroke, uključujući i pojavu karijesa.

Srećom, bele fleke se mogu lečiti i ukloniti.

U ovom članku objasnićemo šta znače bele fleke na zubima, odnosno zašto do njih dolazi, kako ih ukloniti i sprečiti njihovu pojavu.

Uzroci

Postoji više razloga zbog kojih može doći do pojave belih fleka na zubima, uključujući i bele fleke na mlečnim zubima kod dece.

1. Nakupljanje plaka i rana faza karijesa

Kada dođe do nakupljanja plaka na zubima tokom dužeg vremenskog perioda, kiseline počinju da deluju na zubnu gleđ što dovodi do propadanja.

Bela fleka na zubima vrlo često je prvi znak razvoja karijesa, no srećom ako se na vreme tretira može se sprečiti da izazove oštećenje.

Zubni plak moguće je ukloniti temeljnim pranjem zuba pastom sa fluorom, dva puta dnevno u trajanju od dva minuta.

Pored toga, korišćenje zubnog konca pomaže kod čišćenja mesta koji nisu dostupni tokom pranja četkicom.

Naročitu pažnju tokom pranja zuba trebalo bi obratiti na područje uz desni, gde se plak najlakše taloži i gde najčešće nastaje bela fleka.

Korišćenje električne četkice za zube može pomoći kod efikasnijeg uklanjanja zubnog plaka, a stomatolog može detaljno očistiti zube, što uključuje i skidanje zubnog kamenca i poliranje zuba.

Ipak, ne treba mešati kamenac na zubima i bele fleke po zubima, budući da se ne radi o istom stanju.

2. Fluoroza

Fluor je mineral koji jača zube i sprečava karijes, ali previše fluora u zubima tokom razvoja zuba u mladosti može imati suprotan efekat, izazivajući karijes i promenu boje.

Do prekomernog unosa fluora može doći kada deca konzumiraju previše vode sa fluorom, gutaju pastu za zube ili koriste suplemente fluora.

Osim što uzrokuje pojavu kredasto belih, žutih ili braon fleka, fluoroza zuba može dovesti do oštećivanja i pucanja gleđi, što otežava adekvatno pranje i čišćenje zuba i otvara prostor bakterijama.

Ipak, razloga za strah od korišćenja pasta sa fluorom nema, a upotreba paste za zube bez fluora se nikako ne preporučuje.

Važno je decu naučiti da pravilno održavaju higijenu zuba, što osim redovnosti podrazumeva i korišćenje adekvatne količine paste kao i da se pasta za zube ne guta.

3. Hipoplazija gleđi

Hipoplazija gleđi je defekt zuba kada je gleđ tanja nego što je to normalno.

Do ovog stanja može doći kao posledica nedostatka nutrijenata koji uzrokuju gubitak minerala u zubu, odnosno demineralizaciju.

Bolesti kao što je celijakija i drugi problemi gastrointestinalnog trakta, gde organizam slabije apsorbuje nutrijente iz hrane mogu dovesti do demineralizacije.

Pored toga, uzrok hipoplazije gleđi može biti nasledni faktor, lekovi koje majka koristila pre porođaja, traume zuba i prevremeni porođaji.

4. Način ishrane

Konzumacija previše kisele hrane može izazvati bele mrlje na zubima budući da kiseline nagrizaju zubnu gleđ.

Ishrana bogata šećerom takođe izaziva stvaranje kiselog plaka, koji može da erodira gleđ. Kisela hrana i pića uključuju gazirana pića i određeno voće, kao što je limun, pomorandža i grejpfrut.

Refluks kiseline, odnosno gorušica, je još jedan okidač jer proizvodi kiselinu u želucu, grlu i ustima.

5. Demineralizacija

Demineralizacija je već ranije pomenuta, i brojni faktori mogu dovesti do povlačenja kalcijuma iz zuba.

Ovo stvara bele fleke na zubima, koje su rezultat akumulacije bakterijskog plaka.

6. Lekovi

Određene vrste lekova mogu uticati na izgled zuba, posebno ako se uzimaju dok se zubi još razvijaju.

Najčešće se oštećenje zuba zbog upotrebe lekova javlja se u ranom detinjstvu ili tokom trudnoće i perioda dojenja.

Lekovi poput tetraciklina mogu izazvati ozbiljne mrlje na zubima. S druge strane, lekovi kao što je salbutamol, a koji se inhaliraju mogu povećati rizik od karijesa.

Budući da su bele mrlje jedna od najranijih faza karijesa, astmatičari treba da budu svesni rizika i redovno kontrolišu stanje zuba.

7. Proteza

Nošenje fiksne proteze je veliki faktor rizika za pojavu belih mrlja na zubima.

Beli krugovi mogu da se pojave nakon skidanja fiksne proteze ukoliko se o higijeni zuba i proteze za ispravljanje zuba nije strogo vodilo računa.

Korišćenje tečnosti za ispiranje usta sa fluorom ili specijalnih gelova sa fluorom mogu da pomognu u ovim slučajevima.

Pored toga, upotreba aparata za ispiranje zuba može da bude od velike koristi kod osoba sa protezama.

8. Spavanje otvorenih usta i suva usta

Ukoliko osoba spava otvorenih usta, može primetiti bele mrlje na zubima neposredno nakon buđenja.

Srećom, ova vrsta belih fleka nestaje spontano nakon nekoliko sati, a javlja se zbog dehidratacije površine gleđi zuba.

Uz pomoć pljuvačke i adekvatnog unosa tečnosti, pre svega vode, ove mrlje nestaju.

Spavanje otvorenih usta češće se javlja prilikom prehlade, kada je nos zapušen.

Osim ovoga, određena zdravstvena stanja mogu dovesti do pojave suvih usta i izazvati isti efekat.

Suva usta povećavaju i rizik od nastanka karijesa, budući da pljuvačka ne spira kiseline, bakterije i ostatke hrane.

Zadah iz usta često je izazvan upravo zbog suvoće usta.

Lečenje

Bele mrlje na zubima mogu da smetaju, posebno ukoliko se nalaze na prednjim zubima i lako su vidljive, stoga se pacijenti koji pate od ovoga često pitaju kako ukloniti bele mrlje na zubima.

Srećom, postoji više načina da se bele mrlje na zubima uklone.

1. Peskiranje zuba

Peskiranje zuba je minimalno invanzivna estetska procedura koja se koristi za uklanjanje površinskih mrlja i nepravilnosti na gleđi.

Ove mrlje ili bele tačkice mogu biti posledica hipoplazije, demineralizacije ili fluoroze, i u ovim slučajevima se peskiranje najčešće i obavlja.

Pored toga, peskiranje zuba je uobičajeno deo procedure skidanja kamenca, kao i profesionalnog izbeljivanja zuba.

Za razliku od izbeljivanja, gde se koriste sredstva na bazi vodonik peroksida, ovaj metod skidanja belih fleka podrazumeva upotrebu blažih supstanci.

Peskiranjem se zapravo skida mikro sloj gleđi koji je oštećen ili prebojen, što dovodi do dugotrajnih rezultata.

2. Izbeljivanje zuba

Ukoliko peskiranje ne daje adekvatne rezultate, izbeljivanje zuba nešto agresivnijim sredstvima, najčešće na bazi vodonik peroksida (hidrogena) je naredna opcija.

Osim profesionalnog, ordinacijskog izbeljivanja, koje je najsigurniji i najefikasniji tretman izbeljivanja, na raspolaganju su i različite mogućnosti kućnog izbeljivanja zuba.

Ipak, treba imati u vidu da ovaj tretman nije efikasan za pacijente kod kojih je do pojave belih mrlja na zubima došlo usled prevelike upotrebe fluora.

Šta više, izbeljivanje kod ovih pacijenata može dodatno posvetleti ove bele tačke i napraviti još veći kontrast sa prirodnom bojom zuba.

Zbog toga se preporučuje konsultacija sa stomatologom pre bilo kakvog tretmana izbeljivanja zuba, uključujući i prirodne načine izbeljivanja zuba.

3. Ugradnja luminira

Luminiri, poznati i pod nazivom no-prep viniri ili navlake bez brušenja, su tanke ljuspice od keramike koje se lepe za spoljni, vidljivi deo zuba.

Ove ljuspice se prave tako da izgledaju kao pravi zub, i veoma efikasno mogu da sakriju bele fleke i druge nesavršenosti zuba.

Za razliku od krunica, njihova uloga je pre svega estetska, a sama ugradnja ne zahteva brušenje zuba.

Osim fleka, luminiri mogu pomognu kod prebojenosti zuba, manjih nepravilnosti u obliku i položaju zuba, razmaku između zuba i u slučajevima kada je došlo do erozije zuba.

4. Upotreba fluora

Kod pacijenata koji pate od hipoplazije gleđi, stomatolog se može odlučiti za upotrebu fluora na problematičnim mestima gde se bela mrlja pojavila.

Ovo može pomoći kod najranijih faza karijesa, i iako možda bela tačkica neće nestati, sprečiće se da se lezija pretvori u šupljinu.

Pored toga, aplikacija fluora može pomoći kod remineralizacije zuba.

Iako je upotreba fluora delimično kontroverzna tema, razloga za brigu nema, budući da su sve naučne studije pokazale njegovu efikasnost i sigurnost u profesionalnim tretmanima.

5. Kompozitni ispun

Još jedna opcija za pacijente sa hipoplazijom gleđi jeste upotreba kompozitnog ispuna, materijala od kog su izrađene i bele plombe.

Kompozitni ispun se koristi kako bi se popunile šupljine i pukotine nastale u zubnoj gleđi, na sličan način kao što je to slučaj sa popravkom ili nadogradnjom zuba.

Po ugradnji kompozitnog ispuna, pacijent odmah može da nastavi sa uobičajenim aktivnostima i nema potreba za uzdržavanjem od jela budući da se ovaj materijal gotovo trenutno vezuje za zub.

Ipak, ovo rešenje je prikladno samo za osobe kod kojih je prisutan manji broj belih mrlja.

Prevencija

Prevencija pojave belih mrlja na zubima pre svega se odnosi na praktikovanje dobre oralne higijene, što uključuje pranje zuba dva puta dnevno u trajanju od dva minuta i korišćenje zubnog konca.

Ispiranje usta tečnostima bez alkohola i korišćenje oralnih tuševa takođe mogu da doprinesu dobroj higijeni zuba i usta, posebno kod pacijenata sa protezama ili protetskim radovima poput zubnih mostova i implanata.

Na tržištu su dostupne i posebne medicinske paste za zube koje mogu ubrzati proces remineralizacije zuba, kao i gelovi i tečnosti za remineralizaciju.

Pored toga, konzumacija manje šećera i kisele hrane može delovati preventivno i sprečiti pojavu belih mrlja.

Bele mrlje na zubima kod dece

Bele mrlje mogu se javiti i kod dece, kako na mlečnim, tako i na stalnim zubima.

Pokazalo se da konzumacija određenih lekova i pušenje u trudnoći mogu da dovedu do pojave belih mrlja kod dece.

Osim genetskog faktora, na pojavu belih mrlja na dečjim zubima utiče i prekomerno izlaganje fluoru, posebno u periodu rane mladosti.

Zbog toga je važno pratiti decu tokom pranja zuba, kako bi se sprečilo korišćenje previše paste za zube i gutanje paste.

Prava količina paste za zube koju treba koristiti je veličine zrna graška.

Osim u pastama za zube, fluor se može naći u vodi, voćnim sokovima i drugim bezalkoholnim pićima.

Zaključak

Bele fleke na zubima mogu biti znak ranog propadanja zuba ili hipoplazije gleđi, što može biti uzrokovano nedostatkom nutrijenata ili genetskim faktorima.

Prekomerni unos fluora tokom razvoja zuba u ranoj mladosti takođe može uzrokovati pojavu belih mrlja.

Tretmani koji mogu pomoći kod uklanjanja belih fleka i mrlja sa zuba uključuju peskiranje i izbeljivanje zuba, upotrebu fluora, ugradnju luminira ili korišćenje kompozitnog ispuna.

Na kraju, prevencija belih fleka na zubima odnosi se pre svega na usvajanje dobrih navika održavanja oralne higijene, kao i smanjen unos šećera i kisele hrane.

Prevencija belih mrlja kod dece takođe podrazumeva praćenje pranja zuba dece kako bi se sprečila preveliko korišćenje fluora usled pranja zuba sa previše paste ili njenog gutanja.

Ograničavanje pića koje sadrže fluor i prestanak pušenja tokom trudnoće mogu smanjiti pojavu belih fleka na dečjim zubima.