Cirkularni karijes: Simptomi, uzroci, lečenje i prevencija

Sveže informacije

Cirkularni karijes, karijes ranog detinjstva ili sindrom flašice predstavlja posebnu formu zubnog kvara koji zahvata mlečne zube dece najčešće do druge ili treće godine života.

Najveći problem u vezi cirkularnog karijesa je to što veoma brzo napreduje, a ukoliko se adekvatno i pravovremeno ne leči dovodi do ozbiljnih posledica kojih roditelji obično budu svesni tek kada oni nastupe.

Početkom 2000. godina statistika je ukazivala na to da oko 8% dece biva pogođeno ovim oboljenjem.

Danas, statistika je prilično poražavajuća. Smatra se da na našem podneblju oko 40% dece do druge godine već ima zubni kvar na mlečnim zubima koji su im upravo iznikli.

Ovaj problem je veoma složen, a napredak je vrlo spor zbog čega će posebno mesto u ovom članku zauzeti prevencija cirkularnog karijesa, a pored toga bavićemo se simptomima, uzrocima i načinu lečenja cirkularnog karijesa mlečnih zuba.

Šta je cirkularni karijes?

Cirkularni karijes se naziva i sindrom flašice (baby bottle karijes), što je povezano sa mehanizmom nastanka ovog patološkog stanja u ustima deteta.

Kao i svako oboljenje, cirkularni karijes ima svoje faze.

Prva faza je pojava belih mrlja na površini mlečnih zuba na granici sa desnima.

Kada roditelji primete bele mrlje na zubima deteta, to je pravi trenutak za jer se u ovom stadijumu karijes uspešno zaustavlja.

Svaka naredna faza koja podrazumeva strukturne promene mora se sanirati plombama ili pak gotovim krunicama za decu.

Iz ovog razloga je važno da se promene na mlečnim zubima ne zanemaruju.

Mlečni zubi su veoma važni i slobodno se može reći da je stav da „mlečni zubi nisu važni i ne leče se“ u potpunosti pogrešan.

Posledice nelečenja karijesa ranog detinjstva može izazvati brojne komplikacije.

Neke od njih uključuju bol, pojavu otoka, a kod uznapredovalih kvarova može doći do pojave fistula i širenja infekcije u okolna tkiva, što može biti veoma opasno, posebno kod dece.

Dugoročne posledice obuhvataju poremećaje ishrane, poremećaje govora, rasta i razvoja vilica, poremećaje u nicanju stalnih zuba kao i sticanje patološkog straha od zubara uprkos velikim mogućnostima u obezboljavanju malih pacijenata.

Simptomi

Kada je reč o simptomima i prepoznavanju cirkularnog karijesa, najlakše uočavanje cirkularnog karijesa postiže se odizanjem gornje usne deteta tokom održavanja oralne higijene.

Tada se mogu primetiti sledeće promene na spoljašnjoj površini mlečnih zuba u gornjoj vilici, uz samu granicu sa desnima:

 • U početnim formama oboljenja: Žućkasta udubljenja na pomenutim mestima, poput ćilibara
 • U uznapredovaloj formi: Crne promene sa braonkasto-zelenim destruisanim površinama zuba

Pored ovih simptoma cirkularnog karijesa, ovde do izražaja dolazi važnost posete deteta stomatologu već u prvoj godini života.

U kliničkoj praksi veoma mali broj ljudi ima saznanje o tome da dete treba da poseti stomatologa u ranom detinjstvu.

Povezan članak Bele fleke na zubima: Šta su, kako nastaju i kako ih ukloniti?

Najčešći slučaj je da detetu prva poseta stomatologu bude kada ga se javi zubobolja, pa je sticanje straha u tim slučajevima gotovo izvesno.

Zubobolja može biti konstantna ili pulsirajuća, ili se javljati isključivo na hladnu, toplu, kiselu hranu, a može se javiti i bol u zubu na dodir i zagrižaj.

Stoga, važno je edukovati roditelje i apelovati da se deca dovedu na kontrolu kod stomatologa već oko prvog rođendana.

Napredovanje cirkularnog karijesa je izuzetno brzo i stoga je pravovremena reakcija roditelja od vitalnog značaja.

Pored toga, važno biti siguran da li je u pitanju karijes ili kamenac, a najsigurnija opcija su redovne posete stomatologu.

Uzroci

Različiti uzroci mogu dovesti do pojave cirkularnog karijesa mlečnih zuba.

Oni uključuju:

 • Ishrana deteta koja obiluje prostim šećerima
 • Neadekvatna oralna higijena
 • Dugotrajno izlaganje hrani koja se lepi i zadržava na zubima (cucle sa medom, lizalice, kolači, sokovi, zašećereni čajevi, kompoti)
 • Uspavljivanje deteta bočicama sa zašećerenim napicima
 • Prečesto dojenje u kombinaciji sa prethodnim faktorima

Drugim rečima, pljuvačka koja se luči u ustima deteta ne može da neutrališe kiseline koje nastaju usled prethodno nabrojanih okolnosti, što dovodi do pojave zubnog karijesa.

Lečenje i terapija

Kao što je više puta pomenuto, kod lečenja i zaustavljanja cirkularnog karijesa najvažnija je brza reakcija roditelja i odlazak deteta stomatologu koji je za to kvalifikovan.

U zavisnosti od uznapredovalosti karijesa i momenta u kom se dete javlja, vrši se sanacija svih zuba kod kojih je to moguće.

Gangrenozni zubi i zubi pod infekcijom se nužno moraju izvaditi.

Stavovi koji se ponekada mogu čuti, kako inficiran mlečni zub čuva mesto smatraju se stručnom greškom i odavno su zastareli.

Prvo se obavlja sanacija svih zuba, a na kraju se obavlja vađenje mlečnih zuba koji su problematični i inficirani.

Ukoliko je dete veoma saradljivo, može se pokušati sa endodontskom terapijom mlečnih očnjaka ili molara (mlečne četvorke i petice).

Budući da se najčešće radi o deci do druge ili treće godine života, ovaj nivo saradljivosti je redak i teško očekivan.

Pored lečenja zuba, dostupne se i gotove metalne krunice kojima se mlečni kutnjaci mogu sačuvati i koje se trajno fiksiraju na zub sve do njegove smene.

Osim krunica, dostupni su i drugi načini protetskog zbrinjavanja kod dece koja su pretrpela gubitak gotovo svih zuba kako bi mogla da se hrane i govore.

Uloga roditelja

Veoma često, najteži deo terapije predstavlja otkrivanje i otklanjanje uzroka nastanka cirkularnog karijesa jer ponekad roditelji teško prihvataju da mora doći do određenih promena u načinu života deteta.

Roditelji moraju biti svesni da su sa dečjim stomatologom na istoj strani i to u cilju obezbeđivanja detetovog boljeg kvaliteta zdravlja, te ne treba savete i obaveze u korekciji ishrane i drugih navika da prihvataju kao napad ili ugrožavanje autoriteta, već kao lekarski i najpre dobronamerni savet.

Takođe je od velikog značaja da u eri interneta i kruženja velike količine netačnih informacija treba da nađu dečjeg stomatologa za svoje dete i da se drže isključivo njegovih saveta, jer u suprotnom može doći do ozbiljnog ugrožavanja dečjeg zdravlja.

Povezan članak Karijes na zubu kod odraslih i dece: Lečenje, simptomi, prevencija

Zašto je važno lečiti mlečne zube?

Pravovremeno lečenje mlečnih zuba je izuzetno važno kako bi se oni sačuvali do nicanja stalnih zuba i sprečavanja kompikacija.

Komplikacije koje nelečeni karijes može izazvati uključuju bol, otok, fistule, upale živca i druga stanja.

Što se ranije krene sa terapijom cirkularnog karijesa, to će efikasnije i uspešnije biti zaustavljanje i lečenje.

Mlečni zubi, iako će biti zamenjeni stalnim zubima, igraju važnu ulogu u životu deteta na različite načine koji uključuju žvakanje hrane, govor i samopouzdanje deteta.

Osim toga, zdravi mlečni zubi vode do zdravih stalnih zuba.

Prevencija

Osnovni saveti u cilju prevencije cirkularnog, ali i svih drugih oblika karijesa su isti.

Oni uključuju:

 • Uobročavanje deteta
 • Izbegavanje prečestih užina, grickalica, slatkiša, slaniša koji obiluju šećerima i drugih hrana loših za zdravlje zuba
 • Pranje zuba sa aktivnom pastom koja sadrži fluoride, a preporučuje se i hidroksiapatit, uz količine prilagođene uzrastu deteta po savetu dečjeg stomatologa
 • Redovne posete stomatologu
 • Pravovremenu sanaciju mlečnih zuba

Ukoliko tokom redovnih stomatoloških pregleda stomatolog proceni da je potrebno, zalivanje fisura može u značajnoj meri smanjiti šansu za razvoj karijesa.

Kada početi sa pranjem dečjih zuba?

Vreme za početak sa održavanjem redovne oralne higijene je odmah po nicanju prvog zuba.

U tom malom ritualu dete će steći naviku da vodi računa o svojim zubima, a ujedno je to i prilika da se detaljno obrati pažnju na eventualne promene na zubima ili drugim delovima usne duplje.

Pranje zuba je idealan trenutak za uočavanje početnih simptoma cirkularnog karijesa i uočavanje razvijenih kvarova.

Zaključak

Cirkularni karijes kod dece najčešće se javlja u uzrastu između druge i treće godine, no cirkularni karijes kod beba i starije dece je takođe pojava koja se sreće u kliničkoj praksi.

Imajući u vidu da se ova vrsta karijesa izuzetno brzo širi, važno je pristupiti terapiji cirkularnog karijesa odmah po njegovom nastajanju, idealno u ranoj fazi, kada je još uvek moguće sačuvati zube deteta.

Lečenje uznapredovalih slučajeva može zahtevati ekstrakciju zuba, kao i uključivati terapiju kanala korena zuba, upotrebu dečjih krunica za zube i drugih protetskih radova kod dece sa izuzetno teškim kvarovima.

Osnovni vid prevencije je adekvatno održavanje higijene dečjih zuba, uobročavanje, smanjenje konzumacije prostih šećera i užina, kao i redovne stomatološke kontrole još od prve godine života.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.