Lavlja griva: Koristi, upotreba, cena, iskustva, rizici

Sveže informacije

Lavlja griva je vrsta jestive pečurke koja se veoma dugo koristi širom Azije kao hrana i kao prirodni lek i suplement.

Vrh pečurke lavlja griva je velik, beo i pahuljast i podseća na lavlju grivu, po čemu je ova pečurka i dobila ime.

Zahvaljujući brojnim zdravstvenim prednostima kojima pruža, poput antioksidativnih i antiinflamatornih osobina, konzumacija lavlje grive može doneti čitav niz koristi po zdravlje.

Neke od zdravstvenih koristi lavlje grive mogu biti smanjenje rizika od demencije, ublažavanje simptoma depresije, unapređenje oporavka nervnih ćelija i smanjenje rizika od čira na želucu.

U ovom članku objasnićemo koje su potencijalne koristi koje pečurka lavlja griva donosi, kako je koristiti, koja je njena cena i koje rizike nosi upotreba dodataka.

Zdravstvene koristi lavlje grive

U nastavku sledi 10 zdravstvenih koristi koje donosi lavlja griva kada se konzumira kao hrana ili suplement.

Smanjenje oksidativnog stresa i upale

Lavlja griva je bogata antioksidansima i supstancama koje dovode do smanjenja hronične upale.

Oksidativni stres, do koga dolazi kada broj slobodnih radilaka u organizmu premaši broj antioksidanasa, može izazvati hroničnu upalu.

Iako je upala prirodno stanje koje omogućava da se organizam izbori sa povredama ili infekcijama, poput bakterijskih ili virusnih infekcija, može biti veoma opasna ukoliko je hronična.

Smatra se da su oksidativni stres i hronična upala uzrok ili faktor rizika za brojne hronične bolesti, kao što su dijatebes, bolesti srca i autoimune bolesti.

Antioksidansi se bore protiv upale i oksidativnog stresa, neutrališući slobodne radikale, i na taj način smanjuju rizik od zdravstvenih problema.

Poboljšanje imuniteta

Pečurka lavlja griva može povoljno uticati na aktivnost imunog sistama. Do ovoga pre svega dovode antiupalna i antioksidativna svojstva ove gljive.

Pored toga, istraživanja su pokazale da lavlja griva može povećati aktivnost imunog sistema creva.

Studije takođe pokazuju da protein u ovim pečurkama podstiče rast i razvoj dobrih bakterija u crevima, i na taj način dodatno jača imunitet.

Oporavak nervnog sistema

Oštećenja nervnog sistema mogu imati veoma negativan uticaj na zdravlje i normalno funkcionisanje.

Istraživanja pokazuju da ekstrakt lavlje gljive može ubrzati rast i popravljanje nervnih ćelija.

Ove moguće koristi po zdravlje nervnog sistema su jedan od najčešćih razloga iz kog se ljudi odlučuju na upotebu lavlje grive.

Istraživanja pokazuju da lavlja griva može biti korisna za osobe koje pate od Parkinsonove ili Alchajmerove bolesti.

Osim toga, ova gljiva može ubrzati oporavak od moždanog udara i biti od koristi za osobe koje pate od multipla skleroze, budući da neka istraživanja na životinjama sugerišu da može pomoći i u regeneraciji mijelina.

Pomoć kod anksioznosti i depresije

Ekstrakt lavlje grive takođe svoju upotrebu nalazi i u terapiji anksioznosti i depresije.

Studija iz 2015. godine na miševima pokazala je da su životinje kojima je davan ekstrakt ove pečurke pokazivale manje depresivno ponašanje, kao i da su markeri u krvi ukazivali na nižu depresiju.

Veruje se da je to posledica antiinflamatornih efekata ovog ektraskta.

Kasnija studija, iz 2018. godine potvrdila je ove zaključke, i zaključila da ekstrakt lavlje grive sadrži supstance koje mogu biti korisne za lečenje depresivnih stanja.

Jedna manja japanska studija, koja je uključivala žene sa različitim zdravstvenim tegobama, poput menopauze ili lošeg kvaliteta sna, pokazala je da je grupa koja je konzumirala kolačiće sa ekstraktom lavlje grive imala niže nivoe anksioznosti u odnosu na placebo grupu.

Unapređenje kognitivnih sposobnosti

Kognitivne sposobnosti uključuju sposobnost pamćenja, koncentraciju, brzinu obrade informacija, rešavanje problema, planiranje, učenje i druge.

Iako su istraživanja uglavnom obavljana na životinjama, rezultati su obećavajući.

Na primer, jedna studija na miševima pokazala je da ekstrakt lavlje grive može dovesti do boljeg prepoznavanja objekata i pamćenja.

Starija japanska studija obuhvatala je starije osobe, uzrasta od 50 do 80 godina, sa blagim kognitivnim oštećenjima.

Ovom studijom otkriveno je da dnevna konzumacija ekstrakta ove gljive tokom 16 nedelja dovodi do viših rezultata na skali kognitivnih funkcija u poređenju sa placebo grupom.

Ovi rezultati su se ponovo smanjili kada su učesnici prestali da uzimaju ekstrakt.

Poboljšanje zdravlja srca

Glavni faktori rizika za srčana oboljenja uključuju gojaznost, veliku količinu triglicerida u krvi kao i oksidovanog holesterola, kao i povećanu sklonost ka stvaranju krvnih ugrušaka.

Istraživanja pokazuju da ekstrakt lavlje grive može uticati na neke od ovih faktora i smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Studije na pacovima i miševima otkrile su da ekstrakt gljive lavlje grive unapređuje metabolizam masti i snižava nivoe triglicerida u krvi.

Istom studijom pokazano je da su miševi kojima je davan ekstrakt lavlje grive po završteku studije imali znatno manje povećanje telesne mase.

Budući da se gojaznost i povišen nivo triglicerida smatra glavnim faktorima rizika od srčanih bolesti, ovo može značajno smanjiti rizik od njihovog nastanka.

Takođe, studije u epruvetama pokazale su da ekstrakt ove pečurke može pomoći u smanjenju oksidacije holesterola u krvotoku, što dovodi do smanjenog rizika od srčanog i moždanog udara.

Na kraju, lavlja griva sadrži jedinjenje pod nazivom hericenon B, koje može smanjiti stopu zgrušavanja krvi.

Smanjenje nivoa triglicerida u krvi osim na zdravlje srca, može imati pozitivan uticaj i na zdravlje jetre, i smanjiti rizik od nastanka masne jetre i njenih komplikacija poput fibroze ili ciroze jetre.

Prevencija i lečenje nekih vrsta raka

Antioksidativna svojstva lavlje grive mogu pomoći u prevenciji ili lečenju raka.

Rezultati studije obavljene u epruvetama pokazale su da kada se ekstrakt lavlje grive pomeša sa ljudskim ćelijama raka, dolazi do bržeg umiranja kancerogenih ćelija.

Ovi rezultati su se pokazali na ćelijama različitih vrsta raka, uključujući ćelije raka jetre, debelog creva, želuca i krvi.

Studija na životinjama takođe je pokazala da se ekstrakt ove pečurke može koristiti u borbi protiv ćelija raka jetre, debelog creva i želuca.

Osim što ubija ćelije raka, pokazalo se da ekstrakt lavlje grive usporava širenje raka.

Antikancerogeni efekti lavlje grive nikada nisu isprobani na ljudima, pa je potrebno više istraživanja kako bi se doneli definitivni zaključci.

Upravljanje dijabetesom

Kontrola nivoa šećera u krvi je ključna za upravljanje dijabetesom.

Studija obavljena na pacovima, pokazala je da je šećer u krvi tokom četiri nedelje, koliko su dobijali ekstrakt lavlje grive, bio niži u odnosu na kontrolnu grupu.

Jedan od načina na koji lavlja griva snižava šećer u krvi je blokiranje aktivnosti enzima alfa-glukozidaze, koji razgrađuje ugljene hidrate u tankom crevu.

Kada je ovaj enzim blokiran, telo nije u stanju da tako efikasno vari i apsorbuje ugljene hidrate, što dovodi do nižeg nivoa šećera u krvi.

Osim što snižava šećer u krvi, ekstrakt lavlje grive može smanjiti simptome dijabetičke neuropatije, česte komplikacije koja se javlja usled hronično povećane vrednosti šećera u krvi.

Pomoć kod bolesti digestivnog trakta

Lavlja griva može biti od koristi za unapređenje zdravlja gastrointestinalnog trakta i unapređenje varenja.

Zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, lavlja griva može biti od koristi kod inflamatorne bolesti creva, Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Osobe koje prate ishranu kod Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa mogu lako uključiti ovu gljivu u ishranu i potencijalno smanjiti tegobe.

Istraživanja pokazuju da lavlja griva može povećati broj dobrih bakterija u crevima, te smanjiti različite probavne tegobe i unaprediti imunološku funkciju organizma.

Studije u epruvetama pokazuju da ekstrat ove gljive može pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija, uključujući i heliko bakteriju.

Smanjen rizik od infekcije i komplikacija infekcije heliko bakterijom mogu smanjiti i rizik od nastanka čira na želucu.

Osim toga, studije pokazuju da upotreba lavlje gljive može dovesti do smanjenog rizika od razvoja alkoholne bolesti jetre, jednog od dva oblika bolesti masne jetre, izazvane zloupotrebom alkohola.

Brže zarastanje rana

Istraživanja pokazuju da lokalna, topikalna upotreba ekstrakta lavlje grive može da ubrza zarastanje rana na koži.

Studija na pacovima pokazala je da ekstrakt lavlje grive značajno ubrzava zarastanje rana na vratu.

Više studija na ljudima je neophodno kako bi se potvrdila efikasnost i doneli čvrsti zaključci.

Kako se koristi lavlja griva?

Lavlja griva može se koristiti sveža, na sličan način kao i druge vrste pečuraka.

Ona se može jesti sirova, kuvana ili sušena, a obično se dodaje supama, čorbama, sosevima, jelima sa povrćem ili kao prilog glavnom jelu.

Ipak, iako se može jesti sirova, kao i sa većinom drugih pečuraka, preporučuje se njena termička obrada pre konzumacije.

Ukus lavlje grive često se opisuje kao ukus koji podseća na morske plodove, poput rakova ii jastoga.

Pored toga, pečurka lavlja griva je dostupna u formi suplemenata i dodataka ishrani, u različitim oblicima.

Na tržištu se mogu naći lavlja griva u kapsulama, prahu, kao i tinkture i kapi koje sadrže ekstrakt ove pečurke.

Prah lavlje grive može se dodati u vodu, čaj, smutije, ili različite napitke, ali i jela.

Suplemente lavlje grive važno je uvek koristiti na način i u dozi koja je navedena u uputstvu kako bi se sprečile moguće nuspojave i neželjena dejstva.

Cena

Lavlja griva je dostupna u različitim oblicima, što u značajnoj meri utiče i na njenu cenu.

Lavlja griva može se kupiti:

  • Sveža
  • Sušena
  • U prahu
  • U kapsulama
  • U kapima

Osim oblika u kom se nalazi, na cenu utiče i proizvođač, doza i veličina pakovanja.

Sveža i sušena lavlja griva može se kupiti na pijacama kao i prodavnicama prehrambenih proizvoda po ceni od 600 do 1,000 dinara za kilogram sveže gljive.

Prah i kapsule lavlje grive u pakovanju od 30 grama mogu se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, kao i nekim apotekama i drogerijama.

Cena lavlje grive u prahu ili kapsulama kreće se od 1,200 do 2,000 dinara za 30 grama.

Na kraju, ekstrakt lavlje grive u kapima i tinkture lavlje grive prodaju se po ceni 1,200 do 1,800 dinara za 30 mililitara.

Rizici i nuspojave

Kada se koristi kao hrana, lavlja griva se smatra potpuno bezbednom namirnicom.

Kao suplement i dodatak ishrani, smatra se veoma bezbednim suplementom, koji se dobro toleriše, a istraživanja su pokazala da veoma retko izaziva neželjene efekte.

Ipak, njen efekat tokom trudnoće i dojenja je nedovoljni istražen, pa bi u ovom periodu najbolje bilo izbegavati upotrebu dodataka koji sadrže ovu pečurku.

Trenutno ne postoje zvanične preporuke o gornjoj granici unosa suplemenata lavlje grive.

Istraživanja su pokazala da upotreba do jednog grama dnevno tokom 16 nedelja ne dovodi do neželjenih efekata.

Sve dodatke ishrani sa lavljom grivom neophodno je koristiti i dozirati prema načinu koji je naveden u uputstvu proizvoda.

Neželjeni efekti lavlje grive su veoma retki, i malo je prijavljenih slučajeva. Neki od neželjenih efekata mogu uključivati:

Za daleko najveći broj ljudi, lavlja griva ne izaziva nikakve tegobe kada se koristi umereno kao namirnica, ili prema priloženom uputstvu suplementa.

Interakcije sa lekovima

Lavlja griva može smanjiti ili usporiti stvaranje krvnih ugrušaka, što može povećati rizik od krvarenja kada se koristi sa antikoagulansnim lekovima ili razređivačima krvi.

Osim toga, ova pečurka može smanjiti nivo šećera u krvi, pa u kombinaciji sa drugim lekovima ili biljnim dodacima može izazvati suviše nizak nivo šećera, stanje koje se naziva hipoglikemija.

Zaključak

Lavlja griva je vrsta jestive pečurke, koja se može konzumirati sveža, sušena ili kuvana. Pored toga, dostupna je i kao suplement u obliku kapsula, praha ili kapi.

Pečurka lavlja griva se koristi izuzetno dugo u azijskim zemljama kao hrana ali i kao dodatak ishrani, i smatra se veoma bezbednom.

Neke od mogućih koristi lavlje grive po zdravlje uljučuju unapređeno zdravlje srca i nervnog sistema, smanjenje simptoma anksioznosti i drepresije, upravljanje dijabetesom i poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Nuspojave i rizici su veoma retki kada se gljiva konzuira umereno, odnoso kada se pridržava uputstava priloženih uz suplement.